MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zamieszki w USA czyli walka z rasizmem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 40 z 74 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 39 | 40 | 41 ... 72 | 73 | 74 ] - Skocz do strony

Str 40 z 74

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Jurny_Jurek

Post #1 Ocena: 0

2020-06-17 16:06:03 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

,,Jednakże nie zauważyłeś, że za czasu rządów PiSu populacja muzułmanów w Polsce zwiększyła się 2-3 krotnie. To, że rząd nie zgodził się na relokację uchodźców, nie przeszkadza muzułmanom przybywać do Polski innymi kanałami."

Nie mam nic by do Polski przyjeżdżali i osiedlali się przedsiębiorczy Turcy, Kurdowie czy Syryjczycy i otwierali restauracje czy bary. To jest zupełnie coś innego niż marzucone kwoty inżynierów z Afryki Płn. którzy i tak chcą tylko zasiłków i uciekną do Niemiec.

Taki kolejny islamofobiczny mit - wszyscy do jednego worka i be. Polska już w latach 90-tych przyjmowała muzułmanów z Czeczenii, może nie wszyscy byli wzorowymi obywatelami ale nie było z nimi też tak źle, że wysadzali się ze znanym ,,w imie ojca".

I znowu - pomysłowy, przedsiebiorczy Turek czy Jordańczyk, płacący podatki to moim zdaniem lepiej niż 20-paroletni bezrobotny Seba ze Szlachta nie pracuje, mieszkajacy z rodzicami i co by mieć na browary i koks handluje dragami. I tu ajkju ma drugorzedne znaczenie.

Zreszta na 36mln kraj to znikomy procent i Polska w historii była krajem wielokulturowym - i nie ma w tym nic złego. Pod warunkiem, że państwo nie zrobi socjalnego przytuliska zasiłkowego jak Merkel a przybysze dają dla wspólnoty.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2020-06-17 16:25:42 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-06-16 23:52:39, ChrisCov napisał(a):
Poza tym widać na tym forum, że masz problem z muzułmanami, podobnie jak i ja.
Jednakże nie zauważyłeś, że za czasu rządów PiSu populacja muzułmanów w Polsce zwiększyła się 2-3 krotnie. To, że rząd nie zgodził się na relokację uchodźców, nie przeszkadza muzułmanom przybywać do Polski innymi kanałami.

Moze Ty masz problem z muzułmanami, ale nie wszyscy go mają. Mnie nie obchodzi w co kto wierzy.
Jeśli tymi ”kanałami”, którymi przybywają są studia i praca to ja nie widzę problemu. Rzeczywiście jest teraz bardzo dużo cudzoziemców w Polsce, mnie np. leczyła muzułmanka. Taj wynajmował ode mnie mieszkanie, znajoma pracowała u Wietnamczyka i mogę jeszcze wymieniać. Ludzie, którzy przyjechali do Polski spokojnie żyć pracować są miłe widziani. Nie warto ulegac narracji lewactwa, że jak ktoś nie chce w Polsce nierobów to jest przeciwko wszystkim przyjeżdżającym

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #3 Ocena: +1

2020-06-17 17:23:01 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@stanislawski...dalej próbujesz mnie wciągnąć w polemikę na poziomie osobistych wycieczek. Nie wiem skąd takie próby, bo odnoszę się do swoich wpisów, piszę o swoich poglądach i unikam dyskusji, która za chwilę przerodziłaby się w netową 'pyskówkę'.

Także nie będę dostosowywał się do reguł, które chciałbyś mi narzucić poprzez wskazywanie Forumowiczów, co chcieliby widzieć siebie w roli białych Brytyjczyków, najlepiej z długą rodową historią. W pewnym sensie nie ma w tym niczego nadzwyczajnego, gdy ktoś związał się emocjonalnie z 'nową' Ojczyzną. Związał nie tylko Siebie, ale też Rodzinę. Zwyczajna potrzeba akceptacji społecznej, potrzeba szacunku od innych, potrzeba bezpieczeństwa i potwierdzenie własnej wartości...Co jest w tym trudnego do zrozumienia? Jako człowieka inteligentny, chyba masz własne przemyślenia w tej kwestii? (pytanie retoryczne).
Nie utożsamiam się z taką potrzebą posiadania brytyjskiego obywatelstwa, wtopienia się w białych mieszkańców Anglii, Walii czy Szkocji. Nawet mnie takie postawy irytują, złoszczą. Natomiast wiem, że to mój subiektywny osąd i każdy żyje, jak chce.

