Str 165 z 166 |
|
---|---|
rafald | Post #1 Ocena: 0 2025-06-23 19:07:12 (16 godzin temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Do tego to zmierza, pewnie jeszcze za naszego życia. Ja tylko się zastanawiam, jak wtedy całe to bananowe towarzystwo będzie płacić dilerom za koks - z terminalikiem na kartę będzie podjeżdżał i udawał take-away drivera?
|
iwona38 | Post #2 Ocena: 0 2025-06-23 19:52:23 (16 godzin temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat: 2025-06-23 17:54:33, rafald napisał(a): Ja po jednej wizycie w oddziale HSBC i przesłuchaniu, "po co mi tyle gotówki" - wolę kilka razy udać się do bankomatu. Ze swojego i żony konta mogę dziennie wyciągnąć 1.5k i na razie nie robią problemów. Zastanawiam sie jaka bylaby reakcja gdyby uslyszeli odpowiedz, ze to nie ich interes. Nie wiem jak ty ale moje pieniadze natychmiast zmienilyby bank. Nie rozumiem tez odmowy wyplaty pieniedzy temu facetowi, musi tam byc jakies drugie dno. Ja wiem, ze np w razie wojny bank moze przejac twoje pieniadze ale nie moze odmowic ci ich wyplaty bez powodu. A moze sie myle to mnie oswieccie. Nie kupuje w Amazonie.
|
xxxx1234 | Post #3 Ocena: 0 2025-06-23 20:43:10 (15 godzin temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Tak jak napisałem wcześniej według prawa pieniądze w banku nie są Twoją własnością, bank ma tylko wobec Ciebie zobowiązanie.
Nie próbowałaś wybrać w ostatnich kilku latach np.5000£? Zobaczysz jakie to są cyrki będziesz musiała się wyspowiadać ze wszystkiego oczywiście dla tego że bank się troszczy o Twoje bezpieczeństwo, jeśli nie będziesz chciała tego zrobić to Ci nie wypłaci pieniędzy, a jak zaczniesz robić dym to przyjdzie ochrona i Cię wywali z banku, albo przyjedzie po Ciebie policja. Mi nie chcieli zrobić przelewu bo oni wiedzą lepiej ode mnie i to ich gadanie tych bzdur że szkolenia dla akwizytorów, że oni rozumieją że to frustrujące blablabla ale nie zrobią tego przelewu i koniec. Koniec końców kazałem im zrobić przelew na moje konto w revolut i przy nich w banku puściłem przelew z revoluta tam gdzie chciałem. Wcześniej tak sam robiłem w domu, ale tamtym razem chciałem zrobić przelew bezpośrednio z TSB w miejsce docelowe [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 23-06-2025 20:44 ] |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2025-06-23 20:55:34 (15 godzin temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
A jak wplacasz gotowke, to tez juz sie pytaja o jej pochodzenie?
|
xxxx1234 | Post #5 Ocena: 0 2025-06-23 21:19:33 (14 godzin temu) |
Mój kolega próbował wpłacić 10000£ i odmówili przyjęcia, a co najlepsze on te pieniądze wybrał kilka miesięcy wcześniej (chyba komuś pożyczył) z tego samego banku i wyjaśnienia, że przecież mogą sprawdzić, że wypłacał nie pomogły, bo oni nie znają podchodzenia tej gotówki.
|
|
|
iwona38 | Post #6 Ocena: 0 2025-06-23 21:51:34 (14 godzin temu) |
Przeciez mozesz wplacic gotowke bez obslugi banku. Co, nie przyjma i ci oddadza? 😂 Wysla ci listen? 😂
Sorry ale to takie troche demonizowanie i straszenie. Nigdy nie spotkalam sie z taka sytuacja, ale ja lubie miec sporo gotowki w domu wiec nie potrzebuje sie tez z nimi handryczyc jesli potrzebuje. Spotkalam sie za to z sytuacja kiedy bralam mortgage i zapytano mnie czemu nie chce placic wiekszych rat skoro mnie stac. Wygladalo to tak jakby chcieli mnie zmusic do wiekszego zobowiazania a nuz mi sie noga podwinie. Nie kupuje w Amazonie.
|
xxxx1234 | Post #7 Ocena: 0 2025-06-24 04:50:06 (7 godzin temu) |
Ja też zawsze mam dużo gotówki w domu bo chyba codziennie wyciągam pieniądze z bankomatu, nie wiem jak to jest z wypłacaniem gotówki nigdy tego nie robiłem znam to z opowieści. Spróbuj zrobić przelew na Cypr, albo na giełdę krypto walut. To są moje doświadczenia z bankami TSB i HSBC. Problemów nie robił mi nigdy Lloyds. Idź do Decathlona i spróbuj zapłacić gotówką, to samo spróbuj zrobić w Costa. Ja niczego nie demonizuje tylko piszę co zauważyłem.
