MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

PRZEGNIŁA BRYTANIA

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 157 z 160 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 156 | 157 | 158 | 159 | 160 ] - Skocz do strony

Str 157 z 160

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

iwona38

Post #1 Ocena: 0

2025-05-03 11:32:32 (4 dni temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Ja juz kiedys wspomnialam, ze jakby wybory mogly cos zmienic to bylyby zakazane. Mamy teraz tego przyklad, poprostu mozna juz ich nie przeprowadzac, albo przeprowadzic na zasadzie dobrowolnosci. Oczywiscie mozna to zawsze tlumaczyc zbyt wysokimi kosztami ich przeprowadzenia, w domysle, dla dobra lokalnej ludnosci. U mnie nie bylo. Moze beda za 2 lata.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2025-05-03 12:05:52 (4 dni temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2025-05-02 18:09:46, xxxx1234 napisał(a):
U mnie Reform UK przejęło władzę zresztą jak chyba w całym Staffordshire. Podobno komunista już ogłosił że inżynierów i lekarzy będzie umieszczał w innych miejscach niż pierwotnie zakładał. Farage twierdzi, że tam gdzie przejeli władzę nie będzie ich przyjmował oby bo się sprawdziło bo w mojej okolicy jest jeszcze bezpiecznie i czysto.Mają też wyrzuci że wszystkich instytucji pod ich zarządem wyznawców LGBT, zmian klimatycznych itd.... oby to był powolny powrót do normalności.

Dodatkowo są jakieś kombinacje, żeby nam do Staffordshire dorzucić zbankrutowany council Birmingham Reform zarzekają się, że to zablokują zobaczymy jak to będzie.

Wszystko zależy od tego kto w tym Reform jest, Farage też tam może mieć różny posłuch.

Moim zdaniem te wyniki można przedstawić tym którzy tak bardzo są przekonani, że w Polsce wystarczy zmienić system na jednomandatowy żeby uzdrowić sytuację. Teraz widać najlepiej jak bardzo Labour są niepopularni, chociaż ostatnio wygrali wybory. "Wygrali" to za dużo powiedziane - dostali ją, bo taki jest system.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #3 Ocena: 0

2025-05-03 12:15:12 (4 dni temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Przy dzisiejszym rozwoju techniki, komunikacji, profili zaufanych, elektronicznych podpisów ja się w ogóle zastanawiam, jakie jest uzasadnienie dla demokracji przedstawicielskiej.
Bo chyba argument kompetencji słabo się broni.

Do góry stronyOnline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2025-05-03 12:25:02 (4 dni temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2025-05-03 12:15:12, rafald napisał(a):
Przy dzisiejszym rozwoju techniki, komunikacji, profili zaufanych, elektronicznych podpisów ja się w ogóle zastanawiam, jakie jest uzasadnienie dla demokracji przedstawicielskiej.

Sądzisz, że ludzie są bardziej kompetentni? Uważam zupełnie coś odwrotnego. To politycy wykorzystują niekompetencję ludzi i dlatego tak łatwo sprzedać im populistyczne hasełka. Do tego, żeby wygrać nie trzeba wcale większości. Nawet Adolf wyborów nie wygrał.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #5 Ocena: 0

2025-05-03 12:27:45 (4 dni temu)

rafald

Mężczyzna

Skoro ludzie nie są kompetentni to po co w ogóle ta farsa z jakimikolwiek głosowaniami? Pytanie retoryczne, ale istotne.

Do góry stronyOnline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2025-05-03 12:32:32 (4 dni temu)

daavid

Mężczyzna

Bo to co mieliśmy wcześniej było jeszcze gorsze.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #7 Ocena: 0

2025-05-03 12:41:47 (4 dni temu)

rafald

Mężczyzna

A może właśnie brak możliwości przerzucania odpowiedzialności za decyzje wykształciłby bardziej kompetentne społeczeństwo?
Oczywiście tłumem łatwo jest manipulować, ale jednostkami, które tłum reprezentują jeszcze łatwiej. I zapewne taniej.

