MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Lewica - Prawica

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 3 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2018-01-03 16:33:07 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Cytat:

2018-01-03 13:30:17, Jurny_Jurek napisał(a):
Cytat:

Myslenie prawicowe to myslenie wolnosciowe i konserwatywne, dzieki takiemu mysleniu jako narod przetrwalismy zabory i komune. Pielegnowalismy tradycje i kulture by nie zostac prusakiem czy ruskiem albo innym sowietem. I po tylu latach, gdzie weszlo to w tradycje, ze sie nie poddamy i bedziemy Polakami, po naszemu i po swojemu, z wadami i bledami -

[...] no i jak widac po tym forum - zrzucila kajdany polskosci..

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Jurny_Jurek</i> 03-01-2018 13:32 ]

Moj Tato osobiscie nie walczyl o kajdany polskosci tylko o to zeby wlasnie kazdy mogl stanowic o samym sobie (tzw demokracja) a nie zeby kazdy mial byc jak JurnyJurek. Widocznie kazdy walczyl o co innego. Brytyjski "narod mordercow" w bliskiej odleglosci nie zakrwawia Twoich pieniedzy Jurku?
Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Jurny_Jurek

Post #2 Ocena: 0

2018-01-03 21:37:29 (7 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2018-01-03 16:33:07, KatyD napisał(a):

Moj Tato osobiscie nie walczyl o kajdany polskosci tylko o to zeby wlasnie kazdy mogl stanowic o samym sobie (tzw demokracja) a nie zeby kazdy mial byc jak JurnyJurek. Widocznie kazdy walczyl o co innego. Brytyjski "narod mordercow" w bliskiej odleglosci nie zakrwawia Twoich pieniedzy Jurku?

Przypominam, ze w wyniku stanowienia o samym sobie narod niemiecki za pomoca DEMOKRACJI zrobil z barowego antysemity i gaduly jednego z najwiekszych zbrodniarzy XXw.

No dobra, ale to o samostanowieniu Twojego Taty? Nie musial osobiscie walczyc o ,,kajdany polskosci", takowa wolnosc go spotkala dzieki tym, co o nia walczyli. Ofiary Wujka, Przemyk, Popieluszko i setki innych tylko za komuny - to ofiary tej walki o polskosc i o samostanowienie. O prawice czyli wolnosc. Nie jakis tam nacjonalizm czy pis.

Zwykly robotnik walczyl wtedy o wolne soboty (huehue), kielbase na hakach zamiast octu na polkach i pare innych rzeczy zawartych w pozniejszych postulatach Solidarnosci (polecam przeczytac). Jakby sowieci mieli szynke i cukier i troche dolara to dalej w Polsce bylaby Korea Polnocna.

I oczywiscie, ze ,,zakrwawiony" funt mi nie smierdzi. Jestem tylko zawiedziony, ze tak oslabl. Moim skromnym zdaniem mozna podziwiac ten kraj, jego wielkosc i bogactwo pod warunkiem, ze wiemy skad sie to bogactwo wzielo.

A moze tak - skoro Brytyjczycy pomagaja juz tylko bombardowac kraje, dzieki upadkowi ktorych utrzymaja wysokie ceny ropy to jest ok? Przeciez wojna ,,w zatoce perskiej" to dostep do zloz ropy, zeby jakis saddam nie sprzedawal za tanio chinczykom (a ceny narzuci British Petroleum i inne Texaco) . Czy pare miliomow ofiar napasci na Irak nie smierdzi ci w ,,krwawych" funtach i tankowaniu na BP? Przeciez zadnej broni biologicznej u Saddama nie znalezionk a terroryzm i isis rozkwitl dopiero po jego upadku.

Kazdy walczyl o co innego, to prawda. Jak Brytole grabili kolonie i obdzierali dzikusow ze skory za brak posluszenstwa koronie my walczylismy z:

- z ruskimi azjatami ze wschodu;
- z pruskimi imperialistami z zachodu;
- z turkami nie tylko pod Wiedniem;
- ze Szwedami, ktorzy akurat wtedy sprzedali tyle zelaza angolom na armaty, ze sibie mogli;
- z wlasnymi konfidentami, zdrajcami, targowica...

W tym samym czasie hiszpanscy muszkieterowie bili sie z angielskimi rycerzami o to, kto wiecej ograbi czyli zabije. Zreszta, anglicy nas pieknie rozegrali byle utrzymac wojne z dala od Dover. Najpierw stwierdzili, ze Hitler jest ok a potem dali gwarancje przymierza i uciekli na wyspe. Nawet film ostatnio o tym nagrali, szkoda ze nie pokazuje ich prawdziwego tchorzostwa.

