MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Settle status, a więc bezprawie w brytyjskim wydaniu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 2 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tomaszzet

Post #1 Ocena: 0

2018-01-23 13:28:08 (7 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Moze oni rowniez myla pojecia?
:-) Koszt nie wiekszy niz wyrobienia paszportu ;-)

Pewnie wiedze czerpia z FB.

edit.

Znaczy, ze gdyby droga uzuskania potwierdzenia sie nie zmienila, to tego pomyslu by nie bylo?

Zakladam, ze teraz nawet przeciwnicy i osoby, ktore zarzekaly sie, ze tego nie potrzebuja, chetnie status przytula.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 23-01-2018 13:32 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Severance_

Post #2 Ocena: 0

2018-01-23 15:39:01 (7 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2018-01-23 13:28:08, tomaszzet napisał(a):

Z calym szacunkiem, ale to Ty mylisz pojecia (albo ja zupelnie nie rozumiem Twojej wiadomosci) ! "Przed" Brexitem nie bylo i nie ma potrzeby wyrabiania rezydentury, chciales to wyrobiles, ale nikt Ci nie grozil wydaleniem jesli rezydentury nie posiadales. Po Brexicie, imigrant EU nie bedzie mial wyjscia: "albo settled status, albo jestes traktowany jak turysta".
I jeszcze jedno, Ci co nie wyrobili rezydentury maja sie martwic, a moze nawet wstydzic, ze nie beda musieli placic..?! :-]

[ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 23-01-2018 15:39 ]

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #3 Ocena: 0

2018-01-23 18:10:23 (7 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

To co przed edit, to bylo przed przeczytaniem.
Spowiedziewalem sie, ze bedzie mowa o nie wiadomo jak wysokim koszcie. A tu raptem 70 z groszami na osobe.
Na prawde ludzie sie upieraja, ze ten status bedzie kosztowal tyle co obywatelstwo, bo to tez jest czesc kosztow wyrobienia paszportu dla nich. (Nie wyrobisz paszportu bez obywatelstwa - mam na mysli doroslych)
Jezeli ktos bywa w takich tematach na FB, to wie jak ludzie myla pojecia.

Po edit; mysl jaka mi przyszla w powiazaniu z przesmiewczymi komentarzami z jakimi sie spotykam w otoczeniu.

Nadal nie ma potrzeby wyrabiania PRC, pod warunkiem, ze nie ma sie zamiaru aplikowac o obywatelstwo przed wprowadzeniem nowych zasad rezydencji.

By bylo jasne. :-)
Nie mialem na mysli wczesniejszych wypowiedzi Kolezanek i Kolegow na naszym forum. (moze tego stwierdzenia wczesniej zabraklo)

PS.

Ekstremalne stwierdzenie na temat nabycia obywatelstwa:

"po 10ciu latach obywatelstwo dostane za free"

To bylo jakies 10 lat temu.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 23-01-2018 19:02 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

darraj

Post #4 Ocena: 0

2019-04-04 11:13:44 (6 lat temu)

darraj

Konto usunięte

Piszą ludziska jak prosto i szybko aplikuje się o settled status, ja tam nie wiem, nie próbowałem i tak do końca nie jestem pewien że będę to robił. Co do szybkości i łatwości, na jednym z polonijnych forum natknąłem się na taką o to wypowiedź:
Cytat:
Ze skanowaniem większej liczby dokumentów nie powinno być żadnych problemów, nie widzę powodu. Nie lubię się prosić, więc wczoraj udałem się do urzędu w Walsall, figurującego na tej liście https://www.gov.uk/government/publicati ... oZO3gKQ2G4

Okazało się, że nie pomagają w rejestracji, nie mieli żadnych szkoleń w tym zakresie i chociaż można u nich skanować dokumenty to sami nie wiedzą, na jakim systemie operacyjnym pracują ich urządzenia. Z tego wynika, że w całym kraju żaden urzędnik nie został przeszkolony w pomocy obcokrajowcom w rejestracji, więc "radź sobie sam". Bardzo rozczarowująca postawa rządu brytyjskiego, nawet mnie to zabolało. Co prawda na stronie rządowej widnieje lista bibliotek wyposażonych w odpowiednie urządzenie (o ile nie mija się z rzeczywistością), ale nikt tam nikomu nie pomoże w obsłudze urządzeń.

