MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zamieszki w USA czyli walka z rasizmem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 74 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 72 | 73 | 74 ] - Skocz do strony

Str 13 z 74

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2020-06-04 17:50:00 (5 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2020-06-04 15:39:33, Emeryt56 napisał(a):
Widzę że jest zrozumienie problemu i skutków rasizmu czy też jak kto woli różnic dwóch społeczności, ale to nie wystarczy.
Chciałbym usłyszeć propozycje jak z tego wyjść.
(...)Co proponujecie ?

To nie sa roznice spolecznosci, tylko roznice klasowe. Biala holota bedzie sie zachowywac tak samo jak czarna holota, obojetnie gdzie. A walka z uprzedzeniemi i historycznymi zaszlosciami, to tak jakby Polakom zaszczepic przyjazn do Niemcow i Rosji. Przy byle okazji wyplywa conajmniej nieufnosc.
I na tej samej zasadzie tam to dziala.

@cris, historia dzikiego zachodu to akurat uczy, ze nie nawet na zadnych protestach, a na podoboju i ludobojstwie, a potem niewolnictwie. Moze teraz sie role odwrocily i biali tam podzila los "czerwonych" ? : 8

A na powaznie, czego sie spodziewacie po wywiedziach politykow?
Albo czego oczekiwac od civil servants i ich pomyslow?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Jurny_Jurek

Post #2 Ocena: 0

2020-06-04 19:20:18 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Panika dotarła także do Polski i objawia się nie tylko wandalizmem pomnika Kościuszki ale sięga w znacznie wyższe strefy intelektualne. Tym razem magister polonistyki znalazła rashizm w lekturze napisanej tuż przed zabiciem Floyda:

Obrazek

Dużo ludzi narzeka na poziom szkolnictwa, why?
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

niebieskieucho

Post #3 Ocena: 0

2020-06-04 20:02:21 (5 lat temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Zamieszki sa finansowane(!), a zatem sztucznie podsycane. Nizej szczególy

Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2020-06-04 20:46:51 (5 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
Dużo ludzi narzeka na poziom szkolnictwa, why?

No wlasnie dlatego, ze polonisci maja takie pomysly. Nie tylko zreszta polonisci, bo w USA czepiali sie Przygody Tomka Sawyera i Hucka Finna. Nie wiem, moze sie okaze, ze Korzenie to tez rasizm a nie prawda historyczna, a my jesmy ostatnim pokoleniem, ktore pamieta Qunta Kinte.

Natomist jesli poczyta sie ten temat od poczatku, to mozna zauwazyc pewna zaleznosc. Ludzie, ktorzy mieszkaja z dala od tego calego bagna z amerykanskim bagazem powtarzaja jak mantre: czarni to, czarni tamto, statystyki, przestepczosc, itd. Jesli tu tysiace kilometrow prosty :-8 uzytkownik forum MW ma takie podejscie, to czego sie spodziewac po ludziach, ktorzy tam zyja w tej rzeczywistosci na codzien. Albo jakis gliniarz, ktory spodziewa sie, ze albo on mnie albo ja jego.

Wogole neie wiadomo, do czego tu sie odnisc, bo sie pojawilo wszystko od jakiejs antify (to anty faszysci? ) po antydepresanty. No blagam. Z tymi prawymi i lewymi stronami, to tez nie jest tak do konca. Oczywiscie, kazdy woli w czasie pokoju ujaranych hipisow z peace bananem na ustach, ogolnie jest to przyjemniejszy widok, niz jacys a'la hitler jugen bojowki czy inni stadionowi huligani. Natomiast w czasie zagrozen, ci hipisi sa kompletnie bezuzyteczni, a ci co sie oglaszaja patriotami, to maja w sumei mozliwosc to udowodnic. Pytanie, czy ta paramilitarna retryka sie sprawdzi w sytuacji prawdziwego zagorozenia, (wojna) no, ale na to chyba licza ci wszyscy bogoojczyzniani, hodujac swoje dobermany? Co do innej alternatywy, nie wiem jakies punki, dni chaosu, to tez nie jest happy hipi, i jest rownie niebezpieczne dla ladu i porzadku jak cala reszta burd gdzie plona samochody i wlasnosc prywtana. Nie liczylabym znowu na ich udzial w wojnie, gdyby sie takowa zdarzyla, chyba ze moze ewentualnie jakis samobojczy sabotaz, Za duzo tam dragow i alkoholu, zadni z nich wojownicy. To takie moje dywagacje prywatne w temacie kontroli spolecznej:8

