MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

PRZEGNIŁA BRYTANIA

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 166 z 167 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 165 | 166 | 167 ] - Skocz do strony

Str 166 z 167

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Turefu

Post #1 Ocena: 0

2025-06-24 10:03:17 (6 dni temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Cytat:

2025-06-23 19:52:23, iwona38 napisał(a):
Cytat:

2025-06-23 17:54:33, rafald napisał(a):
Ja po jednej wizycie w oddziale HSBC i przesłuchaniu, "po co mi tyle gotówki" - wolę kilka razy udać się do bankomatu. Ze swojego i żony konta mogę dziennie wyciągnąć 1.5k i na razie nie robią problemów.

Zastanawiam sie jaka bylaby reakcja gdyby uslyszeli odpowiedz, ze to nie ich interes. Nie wiem jak ty ale moje pieniadze natychmiast zmieniliby bank.

Jako była kasjerka odpowiadam: odpowiedzieliby, że bank ma prawny obowiązek sprawdzania na co idą pieniądze, żeby chronić klientów przed ewentualnymi oszustwami.
Parę razy usłyszałam taka odpowiedź. To bardzo niegrzeczna odpowiedź, szczególnie, że klient wie, że kasjer nie jest stanie odpowiedzieć w podobny sposób. Iwona, zapewniam Cię z całą odpowiedzialnościa, że pracownik banku ma w du… żym poważaniu, na co wydajesz kasę. Ale ma pracę i nie jest przygotowany , żeby ją stracić przez Ciebie.
Przy przyjmowaniu gotówki jak najbardziej pyta się o jej pochodzenie. Jeśli są jakieś podejrzenia, są na to procedury.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

iwona38

Post #2 Ocena: 0

2025-06-24 10:10:29 (6 dni temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Ze co prosze? A ja mam gdzies, ze bank chce kontrolowac na co ida moje pieniadze. Jestem osoba dorosla, nie ubezwlasnowolniona wiec nie rozumiem po co im ta wiedza? Wy ludzie powinniscie zaczac myslec a nie poddawac sie bez sprzeciwu kazdej kontroli. Moze ja chce moje pieniadze przeznaczyc na orgie seksualna i nic komu do tego, tym bardziej instytucji, ktorej TO JA pozyczam swoje pieniadze.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

Turefu

Post #3 Ocena: 0

2025-06-24 10:49:58 (6 dni temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Iwona38, proszę, czytaj ze zrozumieniem. To nie bank chce kontrolować pieniądze, ale takie są wymogi prawne, że kasjer musi pytać. Ze względu na oszustwa dokonane w przeszłości, wprowadzono konieczność informowania na co idą pieniądze. Bo jeśli coś pójdzie nie tak, to oczywiście zaraz winny jest bank i rząda się refundacji. Tylko dlaczego to bank miałby ponosić konsekwencje czyjeś nieostrożności? Jeśli chcesz wydać kasę na orgię seksualną, to tak powiedz. Kiedyś usłyszałam podobną odpowiedź, dokładnie :”wydam na dziwki”. Wpisałam do akt bez mrugnięcia okiem.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

daavid

Post #4 Ocena: 0

2025-06-24 10:50:50 (6 dni temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Owszem, banki podlegają regulacjom, które mają na celu m.in. zapobieganie praniu brudnych pieniędzy i unikaniu opodatkowania. Dlatego mają obowiązek informowania urzędów skarbowych o większych transakcjach albo takich, które są w jakiś sposób nietypowe. Trudno mi to oceniać — jako osoba pracująca na etacie mam zasadniczo zbieżne interesy z fiskusem, bo i tak nie mam realnej możliwości unikania podatków.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 24-06-2025 10:52 ]

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #5 Ocena: 0

2025-06-24 12:48:20 (6 dni temu)

iwona38

Kobieta

Ale tu chodzi o wyplate swoich srodkow, ja na nic nie musze ich wydawac, moge je trzymac pod poduszka. Tu nie chodzi o zadne transakcje czy pranie pieniedzy. I co innego jest przekazywanie informacji do skarbowki a czym innym kontrolowanie ile majtek sobie kupilam. To jest poplatanie z pomieszaniem. Dlaczego ten facetvnie mogl wyplacic tych pieniedzy? Naprawde nie widzicie w tym problemu? Wiecie, ze w Japoni ludzie po 60-65tce bodajze, moga placic karta tylko do okreslonej kwoty a jak z tej karty nie korzystaja przez jakis czas to im sie ja kasuje?. To tez z troski, ze moga pasc ofiara oszustwa. Teraz sobie wyobrazcie siebie w takiej sytuacji.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

rafald

Post #6 Ocena: 0

2025-06-24 13:26:04 (6 dni temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Iwona - ludzie nie widzą problemu, dopóki ich coś bezpośrednio nie dotknie. Wtedy jest zdzwienie, jak można było do tego dopuścić.

