MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zamieszki w USA czyli walka z rasizmem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 21 z 74 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 72 | 73 | 74 ] - Skocz do strony

Str 21 z 74

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2020-06-10 01:37:24 (5 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2020-06-09 12:43:18, Jurny_Jurek napisał(a):
,,W serii ataków islamskich radykałów w Mali zginęło w ostatnich dniach co najmniej 27 osób. Niektóre z nich spalono żywcem. Ofiarą terrorystów padły trzy wioski w środkowej części kraju, które w przeważającej części zamieszkane były przez chrześcijan."

Czy ktoś zorganizuje protest, marsz solidarności etc? Nie, jakaś tam Afryka i Mali a nie juesej, cnn i inne nyt nie napuszczają ludzi, nie ma profilówek na fejsie je suis mali tylko były hebdo... taki świat.

A tu zgrabna manipulacja reżimowej bbc:

Obrazek

[LIST]
Kim zdaniem Amerykanie mają jednak problem z czarnymi. Pomijając to morderstwo, które moim zdaniem ma źródło w brutalności policji, która wynika stąd, że w USA prawie po każdym można spodziewać się, że jest uzbrojony. Jeśli do tego policjant jest rasistą to być może jest bardziej brutalny w stosunku do czarnych. To tyle na temat samego zdarzenia.

Cały problem jest szerszy. Wspieranie przez rząd podziałów rasowych skończyło się w latach sześćdziesiątych. Skończono z segregacją w szkołach itd. Można by powiedzieć, że to dawno, ale czy rzeczywiście tak jest?

Kiedy byłem dzieckiem często rozmawiałem z dziadkiem, lubiłem te rozmowy. Każdej niedzieli parę godzin słuchałem o wojnie, wojsku, prześladowaniach ludności oraz członków mojej rodziny. Chociaż wychowałem się w zupełnie innych realiach to chyba coś we mnie zostało bo do tej pory oglądam wszystkie możliwe programy/filmy o II WŚ. Przeczytałem mnóstwo książek na ten temat.
Tak sobie pomyślałem, że z czarnymi w USA może być podobnie, przekaz pokoleniowy może dotyczyć podobnych spraw.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 10-06-2020 01:40 ]

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

admiralbibol

Post #2 Ocena: 0

2020-06-10 06:22:36 (5 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Uwaga moderatora: Post edytowany z off topu. Admiral nie śmieć w wątku o zamieszkach tematem Siekielskiego. Post Stanisławskiego w odpowiedzi również usunięty. Konefka

Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #3 Ocena: 0

2020-06-10 07:58:06 (5 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Przeminelo z wiatrem, little britain znikaja, bo odstaja od dzisiejszych czasow.
W sumie szwaby tez moga czuc sie obrazone tym co robili i moga zakazac publikacji programow historycznych.

Tydzien temu nikt o rasizmie w UK nie mowil, smierc jakiegos ekskryminalisty tysiace kilometrow stad sprawily ze nagle rasizm sie objawil.
Lewactwo to stan umylsu.

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #4 Ocena: 0

2020-06-10 08:28:00 (5 lat temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Ja nie do końca rozumiem czemu cały czas wszyscy używają zwrotu "zabił".

Klient zmarł kilka godzin później, podobno nie do końca "czysty":-8

Może ja jestem w błędzie, ale dla mnie sformułowanie - zabił, oznacza że przyczynił się bezpośrednio.

Będę wdzięczny za wyjaśnienia.
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOnline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2020-06-10 08:49:20 (5 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
Tydzien temu nikt o rasizmie w UK nie mowil, 

Kto nie chciał, to nie słyszał...
Ada

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #6 Ocena: 0

2020-06-10 08:53:31 (5 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Wiadomo....
Przesladowaniom nie bylo konca, grupa nie mniej uciskana niz teczowi.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #7 Ocena: 0

2020-06-10 09:25:26 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2020-06-10 08:49:20, Adacymru napisał(a):
Cytat:
Tydzien temu nikt o rasizmie w UK nie mowil, 

Kto nie chciał, to nie słyszał...

Oj, super akcje w stylu ,,Say no to racism" na stadionach przy okazji meczów piłkarskich jak i promowane przez gwiazdy futbolu są lepszym narzędziem niż rozpierducha i wandalizm oraz lanie policjantów w ulicznych zamieszkach. Ilu z tych kretynów trzymało transparent BLM w jednej a drugą ręką rzucali cegłami w policję?

Czy wdłg Ady można ich zaliczyć do protretujących?

Ja jeszcze raz pragnę zauważyć, że Twoje życie kest tak samo ważne jak kogoś innej rasy i all lives matters. Rasizm działa w obie strony, ile jest ataków rasistowskich na białych albo żydów przez rasy azjatyckie (te z krajów muzułmańskich czy Afryki?).

Ataków antysemickich w UK też dużo, biali ich atakują czy raczej społeczność, która z chęcią wymazałaby Izrael z mapy świata? Nie ważne jak lewicowo-liberalne media beda mydlić oczy - rasizm działa w dwie strony i korowi też są rasistami.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 10-06-2020 09:33 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2020-06-10 09:30:15 (5 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dziwnie sie dzieje, happeningi z myciem nog, policja na kleczkach, zrzucanie pomnikow, tworzenie nowej historii - brzmi jak deja vu, niestety nie brzmi dobrze...

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #9 Ocena: 0

2020-06-10 09:31:02 (5 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

W jedym musze sie zgodzic, nigdy w ponad 1000 letniej tradycji na tronie nie zasiadala osoba PoC ani transrasowa.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #10 Ocena: 0

2020-06-10 09:38:46 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2020-06-10 09:30:15, karjo1 napisał(a):
Dziwnie sie dzieje, happeningi z myciem nog, policja na kleczkach, zrzucanie pomnikow, tworzenie nowej historii - brzmi jak deja vu, niestety nie brzmi dobrze...

W PL chce sie likwidować pomniki sowieckie i to złe jest bo o historii trzeba pamiętać. Tu w Bristolu zrzuca sie posąg handlarza niewolników bo o tym trzeba zapomnieć.

Na pomniku Churchilla sie zemścili bo wypowiedział ważne słowa o tym, że antyfaszyści staną się faszystami. Te burdy to gorzej niż rozróby EDL ale wedlug bbc ,,largely peaceful". 27 rannych policjantów i konie, byłoby wiecej gdyby nie uciekali.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Strona 21 z 74 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 72 | 73 | 74 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,