Str 74 z 169 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Adacymru |
Post #1 Ocena: 0 2021-01-21 13:49:00 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2021-01-20 22:51:32, iwona38 napisał(a):
Ada napisala:
"Kto w wieku 45 mysli o takich sprawach jak do kiedy podtrzymywac życie? Zgadzam sie chris, ze jest takich wiele, szczegolnie jak przeszli przez opieke, a nie na odleglosc i raz na jakis czas wizyty u chorego. Na odległość to wszyscy wiedza najlepiej jak to jest i chcieliby bronić wtyczki."
Serio 45 latkowie w dzisiejszym swiecie mysla o swojej smierci i ja planuja? W strasznie smutnym swiecie zyjecie. Ja jednak pozostane przy obronie wtyczki, chociaz strasznie obcesowo to brzmi, bo ja jednak bronie zycia a nie wtyczki. [ Ostatnio edytowany przez: <i>iwona38</i> 20-01-2021 22:55 ]
Mysla osoby odpowiedzialne, nie wiem dlaczego konkretna rozmowa na taki temat oznacza smutne zycie dla ciebie, jto twierdzi, ze to sa codzienne rozmowy. O emeryturze tez nie myślisz, bo smutne zycie byloby? Twoja sprawa, ale odpowiedzialne osoby nie unikaja takich tematow. Ty wydajesz sie nie miec powazania dla swojego meza woli, to juz inna sprawa, I o jego zyciu decydowac bedziesz, ale o twoim to on nie moze...
Cytat: Swoja droga to paradoks, ze Twoj maz, bo chyba dobrze kojarze, ze jest schorowanym czlowiekiem, potrafi uszanowac zycie jakie by nie bylo
Kto ci naopowiadal, ze moj maz jest schorowanym czlowiekiem? To ze jest niepelnosprawny nie znaczy, ze jest schorowanym czlowiekiem. Twoje skojarzenia sa ciekawe... tym co żyją z niepelnosprawnoscia przypisujesz od razu smiertelne stany, a tym w smiertelnych stanach wrozysz zdrową przyszlosc.
Ja dalej namawiam, zebyscie sprawdzili kogo podajecie jako next of kin...
Ada
|

|
 |
|
|
cris82 |
Post #2 Ocena: 0 2021-01-21 14:02:52 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"A co to, medycyna nie zna przypadków pozbierania sie pacjenta ze stanu wegetatywnego i podtrzymania życia oraz powrotu do w miarę niezależnego funkcjonowan"
oczywiscie ze zna nawet wiecej! to sa tak rzadkie przypadki ze ...znaja je nawet ZE SLYSZENIA uzytkownicy mw ; ) az smieszne ze jest to przywolywane jako argument w dyskusji
znajac zycie to takie cudowne uzdrowienia mieszcza sie pewnie w marginesie bledu statystycznego...
pewnie sa tez ludzie ktorzy pijac sok z ananas pokonali raka
tyle co sie pacjentow przewinelo przez "pokoj" brata przez te 10lat jakos nie slyszalem zeby sie ktos wybudzil
ale zawsze slyszalem to zdanie od ludzi"medycyna zna czasami sie slyszy"
wszyscy o tym slysza bo sie pewnie przytrafi raz na 5k osob i jest medialnie
[ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-01-2021 14:09 ]
|

|
 |
|
Jurny_Jurek |
Post #3 Ocena: 0 2021-01-21 16:20:56 (5 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Wielu zdrowych ludzi mowi, że jak skończy z niepełnosprawnością (wypadek, nieudany zabieg etc) to nie chca żyć i wolą umrzeć.
Jak wyliżą rany po wypadku i kończą na wózku to ciesza sie że przeżyli i inaczej patrzą na zdrowie i życie. Stad pytałem wcześniej jaki procent ludzi niepelnosprawnych popelnia samobjstwo z tego powodu? Pewnie mały bo inaczej głośno byłoby o tym zjawisku.
Widziałem fajny reportarz o niepełnosprawnym w Polsce, który dekady temu otworzył numer wsparcia dla innych niepelnosprawnych, chcacych np. przerwać swoje męki. Mimo, że sam jest w bardzo dużym stopniu niepełnosprawny to ceni życie i ma siłę pomagać innym. Zdrowi gieroje z kawka w reku i "ja tam bym wolał umrzeć z pragnienia i głodu niż się męczyć" w 9/10 przypadkach tylko tak pisza - w obliczu smierci zmieniaja zdanie. I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|

