MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

PRZEGNIŁA BRYTANIA

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 155 z 161 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 154 | 155 | 156 ... 159 | 160 | 161 ] - Skocz do strony

Str 155 z 161

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafald

Post #1 Ocena: 0

2025-02-13 20:40:12 (4 miesiące temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

The Chancellor and her expenses before she became an MP

Chyba Rachel do spuszczenia…

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2025-02-28 09:47:21 (3 miesiące temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Narzekaja na brak nauczycieli i jednoczesnie:

zartowac tez nie wolno

Do góry stronyOffline

rafald

Post #3 Ocena: 0

2025-03-30 11:08:02 (2 miesiące temu)

rafald

Mężczyzna

Trump niedobry i republikanie niedobrzy, ale pieniądze dobre :-]

Restaurant chains flee broke Britain for America

“Restaurants in America, the top ones in the right locations, can earn anywhere between $20m and $50m a year. You just don’t see restaurants do that in the UK. You can make more money. The taxes are better.”

Mr Zdesar added: “My learning is stay away from the blue states and go only to the red, because those areas are designed to do business. You go to Texas and Dallas, these places don’t only thrive. They make way better margins.”

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2025-03-30 11:57:16 (2 miesiące temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Dallas faktycznie rozwija się, tylko, że mają jakby pewnego rodzaju przewagi a to jaki mają kolor nie jest chyba tak oczywiste jak kiedyś, do tego sporo osób nie głosuje, ale to inna bajka.

Jeśli ktoś inwestuje w coś w czerwonych stanach z pasa rdzy to chyba raczej tylko dlatego, że tanio można tam wejść. W Kalifornii wszystkie jest drogie i to nie tylko przez podatki.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #5 Ocena: 0

2025-03-30 12:42:39 (2 miesiące temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Jak tak dalej pójdzie to wszyscy się stąd wyniosą, a to dopiero paczek kadencji komunisty sporo jeszcze zostało.

Ja zbytnio nie pracowałem w pierwszym kwartale, ale jakoś w tygodniu spotkałem "kolegę konkurencję" zapytałem jak mu idzie to mi odpowiedział, że w lutym miał spadek sprzedaży o 40%, a w marcu 30% porównując do roku 2024 w styczniu też nie pracował.

Wczoraj miałem ochotę na kanapkę z angielskiej przydrożnej budki więc się zatrzymałem stał tam jednen facet i kobieta, która sprzedawała te kanapki zaczęliśmy dyskusję na temat Anglii i ten facet powiedział, że to jest "shit hole", właściciel "self storage" który wynajmuje często powtarza, że on nie rozumie po co tu ludzie jeszcze przyjeżdżają, znajomy ze ścianki wspinaczkowej ostatnio żartował, że sprzedaje dom i wyjeżdża do Polski takich nastrojów społecznych w UK to ja nie pamiętam, żeby Anglik mówił o swoim kraju "shot hole".

Ten Anglik którego wczoraj spotkałem opowiadał, że pracował przy budowie euro tunelu jako 19 latek i zarabiał 400£ tygodniowo to było miej więcej 30 lat temu. Ja mówię ale to była kasa, a on mówi dzisiaj to by musiało być jakieś 3500£ tygodniowo i chyba niedoszacowal bo sprawdzałem cenę złota w tamtym czasie to był by w stanie kupić 1,5 uncji za tygodniówkę. Nie pytałem co on robił przy budowie tego eurotunlu, ale jak pracował tam w wieku 19 lat to raczej nie był architektem, ale była to dobrze płatna praca. Dzisiaj myślę że 5000£ miesięcznie można uznać za dobrze płatną pracę dzisiaj żeby kupić 1,5 uncji złota trzeba pracować 3 tygodnie tak wygląda w dużym uproszczeniu dewaluacja naszej pracy na przestrzeni 30 lat.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2025-03-30 13:50:35 (2 miesiące temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Chcesz powiedzieć, że obecna sytuacja to owoc działalności Starmera? Moim zdaniem w takim twierdzeniu nie ma nawet 1% prawdy. Nie wiem w jakiej branży pracujesz, ale gwarantuję Ci, że to nie jedyna branża która się zwija. Pracowałem w firmie logistycznej która specjalizowała się w przesyłkach międzynarodowych, głównie b2b i tam dopiero nasłuchałem się jak wszystko po brexicie się zwija.

Za to mamy nowość - brazylijskie kurczaki już są dostępne na brytyjskim rynku i sporą część z nich trafia do restauracji. Wiem, bo dowoziłem. W sklepie jeszcze nie widziałem, ale te piersi wyglądające jakby były od gęsi a nie kury.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 30-03-2025 13:51 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #7 Ocena: 0

2025-03-30 15:52:11 (2 miesiące temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z pewnością podniesienie podatków i traktowanie białego heteroseksualnego (często rodowitego Bryta) jak obywatela drugiej kategorii wspomogło brytyjską gospodarkę i nastroje społeczne.

