MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zamieszki w USA czyli walka z rasizmem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 30 z 74 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 72 | 73 | 74 ] - Skocz do strony

Str 30 z 74

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: +1

2020-06-13 13:33:20 (5 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Zatrzymani, nie oznacza, ze skazani.
Pewne zachowania, reakcje powoduja czestsze wylegitymowania przez policje.
W niektorych okolicach Polacy (z racji licznie zamieszkalych przez rodakow) sa czesciej zatrzymywani niz np. Chinczycy, ale nie widzialam masowych 'protestow' powiazanych z demolka, toczacych sie przez kraje.
A niby tez z racji historii moglibysmy miec pretensje do niejednego narodu ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #2 Ocena: 0

2020-06-13 13:34:29 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

"... pewne grupy twierdzą".

"Spójrzemy na statystyki z innej strony"... A po co? Spójrzmy na nie normalnie i nie kombinujmy.
Starasz się nimi tak manipulować, aby wyszło, że czarni jednak są OK?

---

Co do Polaków, to i oni miewają nekorzystne statystyki. Np. wypadki drogowe. I tak jest i koniec - nie ma co kombinować, że jednak jest inaczej, że ktoś im robi na złość.

Ja wiem, że statystyki są nieubłagane i bardzo niekorzystne dla pewnych idei. Niektórych statystyk nawet stara się nie ujawniać albo opatruje się je kulawym komentarzem typu "spójrzmy na kontekst" (również historyczny), "nie możesz tak do tego podchodzić" itd.

Ale idee to często mrzonki, a statystyki to zawsze fakty (te też często się przykrywa).

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Jurny_Jurek

Post #3 Ocena: 0

2020-06-13 13:55:04 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2020-06-13 11:37:17, Adacymru napisał(a):
Jak odpowiada rysopisowi poszukiwanej osoby, to jest powód i łatwy do wyjaśnienia, bo będą materiały na poparcie powodu. Jak będzie policja każdy van przewozacy zawartość domu sprawdzać, to można powiedzieć, że traktują równo wszystkich, a że nie robią tak, to bez powodu nie mogą sprawdzać, "bo moge".

Mogła się policjantka wysilić na lockdown ograniczenia, ale jej się nie chciało, i za bezczelność jej nie płacą z naszych podatków, więc pójdzie za biurkiem siedzieć aż się nauczy traktować ludzi i pracę poważnie, jak nie straci pracy.

O, dalej atakowanie policji przez tą interwencję. Przypominam, że policja to aparat siły państwa a policjanci mają szczególne uprawnienia. To jest to bezczelne ,,bo mogę"- może wylegitymować czy przesłuchać każdego, jeśli podejrzewa kogoś o możliwe łamanie prawa. Mądrzy ludzie to wiedzą, mniej mądrzy się kłócą, stawiają opór, kręcą filmiki podpuszczając policjantów by ci źle zareagowali.

Widzę, że Ada ma blade pojęcie o pracy policji więc może tak. Policja dostaje zgłoszenie, że ktoś został dźgnięty nożem w parku. Liczą się minuty, świadkowie mówią biały, 170-180, włosy czarne, chudy w zielonej bluzie i jeansach. Policja wie, ze sprawca mogl np. wyrzuvić bluzę. Co robi policja? Jeździ po okolicy i zatrzymuje każddgo odpowiadającego rysopisowi. Bez ,,materiałów popartych powodem" - stają i bezczelnie pytają: kto, skąd, dokąd, po co itd. Normalna procedura, nie musza nawet być grzeczni i uprzejmi, zwłaszcza jak przesłuchiwany nie chce współpracować.

Na podobnej zasadzie policja sobie patroluje i widzi jakiś ludzi ładujących coś do auta z domu. Gdyby myśleli schematem ,, a to pewnie ktoś wymianę mebli robi" to nir byliby potrzebni a złodzieje śmieliby się po pachy. Policjant ma myśleć schematem ,,a co jeśli okradają komuś dom, w tej okolicy jest mnóstwo włamań, lepiej to sprawdzić". Tak, tak ma myśleć policjant i tak jest szkolony.

No i idzie a tu ja z rodziną zmieniam wystrój domu:
Policja:,,Cześć, jak się macie?" (Nie wymagane)
Ja: (typowe fine, thanks, blah blah)
P: ,,Co tutaj robicie? Mieszkacie tutaj, to wasz samochód i sprzęt?"

I tutaj są dwa wyjścia:

1) chwdp i bek jaka policja be bo bez ,,materiałów popartych powodami" atakują mnie, pretensje, filmoeanir, pyskówki, pytania o podstawy zadawania pytań, chwdp.