W Polsce chciałem otworzyć konto w dwóch bankach było mi ono potrzebne do przelewów na giełdę krypto walut w Alior jak o to zapytałem od razu powiedzieli mi, że te przelewy będą blokowane, a w Santander kobieta która mnie obsługiwała powiedziała, że podczas wypełniania aplikacji będą pytania o krypto i ostatecznie system mnie odrzucił. Ja nie piszę tego żeby kogoś straszyć bardziej chodzi mi o świadomość. Na szczęście od kilku lat w UK rośnie ilość transakcji gotówkowych, gdzie w 2016, albo 2017 była przewaga transakcji bezgotówkowych, więc jest nadzieja, że nie będą próbowali z nią walczyć. Tak z innej beczki ostatnio podczas spotkania z księgowym temat zszedł na posiadanie kozy w ogrodzie dla niego ogród to oczko w głowie, a koza utrzymywała by mu trawę w takiej kondycji jak on chce. To raczej była jakaś fantazja, ale co mi powiedział jak by chciał mieć tą kozę to musiał by ją zarejestrować. Szczerze to mi by nie przyszło do głowy, że muszę rejestrować kozę raczej pogadał bym z sąsiadami czy oni nie będą mieć z tym problemu. Ludzie chyba nawet nie myślą w kategoriach dlaczego "rząd" chce wiedzieć, że mam kozę w ogródku i co ich to obchodzi tylko trzeba zarejestrować to zarejestruję. |
iwona38 | Post #8 Ocena: 0 2025-06-24 06:35:30 (5 godzin temu) |
To sa debilne przepisy unijne, w Polsce tez kazda kurke musisz zarejstrowac. Co do krypto to sa tu obostrzenia FCA jesli chodzi o handel detaliczny. Traktuja cie jak debila, ktory nie potrafi inwestowac swoich pieniedzy ale slyszalam, ze maja to zniesc. Nie mialam tez nigdy kont w bankach, ktore wymieniles, w moim nigdy niczego mi nie zablokowano, co najwyzej pytano o potwierdzenie.
Nie kupuje w Amazonie.
|
daavid | Post #9 Ocena: 0 2025-06-24 07:23:54 (4 godziny temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Zdaje się, że są tutaj zwolennicy. Reform.
https://polishexpress.eu/nawet-1000-funtow-dla-osob-pracujacych-propozycja-reforma-uk-zaskakuje/ Co do angielskiego podejście do różnych przepisów. Ostatnio zapytałeś na odpowiednim brytyjskim forum jak jest z łowieniem ryb w miejscu gdzie jest zakaz ze względu na wiszące przewody elektryczne. Faktycznie wędki są wykonane z włókna węglowego, które jest doskonałym przewodnikiem. Mógłby być nawet drewniane, mokre też może przewodzić prąd. Na takich odcinkach jest zakaz, wszędzie, a te kable są często kilkadziesiąt metrów od wodny, często nie ma ich wcale w wielu odcinkach wód. Oczywiście odpisano mi, że to przecież jasne, nie wolno to nie wolno, chociaż spotykam tam czasami ludzi łowiących ryby i nie wiem co im grozi poza ewentualnym porażeniem. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 24-06-2025 07:24 ] |
xxxx1234 | Post #10 Ocena: 0 2025-06-24 09:59:45 (godzinę temu) |
null
Cytat: 2025-06-24 06:35:30, iwona38 napisał(a): To sa debilne przepisy unijne, w Polsce tez kazda kurke musisz zarejstrowac. Co do krypto to sa tu obostrzenia FCA jesli chodzi o handel detaliczny. Traktuja cie jak debila, ktory nie potrafi inwestowac swoich pieniedzy ale slyszalam, ze maja to zniesc. Nie mialam tez nigdy kont w bankach, ktore wymieniles, w moim nigdy niczego mi nie zablokowano, co najwyzej pytano o potwierdzenie. No właśnie i niby UK wyszło z uni. Te przepisy nie są debilne nam się może wydawać, że one są debilne, to jest zrobione po to, żeby wiedzieć gdzie są kury bo jak np. jakieś korpo, które produkuje jajka wpadnie w kłopoty finansowe to się ogłosi ptasią grypę wytlucze wszystkie kurt ludziom którzy trzymają je na własny użytek albo cichaczem sprzedają jajaka znajomym i zaraz popyt na jajka w markecie się zwiększy. Tak samo zakazano "świniobicia" na własny użytek po to żeby ludzie jedli syf z marketów. Oczywiście nie wszyscy się do tego dostosują, ale część ludzi nie będzie zadawać pytań tylko się dostosuje, a to jest jakiś sukces. Te wszystkie przepisy tylko powierzchownie wydają się debilne, ale zawsze ktoś na tym kordysta finansowo. Jeśli chodzi o krypto to tylko się mówi o "zniesieniu przepisów" a cichaczem dokręca się śrubę coraz bardziej. |