Str 2 z 2 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: -1 2015-02-10 19:59:27 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
andyopole | Post #2 Ocena: +2 2015-02-10 20:09:25 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Czyli z grubsza bylo wlasnie tak jak powinno byc. Nie twierdze ze wyznawcy Korwina maja recepte na wszystko ale tak wlasnie z grubsza powinno byc. Jesli gmina nie doplaca do przedszkoli to ktos kogo nie stac na nie w tej sytuacji albo niech sie wezmie do roboty albo niech wystapi do gminy o pomoc dla biednego, kalekiego, uposledzonego. Ludzie uwierzyli ze im sie nalezy I juz.
|
Post #3 Ocena: 0 2015-02-10 21:06:23 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2015-02-10 21:30:00 (10 lat temu) |
Cytat: 2015-02-10 21:06:23, mancun napisał(a): Cytat: 2015-02-10 20:09:25, andyopole napisał(a): Czyli z grubsza bylo wlasnie tak jak powinno byc. Nie twierdze ze wyznawcy Korwina maja recepte na wszystko ale tak wlasnie z grubsza powinno byc. Jesli gmina nie doplaca do przedszkoli to ktos kogo nie stac na nie w tej sytuacji albo niech sie wezmie do roboty albo niech wystapi do gminy o pomoc dla biednego, kalekiego, uposledzonego. Ludzie uwierzyli ze im sie nalezy I juz. No ale tej pomocy gmina tez nie finansowala... W to akurat trudnow uwierzyc bo ma taki obowiazek z mocy prawa. A jesli nie ma to trzeba sie wziac do roboty. Po moich chorobach jakie przeszedlem na poczatku mojego pobytu tutaj w Polsce juz dawno bylbym na rencie I spokojnie lezac na kanapie gapilbym sie w TV. Jednak dopoki zdrowie I sily pozwalaja wcale nie mam takiego zamiaru. Tutaj tez, chociaz tego typu pomoc nie jest wielka spokojnie dostalbym zasilki na zycie. Jednak pracuje, nie sciemniam I dobrze mi z tym... ![]() |
Post #5 Ocena: 0 2015-02-11 13:49:21 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2015-02-11 13:54:34 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Cytat: 2015-02-10 21:30:00, andyopole napisał(a): Cytat: 2015-02-10 21:06:23, mancun napisał(a): Cytat: 2015-02-10 20:09:25, andyopole napisał(a): Czyli z grubsza bylo wlasnie tak jak powinno byc. Nie twierdze ze wyznawcy Korwina maja recepte na wszystko ale tak wlasnie z grubsza powinno byc. Jesli gmina nie doplaca do przedszkoli to ktos kogo nie stac na nie w tej sytuacji albo niech sie wezmie do roboty albo niech wystapi do gminy o pomoc dla biednego, kalekiego, uposledzonego. Ludzie uwierzyli ze im sie nalezy I juz. No ale tej pomocy gmina tez nie finansowala... W to akurat trudnow uwierzyc bo ma taki obowiazek z mocy prawa. A jesli nie ma to trzeba sie wziac do roboty. Po moich chorobach jakie przeszedlem na poczatku mojego pobytu tutaj w Polsce juz dawno bylbym na rencie I spokojnie lezac na kanapie gapilbym sie w TV. Jednak dopoki zdrowie I sily pozwalaja wcale nie mam takiego zamiaru. Tutaj tez, chociaz tego typu pomoc nie jest wielka spokojnie dostalbym zasilki na zycie. Jednak pracuje, nie sciemniam I dobrze mi z tym... ![]() Andy, kto moze pracowac, to moze. A co z tymi, co faktycznie nie sa w stanie, co opiekuja sie zupelnie zaleznymi od nich osobami? Wszystkich niepelnosprawnych ze skaly? |