2) ,,o mieszkamy tutaj, kupilismy meble i tv a stare jada do charity shopu, o prosze, tu moje prawo jazdy, van jest z wypozyczalni o tu mam kwitek, widzisz adres sie zgadza, moge zrobić brew jak masz chwilę, nawet to sie cieszę że pytacie bo podobno było kilka kradzieży w okolicy a ja policji dawno nie widziałem.

Do której grupy zalicza się każdy z nas to jego sprawa tylko potem niech nie ma głupich pretensji. Każdy dorosły i normalny człowiek wie, że policjant ma szczególne uprawnienia i nie bedzie głupkował jakim prawem zadajesz mi pytania. Bo dostanie głupią odpowiedź. Normalny człowiek pomoże policji rozwiać wątpliwości.

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #4 Ocena: 0

2020-06-13 14:10:32 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Cytat:

2020-06-13 13:24:46, Adacymru napisał(a):
Cytat:
Jeżeli np. czarni popełniają stosunkowo (a czasami i nie stosunkowo) więcej przestępstw - to oni będą częściej sprawdzani. 

To może z innej strony na te statystyki popatrzmy, jak z założenie jest że czarni obywatele są bardziej skłonni do kryminalnych przestępstw, to też czarni obywatele będą częściej sprawdzani, i co za tym idzie częściej będą skazywani, a potem ktoś z końcowych statystyk wyciąga wniosek, który miał potwierdzić założenia, że czarny obywatel jest proporcjonalnie raczej kryminalistą. Jak na ulicy zatrzymanych jest 8 czarnych i dwie białe osoby, to statystycznie więcej szans jest na to skazanych będzie z tego zatrzymania więcej czarnych. I niejeden wtedy tutaj znawca powie, że ma dowód na to że czarninsa odpowiedzialni za 80% przestępstw.

Zmieńmy teraz czanych obywateli na Polaków na ten przyklad- ile razy w tygodniu z uśmiechem Polacy poddawaliby się legitymowaniu, zatrzymaniu, pytaniem z powodu "bo moge", bo pewne grupy twierdzą, że Polacy są odpowiedzialni za wszelkie zło, a są takie rejony. Na10 zatrzymanych Policjant ma 8 Polaków, i statystycznie zapewne wyjdzie, że Polacy popełniają więcej przestępstw niż inni. Do tego z obserwacji zatrzymań, mieszkańcy przejmą przekonanie, że skoro Policja ciągle ich zatrzymuje, to znaczy że ta grupa spoleczeństwa jest największym zagrożeniem dla innych.

Skoro tak jest to tak będzie. Po to policja robi szczegółowe statystyki z uwzględnieniem rejonów czy dzielnic. I jak im wyjdzie, że w danym rejonie 8/1p włamywaczy to Polacy to tak - będą czesciej typować i bardziej maglować jeśli zatrzymają Polaka. Normalna procedura.

I nikt nie robi powstania ,,Polaków dyskryminujo!" z paleniem, wandaluzmem i kradzieżami co jeszcze gorzej świadczy o tej grupie.

Kiedys w latach 90-tych popularne byly kradzieże przez Polaków w Niemczech. Samochody i tzw.juma. Policja niemiecka trzepała i zatrzymywała polskie auta jak leci, zwykłych ludzi też. Nikt nie robił histerii, nie wywracał pomników, nie robil ofiar ksenofobicznej polizei niemieckiej.

BY BYŁO BEZPIECZNIEJ POLICJI TRZEBA POMAGAĆ A NIE PAJACOWAĆ - i tego chyba uczą ale że ktoś ma pretensjonalny stosunek do świata i jest chwdp to niech tak będzie traktowany.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

cris82

Post #5 Ocena: +1

2020-06-13 14:29:41 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

pozycjonowanie tutejszej policy jakoby byli uprzedzeni do czarnych to jakas kpina mozna oskarzyc jednostke ale stawianie calej instutucji w takiej ramie?...
az niedobrze sie robi... tutejsza policja jest az za dobra za potulna o to mozna oskarzac cala spolecznosc policjantow o to ze nie walcza o mozliwosc posiadania broni o to ze spoufalaja sie za bardzo z pijaczkami na miescie w sobotnie wieczory

stanislawski ale wiesz jaka jest roznica? jak ja cie nazwe lewakiem to nic sie nie dzieje a jak lewacy cie nazwa rasista i faszysta za twoja obiektywna postawe to juz nie bedzie tak milo

a wedlug takiej miary coraz czesciej ocenia sie ludzi zero zdrowego rozsadku w mysl zasady nie jestes z nami idziesz pod spoleczny walec

