Str 30 z 39 |
|
---|---|
camilius | Post #1 Ocena: 0 2015-10-19 19:53:58 (10 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2015 Skąd: Nottingham |
ZUS dla nowych podmiotów gospodarczych wynosi przez pierwsze 2 lata 459.06 pln ( wersja z chorobowym) i 446.20 pln ( wersja bez chorobowego)-TO JEST PONAD TYSIĄC ZŁOTYCH.
Mam w Polsce wielu znajomych na takich stawkach. Dodatkowo wystarczy jakiś rozsądny biznes-plan,który każde biuro rachunkowe sporządzi za 200-300 pln i można się starać o dotację w wysokości do 10 tys.euro w przeliczeniu. Prawie wszyscy dostają. Po 2 latach likwidacja działalności i następna osoba z rodziny,małżeństwa lub związku partnerskiego otwiera nową działalność w tej samej branży i z tymi samymi kontaktami i partnerami handlowymi i wszystko zaczyna się niby od nowa... Jakoś im się wiedzie w tych biznesach.Dorabiaja się,jeżdżą coraz lepszymi samochodami,wyjeżdżają na urlopy all inclusive... Kto myśli ten ma !!! |
zuczek2246 | Post #2 Ocena: 0 2015-10-19 20:03:23 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-07-2015 Skąd: City |
Kleszczu od roku 2000 do 2010 roku tam pracowałem i to było legalne zwolnienie z podatku. Nie ma mnie tam od ponad pięciu lat ,więc nie powiem Ci jaki NIP posiadają.
Powiedz mi czy normalne są ulgi ,zwolnienia z podatków a mali przedsiębiorcy mają ponad tysiąc złotych płacić nie wiedząc czy będą mieli utarg? Polacy samozatrudniają się w UK płacąc co tydzień po 10 funtów składki na emeryturę razy 4 tygodnie wychodzi 40 funtów- 200zł . Mając zarejestrwaną firmę tutaj nie odczuwają tego a w Polsce żeby założyć interes trzeba się zapożyczać i możesz pójść po 3 miesiącach z torbami. W Polsce nie są równo traktowani mali polscy tragarze,kupcy a duże koorporacje i finansjera. |
zuczek2246 | Post #3 Ocena: 0 2015-10-19 20:09:14 (10 lat temu) |
Camilius czyli tylko potwierdzasz ,że w polskim państwie trzeba kombinować żeby coś mieć a ludzie starsi prowadzący swoje budki ,czy nie mający dostępu do informacji moment zostają bankrutami.
Jadę na wakacje do Polski i coraz mniej budek z ciuchami jest na mieście w zorganizowanych punktach ,gdzie ludzie narzekają i mówią o tym o czym piszę. Tylko potwierdzasz to ,że w Polsce tylko cwaniacy mają dobrze zamykając bankrutując i otwierając drugi biznes. To samo jest z dużymi. Dzięki za info Camilius |
nicado2 | Post #4 Ocena: 0 2015-10-19 20:14:14 (10 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2008 Skąd: preston |
Zuczek mieszasz Zus z podatkami...podatku nie placisz dopoki nie bedziesz mial dochodu a zus przez pierwsze dwa lata placisz 50% czyli okolo 500zl. Fakt to tez duza kwota
Zejde na temat wyborow po obejrzeniu debaty hmmm woda mi sie z telewizora wylewala...obie panie nie odpowiadaly na pytania...Szydlo obiecala pokazac zestaw ustaw a zobaczylem tylko ladna teczke...Kopacz przerywala mam nadzieje ze to ostatnie takie wybory [ Ostatnio edytowany przez: nicado2 19-10-2015 20:17 ] proponuje zaklady czy Duda wywiaze sie ze swoich obietnic. Kto ze zwolenników Dudy ma odwage podjac wyzwanie? odwagi,to wasz prezydent...
|
zuczek2246 | Post #5 Ocena: 0 2015-10-19 20:33:41 (10 lat temu) |
Możliwe że jest tak jak piszesz nicado2.
Będąc w mieście w Polsce widzę,że coraz więcej pozamykanych budek a kobiety żalą się że mają ok 1200 zł samych opłat. Możliwe że po 2 lat ach trzeba to opłacać.Jak interes nie idzie to kogo stać na te wszystkie opłaty.Powinno się płacić od dochodu. Tacy lekarze dopiero od tego roku od marca mają obowiązek kas fiskalnych a wcześniej pieniądze z prywatnych wizyt do kieszeni,a korzystali ze szpitalnego sprzętu a nie prywatnego.SAm jeździłem do Polski i lekarz plik setek wyciągał i jak dla mnie za wizytę 1500 zł za dwa zastrzyki i usg doplera. CAmilius jak piszesz ,że Twoi znajomi tak tam się dorabiają to dziwię się co Ty tutaj robisz w UK? Załóż firmę ,dostaniesz 40 tys złotych,po jakimś czasie likwidacja. Za jakiś czas partnerka ,później ktoś inny i po co do Anglii wyjeżdżać? Za łatwo byłoby |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2015-10-19 20:52:26 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
zuczek2246 | Post #7 Ocena: 0 2015-10-19 20:59:27 (10 lat temu) |
To jest prawda xfish. Im bardziej będą klepać Cię zagranicą po plecach tak jak Tuska to tym gorzej jest dla Polski.
Jak będą na Ciebie narzekać w Europie to jest wiadomo ,że to Merkelowej i jej interesom nie na rękę. |
Soltys | Post #8 Ocena: 0 2015-10-19 21:02:28 (10 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2005 Skąd: Gillingham |
Moim zdaniem "Takobieta"
![]() "Nie zawsze trzeba mieć za drania
Tego, co jest innego zdania."
Jan Sztaudynger
|
camilius | Post #9 Ocena: 0 2015-10-19 21:05:01 (10 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2015 Skąd: Nottingham |
Oczywiście zamykanie interesu i otwieranie na nowo nie jest powodem do dumy i nie popieram tego,ale jest to na razie jedyna metoda na uniknięcie płacenia pełnego ZUS-u,który jest za wysoki.
Masa ludzi w Polsce stara się unikać haraczu na ZUS.Jestem często w Krakowie u kuzynostwa,które prowadzi na spółkę ze znajomymi kawiarnię.Oni akurat płacą pełny ZUS ale jakoś nie narzekają. Mają oni sporo znajomych w branży i nie tylko i mówią,że kupa taksówkarzy,prowadzących tzw.drobny handel i usługi ma od lat zarejestrowane działalności gospodarcze na Słowacji !!! Są firmy,które załatwiają to tanio,szybko i sprawnie a wymagana jest tylko jedna wizyta za Tatrami aby wszystko załatwić w jeden dzień.Łącznie z kontem firmowym w banku. Wszystko w pełni legalnie a oszczędności to połowa polskiego wymiaru pełnego ZUS-u. Polacy kombinują jak mogą ![]() |
zuczek2246 | Post #10 Ocena: 0 2015-10-19 21:11:40 (10 lat temu) |
Camilius widzisz ,gdzie te pieniądze uciekają.
Chcąc mały biznes wydoć do ostatniej kropli przymyka się oczy na dużych graczy. Mali kombinują ,uciekają nie płącąc w kraju albo bankrutując a duzi dostają ulgi . Ja mieszkam blisko granicy z Rosją i tam też ludzie dorabiają sprzedając papierosy i paliwo . Powstaje dziura budżetowa i nie ma na nic pieniędzy. |