MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

PRZEGNIŁA BRYTANIA

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 48 z 169 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 47 | 48 | 49 ... 167 | 168 | 169 ] - Skocz do strony

Str 48 z 169

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maverick_2020

Post #1 Ocena: 0

2019-12-20 19:02:31 (6 lat temu)

Maverick_2020

Mężczyzna

Z nami od: 19-12-2019

Cytat:

2019-12-20 18:51:10, stanislawski napisał(a):
Nie wiem czy on mieszka w UK.

Natomiast pytanie z cyklu "to po co tu siedzisz" jest durne. I tyluż ludzi już to wyjaśniało, przy wielu okazjach.
Powody bywają różne, ale na pewno dwa dość częste to: dla kasy lub dla wolności gospodarczej (względnie obydwu naraz).

I wciąż mają prawo się człowiekowi różne rzeczy nie podobać.
No chyba, że w ogóle nie mówmyo niczymz tutejszej rzeczwyistości źle, nic nie krytykujmy. "bo jak ci się nie podoba, to...".

Mieszka ten "ON" w UK od 20-tu lat. Masz rację , zadałem głupie pytanie. Jedni są dla kasy(przewaga) inni dla wolności , a jeszcze inni dla benefitów, choć te ostatnie to już słabo. Mnie nurtuje takie pytanie, otóż dlaczego Polacy narzekają na wszystko obojętnie gdzie mieszkają.
PS: Cieszcie się zdrowiem i tym co macie.

[ Ostatnio edytowany przez: Maverick_2020 20-12-2019 19:16 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #2 Ocena: 0

2019-12-20 19:48:00 (6 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Nie wydaje mi się, aby tylko Polacy narzekali. Z innych forów wydaje mi się, że np. Anglicy też narzekają - czy też krytykują.

Taka też natura ludzka, że kiedy się pisze, to ma być ciekawie. A to co złe jest ciekawsze niż normalna, ułożona sytuacja.
"Jest dobrze. Nic się nie dzieje. Wszystko normalnie" - no i kogo to obchodzi?

---

A co do zaś Polaków, to przeszłość historyczna ma wpływ na naturę dość buntowniczą. My nie jesteśmy przyzwyczajeni, aby jakiś czynownik ("authority" - he, he) mówił nam co mamy robić. Zwłaszcza, jak widzimy bezsens, idiotyzm, to nas wk... po prostu.
Inna natura.
Prawie codziennie mam do czynienia z tym, że ktoś blokuje ulicę z jednym pasem ruchu (choć dwukierunkową!) - bo np. coś wywładowuje (z reguły jacyś builderzy). No i ludność posłusznie czeka jak skończy. I spóźnia się do pracy/szkoły.
Pomyśłalem o takiej sytuacji na moim osiedlu. Tam są wąskie, ślepe uliczki. Niemożliwe - wyciągnięto by za wszorz z auta i spuszczono wp...
Pewne sytuacje nam się po prostu w głowie nie mieszczą - i dajemy temu upust.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Zygmunt_Merytor

Post #3 Ocena: 0

2019-12-20 19:58:43 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Cytat:

2019-12-20 19:02:31, Maverick_2020 napisał(a):
Cytat:

2019-12-20 18:51:10, stanislawski napisał(a):
Nie wiem czy on mieszka w UK.

Natomiast pytanie z cyklu "to po co tu siedzisz" jest durne. I tyluż ludzi już to wyjaśniało, przy wielu okazjach.
Powody bywają różne, ale na pewno dwa dość częste to: dla kasy lub dla wolności gospodarczej (względnie obydwu naraz).

I wciąż mają prawo się człowiekowi różne rzeczy nie podobać.
No chyba, że w ogóle nie mówmyo niczymz tutejszej rzeczwyistości źle, nic nie krytykujmy. "bo jak ci się nie podoba, to...".

Mieszka ten "ON" w UK od 20-tu lat. Masz rację , zadałem głupie pytanie. Jedni są dla kasy(przewaga) inni dla wolności , a jeszcze inni dla benefitów, choć te ostatnie to już słabo. Mnie nurtuje takie pytanie, otóż dlaczego Polacy narzekają na wszystko obojętnie gdzie mieszkają.
PS: Cieszcie się zdrowiem i tym co macie.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Maverick_2020</i> 20-12-2019 19:16 ]

To sie nazywa komentowanie zycia publicznego.
Jesli tutaj jest moj dom, przyszlosc moich dzieciakow, MP - majacy dla mnie czas na godzinna audiencje, mimo ze zapukalem do biura "prosto z ulicy", miejsce w ktorym odczuwasz przyjemne chwile czucia sie naprawde i prawdziwie w domu..... - to co do cholery innego mialbymze komentowac? - wzrosty cen metra podlogi w Tczewie w wykonaniu deweloperskim czy moze jakis przekret szwagra soltysa co zero dopisal na fakturze z powiatowego cash and carry po tym jak worek gwozdzi kupil na remont dachu remizy?

Mnie natomiast dziwi cos zgola odwrotnego - jak to mozliwe, ze Polacy mieszkajacy tutaj - nie komentuja (narzekaja lub przyklaskuja) nie analizuja, nie glosuja - za to nadwislanskie aferki i skecze smiesznych (inaczej) trup kabaretowych klepia jak zdrowaski bez zajakniecia?

Ty podobno mieszkasz w Irlandii polnocnej, tak?
masz ochote sie podzielic jakimis wartosciowymi spostrzezeniami na temat zycia wokolo? Zwlaszcza, ze tak wiele z pewnoscia sie tamze dzieje juz teraz i na pewno przybierze to "dziania sie" na intensywnosci juz wkrotce.