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #6 Ocena: +1

2020-06-13 14:43:50 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Ale z czym masz Ada problem ? Dlaczego powolujesz się na Polaków ? Bo są biali , najczęściej katolicy i na dodatek hetero ! Tacy przecież muszą teraz odpowiedzieć za całe zło tego świata. Ja nie mam problemu by policja kontrolowała Polaków , ja na miejscu policjanta kontrolował bym każdego kto podejrzanie wygląda i bez różnicy czy to czarny , biały , muzułmanin , chińczyk czy Eskimos . Jak napisał Jurek kiedyś Polaków trzepali jak popadnie i co ktoś robil z tego rewolucje ? To co teraz się wyprawia to jest naprawdę paranoja . I powiesz że jesteś czarny i jesteś z tego dumny to jesteś bohater i wszyscy będą Ci klaskać ale jak powiesz że jesteś biały i jesteś z tego dumny to zaraz coś zlinczują, to rasizm i ksenofobia

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 13-06-2020 14:45 ]

Do góry stronyOffline

Mustafa1975

Post #7 Ocena: 0

2020-06-13 14:55:30 (5 lat temu)

Mustafa1975

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2010

Służby w akcji.Pojawił sie ciekawy filmik na fb.

https://www.facebook.com/Sluzbywakcji/videos/uk/1122481564813273/

[ Ostatnio edytowany przez: Mustafa1975 13-06-2020 14:57 ]

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #8 Ocena: 0

2020-06-13 15:11:14 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Ja jestem dumny, że jestem Polakiem. Akurat, że białym ma drugorzędne a nawet żadne znaczenie. Czarnoskóry dr.Bawer Aondo-Akaa też jest dumny z bycia Polakiem a kolor jego skóry nie ma znaczenia.

Ocenianiem ludzi tylko przez kolor skóry w życiu codziennym i zawodowym robią prymitywy i rasiści w zdecydowanej mniejszości. Z tym trzeba walczyć ale nie plądrowaniem sklepów.

Policja nie opiera się na sympatiach czy antypatiach - tylko na statystykach przestępvzości, które prowadzi by łatwiej typować sprawców i podejrzanych.

W PL zgłoszenie sprawców przestepstwa wciaż szeroko postrzegane jest jako złe donosicielstwo, tutaj za normę, wystarczy zobaczyć ile zgłoszeń wpłynęło z łamaniem lockdownu. Konfidencja czy pomoc? Chwdp czy praworządość i mniej crime?

Jak pisałem - wybór jest prosty. Posądzanie brytyjskiej policji o rasizm to jakaś aberacja - szefostwo policji kryło gangi w obawie posądzenia o rasizm. Ile filmów jest w internecie gdzie czarnoskóre gangi atakują nieuzbrojonych policjantów? Czują się bezkarmi min. dlatego, że mogą rzucić tzw. racist card.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #9 Ocena: 0

2020-06-13 15:23:07 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Cytat:

2020-06-13 14:55:30, Mustafa1975 napisał(a):
Służby w akcji.Pojawił sie ciekawy filmik na fb.

https://www.facebook.com/Sluzbywakcji/videos/uk/1122481564813273/

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Mustafa1975</i> 13-06-2020 14:57 ]

I proszę - mamy tłum atakujący nieuzbrojonych policjantów, tzw.protestującuch i może 3 normalne osoby, czarnoskóre które próbują powstrzymać tę hołotę. I to fajne, przeczy stereotypom ale tych 3 ma małe szanse - wściekły tłum robi swoje. Ich stronnicza bbc przypominająca tvp czy tvn nazywa ,,w wiekszosci pokojowym". Jakby po marszu niepodległości 27 policjantów wylądowało w szpitalu byłaby 24/7 nagonka jacy to faszyści źli. Jak zrobią to kolorowi to bbc pokazuje prawdziwe, fałszywe oblicze.

Założe sie, że każda odprawa policji ma teraz wyraźmą instrukcję by nie odpowiadać na zaczepki i unikać kontaktu z czarnoskórymi. Reagować tylko when absolutely necessary. Unikać aż klimat sie uspokoi.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2020-06-13 15:52:44 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

nie wiem czy te normalne osoby uspokajaja agresorow tylko na pokaz na potrzeby mediow
widocznie agresorow nalezy traktowac jak protestujacych skoro tamci sie od nich nie odcinaja

tylko caly protest wali do przodu jak walec
normalni ludzie powinni zatrzymac protestujacych i puscic agresorow do przodu zeby zajela sie nimi policja ci z kolei powinni miec tak jak w stanach gumowe kule

tak by to wygladalo w panstwie prawa tymczasem jest tylko politowanie dla uciekajacej policji ...

Do góry stronyOffline

Strona 30 z 74 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 72 | 73 | 74 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,