MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

PRZEGNIŁA BRYTANIA

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 129 z 169 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 128 | 129 | 130 ... 167 | 168 | 169 ] - Skocz do strony

Str 129 z 169

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

iwona38

Post #1 Ocena: 0

2024-08-03 11:33:24 (11 miesięcy temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Ale ty ciagle mowisz o nielegalnych praktykach czlowieku. Ci ludzie nie moga tu zostac ani sprowadzac rodzin. Jesli zostana to beda nielegalnie. Nic nie wniosa do gospodarki a napewno nie beda pracowac w szpitalach.
I nie, nie pracuje z takimi ludzmi, w mojej firmie nie ma ani jednej takiej osoby.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #2 Ocena: 0

2024-08-03 11:47:52 (11 miesięcy temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2024-08-03 11:07:52, Gwontownik napisał(a):
Żadnej stabilnosci w dluzszym okresie. To nie zacheca to sprowadzania potomstwa na świat w dobie niepewnej przyszłości. To tu jest główny problem.

Wydaje mi się, że problem jest bardziej złożony. Gdyby dzietność zależała tylko od stabilizacji ekonomicznej - ludność Afryki i większości Azji powinna wyginąć.

Mamy takie czynniki jak systemy emerytalne, które zapewniają osobom starszym przetrwanie pomimo braku potomstwa, które mogłoby się nimi zaopiekować. Koszt utrzymania dziecka do wieku 20- kilku lat jest również znaczący w porównaniu do krajów mało rozwiniętych czy rolniczych, gdzie małe dzieci już pracują. Rozwój antykoncepcji, emancypacja i edukacja kobiet, niska śmiertelność dzieci - brak obaw, że któreś umrze.
Brak presji społecznej na zakładanie rodziny - pamiętasz ostracyzm starych panien i kawalerów czy panien z dzieckiem jeszcze za PRL, albo “bykowe”?

Do tego dochodzi wieczne straszenie zagładami i nadmiernym przyrostem populacji, niestety kierowanym do społeczeństw o i tak niskim poziomie zastępowalności.
Ile razy słyszałem już tekst typu “nie mam dzieci, bo jestem odpowiedzialny, nie mam dzieci, bo mnie nie stać” od osób z dość stabilną sytuacją finansową.

Dzieci to poświęcenie i coraz więcej ludzi bardziej ceni sobie swój czas, “wolność” czy karierę.

Jak mawiała moja babcia - na wiosce dzieci to ręce do pracy, a w mieście - gęby do wykarmienia…

Do góry stronyOnline

daavid

Post #3 Ocena: 0

2024-08-03 11:50:21 (11 miesięcy temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2024-08-03 11:33:24, iwona38 napisał(a):
Ale ty ciagle mowisz o nielegalnych praktykach czlowieku. Ci ludzie nie moga tu zostac ani sprowadzac rodzin. Jesli zostana to beda nielegalnie. Nic nie wniosa do gospodarki a napewno nie beda pracowac w szpitalach.
I nie, nie pracuje z takimi ludzmi, w mojej firmie nie ma ani jednej takiej osoby.

Oni są tutaj jak najbardziej legalnie.

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #4 Ocena: 0

2024-08-03 11:59:14 (11 miesięcy temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2024-08-03 11:47:52, rafald napisał(a):
Cytat:

2024-08-03 11:07:52, Gwontownik napisał(a):
Żadnej stabilnosci w dluzszym okresie. To nie zacheca to sprowadzania potomstwa na świat w dobie niepewnej przyszłości. To tu jest główny problem.

Wydaje mi się, że problem jest bardziej złożony. Gdyby dzietność zależała tylko od stabilizacji ekonomicznej - ludność Afryki i większości Azji powinna wyginąć.

Mamy takie czynniki jak systemy emerytalne, które zapewniają osobom starszym przetrwanie pomimo braku potomstwa, które mogłoby się nimi zaopiekować. Koszt utrzymania dziecka do wieku 20- kilku lat jest również znaczący w porównaniu do krajów mało rozwiniętych czy rolniczych, gdzie małe dzieci już pracują. Rozwój antykoncepcji, emancypacja i edukacja kobiet, niska śmiertelność dzieci - brak obaw, że któreś umrze.
Brak presji społecznej na zakładanie rodziny - pamiętasz ostracyzm starych panien i kawalerów czy panien z dzieckiem jeszcze za PRL, albo “bykowe”?

