MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Życie po Brexicie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

Str 15 z 21

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cris82

Post #1 Ocena: 0

2016-02-26 16:20:31 (9 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

No to tym bardziej sie oplaca aplikowac same plusy :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kruuuu

Post #2 Ocena: 0

2016-02-26 17:01:40 (9 lat temu)

kruuuu

Mężczyzna

Z nami od: 11-10-2015

Cytat:

2016-02-26 13:16:46, cris82 napisał(a):
Polacy sa pozbawiani wlasnie praw nue dotyczy to np hindusow ktorzy zdecydowanie bardziej zeruja na systemie a ty sie smiejesz i zachowujesz jakby nic sie nie stalo bo dalej mozesz tu pracowac... to sorry ale cos jest chyba nie tak skoro pracowac mozesz a korzystac ze swiadczen juz nie

Ten temat mnie nie dotyczy, mam dwie rece i dwie nogi dopoki którejś nie stracę to zasiłków nie dotknę. Jak Ci zalezy na losie rodakow to po co Ci paszport idziesz na latwizne i olejesz pozniej temat. Zgubiles sie we wlasnych argumentach

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2016-02-26 17:09:42 (9 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2016-02-26 16:20:31, cris82 napisał(a):

Ja odnoszę wrażenie, że mniej niż więcej z tego rozumiesz.
Jakie korzyści mają Hindusi, których my nie mamy?

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2016-02-26 17:31:22 (9 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Cytat:

2016-02-26 14:41:37, NieCzarnyKot napisał(a):
Nie, ja mowie o cieciach, ktore nie dotycza Anglikow tylko ludzi z Unii. Ci, ktorzy sa na wyspach mniej niz 5 lat maja od niedawna utrudniony dostep do wszelkich zasilkow, ale nie bylo glosno o tych zmianach wcale.

Cytat:

2016-02-26 17:09:42, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2016-02-26 16:20:31, cris82 napisał(a):

Ja odnoszę wrażenie, że mniej niż więcej z tego rozumiesz.
Jakie korzyści mają Hindusi, których my nie mamy?

a ja odnoze wrazenie ze niepotrzebnie sie czepiasz bo do zadnych hindusow sie nie odnioslem tylko ze warto starac sie o obywatelstwo bo ciecia sprzed 3 lat(o ktorych nic nie wiem) a o ktorych pisala osoba przed moim wpisem nie dotknely angoli ale widocznie ty widzisz tam cos innego ;)

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 26-02-2016 17:33 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2016-02-26 18:36:49 (9 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Cytat:

2016-02-26 17:31:22, cris82 napisał(a):
a ja odnoze wrazenie ze niepotrzebnie sie czepiasz bo do zadnych hindusow sie nie odnioslem tylko ze warto starac sie o obywatelstwo bo ciecia sprzed 3 lat(o ktorych nic nie wiem) a o ktorych pisala osoba przed moim wpisem nie dotknely angoli ale widocznie ty widzisz tam cos innego ;)

A to zwracam honor jeśli jest dwóch użytkowników o takim samym nicku.

Cytat:

2016-02-26 13:16:46, cris82 napisał(a):
Polacy sa pozbawiani wlasnie praw nue dotyczy to np hindusow ktorzy zdecydowanie bardziej zeruja na systemie a ty sie smiejesz i zachowujesz jakby nic sie nie stalo bo dalej mozesz tu pracowac... to sorry ale cos jest chyba nie tak skoro pracowac mozesz a korzystac ze swiadczen juz nie

Hindusi nie przyjechali z UE i jeśli nie mają obywatelstwa to nie mogą pobierać świadczeń na takich zasadach jak my. I nie czepiam się tylko sprawiasz wrażenie jakbyś pewnych rzeczy nie rozumiał.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2016-02-26 18:49:25 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2016-02-26 18:51:24 (9 lat temu)

cris82

Mężczyzna

przeciez to bylo pisane w innym kontekscie rownie dobrze zamiast hindusi mogalbys sobie wstawic anglicy a chodzilo mi o sam fakt ze pracjesz placisz podatki a zostajesz pozbawiony swiadczen ktore naleza sie wlasnie hindusom lub anglikom i caly czas piszemy w kontekscie posiadania obywatelstwa ktore powodowaloby ze bylbys tu na tych samyc prawach co tubylcy niezaleznie od tego czy anglia wyszla by z ue czy nie lub zmienily sie jakiekolwiek przepisy unijne odnosnie swiadczen
a ty chlapnelas na poczatku jakas bzdure ze nie warto aplikowac o ten paszport i teraz sie bronisz na wszystkie mozliwe sposoby szukajac dziury w calym :) naprawde wydaje ci sie ze mozesz napisac cokolwiek co zmieniloby moje zdanie? cokolwiek po czym odpisalbym ci "masz racje" robienie tego paszportu to blad i jedyna korzysc to wywyzszenie sie w oczach polakow ktorzy go nie maja? i ze zmienilem zdanie? sorry ja to widze tak ze zaczelas sie spierac o cos co jest akurat dobre a ty szukasz dziury w calym
ktos placi podatki to chyba nalezy mu sie rowne traktowanie i swiadczenia na tych samych zasadach a nie...tak jakbym placil road tax ale dowiedzial sie jutro ze przez 7 nastepnych lat moge jezdzic tylko lokalnymi drogami i zapomniec o autostradach hehe

p.s ten odpowiednik polskich swiadczen tyczy sie dzieci pozostajacych w macierzystym kraju

