Str 105 z 169 |
|
---|---|
admiralbibol | Post #1 Ocena: 0 2021-05-19 21:14:00 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Ludziska przywykli myslec ze zyjemy w koncu czasow, a tak nie jest i trwalosc "mocarstw" jest krotsza niz kiedykolwiek. Na ten przyklad Brytania wychodzila z 2 wygranych wojen swiatowych jako wielka tylko po to by 80 lat pozniej byc na granicy wladania caloscia swojej wyspy.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
stanislawski | Post #2 Ocena: 0 2021-05-19 23:00:35 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat: 2021-05-19 20:04:09, sqlserver napisał(a): Cytat: 2021-05-19 16:14:29, stanislawski napisał(a): A z innej beczki to zabawne, że muzułmanie różnej maści, autorzy jednych z największych podbojów w historii ludzkości, których skutki odczywalne są do dziś - uważają swój podbój za uzasadniony, prawy, a inne za złe. A troszkę zrozumienia dla tych, którzy postępują jak oni... Fasycnujący są Turcy, którzy do dziś skuczą (poczytajcie np. Quorę), że ich wywalono z Bałkanów, a do tych, których sami kiedyś podbili, żywią wprost nienawiść. Jak oni śmieli się w ogóle buntować (Grecy), czy choćby istnieć wciąż w takiej liczbie (Ormianie). Kurdowie nie istnieją - to Górscy Turcy. Wciąż można napotkać narzekania, że Hiszpanie wywalili Maurów z Półwyspu Iberyjskiego. Jak mogli? Przecież kwitnąca kultura Kordoby, przecież wymyślili alembik... Ich podobój Hiszpanii - dobry. Reconquista - zła. --- Ale abstrahująć od tego zagadnienia - niech ktoś zrobi z tymn porządek i wywali to z "Przegniłej Brytanii". Rozumiem, że to był skrót myślowy bo wydarzenia o których piszesz rozegrały się na przestrzeni 700 lat, Hiszpania to kalifat w 700 roku a Bałkany to imperium osmańskie, Turcy nie Arabowie w około 1400 roku. To tak jakbyś opowiedział o podbojach chrześcijan którzy zajęli najpierw Jerozolimę w1099 a potem Australię w 1788 Tu nie chodzi o daty, tylko o to, że ich inwazje (na przestrzeni dziejów) są dobre - zaś ataki na nich i wywalanie ich z zajętego terenu - złe. (wiem, że Turcy, nie Arabowie, na Bałkanach - przecież tak pisałem). Czytałem pretensje jednego Turka na Quorze, że "dlaczego oni nie mieliby mieć prawa rozwijać swojego państwa i podbijać innych?" I że "Każdy naród gdzieś przecież mieszkał, a teraz mieszka tu" itd. No więc vice-versa - dlaczego ktoś nie miałby rozebrać Turcji? (co częściowo uczyniono w XX wieku). Podobnie z Arabami. |
stanislawski | Post #3 Ocena: 0 2021-05-19 23:07:40 (4 lata temu) |
Co do zaś kolonializmu - to nie za bardzo wobrażam sobie alternatwną wersję historii.
Zostawić całe kontynenty same sobie? Jako takie duże rezerwaty? Czy też ktoś miałby im wysyłać nauczycieli wszystkiego za free? To się musiało tak skończyć. |
sqlserver | Post #4 Ocena: 0 2021-05-19 23:35:09 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Utrzymujesz identyczna narracje jak ten Turek, dzięki temu ze ich wyrzynaliśmy teraz maja lepsze życie
Wszyscy najeźdźcy i kolonizatorzy mieli dobro napadanych na celu albo przez zorganizowanie im zbawienia albo przez ich oświecenie moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
daavid | Post #5 Ocena: 0 2021-05-20 00:55:10 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2021-05-19 23:00:35, stanislawski napisał(a): Cytat: 2021-05-19 20:04:09, sqlserver napisał(a): Cytat: 2021-05-19 16:14:29, stanislawski napisał(a): A z innej beczki to zabawne, że muzułmanie różnej maści, autorzy jednych z największych podbojów w historii ludzkości, których skutki odczywalne są do dziś - uważają swój podbój za uzasadniony, prawy, a inne za złe. A troszkę zrozumienia dla tych, którzy postępują jak oni... Fasycnujący są Turcy, którzy do dziś skuczą (poczytajcie np. Quorę), że ich wywalono z Bałkanów, a do tych, których sami kiedyś podbili, żywią wprost nienawiść. Jak oni śmieli się w ogóle buntować (Grecy), czy choćby istnieć wciąż w takiej liczbie (Ormianie). Kurdowie nie istnieją - to Górscy Turcy. Wciąż można napotkać narzekania, że Hiszpanie wywalili Maurów z Półwyspu Iberyjskiego. Jak mogli? Przecież kwitnąca kultura Kordoby, przecież wymyślili alembik... Ich podobój Hiszpanii - dobry. Reconquista - zła. --- Ale abstrahująć