Pozostałe wątki Twojej wypowiedzi do mnie mógłbym ominąć, ale próba 'dorobienia mi gęby' człowieka, co to pisze, bo gdzieś zasłyszy...poszpera w Wikipedii (jak to byłeś uprzejmy wspomnieć) irytuje mnie jeszcze bardziej. Kolonializm w Afryce miał wspólny mianownik, bez względu na to, czy piszemy o koloniach francuskich, brytyjskich, belgijskich, włoskich, niemieckich, portugalskich ... . Wszędzie tam przedmiotem (bo nie podmiotem) byli rdzenni mieszkańcy - więc Murzyni, Afrykanie, Czarni. Zwał, jak zwał.

Teraz owi Murzyni żyją i mieszkają nie tylko w US, ale w większości dawnych metropolii kolonialnych - w UK, we Francji, w Belgii, w Holandii. Nie po raz pierwszy Czarni dają upust swojej złości i frustracji na narodowych symbolach, jak pomniki. Nie tylko w Bristolu, ale w Londynie, w Antwerpii, w Waszyngtonie.

- Pomnik Baden-Powella w Poole ma być usunięty czy przeniesiony...dlatego, że wypłynęły niewygodne informacje na temat Jego poglądów społecznych. Na nic się zda, że to twórca skautingu. Karierę przyniosła mu II wojna z Burami i obrona Mafeking. To, że ówczesna propaganda potrzebowała bohaterów dla Imperium przełożyło się na niezwykłą popularność narodowego symbolu. To, że Burowie byli potomkami osadników holenderskich, a więc również kolonizatorami w Afryce Południowej, to nie zmienia faktu, że w trakcie wojen z Transwalem i Oranią Brytyjczycy wpadli na pomysł spędzania ludności cywilnej do obozów. Pierwszych obozów koncentracyjnych w historii nowożytnej. Obozy zagłady stworzyli na podwalinach doświadczeń Brytyjczyków - Niemcy i III Rzesza Adolfa Hitlera.

- Pomnik Leopolda II również został oblany farbą i podpalony w Antwerpii-Ekeren. Belgowie zbierają podpisy pod petycją o usunięcie wszystkich pomników władcy, który zasłynął z eksterminacji Konga, które otrzymał za przyzwoleniem mocarstw na konferencji berlińskiej, jako swoje prywatne (jeszcze nie belgijskie) Wolne Państwo Kongo.
Pozwól, że będę już hamował swój wywód, bo jeśli znasz historię, to te 'smaczki' jak ucięte ręce za brak wykonanych limitów w pracy, zmniejszenie się populacji dorzecza Kongo o kilka milionów istnień - te kwestie są Ci chyba znane i ignorancją, albo świadomym manipulowaniem, jest napisanie, że 'Leopold II miał swoje za skórą'...

Obrazek
Leopold II

- Pomnik Churchilla tudzież został wysmarowany...choć to już w Londynie.

Co teraz łączy i spaja tych osobników, oprócz tego, że Ich pomniki są obiektami ataku Czarnych (nie tylko) ? Może fakt, że z rasizmem szli pod rękę? Reprezentują świat potęg kolonialnych? A może, bo reprezentują świat wartości, gdzie pochodzenie, rasa, narodowość decydowały o wartości człowieka? Kim kto będzie w przyszłości? Jakie zdobędzie wykształcenie?

*DONT_KNOW*

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 17-06-2020 17:47 ]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #4 Ocena: 0

2020-06-17 19:52:17 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Ale to ty powiedziałeś o tych forumowiczach, co to siebie chcą widzieć w roli białych Brytyjczyków! To czemu by ich nie wymienić?
No bo są tacy, rozumiem?