|
 |
|
Jurny_Jurek |
Post #4 Ocena: 0 2021-01-21 16:28:47 (5 lat temu) |
Cytat:
2021-01-21 14:02:52, cris82 napisał(a):
"A co to, medycyna nie zna przypadków pozbierania sie pacjenta ze stanu wegetatywnego i podtrzymania życia oraz powrotu do w miarę niezależnego funkcjonowan"
oczywiscie ze zna nawet wiecej! to sa tak rzadkie przypadki ze ...znaja je nawet ZE SLYSZENIA uzytkownicy mw ; ) az smieszne ze jest to przywolywane jako argument w dyskusji
znajac zycie to takie cudowne uzdrowienia mieszcza sie pewnie w marginesie bledu statystycznego...
pewnie sa tez ludzie ktorzy pijac sok z ananas pokonali raka
tyle co sie pacjentow przewinelo przez "pokoj" brata przez te 10lat jakos nie slyszalem zeby sie ktos wybudzil
ale zawsze slyszalem to zdanie od ludzi"medycyna zna czasami sie slyszy"
wszyscy o tym slysza bo sie pewnie przytrafi raz na 5k osob i jest medialnie
[ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 21-01-2021 14:09 ]
Wybacz ale podajesz wiele argumentów z życia jako poparcie twoich tez i nie nazywam ich śmiesznymi. Moge robić bekę opowiadając znajomym, że jakiś aninim z MW z Leicester o nicku cris82 ma w tej kwestii absolutną rację bo miał przypadek w rodzinie wiec opinia tego goscia jest wiąrząca.
Co do reszty - patetyczne i troche żałosne - nie znam osobiscie takich przypadkow ale jest ich mnostwo w mediach. Wielu przypadkow nie ma bo media o nich nie pisza. Czy oznacza to, że ich nie ma bo mi brat nie zmarł po byciu w stanie wegetatywnym?
Czy byłes w kosmosie i widziałeś, że ziemia jest okragla? Czy byłes w Australii i widziałeś pożary buszu? Czy osobiscie widziałeś jak ludzie poluja na rekiny dla pletw przez co staje sie gatunkiem zagrożonym? Czy widziales osobiscie wybuch wulkanu na islandii ktory sparaliżował ruch lotniczy? Nie?
A wiec te rzeczy i zjawiska nie istnieja i nie mialy miejsca. I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|

|
 |
|
cris82 |
Post #5 Ocena: 0 2021-01-21 16:43:50 (5 lat temu) |
"mnostwo" ? glupoty piszesz
gdyby tak bylo na swiecie nie istnialyby nawet procedury eutanazji w takiej sytuacji byloby to zwyczajne zabojstwo
miej beke ani mnie to grzeje ani ziebi widocznie te wszystkie cudowne wybudzenia w placowce gdzie przebywal moj brat byly trzymane w tajemnicy zeby nam czasami smutno nie bylo : )
|