Ostatecznie poprosiłem kolegę, który użyczył mi telefonu Xperia Z3. Z obiecywanych 5 minut prostej rejestracji zrobiła sie okrągła godzina! I to nie licząc ściągnięcia samej aplikacji, co też trwało godzinę, gdyż zostało poprzedzone ściągnięciem wymaganej aktualizacji oprogramowania.Na początek problemem okazało się zrobienie ostrego zdjęcia paszportu, bo telefon nie łapał na nim ostrości - trzeba było kombinować, kierując aparat na inne obiekty i później szybko przesuwając na paszport. Wycelowanie z właściwą odległością i trzymanie ręki nieruchomo pod odpowiednim kątem było uciążliwe. Odbywało się metodą prób i błędów, a aplikacja nie podpowiadała, co należy skorygować. Osoby starsze same nie dadzą rady.Skanowanie twarzy mogło zakończyć się totalną klapą, gdyż kolega w pierwszej chwili trzymał telefon kamerą skierowany w moją stronę nie wiedząc, że skaner działa w przeciwną. O mały włos nie zeskanował siebie zamiast mnie - czego konsekwencje mogłyby być poważne, bo niektórych kroków cofnąć się nie da. Po dwóch nieudanych próbach aplikacja nakazała mi zrobić sobie zdjęcie (znów, wyświetlaczem w kierunku osoby, której dotyczy wniosek), ale nie wiem czy zostanie ono zaakceptowane. Skanowanie czipu ukrytego w paszporcie też zajęło nam dłuższą chwilę bo nie wiedzieliśmy, gdzie jest zlokalizowany - jak się okazało, na dole okładki. Trzeba znaleźć logo, którego wygląd aplikacja podpowiada i przyłożyć telefon w odpowiednim miejscu - znów metodą prób i błędów, bo nie wiadomo, gdzie w telefonie schowany jest skaner kart NFC. Z telefonu trzeba zdjąć tylną obudowę. Do tego dochodzi weryfikacja numeru telefonu i adresu email. Dobrze jest mieć swój laptop lub smartfon, żeby odebrać pocztę i kliknąć w link aktywujący. Niezbędny będzie insurance number, przyda się kartka i długopis do zapisania odpowiedzi na pytania bezpieczeństwa.

Jeszcze uwaga dla osób posiadających kartę rezydenta: jej posiadanie nie zwalnia z obowiązku rejestracji! Prawdopodobnie pomaga, gdyż aplikacja pyta o tę kartę; należy wpisać jej numer.

Alternatywą do Androida jest wypełnienie części wniosku na komputerze i wysłanie dokumentów pocztą tradycyjną. Nie wiem, czy jak w przypadku wniosku o rezydenturę, można skorzystać z placówek wykonujących kserokopie i potwierdzających ich zgodność z oryginałem.

Biorąc pod uwagę skalę trudności tej procedury i brak jakiejkolwiek pomocy ze strony rządu odnoszę wrażenie, że komuś zależy na tym, aby jak najmniejszej liczbie ludzi udało się zarejestrować. Nie odkładajcie tego na ostatnią chwilę, jeśli nie jesteście w stanie sami się zarejestrować, poproście pracodawcę. Zapewne jak grzyby po deszczu wyrosną firmy świadczące tę usługę - mam nadzieję, że nie będą ludzi skubały z pieniędzy. Jeśli ktoś chce pomóc polskiej społeczności i posiada urządzenie pracujące na Androidzie, ma dobrą okazję spełnić dobry uczynek.

Wytłuszczenia w cytowanym tekście są mojego autorstwa.

