MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

PRZEGNIŁA BRYTANIA

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 97 z 169 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 96 | 97 | 98 ... 167 | 168 | 169 ] - Skocz do strony

Str 97 z 169

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2021-04-30 16:10:22 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2021-04-30 15:07:26, Blamestorm napisał(a):
Gdzie w zachodnim swiecie usuwa sie ludzi o malej przydatnosci spolecznej, bo utrudniaja zycie innym?

( jedynym przykladem to chyba kara smierci dla najgorszych mordercow ale rozumiem ze nie o to Ci chodzi)

Czy ty zanim się wypowiesz, albo zadasz pytanie możesz zrozumieć napisany tekst?
Cytat:

2021-04-30 15:01:08, Gwontownik napisał(a):
I co, pozwolisz na to, aby takie prawo powstało?
.....
A są juz kraje na świecie, w których metoda ta ma zastosowanie, na razie na życzenie zainteresowanego.

Obrazek
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Jurny_Jurek

Post #2 Ocena: 0

2021-04-30 16:15:18 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Odpowiedź zostawiam Gwontownikowi ale nawiązując poniekąd do pytania i czasów to podczas I fali selekcjonowano pacjentów w ESP pod względem tzw. "przydatności/pozycji społecznej", dokładając rokowania.

Eutanazja na życzenie już jest, trwają prace by była na życzenie "nie moje ciało ale mój wybór" czyli bliskich. Społeczeństwa Europy się starzeją, nakłady na opiekę i służbę zdrowia w związku z tym rosną więc szuka się różnych furtek by społeczeństwo było bardziej doskonałe. Jak w III rze..Islandii gdzie dzieki aborcji nie ma już dzieci zakładających dwie ròżne skarpetki na nogi i w taki sposób zdrowi okazują im wsparcie w Dzień Osób z Zespołem Downa.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #3 Ocena: 0

2021-04-30 16:18:47 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2021-04-30 11:54:51, Blamestorm napisał(a):
To musisz pytac dzialaczki antyaborcyjne, trudno mi sie za nie wypowiadqc.

Nie musze sie pytać. Pod tymi hasłami nie tak dawno wyciągnęły setki tysięcy kobiet w PL w trakcie 2 fali covid by mogły "moje ciało moja sprawa" krzyczeć, że to chodzi by nie rodzić dzieci "bez mózgu". A 207.000 aborcji w UK to zapewne wszystkie bo "dzieci bez mózgu". Tyle lat edukacji seksualnej na marne..
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #4 Ocena: +1

2021-04-30 16:55:18 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Selekcja pacjentów to jest coś o czym mówią nieliczni. Oficjalnie w Polsce nie ma czegoś takiego. Nieoficjalnie nie przeprowadza się kosztownych zabiegów na ludziach którzy znaczna część swego życia mają już za sobą. Występują również priorytety, np człowiek po wypadku któremu grozi śpiączka i nie ma pewności co do jego wyleczenia (jak i nie ma pewności w drugą stronę) idzie na części jako dawca, kiedy występuje zapotrzebowanie na dany asortyment. Uzasadnieniem jest, że to transplantologia jest przyszłością medycyny i należy robić wszystko celem rozwoju tego działu. Żaden lekarz ci tego nie powie wprost, ale tak jest.
Zupełnie inaczej wygląda to w UK, o czym mieliśmy okazję przekonać się w ostatnim czasie kilkukrotnie. To co w Polsce bywa leczone, tu za decyzją sądu następuje zaniechanie. Czy to nie jest eutanazją?
W domach opieki DNR jest standardem. Czy to jest eutanazją?
Ostatnio (w ubiegłym roku. Nawet temat na MW był poruszany)przez prasę się przewaliło, że podobnie będzie stosowana procedura DNR w stosunku do osób niepełnosprawnych i mających problemy z czytaniem. Czy to jest eutanazją?
I w żadnym z powyższych przypadków nikt zainteresowanego nie pyta o zgodę. Taki standard.
Blame, gdzie twoja empatia? Jak swoje dzieci wychowasz zgodnie z prezentowanymi przez siebie poglądami to też się możesz na te procedury załapać. Masz duże szanse.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-04-2021 17:03 ]

Do góry stronyOffline

Blamestorm

Post #5 Ocena: 0

2021-04-30 18:33:56 (4 lata temu)

Blamestorm

Konto usunięte

Cytat:

[B]2021-04-30 15:01:08, Gwontownik napisał(a):

Weź sobie jeden z drugim przykład taki, że ludzie z tych samych pobudek stworzą takie prawo, żeby ludzi o małej przydatności społecznej usuwać jako jednostki utrudniające życie innym, obniżające standard,

Tak zrozumialam jak napisales.