|
 |
|
|
Jurny_Jurek |
Post #6 Ocena: 0 2021-01-21 17:12:38 (5 lat temu) |
Tak tak, na całym swiecie eutanazja jest powszechna i szeroko stosowana bo ludziom żal sie robi pacjentów w spiaczce wiec wola odciac wode.
I nie ma co sie oburzac na argumenty podobne twoim, ja powiem ze eutanazja jest bardzo humanitarna, zwlaszcza przeprowadzana wbrew woli zainteresowanego. To niehumanitarne, że rodzina musi sie opiekować tatą czy mamą z demencją w takiej hol czy belgii. Demencja to zbyt duże cierpienie wiec do zabicia a breivik zasluguje na druga szanse.
Taka cywilizacja i system wartosci.
I tak mnóstwo - niech to bedzie 10% wszystkich wybudzeń ze stanu śpiaczki, w której może być kilkaset tysiecy ludzi wiec dziesiatki tysiecy wybudzonych to może dla ciebie całe nic ale wtedy wchodzimy w matematyke stalina dla ktorego dziesiatki tysiecy też nie miały znaczenia. [ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 21-01-2021 17:15 ] I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #7 Ocena: 0 2021-01-21 17:13:49 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2021-01-21 16:20:56, Jurny_Jurek napisał(a):
Widziałem fajny reportarz o niepełnosprawnym w Polsce, który dekady temu otworzył numer wsparcia dla innych niepelnosprawnych, chcacych np. przerwać swoje męki.
Nie Janusz Świtaj? Ciekawa historia z ciekawym zakończeniem, warto przeczytać.
Takich osób jest więcej, ale nie każdy przypadek jest medialny.
Podobnie jak ten dziadek w Holandii co to zmienił zdanie w sprawie swojej śmierci ku niezadowoleniu rodziny. Miał zaplanowaną swoją smierć, żeby nie męczyć siebie i innych, rodzina zdążyła się już zjechać z Australii i innych części świata na jego odejście, a on stwierdził, że jednak nie chce umierać.
[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 21-01-2021 17:18 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #8 Ocena: 0 2021-01-21 17:20:45 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2021-01-21 16:43:50, cris82 napisał(a):
"mnostwo" ? glupoty piszesz
gdyby tak bylo na swiecie nie istnialyby nawet procedury eutanazji w takiej sytuacji byloby to zwyczajne zabojstwo
Akurat przykład z dvpy. Z eutanazji taka osoba skorzystać nie może, bo nie jest w stanie wyrazić swej woli w sposób zrozumiały.
A sama instytucja eutanazji jest nieporozumieniem. Z jednej strony ratujemy samobójców i dbamy o ich dobrostan, a zdrugiej strony pozwolenie na eutanazję. Kolejne lewackie cudo dla "naprawy świata". Jeżeli komuś zależy na utracie życia to eutanazja mu do tego nie jest potrzebna. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
cris82 |
Post #9 Ocena: 0 2021-01-21 17:21:57 (5 lat temu) |
"I nie ma co sie oburzac na argumenty podobne twoim, ja powiem ze eutanazja jest bardzo humanitarna, zwlaszcza przeprowadzana wbrew woli zainteresowanego. "
bo jest humanitarna kammienne glowy tego nie ogarna sam mam konserwatywne poglady ale ty jestes ultrasem przynajmniej forumowym hehe ciekawe czy bylbys taki do przodu gdyby...
i nie ma co manipuliwac bo dyskutuja tylko uzytkownicy forum ja nigdzie nie napisalem ze to wporzadku jak zostal potraktowany ten Polak wrecz przeciwnie wiec nie dopowiadaj
malo tego chyba nie bylo tu ani jednej osoby ktora napisala ze "dla niego to lepiej"
poza tym ty jurny chyba mylisz stan wegetatywny ze spiaczka
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #10 Ocena: 0 2021-01-21 17:24:04 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Ada nie wiedzialam, ze twoj maz jest tylko niepelnosprawny, pisalas duzo, ze jest w grupie ryzyka w zwiazku z covidem. Pewnie blednie zalozylam, ze jest schorowany. Nigdy nie nazywam ludzi niepelnosprawnych schorowanymi wiec napisze jak to lubi Stanislawski - nie przyprawiaj mi geby. A o mojego meza sie nie martw on dokladnie zna moje podejscie do tematu i jezeli zechce wylaczyc swoja wtyczke to spisze swoja wole na papierze. I jeszcze jedno, co innego zbierac za mlodu na emeryture a co innego na trumne. Dla mnievto jednak przesada i co ma byc to bedzie. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|