MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kiedy UK wystapi z UE

« poprzednia strona

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 5 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2016-06-21 11:52:34 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #2 Ocena: 0

2016-06-21 12:46:11 (9 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Cytat:

2015-04-10 20:03:34, Onieznajomy napisał(a):
Grecy protestuja przeciw zaciaganiu nastepnych kredytow, bo w niczym im one nie pomoga
pieniadze z pozyczek sa potrzebne do placenia odsetek za zaciagniete dlugi, tak ze tylko bankierzy i politycy sie na tym bogaca
biedni ludzie nawet grosza z tego nie widza

Grekom zamienili Drachme w taki sposob ze wszystko zrobilo sie o wiele drozsze, ludzie ktorzy byli w Grecji na wakacjach, w roku poprzedzajacym i roku z Euro pisali ze wszystko zrobilo sie o wiele drozsze i tania turystyka do Grecji skonczyla sie wraz z Drachma

ChrisCov mnie obraza, ale moze poprostu kultury mu brakuje i inaczej nie potrafi
przeciez wystarczy zeby to napisal i kazdy zrozumie

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Onieznajomy</i> 10-04-2015 20:04 ]

MOże temat troszke zakurzony ale cos powiem.
W tamtym czasie mieszkałam w Grecji (1996-2003)
Pamiętam doskonale wybory.
W tym czasie 1 Euro,kosztowało 340.75 drachm.
Ludzie od razu zawyzyli ceny sami. Gdy kawa kosztowała 250-300drachm,od razu pondniesli do 1 Euro. Zaokraglali ceny w górę.
W tamtym czasie chleb kosztował 150drachm,papierosy-250drachm,kawa po grecku 150drachm,a frappe na zimno 250-300 drachm.
Takie 2bed flat na m-c 55-65tys drachm.
Dziennie jako kelnerka zarabiałam 5000drachm. Później to 6000drachm do tego napiwki i wychodziło 7000 na dzien.
Gdy weszło Euro,to dostawałam 20euro dziennie. Wyjatek stanowiła praca na weselach w soboty,gdzie dostawałam 40euro(albo 45 nie pamiętam),a przed euro brałam 15tys drachm na weselach.
Rok termu podniesli im podatek vat na wszystko. Akurat w momencie,gdy tam bylismy na wakacjach.Jednego dnia płacimy za kawy 6,50..a na drugi dzień juz 7,20
W tym roku od 1 czerwca ponownie podniesli podatek.

Oglądam greckie tv,czytma prasę. Zwykli ludzie bardzo chcieliby wyjśc z UE. Mamy tam znajomych. Kazdy jest za wyjściem z UE

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2016-06-21 22:11:13 (9 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

No dobra, nie samym footballem człowiek żyje...

Może UK wyjdzie z EU, miże EU się rozpadnie, a w jej miejsce powstanie coś nowego? Bo natura nie uznaje próżni?

Jeśli chodzi o Greków to też ich specjalnie nie żałuję. Sami sobie zapracowali na to co mają. Konsekwentnie.

Chyba w tamtym roku, jak siostra moja tam była i komuś ukradli portfel z dokumentami. Policja kazała im czekać w kolejce z ... uchodźcami. Niby żadna ujma, ale chyba jest jakaś różnica między obywatelami EU, a resztą świata? Nie ma? To sorry, po co jest ta EU?

Nieważne zresztą, panowie Greccy gliniarze byli zbyt zajęci fejsem, piciem piwa (nie wnikam czy bezalkoholowe) i paleniem fajek w miejscu pracy niż rozstrzyganiem takich przyziemnych kwestii jak to, kto jest w kraju legalnie, a kto jako nielegalny przybysz

Cdn

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2016-06-24 08:13:17 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Aquario

Post #5 Ocena: 0

2016-06-24 09:11:09 (9 lat temu)

Aquario

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 23-03-2016

Cytat:

2016-06-24 08:13:17, Tomalski napisał(a):

JESTEM PROROKIEM :D

...poprosze o nr lotto na sobote, nie moge wracac do Polski z pustymi rekami :-(

Do góry stronyOffline

skrzydelko

Post #6 Ocena: 0

2016-06-24 13:10:52 (9 lat temu)

skrzydelko

Kobieta

Z nami od: 20-12-2014

To i ja poproszę o numery lotto :D

Do góry stronyOffline

franio11

Post #7 Ocena: 0

2016-06-24 16:14:21 (9 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-05-2015

Cytat:

2016-06-20 20:54:50, Tomalski napisał(a):
Cytat:

2016-06-20 20:37:03, krakn napisał(a):
Wynik referendum nie jest wyrocznią.
Polityka i kasa może i tak zdecydować ostatecznie wg uznania aktualnie u władzy. Jedno jest pewne, UK ma ogromy problem finansowy, bo nie za bardzo mają co kraść. Ostatni manewr polityczny wykonał Churchil żeby utrzymać, i to tanio, by utrzymać pozycję imperium, kraju z podległymi krajami, bo gdyby nie pobratał się z wrogiem, czyli sowietami to choćby kwestia Indii nie skończyła by się na dzielnicy southall, a o swoje upomniały by się pozostałe kraje, a UK po wojnie była bardzo słaba i bardzo zależna od USA bo miała ogromne długi. więc nie mogła ryzykować utraty kolonii, bo by nie mieli gdzie kraść. Od tamtego czasu grają miękko i tracą raz po raz kolejne darmowe dochody. Nie ma z czego rozdawać.
Więc szukają sposobu by wykręcić się od składki unijnej.
Choć to bzdura. Owszem dla zwykłego człowieka operowanie milionami robi szum w uszach, ale to są niewielkie pieniądzę tak na prawdę. Mało tego, czy ktoś policzył pieniądze które wracają z powrotem do UK jako dopłaty bezpośrednie?
Tak niedawno obserwowałem jedną z firm w UK.
10 lat temu dostali milion funtów dotacji, fakt wybudowali sporą hale, kupili dobre maszyny.

No ale, w zeszłym roku wydębili kolejne pół miliona, bo powstała w tym miejscu "nowa" firma, nowa nazwa, budynek ten sam, w sumie robią to samo co robili, tyle ze sobie podzielili rodzaje usług, jako nowy bussnes.
I takich firm jest masę,a te kwoty to zapewne pikuś.

mało tego, czy UK policzyło ZYSKI z bycia w Uni? z prawa taniego prostego handlu, bez ceł?
Od "drobnego" obrotu małych przedsiębiorców i niewielkich sklepów ebay / onlane po eksport energii elektrycznej i usług finansowych ?
Jak unia dowali zgodnie z przepisami wewnętrzymi 20% podatku na dostawy energii elektrycznej z UK to w UK wróci moda na żarówki 100W, albo będzie trzeba zamknąć i budowy elektroni, i opewnie nie jedną elektrownie. Co spowoduje problemy socjalne czyli społeczne. Bo Czy anglik będzie gotów pracować za miskę ryżu, gdy chińczyk już dostaje dwie i to z sosem?

Zobaczymy, na razie Sztokholm zaciera ręce, bo liczy na przeniesienie ogromnych ilości firm z UK. Podobno są wstanie przejąć firmy już teraz z dnia na dzień, mają infrastrukturę biurową i teleinformatyczną.
Norwedzy też liczą że mogą na tym zarobić.

A teraz pozostaje ciągle pytanie, na ile to jest polityczne zagranie.
Kiedyś wspominałem, pracoiwaliśmy u poewnej pani polityk... tak na mnarginesie, to żydzi i szkoci, oraz hindusi mogli by się nauczyć od niej jak "zydzić" na cenie. pani była oczywiście przeciw UE, ale to jej nie przeszkadzało wręcz płakać o cenę, gdzie gdyby zadzwoniliła do angielskiej firmy, zabili by ją śmiechem. Więc mimo sprzeciwu dla UE zatrudnia Polkę Housekiper, Niemiecką nianię, Portugalską sprzątaczkę... No i nas... A i prosiła nas o polecenie kilku innych usług...
A Co mnie rozwaliło, to pani głównym argumentem było to że UK ma się chronić przed terrorystami z UE!
Ten argument spowodował że mi wszystko opadło, jeżeli ten polityk, ma tak płasko rozummny elektorat no to się nie dziwę że do Auschwitz kupują bilety do Berlina, a na mecze na Ukrainie kupowali hotele w Gdańsku :))))))))))))))

Krakn- dużo by pisać, ale można to generalnie skrócić do tego, co napisałeś na końcu.
Brytyjczycy powoli dochodzą do wniosku, czy im się to jeszcze opłaca, czy już nie (kwestia emigracji też odgrywa ważną rolę, czy niewolników z Europy Śr-Wch już czasem nie jest dość, a tu jeszcze najazd i przydziały Murzynów, a i Turcy się szykują).

Nieźle prawisz krakn! Hehe zgadzam się.

Zostało poruszone o emigrantach, to powiem tylko ze to zasłona, sciema. I o tych Turkach i przydziałach. Dla nich woda na młyn. Oni tak naprawdę uznają emigrantów ze wschodu za nie swoich, z unii to źle. Oni wolą po prostu tych z Afryki. Zauważyliście ze nigdy w TV nie padło podczas tej kampanii ze to źle ze przyjeżdża motłoch z Afryki Indii itd. Azji. Nie ci z ue to są źli a ze wschodniej to w ogóle.
W jednej z debat to nawet usłyszałem, ze dlaczego nie mieli by przyjeżdżać do pracy jako lekarze ‘świetnie wykształceni lekarze z Chin i Japonii, oraz całej Azji’ dlaczego to ma być właśnie w ue. No ku&^%. Pozdro

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2016-06-24 21:41:55 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2016-06-24 21:53:38 (9 lat temu)