Adisky | Post #7 Ocena: 0 2015-02-11 13:58:03 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-11-2014 Skąd: Anglia |
Cytat: Andy, kto moze pracowac, to moze. A co z tymi, co faktycznie nie sa w stanie, co opiekuja sie zupelnie zaleznymi od nich osobami? Wszystkich niepelnosprawnych ze skaly? Fundacje będą funkcjonować tak czy siak, bo ludzi dobrej woli nie brakuje. Różnica jest taka, że nikt nie będzie mógł na tym zarobić grabiąc skarb państwa. Podobnie z NFZ, ZUS itp. - o prywatne człowiek dba. Na przykład można wziąć sobie np. Szwajcarię, gdzie obywatele odrzucili referendum odnośnie państwowej służby zdrowia. Cytat: 2015-02-10 19:41:54, mancun napisał(a): Cytat: 2015-02-10 18:23:02, andyopole napisał(a): Niektore pomysly ma interesujace ale sily pozwalajacej mu na ich wprowadzenie nie uzyska. Moze co najwyzej pokrzyczec tak jak lubi, glosno. Pamietam ze kiedy, wiecej niz pare lat temu, jakis burmistrz czy prezydent, gdzies na Pomorzu, z jego ugrupowania politycznego zaczal wprowadzac w swojej gminie liberalne porzadki gospodarcze to wtedy to dzialalo. Niestety betonowi sie nie podobalo I w nastepnych wyborach juz przepadl. To byl Kamien Pomorski w latach 1990-1994 gdzie rzadzil Stefan Oleszczuk z UPR. Owszem, budzet gminy mial nadwyzke, ale jakim kosztem? "Gmina zaczęła wydawać pieniadze tylko na cele, które służyły wszystkim mieszkańcom: oczyszczalnia scieków, kanalizacja, wodociagi, oswietlenie uliczne, linie energetyczne, drogi i chodniki, uzbrojenie terenu. Natomiast zaprzestano dotować "działaczy" sportowych, kulturalnych, wyjazdy i goszczenie różnych delegacji, opiekę społeczna, żłobki, przedszkola, ponieważ sa to potrzeby natury prywatnej, indywidualnej, a tymczasem "budżet gminy - czyli pieniadze wszystkich podatników - ma służyć jak najszerszemu gronu tych podatników, a nie spełniać "duchowe" czy "intelektualne" zachcianki co poniektórych." A skonczylo sie, bo wyborcy na nich wiecej nie zaglosowali, a nie dlatego, ze jakiemus "betonowi" sie nie podobalo. Byc moze wyborcy nie dali sie przekonac takiemu belkotowi jak w tym plomiennym apelu wspomnianego polityka. Niestety zmiany w sejmikach nie gwarantują prawdziwej reformy, tak jak podkreślają działacze KORWiNa, a wcześniej KNP-potrzebne są radykalne, gruntowne zmiany. Cytat: 2015-02-11 13:49:21, united4ever napisał(a): Dwa (a właściwie 3) pytania o nazwe. 1. Czy partia zmieni nazwe jak JKM ją opuści ? 2. W nazwie jest Rzeczpospolita a w logo korona. Chyba troche sprzeczność ? 3. W nazwie jest słowo "koalicja". Troche to śmiesznie brzmi jak na partie powstałą po wewnętrznych awanturach. Ktoś kto nie potrafił stworzyć koalicji we własnej partii będzie umiał ją stworzyc w skali całego kraju ? PS Pytam z ciekawości, nie ze złośliwości ;] 1. Nikt z nas niestety (bądź stety) nie jest prorokiem, ale byłoby to najzupełniej bez sensu. Chyba nikt nie zakłada takiego scenariusza. 