MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Clinton czy Trump?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 61 z 72 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 60 | 61 | 62 ... 70 | 71 | 72 ] - Skocz do strony

Str 61 z 72

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kanonier39

Post #1 Ocena: 0

2021-08-20 17:55:51 (4 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

Na chwilę, co do tematu wydaarzeń w Afganistanie...
@Jurek, miło jest przeczytać, że nie krytykujesz wojska, które wykonuje rozkazy. Tylko w armii jest ścisła hierarchia i oficerowie sztabowi maja inne rozeznanie, niż szeregowi czy podoficerowie. Gdzie można zatem byłoby wytyczyć granicę? To jest pytanie retoryczne - nie oczekuję odpowiedzi.

Stany Zjednoczone od czasu rozpadu Sowietów stały się jedynym supermocarstwem, a krach ZSRR przynosił też ogromne ryzyka tam, gdzie Sowieci mieli wpływy, gdzie dostarczali broń, technologie. Całość dyskusji na ten temat - w wówczas miała miejsce przecież Pustynna Tarcza i Pustynna Burza - to odrębny watek.
Dam jednak znać, że w tamtym okresie - tj pierwsza połowa lat 90' - US oraz Sojusz interweniowały na Bałkanach, w Jugosławii i tego co pozostwiło po sobie to państwo. W Europie, niedaleko polskich granic trwała najbardziej krwawa wojna domowa i nie było żadnej możliwości działań dyplomatycznych, tudzież pod egida ONZ. Srebrenica. Wystarczy nieco przeczytać i okazuje się, że było warto. Było warto tworzyć Sojusz, było warto wysyłać wojsko. Dla przypomnienia, to do dzisiaj jest misja wojskowa w Kosowie. Lamentu na temat KFOR nie ma.

W Afganistanie... poczatek 21 wieku, to nadal dominacja US. Jednak od wojen irackich, wojujący Islam staje się coraz bardziej niebezpieczny. Taliban, obok Iranu, jest otwartym wrogiem US i większości krajów Nato. Rosja dopiero się podnosi, a Chiny buduja swoja siłę. Czas sprzed 20 lat, to nieco inna epoka, inne realia.
W eter ida wiadomości o zamachach na WTC, na Pentagon...Resztę historii kazdy mniej lub lepiej zna. Rozpoczyna się interwencja, w której biorą udział nieml wszyscy członkowie Sojuszu, choćby symboliczne (mam na myśli liczebność militarna).
My, żołnierze jesteśmy wysyłani do Afganistanu, bo należy bronić cywilizacji łacińskiej przed Islamem. Przed Talibami i Al-Kaidą, która obcina głowy cywilom, podkłada bomby, wprowadza szariat, kmieniuje kobiety... niszczy korzenie cywilizacji dosłownie, poprzez wysadzanie i niszczenie pamiątek starożytności (w tym Bamian i posągi Buddy).
Idziemy n wojnę, bo lepiej wroga zaatakować w mateczniku, w Afganistnie... To wystarczy.

@daavid słyszy wywiad z żołnierzem o Afganistanie. Zapytaj mnie... Ja też tam byłem, choć nie na samym poczatku interwencji. Nie eksponuję się z tym na Forum, bo i w jakim celu? Było wielu. Z różnych krajów, z Polski też przecież. Każdy mógł tam być... Co z tego? Lata przeminał, a świat zapomni. To kwestia czasu, jak zawsze.
(Nie, nie byłem w Wojsku Polskim nad czym ubolewam. Dostałem się do Legii, gdzie zresztą walczyło wielu Polaków od czasu sformowania)
Nie potrafię napisać jak było. Trzeba wszystko brać na klatę. Nie za dużo myśleć, zastanawiać się. Nie tam, bo wtedy giniesz. A w głowie masz już tyle pytań bez odpowiedzi...Szlag. Widzisz śmierć Innych, widzisz kawałki ludzkiego ciała ... to już mięso. Często trzeba rzygnać, ale najlepiej jak można się napić, by na chwilę było normalnie. Ot, to tylko opcja. Za chwilę pójdziesz się odlać i jakieś świństwo wystrzeli spod krzaka i oderwie Ci kończynę i penisa. Jeżeli akurat nie trafiło na ciebie, to chcesz się zemścić za kolegę, za Bin Ladena, za to, że tam trafiłeś... że chca cię ukatrupić, a ty sam nie wiesz kogo posłałeś do piekła czy do raju (?)
Jeżeli się dłużej czy było tam dłużej, to wojna zostaje w głowie/to jest gorsze od kalectwa fizycznego. Na złamana psychike nie ma protezy, wózka. Zawsze już z toba będzie. Bo wróciłeś i masz czas się zastanawiać i szukać odpowiedzi na pytania, na które ... nie ma odpowiedzi *CRAZY*
A potem we snach znowu tam się wraca. I znowu, i znowu, i znowu. Bez końca. Wojna partyzancka, wśród cywilów, w miasteczkach i w wioskach, to chyba najgorsza z wojen.
Dla mnie to był jednak zaszczyt, że mogłem pójść w ślady Ojca, Dziadka, Pradziadka. Może nie byłem na słusznej i sprawiedliwej wojnie. Pewnie na taką wojnę mógłbym się nie doczekać...
... ale napiszę tak, choć klawitura mi szwankuje. Było mi tam zostać i pójść do piekła. Nie potrafię odnaleźć się wśród 'tłustych kotów' . Próbuję tylko.

