Str 160 z 160 |
|
---|---|
iwona38 | Post #1 Ocena: 0 2025-05-05 15:05:00 (2 dni temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cos w rodzaju reklamy. Kazdy wie, ze klamie a i tak wiekszosc kupuje. Czy nalezy zabronic reklam? Nie. Dobry produkt sam sie obroni. Ty chcialbys prewencyjnie zabronic reklam.
Nie kupuje w Amazonie.
|
daavid | Post #2 Ocena: 0 2025-05-05 15:28:07 (2 dni temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Użyj innych słów, bo nie zrozumiałem. Pytanie brzmiało: czym jest populizm?
|
Gwontownik | Post #3 Ocena: 0 2025-05-05 15:48:22 (2 dni temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
To ja ci odpowiem. Populizm to wsłuchanie się w vox populi i obiecanie tego czego oczekuje społeczeństwo z jednoczesnym założeniem, że to spełnione nie zostanie. Taka morawiecczyzna od sowy. Prawda, że niedaleko od demokracji. Tylko jeden czynnik, a jak wszystko zmienia i wszystko z chęci posiadania władzy. I co? może pokażesz choć jedną formacje polityczna nie wpisującą się w ten schemat!
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 05-05-2025 15:51 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
iwona38 | Post #4 Ocena: 0 2025-05-05 17:24:51 (2 dni temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat: 2025-05-05 15:28:07, daavid napisał(a): Użyj innych słów, bo nie zrozumiałem. Pytanie brzmiało: czym jest populizm? A to juz nie moja wina. Wysil sie, napewno potrafisz. Bardziej obrazowo sie nie da. Nie kupuje w Amazonie.
|
daavid | Post #5 Ocena: 0 2025-05-05 18:39:33 (2 dni temu) |
Cytat: 2025-05-05 15:48:22, Gwontownik napisał(a): To ja ci odpowiem. Populizm to wsłuchanie się w vox populi i obiecanie tego czego oczekuje społeczeństwo z jednoczesnym założeniem, że to spełnione nie zostanie. Taka morawiecczyzna od sowy. Prawda, że niedaleko od demokracji. Tylko jeden czynnik, a jak wszystko zmienia i wszystko z chęci posiadania władzy. I co? może pokażesz choć jedną formacje polityczna nie wpisującą się w ten schemat! [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 05-05-2025 15:51 ] Zazwyczaj gorzej jak będzie spełnione. Sięgnijmy do wikipedii Populizm (z łac. populus „lud” ![]() Populizm jest definiowany jako ideologia, w której „lud” postrzegany jako siła moralnie wyższa, przeciwstawiany jest „elitom”, postrzeganym jako skorumpowane i reprezentujące partykularne interesy[a][1][2][3]. Populiści zazwyczaj przedstawiają „elity” jako zamkniętą instytucję polityczną, gospodarczą, kulturalną i medialną. Oskarżają elity o stawianie interesów własnych lub interesów innych grup (takich jak obce kraje lub imigranci) ponad interesy „zwykłych ludzi”. Ugrupowania populistyczne różnią się w przyjmowanej definicji „ludu”. Kryteria tej definicji mogą być oparte na podziałach klasowych, etnicznych lub narodowych. Jako elementy dyskursu populistycznego wymienia się prymat woli ludu, antyelitaryzm, antypluralizm[4] i antyintelektualizm[5]. Ruchy populistyczne mogą być tworzone przez charyzmatycznych przywódców, którzy starają się nawiązywać możliwie bezpośredni kontakt ze swoimi zwolennikami[6], przedstawiając się jako „głos ludu”. Działając w liberalnych demokracjach, populiści w szeregu przypadków dążą do przeformułowania funkcjonujących w nich modeli politycznych i społecznych, m.in. poprzez ograniczenie roli niezależnych instytucji, takich jak media i sądownictwo, które umożliwiają ochronę praw mniejszości[7]. Populizm można opisywać w aspekcie doktrynalnym, socjotechnicznym i psychospołecznym[8]. Ernesto Laclau opisał populizm jako emancypacyjną siłę społeczną, poprzez którą zmarginalizowane grupy kwestionują dominujące struktury władzy[9]. W definicji politologa Jana-Wernera Müllera partię populistyczną cechuje antyelitaryzm łączący się z antypluralizmem, tj. przedstawianie siebie jako jedynego prawdziwego przedstawiciela „ludu” w starciu ze szkodliwymi, dawnymi elitami, a tym samym prezentowanie innych partii, organizacji czy instytucji jako „wrogów ludu”[10][11]. Niektórzy ekonomiści używają terminu populizm w odniesieniu do rządów, które angażują się w znaczne wydatki publiczne finansowane przez pożyczki zagraniczne, co skutkuje hiperinflacją i koniecznością zarządzania kryzysowego. |
|
|
Gwontownik | Post #6 Ocena: 0 2025-05-05 19:45:46 (2 dni temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
No i pięknie. Moja prośba wciąż aktualna.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
rafald | Post #7 Ocena: 0 2025-05-06 08:06:42 (dzień temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2025-05-05 18:39:33, daavid napisał(a): Sięgnijmy do wikipedii Populizm (z łac. populus „lud” ![]() Populizm jest definiowany jako ideologia, w której „lud” postrzegany jako siła moralnie wyższa, przeciwstawiany jest „elitom”, postrzeganym jako skorumpowane i reprezentujące partykularne interesy[a][1][2][3]. Populiści zazwyczaj przedstawiają „elity” jako zamkniętą instytucję polityczną, gospodarczą, kulturalną i medialną. Oskarżają elity o stawianie interesów własnych lub interesów innych grup (takich jak obce kraje lub imigranci) ponad interesy „zwykłych ludzi”. Jak wynika z przytoczonej definicji - populizm nie rodzi się sam z siebie - jest następstwem działania skorumpowanych elit, które przedkładają swoje interesy, nad interesy ogółu. Czyli to, co pisałem wcześniej, bez zaznajamiania się z fachową literaturą. I tu podobnie jak xxxx pisał o lekarzach - ignoruje się przyczynę, a próbuje doraźnie likwidować skutki, które nierzadko bywają już negatywne. |
daavid | Post #8 Ocena: 0 2025-05-06 08:12:31 (dzień temu) |
Tam nie ma nic napisane o tym jak rodzi się populizm - to że ktoś uwikłany w to zjawisko tak to przedstawia nie oznacza, że tak faktycznie jest.
|
rafald | Post #9 Ocena: 0 2025-05-06 09:57:10 (dzień temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Nie napisałem, że jest napisane, tylko że wynika.
|