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 26-02-2016 18:54 ]

Do góry stronyOffline

AlmostFamous

Post #8 Ocena: 0

2016-02-26 18:56:02 (9 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

Cytat:

2016-02-26 18:49:25, panika napisał(a):
Ja sie tak zastanawiam tylko. Na dzien dzisiejszy nigdy nie chcialam i nie musialam korzystac z benefitow. Nawet w przypadku jakiejs dluzszej choroby wyplata chorobowego jest dosc hojna. Jednak, gdyby cos, jakies nagle zwonienie, oznacza to, ze dostane odpowiednik polskiej kuroniowki??
Nie jestem typem, ktory lasie sie na dodatki od panstwa. Najprawdopodobniej w przypadku utraty pracy staralabym sie jak najszybciej znalezc cos innego. Jednak, w razie gdyby, nie wiem gdybym ulegla wypadkowi uniemozliwaiajcemu prace, to kwalifikowalabym sie na odpowiednik polskiej grupy inwalidzkiej (ktory nie jest wysoki)?

Druga sprawa, spadkiem kursu funta sie nie martwie. Przeciez mielismy kryzys (2008-2009), gdzie ceny podstawowych produktow poszybowaly w gore. I jakos dalo sie rade, pomimo myslenia
"uuuu, ten produkt dwa lata temu byl o polowe tanszy..."

Tu chodzi o zasiłek na dzieci, które nie mieszkają w UK. Jeden rodzic tu pracuje a drugi jest w Polsce z dzieckiem.

Bo to trochę śmieszne było, ze ludzie stad wysyłali pieniążki na dzieci w Polsce kilkakrotnie większe niż sie należało rodzina pracującym w Polsce. Jesli w ogole sie należało...
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2016-02-26 18:58:54 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2016-02-26 19:12:05 (9 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Cytat:

2016-02-26 18:51:24, cris82 napisał(a):
przeciez to bylo pisane w innym kontekscie rownie dobrze zamiast hindusi mogalbys sobie wstawic anglicy a chodzilo mi o sam fakt ze pracjesz placisz podatki a zostajesz pozbawiony swiadczen ktore naleza sie wlasnie hindusom lub anglikom i caly czas piszemy w kontekscie posiadania obywatelstwa ktore powodowaloby ze bylbys tu na tych samyc prawach co tubylcy niezaleznie od tego czy anglia wyszla by z ue czy nie lub zmienily sie jakiekolwiek przepisy unijne odnosnie swiadczen
a ty chlapnelas na poczatku jakas bzdure ze nie warto aplikowac o ten paszport i teraz sie bronisz na wszystkie mozliwe sposoby szukajac dziury w calym :) naprawde wydaje ci sie ze mozesz napisac cokolwiek co zmieniloby moje zdanie? cokolwiek po czym odpisalbym ci "masz racje" robienie tego paszportu to blad i jedyna korzysc to wywyzszenie sie w oczach polakow ktorzy go nie maja? i ze zmienilem zdanie? sorry ja to widze tak ze zaczelas sie spierac o cos co jest akurat dobre a ty szukasz dziury w calym
ktos placi podatki to chyba nalezy mu sie rowne traktowanie i swiadczenia na tych samych zasadach a nie...tak jakbym placil road tax ale dowiedzial sie jutro ze przez 7 nastepnych lat moge jezdzic tylko lokalnymi drogami i zapomniec o autostradach hehe

p.s ten odpowiednik polskich swiadczen tyczy sie dzieci pozostajacych w macierzystym kraju

[ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 26-02-2016 18:54 ]

To nie używaj skrótów myślowych typu Hindusi i Brytyjczycy albo Murzyni i Brytyjczycy bo to jest forum internetowe ja nie siedzę w twojej głowie i nie wiem "co autor miał na myśli".

Dlaczego miałabym wpływać na zmianę twojego zdania?
Te zmiany dotyczą ludzi, którzy są tu skrócej niż ja więc mnie paszport nie jest potrzebny bo mnie one nie dotyczą i jeśli ty nabyłeś prawo do ubiegania się o obywatelstwo to znaczy, że jesteś tu na tyle długo, że ciebie one również nie dotyczą. I tylko to próbuję ci wytłumaczyć.
Ale jeśli ty masz jakieś wyimaginowane lęki futurystyczne, że ci leków nie dadzą albo zabronią jeździć po ulicach to rób ten paszport jak ma ci to przynieść lekki sen.

Do góry stronyOffline

Strona 15 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,