Mimo wybitnych zaslug w zwalczaniu nazizmu i komunizmu pomineli nas w zwycieskiej defilacie. A maszerowali nowozelandczycy.

Prawica nas pominela? Lewica? Nieeeeee, nas wydymano. Niewazna lewica prawica Polska.

No i taki podzial funkcjonuje do dzisiaj, nie liczy sie prawica-lewica tylko kasa, kasa i strefy wplywow. Reszte da sie urobic pod ideologie. Wystarczy troche zmanipulowac niepokorne owieczki.

Niech zyja prawaki! Na pochybel lewakom z Korei Polnocnej!

P.S. nie sluchajcie andiego z opola z hameryki. Skoro taki lewicowy gospodarczo rzad zrobil lepsze wyniki w 2 lata niz jego liberaly w 8 - to znaczy, ze to on nie ma racji.

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #3 Ocena: 0

2018-01-03 21:41:53 (7 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Jurny Jurek Twoje posty są świetne , nikt nie potrafi Cię zagiac , same fakty

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2018-01-04 00:23:45 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Pozniejsze postulaty Solidarnosci bardzo chce mi sie czytac, im pozniejsze tym bardziej, im wiecej choragiewek na wietrze sie zalapalo tym lepsze postulaty z pewnoscia.

A czytales kiedys o polskich zamyslach kolonialnych? Jesli wierzysz ze Polacy byli anty kolonialistami to ja rowniez moge polecic lektury. Po prostu zabraklo zaplecza logistycznego, wojennego.

Kiedys moja Mama wspomniala swojemu gosciowi z Afryki ze Polacy kiedys pisali o przejeciu Madagaskaru. Madagascar? Chlopak zrobil wielkie oczy. Ale dlaczego, przeciez tam nic nie ma? A my na to - Naprawde? Moze dlatego chcielismy jechac bo bylo mniej chetnych...
Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2018-01-04 00:47:22 (7 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2018-01-04 00:23:45, KatyD napisał(a):
Pozniejsze postulaty Solidarnosci bardzo chce mi sie czytac, im pozniejsze tym bardziej, im wiecej choragiewek na wietrze sie zalapalo tym lepsze postulaty z pewnoscia.

A czytales kiedys o polskich zamyslach kolonialnych? Jesli wierzysz ze Polacy byli anty kolonialistami to ja rowniez moge polecic lektury. Po prostu zabraklo zaplecza logistycznego, wojennego.

Kiedys moja Mama wspomniala swojemu gosciowi z Afryki ze Polacy kiedys pisali o przejeciu Madagaskaru. Madagascar? Chlopak zrobil wielkie oczy. Ale dlaczego, przeciez tam nic nie ma? A my na to - Naprawde? Moze dlatego chcielismy jechac bo bylo mniej chetnych...

Mało tego, już po wojnie pewien Polak władał Madagascarem przez wiele lat.

Do góry stronyOnline

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2018-01-04 01:11:03 (7 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2018-01-03 21:37:29, Jurny_Jurek napisał(a):

P.S. nie sluchajcie andiego z opola z hameryki. Skoro taki lewicowy gospodarczo rzad zrobil lepsze wyniki w 2 lata niz jego liberaly w 8 - to znaczy, ze to on nie ma racji.

Gdybyś miał choć odrobinę pojęcia o gospodarce to nie powtarzalbys ekonomicznych bzdur za Morawieckim czy swoim guru, naczelnikoprezesem.
Nowe drogi, które ochoczo otwierają obecni ministrowie czy jakieś tam okręty wojenne woduja i chrzczą nie powstały dzięki obecnemu rządowi lecz zostały rozpoczęte dużo wcześniej. Chyba z grubsza kumasz jak skomplikowaną inwestycja jest taka budowa. Zaczyna się dużo wcześniej niż wykopie się pierwsza łopatę. Jedyna drogowa inwestycja rozpoczęta i zakończone za obecnego rządu to kawałek asfaltu do domu byłem Pani premier szerzej znanej jako "broszka".

Nadzwyczajna roznica we wplywach z VATu to nie jedynie z powodu (dobry ruch) polepszenia sciagalnosci ale głównie z powodu sztuczki księgowej. W 2016 roku masowo i przed terminem wypłacił firmom należny im VAT, w związku z czym w 2017 była tak duża nadwyżka VAT wpłaconego do budżetu nad tym, który trzeba było firmom zwrócić. Kto ma pojęcie o zasadach VAT ten zrozumie o co chodzi, nieuswiadomionym tłumaczył nie będę, a fundamentalisci i tak wierzą
SWOIM, szkoda czasu.

