MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Życie po Brexicie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 12 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

Str 12 z 21

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

NightFury

Post #1 Ocena: 0

2016-02-26 07:53:21 (9 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2016-02-25 23:52:12, kruuuu napisał(a):
nie piłem do Ciebie w zadnym ze swoich postow na poprzedniej stronie nie wiem czemu sie mnie uczepiłas?
Kompleks polskosci to glowny powod dla ktorego ludzie staraja sie o paszport GB

Dlatego sie ciebie uczepiłam.
Bo gadasz bzdury.
Czyli według ciebie każdy z brytyjskim paszportem ma kompleks ale ty jaśnie pan jesteś ponad to i nawet gdyby ten dokument miałby ci coś ułatwić to byś o niego nie aplikował zeby broń Boże nie wyjsć na kogoś z kompleksem. Jakimkolwiek

Masz racje Polacy maja pewne....wady. Powiedziałabym ze uwielbiają szufladkować....
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

o0o0o0o

Post #2 Ocena: 0

2016-02-26 10:16:27 (9 lat temu)

o0o0o0o

Mężczyzna

Z nami od: 16-12-2015

Cytat:

2016-02-25 23:52:12, kruuuu napisał(a):...

Nie rozumiem w czym masz problem?

Skoro ktoś ma możliwość zrobienia sobie paszportu brytyjskiego mieszkając w UK, to co w tym nienormalnego, że robi? To czy czujesz się Polakiem czy nie to twoja prywatna sprawa, a posiadanie innych paszportów może się przydać czy zwyczajnie uprościć życie, chociażby w sytuacji Brexitu.

Pewnie najlepiej owinąć się w polską flagę, chodzić tak po ulicy i być bardziej polski niż Polska. Tylko po co? Może to Ty masz kompleks, że nikt nie dostrzega twojej polskiej zajebistości i ludzie mają to w głębokim poważaniu.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2016-02-26 10:38:53 (9 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2016-02-25 21:56:04, mancun napisał(a):
Cytat:

2016-02-25 21:21:38, SweetLiar napisał(a):
A dla posiadaczy dwudziestu czy trzydziestu paszportow mam zla wiadomosc. W razie problemow za granica, nigdzie nie bedziecie traktowani jako pelnoprawny obywatel i posiadacz obywatelstwa jednego, konkretnego kraju.

Tak czesto bywa w przypadku posiadacza dwoch obywatelstw, a co dopiero wiecej.

Bzdury.
Majac 2 obywatelstwa nie moge wybrac ktorym paszportem sie posluguje tylko w tych 2 krajach. We wszystkich pozostalych jestem pod opieka konsularna kraju, ktorego paszport wzielam ze soba. A ze polskie konsulaty sa generalnie malo sprawne, to zwykle zabieram paszport brytyjski.

Mocne słowa.
podwójne obywatelstwo

Nie ma na świecie rzeczy, która miałaby same zalety i zero wad.
Czy wiesz, że podróżując do Polski z poza Schengen masz obowiązek posługiwać się polskim paszportem? Oznacza to, że mając ważny paszport drugiego kraju i tak musisz posiadać polski co może stwarzać problemy logistyczne. Przepisu na chwilę obecną nikt nie egzekwuje, co nie znaczy, że kiedyś ktoś sobie nie przypomni.
Osobiście znam też człowieka, który wylądował w areszcie bo jego wspólnik coś tam namieszał i prokurator uznał, że mając dwa obywatelstwa mógłby dać nogę z Polski. Bardzo wtedy na przeklinał to drugie obywatelstwo.
Podwójne obywatelstwo bardzo ułatwia wiele spraw, ale może też przysporzyć problemów i zwyczajnie trzeba mieć tego świadomość, a nie zarzucać komuś, że mówi bzdury.
To nie jest tylko kolejny "certyfikat", który wyjmuje z szuflady kiedy mi pasuje, a innym razem kiedy zachodzi taka potrzeba udaję, że takiego "certyfikatu" nie posiadam. To jest poważna decyzja dlatego śmieszy mnie kiedy ktoś ją podejmuje bo poleci na weekend do Nowego Jorku, albo Brytyjczycy pomogą mu szybciej jak mu bomby zaczną lecieć na głowę.
Ja sobie przeanalizowałem za i przeciw i wyszło mi, że w niebezpieczne miejsca i tak nie jeżdzę, do Nowego Jorku w prawach służbowych non stop nie latam, a jak będę chciała pojechać to po prostu pójdę po wizę i nie widzę powodu, dla którego miałabym jej nie dostać. To nie są już te czasy, że polski paszport jest bezwartościowy i chciał i nie chciał muszę mieć drugi, trzeci czy dzięsiaty.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

