MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Życie po Brexicie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

Str 18 z 21

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ie2ox4-b

Post #1 Ocena: 0

2016-02-27 04:52:46 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Cytat:

2016-02-26 21:45:56, NightFury napisał(a):
(...)mogą mieć brytyjskie paszporty i jednocześnie zachować swoją kulturę to dlaczego my nie możemy?
Co jacyś mniej zdolni jesteśmy czy jak..?

Tu nie o zdolność chodzi, tu chodzi o gorliwość. Jeżeli mam pokazać że się zintegrowałem to będę bardziej papieski od papieża.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radiesteta

Post #2 Ocena: 0

2016-02-27 09:46:22 (9 lat temu)

radiesteta

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2015

Co do Muzułmanów to są oni niestety cywilizacja która upadła. Uczą nas w Polsce pięknej lecz niestety nie do końca prawdziwej wersji historii . O tyle o ile na podstawowym poziomie np. 8-10 latków pewne uproszczenia są ok to już później powinno się uciszyć, że jednak nie do końca wszystko było takie jednoznaczne. Że wiele decyzji jakie podejmowali nasi władcy było kontrowersyjnych i gdyby podjęto inne to Polska mogłaby dziś wyglądać zupełnie inaczej. Takim przykładem jest choćby słynna Bitwa pod Wiedniem.. Gdyby ludzie Kara Mustafy zobaczyli obecnych Muzułmanów to załamali by ręce i to ich starli w pył za to jak się stoczyli jak roztrwonili ich dziedzictwo naukowe i kulturalne. Tamci Muzułmanie byli na wyższym poziomie cywilizacyjnym niż nasza Europa i przyłączenie się do nich dałoby nam olbrzymi skok cywilizacyjny. Oni nas wcale nie chcieli niszczyć. Dawali nam wiele a oczekiwali stosunkowo niewiele. Podobnych, przełomowych, momentów było jeszcze kilka w naszej historii. Ale tego nie dowie się nikt na oficjalnych lekcjach historii. Ta wiedza, oparta na dokumentach i historycznych dowodach, jest dostępna tylko dla dociekliwych. A wg obecnej linii politycznej będzie jeszcze trudniej bo kontrowersyjne i niewygodne karty historii będą tym bardziej zasłaniane.
Podobnie jest z Polakami za granicą. Sam podczas pracy w Niemczech spotkałem i osoby pomocne i dające dobre świadectwo o naszych rodakach ale i takie, że wstyd było się przyznawać, że to też Polacy. Nawet tu na forum są osoby które pomagają i udzielają wartościowych i rzeczowych porad – ale i są osoby które leczą tylko swoje kompleksy.

[ Ostatnio edytowany przez: radiesteta 27-02-2016 09:48 ]

Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #3 Ocena: 0

2016-02-27 10:48:28 (9 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2016-02-27 09:46:22, radiesteta napisał(a):
Co do Muzułmanów to są oni niestety cywilizacja która upadła. Uczą nas w Polsce pięknej lecz niestety nie do końca prawdziwej wersji historii . O tyle o ile na podstawowym poziomie np. 8-10 latków pewne uproszczenia są ok to już później powinno się uciszyć, że jednak nie do końca wszystko było takie jednoznaczne. Że wiele decyzji jakie podejmowali nasi władcy było kontrowersyjnych i gdyby podjęto inne to Polska mogłaby dziś wyglądać zupełnie inaczej. Takim przykładem jest choćby słynna Bitwa pod Wiedniem.. Gdyby ludzie Kara Mustafy zobaczyli obecnych Muzułmanów to załamali by ręce i to ich starli w pył za to jak się stoczyli jak roztrwonili ich dziedzictwo naukowe i kulturalne. Tamci Muzułmanie byli na wyższym poziomie cywilizacyjnym niż nasza Europa i przyłączenie się do nich dałoby nam olbrzymi skok cywilizacyjny. Oni nas wcale nie chcieli niszczyć. Dawali nam wiele a oczekiwali stosunkowo niewiele. Podobnych, przełomowych, momentów było jeszcze kilka w naszej historii. Ale tego nie dowie się nikt na oficjalnych lekcjach historii. Ta wiedza, oparta na dokumentach i historycznych dowodach, jest dostępna tylko dla dociekliwych. A wg obecnej linii politycznej będzie jeszcze trudniej bo kontrowersyjne i niewygodne karty historii będą tym bardziej zasłaniane.
Podobnie jest z Polakami za granicą. Sam podczas pracy w Niemczech spotkałem i osoby pomocne i dające dobre świadectwo o naszych rodakach ale i takie, że wstyd było się przyznawać, że to też Polacy. Nawet tu na forum są osoby które pomagają i udzielają wartościowych i rzeczowych porad – ale i są osoby które leczą tylko swoje kompleksy.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>radiesteta</i> 27-02-2016 09:48 ]