2. Można odnowić Rzeczpospolitą zmieniając ustrój ![]() 3. Wewnętrzne "awantury" (niewłaściwie słowo-śledziłem na bieżąco ten rozłam i w przeciwieństwie do KNP-Mikke zachował się jak człowiek z klasą, do tej pory z resztą wiszą jego posty na fb, a jak zachowali się koledzy z KNP można sobie obejrzeć na youtubie) były spowodowane tym, że Janusz Korwin-Mikke i znaczna większość jego partii (nie mylić z większością konwentykielu) była ZA OTWARCIEM SIĘ PARTII na inne organizacje takie jak KOLIBER, UPR itd. Obecne KNP było przeciw, bo jak to mówi aktualny prezes P. Marusik nowi ludzie to "łyżka dziegciu w beczce miodu" i dlatego trzeba się zamknąć na inne organizacje. Prawdopodobnie prawda jest taka, że otwarcie się na inne formacje oznaczałoby stratę stanowisk "nierobów" z KNP (tj. P. Żółtek-jego działalność to tragedia), więc za chęć zmiany dla JKM należy się oczywiście wielki plus. [ Ostatnio edytowany przez: Adisky 11-02-2015 14:11 ] |
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2015-02-11 17:17:01 (10 lat temu) |
Cytat: 2015-02-11 13:54:34, karjo1 napisał(a): Cytat: 2015-02-10 21:30:00, andyopole napisał(a): Cytat: 2015-02-10 21:06:23, mancun napisał(a): Cytat: 2015-02-10 20:09:25, andyopole napisał(a): Czyli z grubsza bylo wlasnie tak jak powinno byc. Nie twierdze ze wyznawcy Korwina maja recepte na wszystko ale tak wlasnie z grubsza powinno byc. Jesli gmina nie doplaca do przedszkoli to ktos kogo nie stac na nie w tej sytuacji albo niech sie wezmie do roboty albo niech wystapi do gminy o pomoc dla biednego, kalekiego, uposledzonego. Ludzie uwierzyli ze im sie nalezy I juz. No ale tej pomocy gmina tez nie finansowala... W to akurat trudnow uwierzyc bo ma taki obowiazek z mocy prawa. A jesli nie ma to trzeba sie wziac do roboty. Po moich chorobach jakie przeszedlem na poczatku mojego pobytu tutaj w Polsce juz dawno bylbym na rencie I spokojnie lezac na kanapie gapilbym sie w TV. Jednak dopoki zdrowie I sily pozwalaja wcale nie mam takiego zamiaru. Tutaj tez, chociaz tego typu pomoc nie jest wielka spokojnie dostalbym zasilki na zycie. Jednak pracuje, nie sciemniam I dobrze mi z tym... ![]() Andy, kto moze pracowac, to moze. A co z tymi, co faktycznie nie sa w stanie, co opiekuja sie zupelnie zaleznymi od nich osobami? Wszystkich niepelnosprawnych ze skaly? Sa pieniadze w kazdym budzecie i na to. Niestety duza czesc jest trwoniona na utrzymanie calej armii personelu na posadach. Podobnie z podatkami. Musza byc, tego chyba nikt nie neguje. Jednak aparat sluzacy do ich zbierania a potem rozdzielania okolo 30% po drodze traci na wlasne utrzymanie bo to trzeba zjazd integracyjny zrobic, biurka na bardziej blyszczace wymienic, z sekretarka sympozjum zorganizowac w jakims zajezdzie ..., i zamiast polozyc asphalt na kawalku drogi w jakiejs wiosce w Polsce "C" to "aparat" rozklada rece I stwierdza ze juz na ten rok pieniadze "wyszly". ![]() A wiecie? Tutaj poznalem sporo ludzi z Podlasia, bardzo fajnych zreszta. Od nich dowiedzialem sie ze tam sa wsie gdzie na drogach nie ma nie tylko asfaltu ale nawet tlucznia zadnego, piasek ino ujezdzony. Prawda to, czy mnie w konia laduja? ![]() |
Adisky | Post #9 Ocena: 0 2015-02-11 19:44:48 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-11-2014 Skąd: Anglia |
I tak właśnie powstaje państwo urzędnicze. Z jednej strony-genialne (z perspektywy złodzieja), z drugiej strony-prowadzi kraj na skraj bankructwa.
|