Str 162 z 163 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
rafald |
Post #1 Ocena: 0 2025-06-12 12:36:16 (6 dni temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat:
2025-06-12 12:08:23, xxxx1234 napisał(a):
wczoraj też widziałem informację, że bezrobocie najwyżej od 4 lat.
W celu zmniejszenia natężenia ruchu i zanieczyszczeń powietrza w Londynie wprowadzono Congestion Charge i Ulez - czyli zwiększony koszt korzystania z samochodu. Rzeczywiście natęzenie ruch może i trochę spadło.
Jakiego efektu więc oczekiwano zwiększając koszty zatrudnienia od kwietnia, bo chyba nie zwiększenia zatrudnienia? Ekonomiczny analfabetyzm. Dziś Reeves wyraziła smutek z powodu skurczenia ekonomii o 0.3% wskutek czego progonozowany wpływ do budżetu będzie niższy niż zakładany. Więc jakie lekarstwo? Zwiększyć podatki jeszcze bardziej!
|

|
 |
|
|
xxxx1234 |
Post #2 Ocena: 0 2025-06-12 13:38:33 (6 dni temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Ja nie wiem czy oni są tak głupi czy robią to specjalnie, dla mnie maj jest zawsze bardzo dobrym miesiącem porównując do maja 2024 mam załamanie sprzedaży o 50% czerwiec zapowiada się jeszcze gorzej jak na razie ciągle jeszcze trzymam marzę. Rozmawiam z konkurencją wszyscy czekają na jakieś odbicie którego nie ma, a z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Nie dość że tacy ludzie jak ja zapłacą mniej podatku bo mniej zarobią to jeszcze dadzą zarobić mniej innym bo będę miał mniej kasy na wyjście do restauracji, wyjechanie na wakacje, potrzebuję mniej papieru do pakowania paczek, taśmy itd... i ci ludzie też zapłacą mniej podatku. Oczywiście moja branża jest specyficzna bo nikt nie kupi dziesiątej pary butów jak może używać jeszcze starych więc obrywamy najbardziej.
Podnoszenie podatków doprowadziło nas w miejsce w którym jesteśmy więc chyba wszyscy wiemy gdzie nas doprowadzi dalsze podnoszenie podatków. Nie wierzę że politycy są aż tak głupi i moim zdaniem robią to specjalnie, tylko zastanawiam się czy nie wiedzą czym to się dla nich kończy jeśli zbyt mocno dokręcają śrubę społeczeństwu.
|

|

|
|
rafald |
Post #3 Ocena: 0 2025-06-12 14:01:09 (6 dni temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Tak się cieszyli, że od stycznia do marca zanotowano wzrost o 0.7% a to przecież było logiczne, że każdy będzie chciał się obkupić przed podwyżkami.
Od kwietnia trend zanikł i pewnie tak zostanie do gwiazdki. Albo i nie, jeżeli w październiku ogłoszą znowu jakieś podatki - ludzie będą kisić kasę.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #4 Ocena: 0 2025-06-12 14:29:50 (6 dni temu) |
Z tego co mi mówiła konkurencja to w naszej branży ostatni sensowny miesiąc to był styczeń, a później zaczęła się równia pochyła w dół jak się w styczniu lutym i marcu obijałem więc nie jestem w stanie nic powiedzieć, ale wydaje mi się że ten wzrost o 0,7% to mogła być jakaś manipulacja danymi tak jak z inflacją. Kiedyś w "koszyku inflacyjnym" była wołowina, później ja zamienili na kurczaka, a jak tak dalej pójdzie to kurczaka zamienią na parówki i wyjdzie, że inflacja nie dotyczy cen żywności.
Tak samo czytałem, gdzieś że sprzedaż detaliczna w kwietniu wzrosła no oczywiście, głównie za sprawą sprzedaży żywności teoretycznie brzmi gospodarka się rozwija praktycznie sklepy przynajmniej częściowo przerzuciły podwyżkę minimalnej i NI dla pracodawców na klientów i jak by się przyjrzeć dochodom to pewnie ten wzrost sprzedaży nie przełożył się na wzrost dochodów. Ja to automatycznie zobaczyłem na naszych co tygodniowych zakupach wydajemy 20£ tygodniowo więcej od kwietnia [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 12-06-2025 14:30 ]
|

|

|
|
karjo1 |
Post #5 Ocena: 0 2025-06-12 16:01:40 (6 dni temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Za to propozycja zmiany zakwaterowania azylantow, czyzby hotele nie spelnialy wymogow?
|

|
 |
|
|
xxxx1234 |
Post #6 Ocena: 0 2025-06-12 18:25:36 (6 dni temu) |
Teraz właśnie przeczytałem, że kolejne podwyżki podatków jesienią są prawie pewne bo gospodarka się kurczy, a wzrost counsil tax o maksymalny możliwy procent i jaki mogą go podnosić lokalne rady prawdopodobnie będzie podnoszony o maksymalną możliwą kwotę do 2029 roku. Czyli próba gaszenia pożaru wylewając na niego benzynę.
|

|

|
|
Turefu |
Post #7 Ocena: +1 2025-06-13 20:35:38 (5 dni temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Nigdy nie rozumiałam, dlaczego azylanci nie mogą pracować. Kiedy Polska weszła do EU w 2004, zasady były jasne: żeby przebywać tu legalnie, macie tu pracować lub studiować i żadnych benefitów przez pierwsze dwa lata. A jak nie, to wracajcie do Polski. W porządku , logiczne, sensowne wymagania. No to mieszkaliśmy w dziesięciu w jednym domu i pracowaliśmy każdą godzinę, która dała fabryka. My nie tylko przeżyliśmy, ale osiągnęliśmy sukces: wyprowadzaliśmy się do samodzielnie wynajętych domów, potem kupowaliśmy, odkładaliśmy kasę, zdobywaliśmy kwalifikacje. Cześć , po odłożeniu założonej kwoty, wróciło do kraju. W porządku.
Dlaczego tego samego nie można oczekiwać od asylum seekers?! Dlaczego, zaraz na drugi dzień po przyjeździe, nie mogą być zabrani na farmy czy do sortowni śmieci i pracować na swoje utrzymanie? Przez osiem godzin dziennie, jak każdy inny obywatel. Zakwaterowanie w karawanach lub w wynajętych two up, two downs. Niech pracują , jak inni dorośli ludzie, na swoje utrzymanie. Jeśli w ich krajach faktycznie jest tak źle, to ci naprawdę potrzebujący zaakceptują takie warunki. A problem pontonów się zmiejszy.
|

|

|
|
daavid |
Post #8 Ocena: 0 2025-06-13 22:11:04 (5 dni temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Nie jestem pewien i nie bardzo rozumiem dlaczego oni po dotarciu do innych krajów UE, np. Niemiec decydują się na ryzykowną drogę i chcą się konieczne dostać na wyspy. System benefitów na tle innych krajów UE niekoniecznie jest najwyższy.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #9 Ocena: 0 2025-06-13 22:39:32 (5 dni temu) |
Być może jest coś o czym my nie wiemy i ten system dla nich jest zupełnie inny lepszy niż dla reszty. Nie wiem czy nie zmyślam, ale podobno w UE ma być taki sam we wszystkich krajach co spowoduje, że w biedniejszych krajach emerytury będą niższe niż socjal dla inżynierów.
|

|

|
|
daavid |
Post #10 Ocena: 0 2025-06-14 08:25:02 (4 dni temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
System byłby lepszy i nikt by się o tym nie dowiedział, alle oni w Erytrei i Somalii o tym wiedzą? Chyba mało realne.
|

|
 |
|