@Jurek, ja naprawdę wiem, że wojna to nie są sentymenty. Ani nie: śpiewanie 'z ulanami'. Nie byłem i nie będę politykiem. Ot, tutaj spisuję czsem swoje myśli. Żołnierz ze sztabkami złota? No, jak taki obraz wojny ma część osób, to żyja w świecie fantazji i filmów akcji. Tylko potem taka 'gęba' krąży w sieci.

Moje wspomnienie z Kabulu..

Obrazek

nagroda... :-]

Obrazek

Obrazek

...miłem zamazać nazwisko, ale już nie wracam do edycji...nieważne - wszystko w Rodzinie MW. Gęby swojej nie wstawiam i oszczędzam to oglądajcym *CRAZY*

To tak wystroiłem się na okoliczność upadku Kabulu, upadku porządku budowanego przez lata. Nie pytajcie 'czy było warto?' . Nie napiszę publicznie, bo na szczęście - nie ja wysyłałem żołnierzy do walki (niech Prezydent Joe, Prezydent Emmanuel się tłumaczą) - ja szedłem za komenda, a sam rozkazów wydawałem znacznie mniej.

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier39 20-08-2021 18:26 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

cris82

Post #2 Ocena: -1

2021-08-20 19:08:16 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

konkretnie kanonier

pisales ze duzo maszerowaliscie kazdego czekaly problemy zdrowotne po sluzbie ? czy to bardziej kwestia "pecha"?

na ile mogl liczyc szeregowy zolnierz w latach 90? byla taka opinia ze ida sami rzeznicy do legii i mozna zarobic majatek

pomijakac inflacje w pl to faktycznie zarabialiscie kokosy?

jak to wygladalo w sytuacji legionista vs piekarz we francji sorry ze tak wypytuje ale pamietam ze za dzueciaka tak sie mowilo ze kozaki i kasa super : P

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2021-08-20 19:19:22 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2021-08-20 15:30:59, daavid napisał(a):
Bolą Ciebie porównania do Talibów? Oczywiście różnią się, w Afganistanie mogą więcej, ale na pewnym poziomie abstrakcji jest to dokładnie taki samo działanie: narzucanie innym swojej interpretacji świata. Nie chcą dzieci chodzić na religię? No to łup, religia na języku polskim a z tych lekcji dziecko wypisać się nie może.

Porównania do talibów, pisanie o religii na lekcjach polskiego i powtarzanie innych bzdur za skrajnymi lewakami stawia Cię na tym samym poziomie i raczej nie dodaje powagi dyskusji.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2021-08-20 21:13:35 (4 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Co do kanonu lektur w polskiej szkole, to juz xx lat temu fragmenty prac Karola Wojtyly byly normalna czescia lektur z jezyka polskiego.
Wprawdzie jako jeden do wyboru indywidualnego nauczyciela, ale byly.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2021-08-20 21:53:42 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

[/LIST]
Cytat:

2021-08-20 19:19:22, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2021-08-20 15:30:59, daavid napisał(a):
Bolą Ciebie porównania do Talibów? Oczywiście różnią się, w Afganistanie mogą więcej, ale na pewnym poziomie abstrakcji jest to dokładnie taki samo działanie: narzucanie innym swojej interpretacji świata. Nie chcą dzieci chodzić na religię? No to łup, religia na języku polskim a z tych lekcji dziecko wypisać się nie może.

Porównania do talibów, pisanie o religii na lekcjach polskiego i powtarzanie innych bzdur za skrajnymi lewakami stawia Cię na tym samym poziomie i raczej nie dodaje powagi dyskusji.

Pisanie o lewakach to nie argumenty....

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2021-08-20 23:15:51 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Nie lubię się powtarzać.