od tego zagadnienia - niech ktoś zrobi z tymn porządek i wywali to z "Przegniłej Brytanii". Rozumiem, że to był skrót myślowy bo wydarzenia o których piszesz rozegrały się na przestrzeni 700 lat, Hiszpania to kalifat w 700 roku a Bałkany to imperium osmańskie, Turcy nie Arabowie w około 1400 roku. To tak jakbyś opowiedział o podbojach chrześcijan którzy zajęli najpierw Jerozolimę w1099 a potem Australię w 1788 Tu nie chodzi o daty, tylko o to, że ich inwazje (na przestrzeni dziejów) są dobre - zaś ataki na nich i wywalanie ich z zajętego terenu - złe. (wiem, że Turcy, nie Arabowie, na Bałkanach - przecież tak pisałem). Czytałem pretensje jednego Turka na Quorze, że "dlaczego oni nie mieliby mieć prawa rozwijać swojego państwa i podbijać innych?" I że "Każdy naród gdzieś przecież mieszkał, a teraz mieszka tu" itd. No więc vice-versa - dlaczego ktoś nie miałby rozebrać Turcji? (co częściowo uczyniono w XX wieku). Podobnie z Arabami. Owszem, można tak mówić. Tylko wtedy nie można wyrażać zadziwienia, że jest problem i że jeden problem rodzi kolejne problemy. |
|
|
stanislawski | Post #6 Ocena: 0 2021-05-20 07:45:17 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-05-20 00:55:10, daavid napisał(a): Cytat: 2021-05-19 23:00:35, stanislawski napisał(a): Cytat: 2021-05-19 20:04:09, sqlserver napisał(a): Cytat: 2021-05-19 16:14:29, stanislawski napisał(a): A z innej beczki to zabawne, że muzułmanie różnej maści, autorzy jednych z największych podbojów w historii ludzkości, których skutki odczywalne są do dziś - uważają swój podbój za uzasadniony, prawy, a inne za złe. A troszkę zrozumienia dla tych, którzy postępują jak oni... Fasycnujący są Turcy, którzy do dziś skuczą (poczytajcie np. Quorę), że ich wywalono z Bałkanów, a do tych, których sami kiedyś podbili, żywią wprost nienawiść. Jak oni śmieli się w ogóle buntować (Grecy), czy choćby istnieć wciąż w takiej liczbie (Ormianie). Kurdowie nie istnieją - to Górscy Turcy. Wciąż można napotkać narzekania, że Hiszpanie wywalili Maurów z Półwyspu Iberyjskiego. Jak mogli? Przecież kwitnąca kultura Kordoby, przecież wymyślili alembik... Ich podobój Hiszpanii - dobry. Reconquista - zła. --- Ale abstrahująć od tego zagadnienia - niech ktoś zrobi z tymn porządek i wywali to z "Przegniłej Brytanii". Rozumiem, że to był skrót myślowy bo wydarzenia o których piszesz rozegrały się na przestrzeni 700 lat, Hiszpania to kalifat w 700 roku a Bałkany to imperium osmańskie, Turcy nie Arabowie w około 1400 roku. To tak jakbyś opowiedział o podbojach chrześcijan którzy zajęli najpierw Jerozolimę w1099 a potem Australię w 1788 Tu nie chodzi o daty, tylko o to, że ich inwazje (na przestrzeni dziejów) są dobre - zaś ataki na nich i wywalanie ich z zajętego terenu - złe. (wiem, że Turcy, nie Arabowie, na Bałkanach - przecież tak pisałem). Czytałem pretensje jednego Turka na Quorze, że "dlaczego oni nie mieliby mieć prawa rozwijać swojego państwa i podbijać innych?" I że "Każdy naród gdzieś przecież mieszkał, a teraz mieszka tu" itd. No więc vice-versa - dlaczego ktoś nie miałby rozebrać Turcji? (co częściowo uczyniono w XX wieku). Podobnie z Arabami. Owszem, można tak mówić. Tylko wtedy nie można wyrażać zadziwienia, że jest problem i że jeden problem rodzi kolejne problemy. To na właśnie mówię co mówią. |
stanislawski | Post #7 Ocena: 0 2021-05-20 07:47:21 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-05-19 23:35:09, sqlserver napisał(a): Utrzymujesz identyczna narracje jak ten Turek, dzięki temu ze ich wyrzynaliśmy teraz maja lepsze życie Wszyscy najeźdźcy i kolonizatorzy mieli dobro napadanych na celu albo przez zorganizowanie im zbawienia albo przez ich oświecenie Ale ja nie mówię kto miał co na celu (owszem - niektózy mówili coś o zbawieniu, ale generalnie chodziło o interes). Jedynie - jaka mogłaby być alternatywna wersja dziejów? Pytam. |
sqlserver | Post #8 Ocena: 0 2021-05-20 07:56:37 (4 lata temu) |
W czasie gdy Arabowie weszli do europy to ludzie po drzewach się chowali, jak w rezerwacie a oni przynieśli nam matematykę, astrologie, medycynę. Nie wiem jak wyobrażasz sobie alternatywna rzeczywistość, ze wysyłają do europy nauczycieli za free