Eutanazja nie usuwa ludzi o malej przydatnosci spolecznej? To jest asystowane samobojstwo na ZYCZENIE zainteresowanego, to sa ogromne tragedie, bardzo czesto w koncowych stadiach nieuleczalnej choroby gdzie z zycia pozostaje tylko bol. Niewybrazalny dla zdrowego czlowieka.
Ja cierpie na pzewlekla chorobe ktora wiaze sie czasem z ogromnym bolem, takim ze nie moge funkcjonowac, jesc,spac. Latwo jest oceniac z pozycji czlowieka ktory nie ma takiej codziennosci. Ja nie oceniam. Jesli ktos chce to skonczyc na swoich zasadach.
Twoj wpis natomiast sugeruje ze sie takie osoby usuawa bez ich zgody.

[ Ostatnio edytowany przez: Blamestorm 30-04-2021 18:35 ]

If you’re reading this, you’ve been in a coma for 10 years We’re trying a new technique. We don’t know where this message will end up in your dream, but we hope it works. PLEASE WAKE UP, We miss you.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2021-04-30 18:52:42 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Bo usuwa się ludzi bez ich zgody, zdarza się się że nawet kiedy stawiają opór. W holenderskich sądach jest sporo takich spraw jedne są nagłośnione medialnie, inne przemilczane. Naiwnością jest wierzyć, że tu jedynie chodzi o empatię dla cierpiących.
Klik
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Blamestorm

Post #7 Ocena: 0

2021-04-30 19:13:03 (4 lata temu)

Blamestorm

Konto usunięte

"Uśmiercona kobieta po zdiagnozowaniu choroby Alzheimera napisała oświadczenie, w którym stwierdziła, że chce zostać poddana eutanazji przed wejściem do domu opieki. Kobieta zastrzegła, że "chcę mieć możliwość decydowania kiedy umrzeć".

Kiedy po czterech latach kobieta miała trafić do domu opieki lekarka zdecydowała, że - w związku z wcześniejszym oświadczeniem - pacjentkę należy poddać eutanazji. Potwierdziło to dwóch innych lekarzy.

Członkowie rodziny poparli lekarkę."

Rozumiem ze kiedy byla swiadoma podjela ta swiadoma decyzje, choroba alzheimera to straszne choroba czlowiek , jego wiadomosc,zanika a dnia na dzien.

Moja babcia chororowala na Alzheimera, I totalnie odmawiala przyjecia pokarmu, kopala, krzyczala, plakala. Nie dalo sie jej w gorszy dzien umyc, czy zmienic poscieli. Nie robila tego siwadomie, poprostu juz tak malo czlowieka zostalo w czlowieku ze nie zrozumiala niczego. Rozumiem ze podobnie bylo w tym opisanym przypadku.

If you’re reading this, you’ve been in a coma for 10 years We’re trying a new technique. We don’t know where this message will end up in your dream, but we hope it works. PLEASE WAKE UP, We miss you.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2021-04-30 19:33:01 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

”Kobieta zastrzegła, że chce mieć możliwość decydowania kiedy umrzeć”.
To powinno wystarczyć, ale nie wystarczyło bo cierpiała bo jej świadomość zanikła? Jakaś komisja lekarska tak orzekła czy lekarka, która akurat miała dyżur?

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2021-04-30 19:40:07 (4 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Napisze przewrotnie.
Bedac na miejscu takiej osoby, jak opis powyzej, to na etapie bycia swiadomym chcialabym, by ktos uszanowal moje decyzje na czas, kiedy nie bede ogarniala wlasnej toalety.
Niekoniecznie chcialabym robic za przedluzany dochod jakiejkolwiek placowki opiekunczej kosztem jakosci wlasnego zycia.

Ale zgadzam sie, ze m.in. model UK 'konca zycia' jest niehumanitarny wbrew gloszonym pieknym ideom. Pomysl, by po paru zaledwie tygodniach wysylac ludzi na czesci zamienne, jest dla mnie nie do przyjecia ani moralnie/etycznie ani z punktu widzenia medycyny.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2021-04-30 21:05:42 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Cytat:

2021-04-30 18:33:56, Blamestorm napisał(a):
Ja cierpie na pzewlekla chorobe ktora wiaze sie czasem z ogromnym bolem, takim ze nie moge funkcjonowac, jesc,spac. Latwo jest oceniac z pozycji czlowieka ktory nie ma takiej codziennosci. Ja nie oceniam. Jesli ktos chce to skonczyc na swoich zasadach.
Twoj wpis natomiast sugeruje ze sie takie osoby usuawa bez ich zgody.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Blamestorm</i> 30-04-2021 18:35 ]

Mój wpis nic nie sugeruje, lecz opisuje sytuację z jaką mamy do czynienia i w którą stronę to zmierza. W żadnym wypadku nawet nie przebiegło mi przez myśl aby w jakikolwiek sposób wykorzystywać twoje ułomności. Bierzesz wszystko zbyt personalnie, co pisane jest ogólnie, a olewasz (brzydko mówiąc) adresowane celowo do ciebie.

Do góry stronyOffline

Strona 97 z 169 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 96 | 97 | 98 ... 167 | 168 | 169 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,