Aha, czyli jednak nic złego w tym nie ma, że oni by chcieli być białymi Brytyjczykami?
Sorry, bo wcześniej odniosłem wrażenie, że nie podchodzisz do tego zbyt pozytywnie...

No ale jak to jest zrozumiała postawa, to tym bardziej - czemu nie możesz ich wymienić?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2020-06-17 19:56:15 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

A teraz pytanie nt. kolonializmu.

Nie chodzi o to, czy to złe, czy dobre - nie o to pytam.

Ale jaką widzicie inną opcję dla Afryki - i dla innych plemion żyjących w epoce kamienia łupanego - w XIX wieku? Jak powinna potoczyć się historia?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Jurny_Jurek

Post #6 Ocena: 0

2020-06-17 21:39:09 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

W XIX wieku gdzieś miano opcje dla Afryki prócz niewolnictwa, dojenia z zasobów i pewności, że beda tylko gorszymi ludźmi.

I w XXI wieku wydaje się, że taki status biednej i głodującej Afryki reszcie świata pasuje.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 17-06-2020 21:48 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: +1

2020-06-17 21:54:01 (5 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Przede wszystkim mam wrazenie, ze tylko dla nas Europejczykow, swiata zachodniego, Afryka przedkolonizacyjna, to epoka kamienia lupanego.
A wbrew pozorom byly to dosc sprawnie funkcjonujace lokalne spolecznosci z niezlymi osiagnieciami w zakresie sztuki, dbalosci o swoich ludzi.Niewiele sie ostalo, bo ani formy przekazu ani sposob traktowania ladow podbitych nie pomagaly w zachowaniu materialnych pamiatek.
Nadal problem istnieje glownie na terenach wystepowania bogactw naturalnych, wsrod ludzi zauczanych od dziesiecioleci do funkcjonowania na 'pomocy' humanitarnej.
Wsrod spolecznosci zyjacych na zasadzie pewnej niezaleznosci, utrzymujacych sie z wlasnej pracy relacje wygladaja zupelnie inaczej.
Dosc ciekawie wyglada np. Etiopia, wcale nie taki kraj Trzeciego Swiata, z galopujacym glodem i chorobami calego narodu.
Tak wyglada przekaz dla mas swiata zachodniego, sponsorujacych 'fundacje pomocowe'...Jakby smartfon, setki $ dziennych wydatkow i 'problemy Pierwszego Swiata' definiowaly dobrostan zyciowy.

Podobnie zagubiono osiagniecia swiata arabskiego, zydowskiego, okresu starozytnosci.
O kulturze i nauce starozytnej Azji, Ameryki nie wspominajac.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2020-06-18 00:22:04 (5 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
Ale jaką widzicie inną opcję dla Afryki - i dla innych plemion żyjących w epoce kamienia łupanego - w XIX wieku?

Komu przeszkadza, że są plemiona żyjące w bardzo prosto? Jeśli nie szkodzą swoim stylem życia innym, to dlaczego szukać im mamy innej opcji życia?
Ada

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2020-06-18 01:30:20 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-06-18 00:22:04, Adacymru napisał(a):
Komu przeszkadza, że są plemiona żyjące w bardzo prosto? Jeśli nie szkodzą swoim stylem życia innym, to dlaczego szukać im mamy innej opcji życia?

Tym, którzy robią przeróżnej maści biznesy na terenach, które te plemiona zajmują.
Tu polecam lekturę książek Cejrowskiego, człowiek może i kontrowersyjny, ale jako wieloletni podróżnik ma więcej niż trochę do opowiedzenia w tej materii. Na pewno warto zgłębić i zrozumieć temat.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #10 Ocena: +1

2020-06-18 09:59:20 (5 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Policjant, który zastrzelił tego drugiego, został oskarżony o zabójstwo z premedytacją.
Grozi mi kara śmierci lub dożywocie.
W rezultacie policjanci masowo odchodzą ze służby.
https://www.waynedupree.com/2020/06/rayshard-brooks-atlanta-police-walk-off-job/
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 40 z 74 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 39 | 40 | 41 ... 72 | 73 | 74 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,