Odpowiadam trochę przekornie, po to żeby uzmysłowić Ci ze to co piszesz to dzieła Kalego, tego od krowy u Sienkiewicza moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
stanislawski | Post #9 Ocena: 0 2021-05-20 14:12:30 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-05-20 07:56:37, sqlserver napisał(a): W czasie gdy Arabowie weszli do europy to ludzie po drzewach się chowali, jak w rezerwacie a oni przynieśli nam matematykę, astrologie, medycynę. Nie wiem jak wyobrażasz sobie alternatywna rzeczywistość, ze wysyłają do europy nauczycieli za free Odpowiadam trochę przekornie, po to żeby uzmysłowić Ci ze to co piszesz to dzieła Kalego, tego od krowy u Sienkiewicza Chyba znasz jakąś inną historię. Weszli na tereny zromanizowane i stosunkowo silnie zurbanizowane. Chyba nie wiesz, jak wtedy wyglądała Europa. Ja już nie mówię o tym co zaatakowali wcześniej, czyli Bliskim Wschodzi i Egipcie. A za astrologię dziękuję. Wiesz co to jest w ogóle astrologia? Może jeszcze wróżenie z kart przynieśli... --- Zaś wieści o "arabskich matematykach" dotyczą garstki uczonych z Kordoby. To jest tak natrętnie powielane, aby stworzyć wrażenie, że ta społeczność to byli przede wszystkim właśnie ludzie uczeni, światli. Poza tą garstką jednak, reszta to koczownicy, w najlepszym wypadku rzemieślnicy, kupcy tudzież łowcy niewolników. --- I jak pytałem o to jak mogłoby być alternatywna historia, to pytałem w kontekście kolonializmu - prześledź ciąg wypowiedzi. Nie mieszaj treści z jednego wątku z innym. Po to robi się akapity i odstępy. (ale idąć twoim tokiem rozumowania - to Arabowie nie musieli wysyłać "nauczycieli" do Europy za free, ale już Europa swoich na Czarny Kontynent powinna wysyłać za free?) Czytasz dużo? A jak tak, to co? Historię znasz z czego? No bo rozumiem, że nie chodzi tu o żaden uniwersytet? [ Ostatnio edytowany przez: stanislawski 20-05-2021 14:25 ] |
sqlserver | Post #10 Ocena: 0 2021-05-20 14:34:02 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-05-20 14:12:30, stanislawski napisał(a): Cytat: 2021-05-20 07:56:37, sqlserver napisał(a): W czasie gdy Arabowie weszli do europy to ludzie po drzewach się chowali, jak w rezerwacie a oni przynieśli nam matematykę, astrologie, medycynę. Nie wiem jak wyobrażasz sobie alternatywna rzeczywistość, ze wysyłają do europy nauczycieli za free Odpowiadam trochę przekornie, po to żeby uzmysłowić Ci ze to co piszesz to dzieła Kalego, tego od krowy u Sienkiewicza Chyba znasz jakąś inną historię. Weszli na tereny zromanizowane i stosunkowo silnie zurbanizowane. Chyba nie wiesz, jak wtedy wyglądała Europa. Ja już nie mówię o tym co zaatakowali wcześniej, czyli Bliskim Wschodzi i Egipcie. A za astrologię dziękuję. Wiesz co to jest w ogóle astrologia? Może jeszcze wróżenie z kart przynieśli... --- Zaś wieści o "arabskich matematykach" dotyczą garstki uczonych z Kordoby. To jest tak natrętnie powielane, aby stworzyć wrażenie, że ta społeczność to byli przede wszystkim właśnie ludzie uczeni, światli. Poza tą garstką jednak, reszta to koczownicy, w najlepszym wypadku rzemieślnicy, kupcy tudzież łowcy niewolników. --- I jak pytałem o to jak mogłoby być alternatywna historia, to pytałem w kontekście kolonializmu - prześledź ciąg wypowiedzi. Nie mieszaj treści z jednego wątku z innym. Po to robi się akapity i odstępy. (ale idąć twoim tokiem rozumowania - to Arabowie nie musieli wysyłać "nauczycieli" do Europy za free, ale już Europa swoich na Czarny Kontynent powinna wysyłać za free?) Czytasz dużo? A jak tak, to co? Historię znasz z czego? No bo rozumiem, że nie chodzi tu o żaden uniwersytet? czyli arabscy medycy nie byli ok ale dla Indian, zbieranina wszelakiego plugastwa jakim byli konkwistadorzy była już ok Jedni i drudzy podbijali ziemie żeby nawracać, mordować i kraść a eufemizmy o oświeceniu i cywilizowaniu są śmieszne True, miała być astronomia Z punktu widzenia naszej kultury Aztekowie byli zacofani, co nie znaczy ze była to gorsza kultura, nie wiemy jak by przebiegał ich rozwój, być może za kilkaset lat byli by na wyższym poziomie niż Europa, my mieliśmy o tyle łatwiej ze był dostęp do innych kultur i podkradaliśmy ich odkrycia moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|