Kiedy wybuchła wojna na Ukrainie gadaliśmy w pracy, że skoro zarówno Ukraina, jak i Rosja to jedni z głównych eksporterów pszenicy, to pewnie siłą rzeczy chleb podrożeje. Na co przysłuchująca się koleżanka odparła z uśmiechem, że jej to nie dotyczy, bo ona chleba nie je. Taka ilustracja.

Do góry stronyOnline

xxxx1234

Post #7 Ocena: 0

2025-06-24 13:56:22 (6 dni temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że HSBC to jest bank, który co chwilę jest zamieszany w pranie brudnych pieniędzy oni wyprali kartelom narkotykowym miliony jak nie miliardy, a kary jakie za to dostali to są grosze względem tego ile przeprali do tego zamknęli jakiegoś "słupa" i na tym się skończyło. Instytucje, które nadzorują banki stwierdziły, że na cenzurowanym trzeba mieć klientów tych którzy przychodzą do raz w roku wpłacić/wypłacić kilka tysięcy funtów. Tutaj trzeba by wziąć się za HSBC tylko jak to jest spółką notowana na giełdzie więc kogo tu pociągnąć do odpowiedzialności jak akcjonariuszy jest pewnie miliony więc kogo zarządzających funduszami emerytalnymi, czy może samych emerytów, albo "Jonów schmidtow" co sobie kupili po 100 akcji. To jest problem z tymi molochami tam tak naprawdę nie ma kogo pociągnąć do odpowiedzialności za te wszystkie wałki i obrywa się nic niewinnej kasierce i klientom, a ci którzy są za to odpowiedzialni śmieją się z tego wszystkiego siedząc za kulisami. Chyba jedyną opcją było by masowo bojkotować takie instytucje.

Do góry stronyOnline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2025-06-24 14:21:26 (6 dni temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2025-06-24 12:48:20, iwona38 napisał(a):
Ale tu chodzi o wyplate swoich srodkow, ja na nic nie musze ich wydawac, moge je trzymac pod poduszka. Tu nie chodzi o zadne transakcje czy pranie pieniedzy. I co innego jest przekazywanie informacji do skarbowki a czym innym kontrolowanie ile majtek sobie kupilam.

Banki maja sie upewnic czy klient nie jest oszukiwany przez kogos lub ktos nie poprosil go o wyplate pieniedzy, zeby je potem wyludzic od niego. Szczegolnie podatne sa starsze osoby, ale i mlodsze sa naiwne i nabieraja sie na rozne oszustwa.

Ja tam regularnie wyplacam gotowke i trzymam w domu. A jak robie wieksze wyplaty to trzymam kwitki, zeby potem nie bylo skad wziely sie te pieniadze.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2025-06-24 15:54:25 (6 dni temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Czy w Japonii to prawda, że osoby powyżej 60–65 lat mają limit na kartę i mogą ją stracić po nieużywaniu?

Tak — to prawda, ale warto przytoczyć konkrety:

1. Limit dzienny przy wypłatach/przelewach ATM dla seniorów
– Policja rozważała ograniczenie codziennego limitu do 300 000 yenów (~2 000 £;) dla osób w wieku 75+, by przeciwdziałać oszustwom telefonicznym wobec seniorów .
– W Osace wprowadzono 100 000 ¥ limit dzienny przy przelewach dla 70+ i zakaz mówienia przez telefon przy korzystaniu z bankomatu .

2. Czasowe zawieszanie kart seniorów przy braku użycia
– Według propozycji Narodowej Agencji Policji Japonii, karta może być zawieszona, jeśli osoba 65+ nie używa jej przez co najmniej rok, jako środek zapobiegawczy przed oszustwami .

Więc informacje, które słyszałeś: są jak najbardziej oparte na realnych rozwiązaniach mających na celu ochronę seniorów — choć konkretne szczegóły (wiek, kwoty, limity) mogą się różnić w zależności od regionu.

---

Podsumowanie

Japonia: seniorzy 65+ mogą mieć kartę zawieszoną po roku nieużywania, a dzienne limity przelewów i wypłat są ograniczane — np. 300 000 ¥ dla 75+ lub nawet 100 000 ¥ w Osace dla 70+. Wszystko to ma na celu ochronę przed oszustwami telefonicznymi.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 24-06-2025 15:54 ]

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #10 Ocena: 0

2025-06-24 18:11:02 (6 dni temu)

iwona38

Kobieta

Czytalam o znacznie nizszych kwotach i nizszym wieku. Przypominam tylko, ze to sa wciaz ich pieniadze i jesli nie zachodzi podejrzenie przestepstwa nikt nie powinien takich limitow wprowadzac. W Anglii tez tak male limity w bankomatach nie powinny miec miejsca. Jest to ograniczanie naszej wolnosci. Tylko nie mowcie, ze to z troski o klienta bo ze smiechu zajadow dostane.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

Strona 166 z 167 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 165 | 166 | 167 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,