Kolego Radiesteto, coś tam wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele.
Co do nauki w szkołach, to rzeczywiście coś jest na rzeczy. Jakieś teksty o arabskich matematykach, astronomach, że "algebra" z arabskiego itp. pierdoły. Ma to pokazać, jak to bogata kultura, że nauka i sztuka itd.
Rzeczywiście parę osiągnięć mieli, tysiąc lat temu, głównie w Kalifacie Kordobańskim.
Poza tym to cywilizacja wsteczna, nietolerancyjna, nastawiona na podbój, zmuszanie siłą do wyznawania religii, segregująca ludzi ze względu na płeć. Mimo budowania (czy raczej przejęcia) wielkich miast wciąż silnie koczownicza.

Turcja zaś, choć dość postępowa w porównaniu do pustynnych szejkanatów czy emiratów, oraz swoich stepowych, azjatyckich przodków, też była już w okresie o którym mówisz dość zacofana w porównaniu do Europy. Politycznie, ekonomicznie, prawnie, technicznie i naukowo. Zachowanie w stosunku do przeciwników (czy też tych, którzy nie chcieli się podporządkować) było wciąż azjatyckie. Do XX wieku wszelkie próby nieposłuszeństwa, bunty, karano rzezią całej ludności danego obszaru.

Co do wyboru Sobieskiego w 1683 r. to był temat szeroko dyskutowany, co łatwo robić z dzisiejszej perspektywy. Wybrał zwalczenie większego niebezpieczeństwa w danym momencie - bo takim była Turcja, która w dodatku zagarnęła wcześniej część naszego terytorium - i sojusz z partnerem bliższym kulturowo.

Zaś co do absurdalnego ciut pytania - przez kogo lepiej było być podbitym - to można odpowiedzieć w ten sposób, że gdyby zrobiła to Turcja, to dziś mielibyśmy u siebie drugą Bośnię, zaś na skutek panowania w Małopolsce Austriaków mieliśmy tam autonomię i polski Piemont (jeżeli wiesz co to jest Piemont).

Do góry stronyOffline

Strona WWW

radiesteta

Post #4 Ocena: 0

2016-02-27 12:43:35 (9 lat temu)