Nie twierdzę że to jest w 100% wina komunisty, bo za stan w jakim jest uk odpowiadają poszczególne rządy od 30 lat a w szczególności ten trend przyspieszył po kryzysie 2007-2008.

Nie zgadzam się, że to jest wina brexitu tylko gigantycznego dodruku kasy w covid. Jakoś w tej wspaniałej uni też nie ma cudu gospodarczego. UK wyszła z Eu i dalej realizuje europejskie durnoty typu "plateta płonie"

Do góry stronyOffline

rafald

Post #8 Ocena: 0

2025-03-30 21:14:23 (2 miesiące temu)

rafald

Mężczyzna

Ogólnie to nie ma co winić jednej czy drugiej opcji politycznej - wszyscy są tak samo odpowiedzialni. Korzystając z dywidendy pokoju rozwalali kasę na głupoty, byle czymś przekupić tą, czy inną grupę wyborców i dorwać się do koryta.

Ostatnio coś bąknęli, że benefity będą zabierać to podniosła się wielka wrzawa, że ludzie z głodu poumierają. Większość krajów na świecie nie ma welfare i wypadałoby w końcu przyznać, że poziom życia jaki był do tej pory jest nie do utrzymania.

I oczywiście krzyk - opodatkować bogatych! Tylko oczywiście nie chodzi o miliarderów, a o "szczęśliwców" zarabiających ponad 50k rocznie

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #9 Ocena: 0

2025-04-05 18:28:55 (2 miesiące temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Jak widzicie cła nałożone przez Trumpa? Moim zdaniem te 10% na UK, może być okazją inni dostali mocniej więc może to będzie okazja, żeby przyciągnąć kapitał/firmy do UK. Podobno Starmer powiedział, że będzie negocjował z Trumpem, żeby były jeszcze niższe więc podejrzewam, że ma jakiegoś asa w rękawie jednocześnie dodał, że USA miało do tego prawo i niemożna się na nich obrażać i trzeba przyznać, że zachował się jak polityk, a nie jak płaczące dziecko w przeciwieństwie do europejskich elit. Trump mówi wprost, że może obniżyć cła jeśli poszczególne kraje będą:
1) kupować gaz i ropę z USA
2) kupować/posiadać amerykański długo (obligacje) i
Anglia jest posiadaczem sporego pakietu.
3) jeśli będzie kupować uzbrojenie z USA.

Swoją drogą punkt trzeci powinna wykorzystać Polska i też coś na tym ugrać dla siebie jak by Trump obniżył cło na Polskę to do Polski w jakimś stopniu napłynęły firmy z innych krajów. Tylko, żeby to tak rozegrać to trzeba mieć jaja i nie być podnóżkiem von der liar, a polski rząd jak zwykle nie będzie miał żadnej sprawczości i poczeka na rozkazy z Berlina/Brukseli.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2025-04-05 20:37:31 (2 miesiące temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2025-04-05 18:28:55, xxxx1234 napisał(a):

Swoją drogą punkt trzeci powinna wykorzystać Polska i też coś na tym ugrać dla siebie jak by Trump obniżył cło na Polskę to do Polski w jakimś stopniu napłynęły firmy z innych krajów. Tylko, żeby to tak rozegrać to trzeba mieć jaja i nie być podnóżkiem von der liar, a polski rząd jak zwykle nie będzie miał żadnej sprawczości i poczeka na rozkazy z Berlina/Brukseli.

Pozwolę się nie zgodzić z postawioną tezą, gdyż:
1. Współczesny sprzęt wojskowy jest naszpikowany elektroniką z możliwością zdalnego kontrolowania jego funkcjonalności. W związku z tym wątpliwym jest posiadanie sprzętu nad którym pełna kontrolę może posiadać strona sprzedająca, gdzie nie jest powiedziane że w razie konfliktu będzie popierała twoje stanowisko a nie przeciwnika.
2. Sprzęt to nie wszystko. To tylko narzędzia, a sukces odnosi się przez poprawne używanie narzędzi. I tak USA do swojego sprzętu ma opracowane odpowiednie procedury które w pełni wykorzystują możliwości sprzętu i współpracujących z nim jednostek. Spotkałem kiedyś emerytowanego pilota f16, który stwierdził wprost: to zwykły samolot a legendarnej niezwykłości dodają mu właściwe procedury.
3. Marnym pomysłem jest uzależnianie się od obcych w przypadku konfliktu, gdzie będzie konieczne awaryjne zaopatrzenie i niespotykane w czasie pokoju napięcia. To jest dobre rozwiązanie na czas pokoju, gorzej w przypadku realnego konfliktu.
4. A co w przypadku konfliktu gdy obie jego strony są klientem USA?

WNIOSEK
Przemysł wojskowy trzeba mieć własny!

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 05-04-2025 20:38 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Strona 155 z 161 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 154 | 155 | 156 ... 159 | 160 | 161 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,