Z Jurkiem przewaznie sie nie zgadzam ale musze przyznac, ze jego analizy tkanki spolecznej tego kraju, maja duzo sensu i sa (moim zdaniem) przewaznie dobrze utrafione.
A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #4 Ocena: 0

2019-12-20 21:02:14 (6 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Słyszeliście tę historię tego pilota ryanira co miał dziewczynę Polkę i jak wielu książąt na początku (przystojny pilot z dobrą kasą) okazał się sadystą i znęcał nad tą Polką. Rzekomo przez znęcanie i maltretowanie doprowadził ją do załamania nerwowego i ta kobieta zabiła swoje małe dziecko (ileś tam pchnięć nożem). Dzieciobójczyni dostała 15 lat ale ten, co się nad nią znęcał całe 18. Miesięcy. Tyle się mówi o prawach kobiet, o szacunku, o reagowaniu na przemoc czy znęcanie - i sąd oprawcę sprawczyni zabójstwa uznał za mało istotne ogniwo. (w żaden sposób nie bronię dzieciobójczyni ale rozumiem, że ktoś może kogoś doprowadzić do postradania zmysłów i tacy ludzie często działają w afekcie bez pełnej świadomości popełnianych czynów).
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Maverick_2020

Post #5 Ocena: 0

2019-12-20 21:38:52 (6 lat temu)

Maverick_2020

Mężczyzna

Cytat:

2019-12-20 21:02:14, Jurny_Jurek napisał(a):
Słyszeliście tę historię tego pilota ryanira co miał dziewczynę Polkę i jak wielu książąt na początku (przystojny pilot z dobrą kasą) okazał się sadystą i znęcał nad tą Polką. Rzekomo przez znęcanie i maltretowanie doprowadził ją do załamania nerwowego i ta kobieta zabiła swoje małe dziecko (ileś tam pchnięć nożem). Dzieciobójczyni dostała 15 lat ale ten, co się nad nią znęcał całe 18. Miesięcy. Tyle się mówi o prawach kobiet, o szacunku, o reagowaniu na przemoc czy znęcanie - i sąd oprawcę sprawczyni zabójstwa uznał za mało istotne ogniwo. (w żaden sposób nie bronię dzieciobójczyni ale rozumiem, że ktoś może kogoś doprowadzić do postradania zmysłów i tacy ludzie często działają w afekcie bez pełnej świadomości popełnianych czynów).

Jurek, czy Witja bez znaczenia, Życzę Ci wszystkiego dobrego. , zdrowia i Wesołych Świąt. Ja kocham ludzi i tobie też to proponuję. Pokochaj ludzi.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #6 Ocena: 0

2019-12-20 22:43:56 (6 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

To był pilot? Nie wiedziałem.
Ale dlaczego mieszkał w slumsach?

---

A propos tej historii - czy ktoś może mi przypomnieć jak nazywał się ten polski niby-gwałciciel sprzed lat, co to kobieta przeżyła, a on dostał... no właśnie - dwa dożywocia? Przy mglistych dowodach...
I do tego - w jakim mieście chyba dwa lata temu zabito Polaka bodajże pod pizzerią i ile dostali winowajcy? Dwa? Trzy lata?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Severance_

Post #7 Ocena: 0

2019-12-21 09:43:38 (6 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2019-12-20 16:27:41, Jurny_Jurek napisał(a):

Idąc tym ciekawym tokiem rozumowania (przerwa nie pomogła) wszystkie tematy i dyskusje o Brexicie, niepodległej Szkocji, wyborach w UK - wszystko do kasacji. Po co komentować Brexit i zwyciestwo klauna Borisa? Czy może w ramach wolności słowa Maverick 2020 nam powie - co można a co nie można komentować?

Wow, imponujące!

Nie wiem co się zmieniło, może moja pamięć szwankuje, może ty TU mieszkasz , a może gdzie indziej, a może Jurek to nick dla więcej niż jednego komentatora ...Tak sobie rozważam, ponieważ (to nie było aż tak dawno), to właśnie Jurek krytykował wielokrotnie moje (i innych) komentarze dotyczące Brexitu! Ton Jurka (i Jurkowego klakiera), sugerował jednoznacznie, że nie mamy prawa komentować wyborów Brytyjczyków, jesteśmy tylko gośćmi.
Maverick skrytykował Jurka i Jurkowi się punkt widzenia zmienił..

To co Jurek, raz i na zawsze..: wolno nam komentować życie publiczne i polityczne w UK w każdym temacie, czy tylko tych wybranych przez ciebie? :-]

Zdrowych i Wesołych świąt życzę! 🎄
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2019-12-21 10:32:33 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

patrzcie co za charakter... juz szuka zwady jurek nie daj sie wkrecac w tanie gierki : P

Do góry stronyOffline

Maverick_2020

Post #9 Ocena: 0

2019-12-21 11:42:37 (6 lat temu)

Maverick_2020

Mężczyzna

I po co te animozje? Wszyscy jesteśmy emigrantami tutaj w UK. Jedni sobie radzą lepiej , a inni gorzej. Jedni i drudzy wybrali swoją ścieżkę życia. Po jaką cholerę mamy się kłócić kto jest lepszy?

PS: Wiecie dlaczego Polska nie jest silna i mieszkamy w UK? Bo nie potrafimy się dogadać i ciągle się kłócimy. Mimo tego , że rozmawiamy tym samym językiem. To jest przykre najbardziej.

[ Ostatnio edytowany przez: Maverick_2020 21-12-2019 12:12 ]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #10 Ocena: 0

2019-12-21 12:43:50 (6 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Nie, nie wszyscy są emigrantami tutaj. Niektórzy tak naprawdę mieszkają w Polsce.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 48 z 169 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 47 | 48 | 49 ... 167 | 168 | 169 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,