Płynie rzeka ludzkiej solidarności, a we mnie rośnie nieufność. Jakże bowiem ma być inaczej, skoro słyszę, że... Caritas przekazał każdej dotkniętej tragedią górniczej rodzinie po 5 tysięcy złotych. To daje w sumie 115 tysięcy. A gdzie reszta? Co z milionem od telewizji?!
Tknięty najgorszymi przeczuciami i nauczony smutnym doświadczeniem katowickiej hali targowej, zwracam się do mojego reportera: - Pojedź na Śląsk, siedź tam ile będzie trzeba, ale masz się dowiedzieć, jaka pomoc finansową otrzymały górnicze rodziny i czy w ogóle ją dostały. Przede wszystkim zbadaj, gdzie jest milion!? O święta naiwności! Znów nie doceniłem Caritasu! Bo oto zanim mój dziennikarz zdążył uruchomić silnik służbowego samochodu, agencje podały kolejną wiadomość. Spłynęła ona z ust samego księdza dyrektora od zbierania datków. Bez cienia zażenowania. Brzmiała mniej więcej tak ..: "Caritas nie przekaże teraz pieniędzy które otrzymał od telewizji oraz większości innych datków. Dopiero za rok, za dwa, za jakiś czas gdy przestanie płynąć pomoc dla rodzin górników, uruchomi się te środki; może jakieś stypendia dla osieroconych dzieci, może na kolonie dla nich...".
Oniemiałem, ale tylko na chwilę. Przecież to nic nowego. Jest milionik od TV i pewnie jeszcze ze dwa albo trzy razy tyle wpadnie z innych datków i SMS-ów, więc trzeba tą kasiorą kilka razy obrócić, i poczekać, aż trawa porośnie groby i ludzką pamięć. Później się zobaczy..
Otóż nie tym razem! Moi reporterzy, w chwili gdy czytacie te słowa, są na Śląsku, a każdy dzierży w dłoni profesjonalny kalkulator oraz notes z kilkudziesięcioma potrzebnymi adresami. Policzymy, sprawdzimy i opiszemy - ile rzeczywiście pieniędzy via Caritas dostały górnicze rodziny, a ile pozostało (żeby zarabiać na ludzkim nieszczęściu[!]) na kontach owej "charytatywnej" instytucji. Dość kupczenia ludzką tragedią i zarabiania na łzach wdów! Zapowiadamy wielki remanent. Już niebawem...

[ Wiadomość edytowana przez : Alberto_Rivera on 12-12-2006 19:18 ]
[ Wiadomość edytowana przez : Alberto_Rivera on 12-12-2006 19:19 ]