Do góry stronyOnline

daavid

Post #8 Ocena: 0

2025-05-03 13:40:42 (4 dni temu)

daavid

Mężczyzna

Podam przykład. Ostatnio Nawrocki zaatakował Trzaskowskiego za to, że chciał zrównać wiek emerytalny kobiet i mężczyzn. Rozumiem, że to kampania, ale czy ktokolwiek będzie w stanie zmienić obecny stan rzeczy, bo co do zasadności zmian mam nadzieję dyskusja jest zbędna. Nie mam wątpliwości, że zmiany podobać się nie będą, szczególnie kobietom, i szczególnie tym którzy pracę pojmują jako karę i tylko nóżkami przebierają żeby wykombinować coś żeby mieć i nie pracować.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #9 Ocena: 0

2025-05-03 15:18:06 (4 dni temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cytat:

2025-05-03 12:15:12, rafald napisał(a):

Moim zdaniem to było by dobre rozwiązanie w Szwajcarii wielu sprawach decyduje się w referendach i kraj ten funkcjonuje o wiele lepiej niż reszta Europy, ale to raczej nigdy nie nastąpi, a jeśli nie demokracja bezpośrednia to może rozszerzyć kompetencje władz lokalnych względem centralnych wtedy władza też miała by się na baczności bo lokalny polityk był by sąsiadem sąsiadem tego kto na niego głosuje widzi z jakimi problemami spotyka się "zwykły zjadacz chleba", a jeśli nie będzie się wywiązywał ze swojego programu "to inaczej będą ze sobą rozmawiać."
Problem dzisiejszej demokracji reprezentacyjnej jest to, że politycy nie realizują swoich programów jedno mówią w kampanii drugie robią po wyborach. Tutaj była nawet petycja, żeby odwołać rząd komunisty bo nie realizuje swojego programu wyborczego chce strzelać liczbami bo nie pamiętam ale podpisała ją masa ludzi i co jaco wszystko poszło do kosza tak się politycy liczą że zdaniem wyborców. Polacy są do tego przyzwyczajeni, że politycy kłamią tak jest od kiedy pamiętam, ale w Anglii było inaczej politycy się wywiązywali ze swoich programów wynajmuje magazyn od starszego Anglika byłego przedsiębiorcy ostatnio z nostalgią wspominał czasy kiedy politycy dotrzymywali słowa.
Ludzie z natury są tak skonstruowani, że wolą decyzyjność zrzucić na kogoś innego bo wydaje im się że nie poniosą wtedy konsekwencji, w polityce jest na odwrót to społeczeństwo poniesie w największym stopniu konsekwencje za błędy polityków. Ludzie chcą brać sprawy w swoje ręce dopiero wtedy "jak z kranu przestaje lecieć ciepła woda".

Pamiętam jak jakieś 2-3 lata temu przekroczyłem szybkość wpadłem na mobilną kamerę i musiałem iść na kurs żeby nie dostać punktów. Siedział tam jakiś koleś, który wpadł na tym, że na jakiejś drodze zmienili ograniczenie jechał na pamięć i kamera strzeliła mu zdjęcie i jaka była awantura dlaczego przy tej technologi rząd nie zmusi producentów do tego, żeby samochody automatycznie zwalniały widząc ograniczenie i kierowca żeby nie mógł nic z tym zrobić.
Wtedy nie wytrzymałem doszło do dość burzliwej wymiany zdań i mu powiedziałem, czy naprawdę jest tak głupi, że nie potrafi ponieś konsekwencji w postaci kilku godzinnego kursu i 100£ i nauczyć się czegoś na swoim błędzie i chciał by oddać swoją decyzyjność samochodwi. Swoją drogą kurs był naprawdę fajny i można było z niego sporo wynieść zastosowałem się do rad i o wiele mniej używam hamulca w ruchu miejskim i podejrzewam, że te 100£ już mi się zwróciło na mniejszym zużyciu klocków i tarcz.

Więc jestem ciekaw czy społeczeństwu brytyjskiemu tak już została dokręcona śruba, że jest gotowe wziąć sprawy w swoje ręce czy jeszcze nie. Po wyborach lokalnych i moja żona widziała jakiś sondaż na stronie BBC że jak by wybory odbyły się dzisiaj to reform przejęło by władze w UK więc chyba brytyjskie społeczeństwo mądrzeje i to jest pocieszające.

Do góry stronyOnline

iwona38

Post #10 Ocena: 0

2025-05-03 15:46:27 (4 dni temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Jak spleczenstwo za bardzo zmadrzeje to zawsze mozna Reform UK uznac jako organizacje ekstremistyczną...
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Strona 157 z 160 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 156 | 157 | 158 | 159 | 160 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,