Cytat:

2021-08-20 14:01:59, SweetLiar napisał(a):
Jak się wypowiesz w temacie lektur bez histerii o katotalibanie rodem z komentarzy onetu to się adekwatnie do tego odniosę.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2021-08-21 03:44:39 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2021-08-20 23:15:51, SweetLiar napisał(a):

Nie lubię się powtarzać.

Cytat:

Jak się wypowiesz w temacie lektur bez histerii o katotalibanie rodem z komentarzy onetu to się adekwatnie do tego odniosę.

OK, zamiast się tutaj przepychać proponuję link i rozmowę z ekspertem w tym temacie.
https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Przemyslaw-Czarnek-zatwierdzil-zmiany-w-kanonie-lektur.-Polonista-Czesc-utworow-bedziemy-omijac

Jakoś zgadzam się z tym co tam jest napisane.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #8 Ocena: 0

2021-08-21 04:18:31 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

@Kanonier. Nie wiem czy było warto wysyłać wojska do Afganistanu, czy nie. Nie mniej chciałem zwrócić uwagę na to na pewne fakty.
Pełna zgoda co do tego, że wszystko potoczyło się w wyniku wydarzeń z 11.09.01. Tyle, że jak się przyjrzeć choćby "aktorom" tych wydarzeń to więcej linków prowadzi do Arabii Saudyjskiej, czy Jemenu, niż do Afganistanu. Zgoda, przez pewien czas Ibn Laden był Afganistanie, ale większość czasu siedział sobie w Pakistanie, bodaj paręset metrów od bazy wojskowej. Pakistan to niby był sojusznik USA i całej koalicji antyterrorystycznej.
Talibowie w znakomitej większości przetrwali, możliwe, że po latach okaże się, że interwencja wzmocniła ich.
Możliwe, że gdyby nie to, że zburzenie WTC spowodowało gigantyczny szok w USA oraz reszcie cywilnego świata i gdyby ktoś przewidział, że za dwadzieścia lat będziemy w tym samym miejscu, jeśli chodzi o Afganistan to by do interwencji nie doszło.

Poruszę też wątek dotyczący wywiadu z żołnierzem. Chodzi o Afgańczyków które współpracowały z polskim wojskiem. Nie wiem ile takich osób było, ów żołnierz twierdził, że przez tyle lat nazbierało się tyle osób, że do ich ewakuacji potrzeba kilkunastu samolotów. Nie wiem oczywiście ilu ich faktycznie było, ale pomoc im się należy i to nasz obowiązek. Bez względu na koszty. Raczej nie można wierzyć w to, że to nowa generacja Talibów i oni tym razem będą bardziej łagodni.
Oczywiście druga sprawa to pomoc byłym żołnierzem. Osobiście znam człowieka który był w Iraku i w Afganistanie. Wg jego relacji te pierwsze miejsce przy Afganistanie to był plac zabaw. On ewidentnie potrzebowała jakiejś pomocy, pracy z psychologiem, czy terapeutom, nie mam pojęcia czy ktoś mu to oferował, ale wątpię bo on twierdził, że jak skończył swoją służbę to nikt się nim nie interesował.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 21-08-2021 04:20 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2021-08-21 11:15:39 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Cytat:

2021-08-21 03:44:39, daavid napisał(a):
Cytat:

Nie lubię się powtarzać.

Cytat:

OK, zamiast się tutaj przepychać proponuję link i rozmowę z ekspertem w tym temacie.
https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Przemyslaw-Czarnek-zatwierdzil-zmiany-w-kanonie-lektur.-Polonista-Czesc-utworow-bedziemy-omijac

Trudno się z tym nie zgodzić. Za moich czasów zestaw lektur też pozostawiał wiele do życzenia, a książki ogólnie pochłaniałam. Widać, że niewiele się zmieniło i nie wiem czy kiedyś się zmieni. Natomiast wiem, że dramatyzowanie o talibach w niczym nie pomaga.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2021-08-21 11:25:36 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2021-08-21 11:15:39, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2021-08-21 03:44:39, daavid napisał(a):
Cytat:

Nie lubię się powtarzać.

Cytat:

Trudno się z tym nie zgodzić. Za moich czasów zestaw lektur też pozostawiał wiele do życzenia, a książki ogólnie pochłaniałam. Widać, że niewiele się zmieniło i nie wiem czy kiedyś się zmieni. Natomiast wiem, że dramatyzowanie o talibach w niczym nie pomaga.

Ja nie jestem jakimś decydentem, czy innym ekspertem od którego może coś zależeć, tylko zwykłym człowiekiem, który wyraża swoje opinie. Wg mnie są to kroki wstecz.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 21-08-2021 11:26 ]

Do góry stronyOffline

Strona 61 z 72 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 60 | 61 | 62 ... 70 | 71 | 72 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,