Efekty działań tego rzadu beda za rok, trzy. Wszystko zależy od tego jak dlugo potrwa hossa gospodarcza u tych, którzy z Polski importują. Gdy klapnie u nich, klapnie i tu. Oby jak najpozniej a najlepiej wcale.
Acha, nie odpowiadaj mi bo i tak dyskutować nie mam ochoty z cytatami z PiSowskich mężów stanu.
Mam jedynie cichą nadzieje ze tak dlugo się beda grzebać z pomysłem na Centralny Port Lotniczy że nie uda im się tam utopić zbyt wiele kasy. To jeden z najbardziej poronionych pomysłów.

Do góry stronyOnline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2018-01-04 06:59:57 (7 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

a hossa potrwa do momentu w ktorym amerykanskie pany zrobia kolejny skok na kase
co zapewne odbije sie echem po calym swiecie mozr oprocz Polski ale to tylko pod warunkiem ze bedzie rzadzila platforma ; )))

Do góry stronyOffline

Parawan

Post #8 Ocena: 0

2018-01-04 08:49:15 (7 lat temu)

Parawan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 02-11-2017

Jak ma ci nie odpowiadac to po co to piszesz? Upuszczasz jad?

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2018-01-04 08:51:14 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Cytat:

2018-01-03 21:37:29, Jurny_Jurek napisał(a):
No dobra, ale to o samostanowieniu Twojego Taty? Nie musial osobiscie walczyc o ,,kajdany polskosci", takowa wolnosc go spotkala dzieki tym, co o nia walczyli.

Dopiero jestem w stanie odpowiedziec na Twoj komentarz o tej wolnosci ktora spotkala mojego Tate dzieki Twoim "prawakom" zapewne. Ciekawe kiedy bo on od bardzo wielu lat nie zyje.

Ale dzieki Twoim komentarzom o tym o kielbasie o ktora chodzilo "wtedy" przecietnemu Polakowi w koncu zajrzalam na google sprawdzic kiedy powstala Solidarnosc. Moj Tato byl przewodniczacym komitetow strajkowych w latach siedemdziesiatych, w domu zawsze byly papiery z tamtych lat i ja zawsze myslalam ze to byla Solidarnosc - ale widze ze Solidarnosc powstala na bazie takich komitetow dopiero w 1980 r. To z jakich lat pochodza Twoje "pozniejsze" postulaty solidarnosciowe? Chyba "wtedy" to dla nas dwa rozne pojecia.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #10 Ocena: 0

2018-01-04 14:11:29 (7 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2018-01-04 00:23:45, KatyD napisał(a):

No nic, przepros swiat zatem za kolonie, ktorych nie mielismy i za zbrodnie, ktorych tam nie popelnilismy. Albo przepros za zbrodnie zamyslu o koloniach.

Tak, wy nedzne polaki, krol Belgii mordowal na skale przemyslowa grabiac Afryke? Korona brytyjska zlupila pol swiata kosztem milionow ofiar? Ha, wy wcale nie jestescie lepsi - wy tez mieliscie zamysly ograbic i wymordowac, jestescie gorsi niz imperialisci bo knuliscie i planowaliscie! Macie uzasadnione powody do kompleksow, a do tego jestescie zacofanymi antysemitami, nie to co my tutaj na zachodzie:

,, dokumentu wynika, że w zeszłym roku doszło do 766 incydentów, wymierzonych w społeczność żydowską. Stanowi to względem 2013 roku wzrost o 38 proc. kiedy to odnotowano 554 wydarzenia o charakterze antysemickim. Wśród zarejestrowanych przypadków wymienia się: napaści z użyciem broni, ataki na synagogi, szkoły i cmentarze.
Do największej liczby aktów agresji wobec Żydów doszło w zeszłym roku we Francji - 164, w Wielkiej Brytanii - 141 i w Stanach Zjednoczonych - 80."

To byl 2014, w 2016 bylo juz tylko gorzej:

,,Imigracja Żydów z Europy Zachodniej do Izraela osiągnęła rekordowy poziom w związku ze wzrostem ataków o charakterze antysemickim - ostrzegła w czwartek Agencja Żydowska. W zeszłym roku z Europy Zachodniej do Izraela wyjechało prawie 10 tys. Żydów."

Jak to jest mieszkac w tak antysemickim kraju, brac ,,krwawe" funty i sypac glowe popiolem za te zacofana antysemicka i rasistowska Polske co nie miala koloni?
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,