Dla jednych aplikowanie to pryszcz ale, dla niektórych do droga przez mękę.
"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2019-04-04 13:01:44 (6 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Czyli - trzeba coś skanować? To nie jest po prostu wypełnienie aplikacji?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

darraj

Post #6 Ocena: 0

2019-04-04 13:12:49 (6 lat temu)

darraj

Konto usunięte

Cytat:

2019-04-04 13:01:44, stanislawski napisał(a):

Nie wiem, nie znam się, ja tu na forum jestem tylko od zaśmiecania(według co poniektórych) ale, zaczekaj może odezwie się któraś/ktoryś wszystkowiedzący(a są tacy) i wyjaśni wątpliwości.
"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

Marta2509

Post #7 Ocena: 0

2019-04-04 13:25:34 (6 lat temu)

Marta2509

Kobieta

Z nami od: 06-04-2016

Cytat:

No tak. Trzeba zeskanowac swoj paszport.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #8 Ocena: 0

2019-04-04 13:36:22 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Aplikując z telefonu trzeba zeskanować paszport i do tego jest potrzebne NFC, więc telefony starsze, mimo androida tego nie załatwią.
Ale przecież to nie jedyna droga - można aplikować normalnie online z każdego komputera i wysłać paszport gdzieś tam do sprawdzenia :-]

... żadnego brexitu nie będzie :-]
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

snerg64

Post #9 Ocena: 0

2019-04-04 13:43:41 (6 lat temu)

snerg64

Mężczyzna

Z nami od: 18-07-2016

Cytat:

W razie poslugiwania sie ID to chyba trzeba je wyslac.
Ja natomiast mam paszport biometryczy a aplikacja krok po kroku mowi co trzeba podac: adres, telefon, email etc. Pozniej trzeba bylo zrobic zdjecie strony z danymi z paszportu (poszlo bez problemu na galaxy s8), pozniej przy pomocy NFC w telefonie odczytac dane biometryczne + skan twarzy dla ich potwierdzenia a na koniec zrobic zdjecie twarzy - na dowolnym tle (ja zrobilem na drewnianych drzwiach). Kamerka przy robieniu zdjecia pokazywala jakies dziwne proporcje jak w krzywym zwierciadle ale samo zdjecie bylo juz ok, poza tym mozna je zrobic ponownie az bedzie nam pasowalo.
Na zakonczenie apka kieruje do strony rzadowej na ktorej zaznaczamy pola o niekaralnosci itd. i jestesmy pytani czy sami wypelnialismy forme.

Zajelo to nieco mniej niz 5 minut. Zrobilem to w sobote a w poniedzialek dostalem maila z przyznanym statusem. Tak ze nie ma co panikowac gdyz proces jest trywialnie prosty wystarczy czytac o co jestesmy pytani w kazdym kolejnym kroku.

Edit: Przypomnialem sobie iz w ktoryms momencie jestesmy pytani czy mamy karte stalego rezydenta. Ja takowej nie mialem gdyz byla mi zbedna. Nie wiem czy jej posiadanie zmienia cos podczas aplikowania dzisiaj.

[ Ostatnio edytowany przez: snerg64 04-04-2019 13:53 ]

You might fail at something you don't like so you might as well take a chance at doing what you love.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2019-04-04 14:33:15 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

naprawde nie macie nikogo kto mialby 5letniego samsunga zeby sie narazac na jakies dosylanie dokumentow robiac to z kompa? : )brzmi to bezsensownie hehe generacja jabluszek zawsze mialem uraz do ich telefonow kazdy jeden podepniesz do pierwszej lepszej ladowarki ale nie ich oni musza miec swoje gniazdo a jak i tak jest ze wszystkim w iphonie...
robilem ss dla znajomego ktory jest tu juz z 10lat to po 10min mial" pozytywna odpowiedz email" na drugi dzien dostal potwierdzenie ss
u mnie trwalo to chyba z tydzien mysle ze to moglbyc az tydzien bo mialem te 5 prawie ma styk bez kilku miesiecy

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,