A co do rasizmu, to jest to swego rodzaju atawizm, ja bym to podpiela pod mechanizm okreslany w psychologii jako in group i out group- ci co nie sa z naszej grupy (badz to wygladem, narodowoscia, jezykiem, kultura itd) to wrog, a przyjaciel, to ci co sa tacy jak my. To tak najprosciej. Cos w tym jest tez w stereotypach i uprzedzeniu. Kiedys w bloku pode mna jacys malolaci wynajmowali mieszkanie, i jeden kiedys przeskakiwal przez plot, cos ta kluczy zapomnial, czy cos. Pierwsza mysl- wlamuje sie, druga- dealer. Oczywsice nie byl bialy. No a, jesli ktos taki jak ja ma takie skojarzenia, to jak wyglada to z szerszej perspektywy...

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 04-06-2020 20:50 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #5 Ocena: 0

2020-06-04 21:14:07 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Brawo Gal za wpisy w temacie, duże propsy za swój sposób analizy i postrzegania tego, co się dzieje.

Właśnie widziałem filmik na fejsiku, london floyd protests. Grupa młodzieńców goni dwóch bezbronnych ...policjantów. Dobiegają do skrzyżowania a tam z boku czekał pokojowy protestant i prawym sierpowym powalił policjanta. Bezbronni i zaszczuci, poszli rano do pracy strzec porządku a goni ich grupa wyrostków. Kolor skóry pominę, określenie też bo wyleci za złamanie regulaminu - ale najbardziej zdumiewa fakt, że oni wszyscy sie cieszą i nakręcają - f*** police i cieszą sie, gdy ci są kopani a jeden pada.

Co do cholery ma to wspolnego z zabiciem kogos gdzies w USA? Ci policjanci to nawet nie powinni mieć broni - zastrzeli takiego oprycha i bedzie rasizm w Londynie i zamieszki.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

cris82

Post #6 Ocena: 0

2020-06-04 21:44:50 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

na yt nie da rady obejrzec wszystskich filmow z okradanymi sklepami tyle tego jest ... przeciez to jest chore nie da sie tego usprawiedliwic w zaden sposob

a tutaj film z innego wydarzenia ale co to ma byc?!...wstrzasajace

pierwszy komentarz pod tym filmem trafnie podsumowuje dzisiejsze protesty
"And when they get killed their mom gonna be like my son was a good boy he never did nothing to anyone"

p.s tak wiem ze to nie jest film z protestow ogladalem jak pladrowane sa sklepy i sam sie wyswietlil po prostu zszokowalo mnie zachowanie tych nastolatkow kompletna dzicz

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 04-06-2020 22:23 ]

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #7 Ocena: 0

2020-06-04 22:06:11 (5 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Ten ostatni film został opublikowany 3 miesiące temu.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

admiralbibol

Post #8 Ocena: 0

2020-06-05 09:44:31 (5 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Wchodzę dzisiaj do domu, a tu żona na kolanach i płacze.
- Pytam co się stało?!
A ona odpowiada ze łzami w oczach...
- Przepraszam, tak mi przykro... upiekłam murzynka.
Do wieczora klęczeliśmy razem cytuja na wyrywki marksa i engelsa.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #9 Ocena: 0

2020-06-05 09:59:40 (5 lat temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

.

[ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 05-06-2020 10:16 ]

- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #10 Ocena: 0

2020-06-05 10:24:09 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Galadriel, "Korzenie" to taka prawda historyczna piąte przez dziesiąte.
Alex Haley został szczerze mówiąc zrobiony w wała w Gambii.
Pojawił się bogaty "czarnybrat" zza Wielkiej Wody to mu znaleźli kuzynów (czy też sami się znaleźli) dorobili fakty i szafa gra (kaska płynie).
Kunta Kinte np. nie mógł zostać złapany w Jufure, bo tam w jego czasach było już właściwie "wyłowione" albo mieszkający tam Murzyni sami brali udział w wysyłce niewolników. To praktycznie obok faktorii handlowej, na wybrzeżu, istniejącej i 100 lat wcześniej. I należącej do lennika Polski by the way...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 13 z 74 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 72 | 73 | 74 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,