radiesteta

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2015

@ Stanisławski
Coś tam wiem i wiem gdzie dzwonią. Masz prawo do swoich poglądów i wiem, że moje są poza oficjalnym nurtem. Nie piszę, że podejmowanie jakichkolwiek decyzji tak w życiu jak i w polityce jest łatwe. Skoro trzeba podjąć decyzję i coś wybrać a coś odrzucić, to najczęściej są argumenty i za i przeciw każdemu z wyborów. A jeśli to polityka to jest to tym bardziej skomplikowane. Twierdzę, że powinno się uczyć, o tym że w danej chwili było więcej opcji i były one wcale nie mniej korzystne niż ta podjęta przez Jana III. Co do tego przez koggo być lepiej podbity i jaką drogą iść to weź przykład Niemiec, z Polski. Kto ich wyzwolił i jak układały się losy obu polówek narodu po II Wojnie Światowej. A nawiązując do Anglii i do całej Europy to stoimy przed wyborem: cofnąć się do epoki sprzed 50 lat i znowu być pozornie niezależnym zbiorem małych nieskoordynowanych państw które niestety są słabsze pod względem potencjałów gospodarczych oraz militarnych wobec takich potęg jak Rosja, Chiny czy USA czy też może jednak oddać trochę tej wyimaginowanej niezależności, która i tak może szybko prysnąć gdyby któreś z wielkich potęg dokonało na nie agresji nie tylko w sensie militarnym ale np ekonomicznym a w zamian za to zyskać prawdziwą niezależność i stabilność. W ludzie którzy wyemigrowali do USA, także Brytyjczycy przecież, to zrozumieli. Niestety Europa raczej nie. Nawet kraje Europejskie dysponujące atomem czyli Anglia, Francja w przypadku wojny unicestwiły by może trochę terytorium potencjalnego przeciwnika ale one same i ich sąsiedzi legliby całkowicie w gruzach.
Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #5 Ocena: 0

2016-02-27 16:55:02 (9 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2016-02-26 22:21:31, kruuuu napisał(a):
Akurat to jest jedyny sensowny argument, zgadzam sie ze to byla by dobra droga. Teraz zastanówmy sie dlaczego dalej nie mamy nikogo w radach skoro wiele osob juz ma te paszporty?
Odpowiem: Polak nie wybierze Polaka bo nie chce tutaj syfu jak w polsce itd czyli powielanie bzdur ktore sa zasiane w glowach itd. Pozatym jak wiadomo sukces rodaka nie jest powszechnie mile widziany, wracamy do punktu startu
Zrozumcie ze wyrazilem swoja opinie, jesli poczules sie urazony to malo mnie interesuje bo nic Ci nie narzucam spedz tutaj kolejne dwa lata i zrob sobie ten paszport. Zycze sukcesow

I tak dla jasnosci bo chyba nie dookonca znacie moje stanowisko:
Kazdy dba o wlasny interes wy, oni - ja tez, i naprawde wisi mi czy zabiora komus benefity czy nie bo ja i tak nie jestem zwolennikiem socjalu.
Wy tu pitu pitu ze paszport otwiera horyzonty a ci co go maja, to maja na to wysrane i koło sie zamyka, wiec rozumiecie dlaczego nie wmowicie mi ze ten paszport nie wyrabia sie dla prestizu, widzialem wiecej wątków w tym temacie niz ten

[ Ostatnio edytowany przez: <i>kruuuu</i> 26-02-2016 22:53 ]

Kruuuu...no właśnie przez takie osoby jak ty nic nam sie zbiorowego w UK nie udaje. Ja bardzo chętnie zagłosowałabym na rodaka w wyborach, wybrałabym Polska ekipę do remontu domu i poszłabym do polskiej księgowej gdybym potrzebowała.
Mnie sukces rodaków w oczy nie kole a wręcz przeciwnie.

Mnie nie zależy zeby cię przekonać do niczego, tylko próbuje ci pokazać ze masz zaściankowe myślenie.

Co do tego czy muzułmanie sa religia/rasa upadła nie będę sie odnosić.
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #6 Ocena: 0

2016-02-27 17:08:15 (9 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2016-02-27 04:52:46, ie2ox4-b napisał(a):
Cytat:

2016-02-26 21:45:56, NightFury napisał(a):
(...)mogą mieć brytyjskie paszporty i jednocześnie zachować swoją kulturę to dlaczego my nie możemy?
Co jacyś mniej zdolni jesteśmy czy jak..?

Tu nie o zdolność chodzi, tu chodzi o gorliwość. Jeżeli mam pokazać że się zintegrowałem to będę bardziej papieski od papieża.

