Czy to tylko moje odczucie?
http://www.biztok.pl/biznes/kosmetyki-elektronika-ubrania-taka-drozyzna-tylko-w-polsce_a15593
[ Ostatnio edytowany przez: keramczak 06-09-2014 18:12 ]
|
---|---|
keramczak | Post #1 Ocena: 0 2014-09-06 18:09:03 (11 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Jak co roku spedzam wakacje w rodzinnym kraju.I niestety jak co roku zauwazam ze jest coraz drozej.Drozeje praktycznie wszystko od chleba po papierosy.
Czy to tylko moje odczucie? http://www.biztok.pl/biznes/kosmetyki-elektronika-ubrania-taka-drozyzna-tylko-w-polsce_a15593 [ Ostatnio edytowany przez: keramczak 06-09-2014 18:12 ] #MajsterNaStulecie
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2014-09-06 18:17:58 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
to już dawno zauważyłem, nie wiem skąd się u niektórych bierze przekonanie ze w polsce jest taniej?
Fakt, wołowina, wogóle jedzenie jest tańsze, ale reszta? to często jest kosmos. W krakowie jak zobaczyłem rachunek za kilka piw to przez chwilę zwisłem niczym windows mobile przeliczając przez 5 wyszło mi że siedzę na Sloana SQ ![]() Ale i inne rzeczy ... ubrania, elektronikia ... Przynajmniej tyle z punktu widzenia turysty w Polsce, bo życie to już kolejna historia ech W artykule jest podany przykład cen z USA, to trochę głupie, bo w USA jest zupełnie inny rynek i rozłożenie obciążeń fiskalnych. Niskie ceny w sklepach, ale wysokie koszty ubezpieczeń ... na życie, dla dziecka, na wypadek wypadku itd itd. O stawce podatku też nie wspominają, A są różnice między stanami. Ale w europie to już wygląda nieco inaczej, choć fakt porównując UK do PL to w Uk jest znacznie taniej. No chyba że ktoś kupuje w drogich sklepach .... Co inne Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
keramczak | Post #3 Ocena: 0 2014-09-06 18:21:17 (11 lat temu) |
Tanie sa,relatywnie ,papierosy,alkohole i wedliny.
Szczytem szczytow jest to ze polskie jablka sa drozse od pomaranczy i bananow... #MajsterNaStulecie
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2014-09-06 18:25:28 (11 lat temu) |
Cytat: 2014-09-06 18:21:17, keramczak napisał(a): Tanie sa,relatywnie ,papierosy,alkohole i wedliny. Szczytem szczytow jest to ze polskie jablka sa drozse od pomaranczy i bananow... szczyt jest pozorny, koszt wyprodukowania jabłek jest wysoki dzięki np zusowi ... któryu często jest zależny od ewentuanej "dobrej" wypłaty dla pracownika, żeby mu się chciało wstać i nie iść kupić platonka ![]() pracownik dostaje niewielką część tego co na niego musi wyłożyć pracoidawca. Co innego w krajach "cytrusowch"| tam prawo ma luźniejszą gumkę w majtkach i się nie spina, więc zebranie tony pomarańczy kosztuje grosze. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #5 Ocena: 0 2014-09-06 18:28:15 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
kik1976 | Post #6 Ocena: 0 2014-09-06 18:29:45 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
ci, ktorych znam to wlasciwie nei robia juz zakupow w pl, bo czasem tu wychodzi taniej
![]() bylam pare lat temu, to najwiecej wyszlo mnie jedzenie , oprocz paliwa. o ciuchach, wypozazeniu domu i zakupach do szkoly lepiej juz nei wspominac. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
keramczak | Post #7 Ocena: 0 2014-09-06 18:30:12 (11 lat temu) |
No tak ale niesadze ze zbieracze jablek maja oplacony pelny zus.Raczej podejrzewam prace na czarno albo gosci ze wschodu tez bez zusu.
#MajsterNaStulecie
|
badfish | Post #8 Ocena: 0 2014-09-06 18:37:39 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-12-2010 Skąd: Warszawa |
W Polsce to przede wszystkim są drogie rzeczy "okołodzieckowe". Wiadomo, mit Matki Polki, odejmującej sobie od ust by dziecku zapewnić najlepsze cały czas ma marketingową moc. Matka po prostu ma się poświęcać. Czy zwróciliście uwagę, że w Polsce, żadna reklama pieluszek, mleczek, słoiczków czy czego tam nie wymyślą, nawet nie zająknie się, że są to ułatwienia dla rodziców? A jak się najprościej poświęcić? Drogo zapłacić.
A dlaczego ubrania są drogie? Dwadzieścia lat temu średnia półka jakichś sieciówek z Zachodu (nie wiem, pewnie jakaś Zara czy H&M) wbijała się na polski rynek jako półka najwyższa. Zwykłe gacie w Angli zwały się zwykłe gacie, a w Polsce te same gacie są sprzedawane jako gacie De Prestiż. Elektronika, Samochody i inne dobra globalne, wiadomo, że będą miały ceny globalne. Natomiast żarcie i alkohol są niewątpliwie tańsze (w prostym przeliczeniu po kursach walut). [ Ostatnio edytowany przez: badfish 06-09-2014 18:38 ] Niebo gwiazdziste nade mna prawo moralne we mnie
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2014-09-06 18:59:42 (11 lat temu) |
Znaczy... Jeżeli chodzi o szmatki to jest inny problem.
Akurat się liznelo bo moja kobieta była w temacie. Ja tez myślałem i to bardzo poważnie nad szwalnią, bo miałem hale o długości ponad 300 metrów długa i 2 poziomy, po jakiejś firmie ze sprzętem elektronicznym, do wykorzystania i przebudowy. Ale po głębszej analizie okazało się że nie ma sensu. Wysoka cena to głównie cena za pracochlonnosc i odpad. Jak po liczyłem koszty, a jeszcze porównalem go z kosztami ew zakupu gotowych towarów w Chinach i dałem sobie spokój. Budynek zmieniliśmy na biurowiec do wynajęcia. Moja kobieta też liczyła na Polskę, ale po przeliczeniu kosztów okazało się ze biurokracja praktycznie ta sama, a mimo to koszty we Francji niższe. A z przyziemnych przypadków. Beata jak to kobieta ma poerdulca na punkcie butów, już kiedyś wspominałem. Pojechaliśmy do Polski, patrzę są takie same. Mówię do młodej, patrz takie same za 160 zł... Ekspedientka się na mnie gapi... Beata, misiu załóż okulary (wtedy dowiedziałem się ze muszę je mieć) i policz zera. Hm 1600 zł Problem w tym, że kupiliśmy takie same (wysoki obcas diesla) w USA, zapłaciliśmy za przesyłkę i tax i wyszło nam 80 funtów! Bo buty były już po sezonie, ale młoda chciała 3 parę w innym zestawie kolorów, bo wyszły 3 kolory. To samo było z sat tunerem, o 100 euro kupiłem taniej pod londynem niż w Polsce itd Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #10 Ocena: 0 2014-09-06 19:18:28 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|