Do tego dochodzi wieczne straszenie zagładami i nadmiernym przyrostem populacji, niestety kierowanym do społeczeństw o i tak niskim poziomie zastępowalności.
Ile razy słyszałem już tekst typu “nie mam dzieci, bo jestem odpowiedzialny, nie mam dzieci, bo mnie nie stać” od osób z dość stabilną sytuacją finansową.

Dzieci to poświęcenie i coraz więcej ludzi bardziej ceni sobie swój czas, “wolność” czy karierę.

Jak mawiała moja babcia - na wiosce dzieci to ręce do pracy, a w mieście - gęby do wykarmienia…

Dokładnie tak jest.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2024-08-03 12:00:07 (11 miesięcy temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2024-08-03 11:47:52, rafald napisał(a):

To jakoś może i tak jest, tyle że w większości przypadków ludzie nad tym, przynajmniej moim zdaniem nie za bardzo się zastanawiają. Wychodzi jak wychodzi. Jak się patrzę na np. swoją rodzinę i rodziny które znam to najczęściej było tak, że moi (nasi) rodzice mieli 2-3 dzieci, doczekali się co najmniej dwukrotnie większej liczby wnuków. Coś co w większości przypadków nie będzie miało miejsca.

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2024-08-03 12:25:40 (11 miesięcy temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Dawid.
To nie trzeba się zastanawiać, bo nie ma nad czym. Taki przekaz ma działanie podprogowe, a efekty tego są rezultatem nie do końca świadomych działań. Zawsze podejmując decyzje z tyłu głowy tkwi przekaz medialny 'planeta płonie' albo groźba głodu bo 'planeta przeludniona'. Wystarczy zaszczepić hasła beż jakiegokolwiek potwierdzenia i już działa.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2024-08-03 12:33:02 (11 miesięcy temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2024-08-03 12:25:40, Gwontownik napisał(a):
Dawid.
To nie trzeba się zastanawiać, bo nie ma nad czym. Taki przekaz ma działanie podprogowe, a efekty tego są rezultatem nie do końca świadomych działań. Zawsze podejmując decyzje z tyłu głowy tkwi przekaz medialny 'planeta płonie' albo groźba głodu bo 'planeta przeludniona'. Wystarczy zaszczepić hasła beż jakiegokolwiek potwierdzenia i już działa.

Nie słyszałem o nikim kto akurat na takim gruncie nie chce mieć dzieci. Zresztą niech i tak będzie, ale ludzie popierający konfederację, którzy deklarują, że ocieplenie klimatu to spisek ect, rozmnażają się podobnie jak "lewaki", także raczej kulą w płot.

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2024-08-03 12:36:25 (11 miesięcy temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Cytat:

2024-08-03 12:33:02, daavid napisał(a):
Cytat:

Dawid.

Nie słyszałem o nikim kto akurat na takim gruncie nie chce mieć dzieci. Zresztą niech i tak będzie, ale ludzie popierający konfederację, którzy deklarują, że ocieplenie klimatu to spisek ect, rozmnażają się podobnie jak "lewaki", także raczej kulą w płot.

A gdzie napisałem, że jest to celowo podejmowana decyzja? Napisałem, że na skutek propagowania takiego a nie innego przekazu medialnego jego oddziaływanie jest podprogowe.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2024-08-03 12:40:46 (11 miesięcy temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2024-08-03 12:36:25, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2024-08-03 12:33:02, daavid napisał(a):
Cytat:

Dawid.

A gdzie napisałem, że jest to celowo podejmowana decyzja? Napisałem, że na skutek propagowania takiego a nie innego przekazu medialnego jego oddziaływanie jest podprogowe.

Dlaczego ci którzy tego "przekazu" nie kupują również mają słabe rezultaty w rozmnażaniu się? Kryptogeje jak Winnicki?

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2024-08-03 12:42:32 (11 miesięcy temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Dlatego, że nie rozumiesz czym jest przekaz podprogowy, a i pozostałe czynniki zachodzą.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 03-08-2024 13:41 ]

Do góry stronyOffline

Strona 129 z 169 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 128 | 129 | 130 ... 167 | 168 | 169 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,