Czyli gorliwość do pracy możemy okazywać a gorliwości do integracji juz nie?
No i czy ktoś ci każe sobie ten potencjalny brytyjski paszport na czole przykleić i sie z nim obnosić do każdego? Polski paszport tez na prawo i lewo pokazujesz?

Mam pomysł, NINow tez nie wyrabiajmy zeby broń Boże nie wyszło ze kompleksy mamy.
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

kruuuu

Post #7 Ocena: 0

2016-02-27 17:29:54 (9 lat temu)

kruuuu

Mężczyzna

Z nami od: 11-10-2015

Cytat:

2016-02-27 16:55:02, NightFury napisał(a):
Cytat:

2016-02-26 22:21:31, kruuuu napisał(a):
Akurat to jest jedyny sensowny argument, zgadzam sie ze to byla by dobra droga. Teraz zastanówmy sie dlaczego dalej nie mamy nikogo w radach skoro wiele osob juz ma te paszporty?
Odpowiem: Polak nie wybierze Polaka bo nie chce tutaj syfu jak w polsce itd czyli powielanie bzdur ktore sa zasiane w glowach itd. Pozatym jak wiadomo sukces rodaka nie jest powszechnie mile widziany, wracamy do punktu startu
Zrozumcie ze wyrazilem swoja opinie, jesli poczules sie urazony to malo mnie interesuje bo nic Ci nie narzucam spedz tutaj kolejne dwa lata i zrob sobie ten paszport. Zycze sukcesow

I tak dla jasnosci bo chyba nie dookonca znacie moje stanowisko:
Kazdy dba o wlasny interes wy, oni - ja tez, i naprawde wisi mi czy zabiora komus benefity czy nie bo ja i tak nie jestem zwolennikiem socjalu.
Wy tu pitu pitu ze paszport otwiera horyzonty a ci co go maja, to maja na to wysrane i koło sie zamyka, wiec rozumiecie dlaczego nie wmowicie mi ze ten paszport nie wyrabia sie dla prestizu, widzialem wiecej wątków w tym temacie niz ten

[ Ostatnio edytowany przez: <i>kruuuu</i> 26-02-2016 22:53 ]

Kruuuu...no właśnie przez takie osoby jak ty nic nam sie zbiorowego w UK nie udaje. Ja bardzo chętnie zagłosowałabym na rodaka w wyborach, wybrałabym Polska ekipę do remontu domu i poszłabym do polskiej księgowej gdybym potrzebowała.
Mnie sukces rodaków w oczy nie kole a wręcz przeciwnie.

Mnie nie zależy zeby cię przekonać do niczego, tylko próbuje ci pokazać ze masz zaściankowe myślenie.

Co do tego czy muzułmanie sa religia/rasa upadła nie będę sie odnosić.

juz w szkole podstawowej wychawczyni mi wmawiala ze jestem aspoleczny wiec moze cos w tym jest. Tylko ze ja nie zamierzam spedzic tutaj reszty zycia. W imie czego mialbym o cos tu walczyc? Mowie co widze tylko.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2016-03-08 00:36:21 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Mustafa1975

Post #9 Ocena: 0

2016-03-08 07:38:31 (9 lat temu)

Mustafa1975

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2010

Do pracy w policji wysztarczy byc rezydentem nie trzeba miec obywatelstwa. Tak mi sie wydaje.

Do góry stronyOffline

RobertNY

Post #10 Ocena: 0

2016-03-24 21:41:41 (9 lat temu)

RobertNY

Mężczyzna

Z nami od: 28-10-2014

I co wy na to?
-"Jeśli dojdzie do Brexitu, aż 400,000 Polaków żyjących obecnie na Wyspach, może zostać zmuszonych do powrotu do kraju – wynika z raportu Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych (PISM).
xxx

Uwaga moderatora: nie linkujemy do konkurencyjnych portali (11+1)

Do góry stronyOffline

Strona 18 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,