kruuuu

Post #4 Ocena: 0

2016-02-26 10:44:10 (9 lat temu)

kruuuu

Mężczyzna

Z nami od: 11-10-2015

Nie mowie co nalezy robic, wyraZilem tylko opinie co o tym mysle od tego jest forum, trzeba bylo dyskutowac a nie wbic jak sie temat skonczyl i probowac slabych zaczepek

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2016-02-26 10:52:56 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ach, widze ze ten weekend w Nowym Jorku zapadl wszystkim w pamieci. Mi tez sie podobal (oprocz syfu w metrze) ;-)

Dylematow, ktorego paszportu uzyc na lotnisku nie mam, bo mam tylko jeden wazny. Juz dawno zapomnialam o wszystkich formalnosciach, zyje dalej i mam sie dobrze, niezaleznie od tego jakie mam obywatelswo i ktory paszport jest wazny.

Pulapka paszportowa cytowana wyzej byla znanym problemem Polonusow i byla opisywana na forum.

Nikt nikogo nie zmusza do wnioskowania o obywatelstwo inne niz sie posiada.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #6 Ocena: 0

2016-02-26 11:41:52 (9 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

No powinnas sobie dopisac richmond -weekend w ny do nicka angole moga latac co tydzien i luzik nikogo to nie zdziwi ale pomyslec ze sa polacy ktorzy przemieszczaja sie dosc czesto po swiecie juz nie wypada bo nasze miejsce jest na zmywakach ;) i kto tu ma kompleksy

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2016-02-26 11:56:28 (9 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Bardzo się cieszę, że Polacy przemieszczają się po całym świecie, jednak większość moich znajomych bez względu na posiadany paszport jeździ za granicę najwyżej kilka razy w roku, podobnie jak ja, dlatego nie widzę sensu posiadania dwóch paszportów bo na weekend w NJ mogłabym sobie pozwolić najwyżej raz w roku. I nie piszę ze zmywaka.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: +1

2016-02-26 11:58:10 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

I dlatego kazdemu wedlug potrzeb :-)
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2016-02-26 12:08:44 (9 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

No ja np zrezygnowalbym z mysli o tym paszporcie gdyby ktos dal mi umowe do podpisania ze bede mogl spedzic tu nastepne x lat posiafajac te same prawa co tybylcy a widac ze to sie juz na pewno zmieni nie martwiac sie czy po drodze cos sie nie wydarzy docelowo za jakies 10-15 lat chcialbym wrocic do pl a poki co nie mialbym nic przeciwko zeby taki paszporcik lezal sobie w szufladzie ukryty przed swiatem ale kilka osob tutaj koniecznie chce mi wmowic ze prawdziwym powodem jest chec poczucia sie lepszym polakiem ktory w oczach angoli dalej bedzie nikim ;)

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2016-02-26 12:23:34 (9 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Rozumiem, że ktoś się obawia Brexitu, ja się nie obawiam bo uważam, że nic się dla mnie nie zmieni. Jeśli się mylę to osobiście uderzę się w pierś i przyznam do błędu na tym forum. Z drugiej strony nie jestem zdesperowana, żeby zostać tu koniecznie, mieszkałam już w kilku innych miejscach. Bardzo cenię sobie ten kraj, ale nie czuję się Brytyjką i żaden paszport tego nie zmieni. Najśmieszniej jest jak jakiś Brytyjczyk zgubi swój paszport, który był jego jedynym dokumentem i pyta co robić w takiej sytuacji na polskojęzycznym forum.

Do góry stronyOffline

Strona 12 z 21 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 19 | 20 | 21 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,