MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy Cameron uwazal na lekcjach historii?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 7 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2014-01-23 15:40:26 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

No nie, Darmund, sentyment oparty na grobach przodkow przemawia bardziej niz historia faktow.
Podrzucilam skrot historyczny, dalej trzeba sie samemu wysilic ;).

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-01-2014 15:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Embit83

Post #2 Ocena: 0

2014-01-24 08:39:47 (12 lat temu)

Embit83

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Cytat:

2014-01-23 12:44:44, Geronimo napisał(a):
Ale o czym my tu piszemy?
Polska przez większość historii to był taki europejski cienki Bolek po którym jeżdżono sobie jak na łysej kobyle. O germanizacji słyszy się ciągle, o polonizacji jakoś nie. Nawet Czesi, z których nierzadko zlewamy, przerastają nas po każdym względem, a "numer" z Zaolziem z 1938r był totalną kompromitacją i błazenadą.
Gdyby Sowieci nie wcisnęli nam Ziem Zachodnich, sami w życiu nie sięgnęlibyśmy po nie. Z przykrością stwierdzam, że jesteśmy dość kulawym narodem i bliżej nam do Albanii, niż do Czech czy Niemiec.
Mamy jakąś skazę na naszym DNA :-8

Kolego nie przesadzasz trochę??? Masz jakieś kompleksy odnośnie swojego pochodzenia? Pytam bo o ile różnicę zdań w temacie, które ziemie były(są) Polskie a które nie potrafię zrozumieć. To nazywanie Polski "cienkim Bolkiem" czy porównywanie jej do Albanii to już lekka przesada :-U. Może koledze tam bliżej bo mi na pewno nie.
Proponuję poczytać trochę historii wtedy kolega zobaczy ile razy to wojska polskie złoiły tyłki wrogowi. Wielokrotnie wrogie wojska miały kilkukrotną przewagę liczebną.
I nie wiem czy wiesz kolego ale ten "cienki Bolek" w wieku XVII sięgał swoim terytorium od Wybrzeża Gdańskiego prawie do Morza Czarnego.
I gdyby nie to, że wśród polskiej szlachty, hetmanów czy książąt często prywatny interes liczył się bardziej niż dobro ojczyzny nie byłoby upadku Wielkiej Rzeczpospolitej i kto wie czy do dziś nie bylibyśmy mocarstwem w Europie.
Wiem wiem. Zaraz się posypią komentarze że gdybać sobie można.
Więc jeszcze sobie pogdybam i napiszę tak:
II Wojna Światowa. Gdyby Hitler nie rozpoczął w 1941r. wojny z ZSRR tylko skupił się na froncie zachodnim to Wielka Brytania byłaby poważnie zagrożona. Tyle się mówi wkładzie Brytyjczyków w zwycięstwo a mało kto pamięta jak prawie 340 tys żołnierzy spod Dunkierki w 1940r. ledwo udało się ewakuować.

Może trochę się "uniosłem" ale pamiętaj kolego że takimi gadkami o "cienkich Bolkach" obrażasz swoich i naszych przodków, którzy może nie raz walczyli za ojczyznę.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #3 Ocena: 0

2014-01-24 10:32:15 (12 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Co do Zaolzia, to można by to zakwalifikować jako "nóż w plecy, za nóż w plecy", czy też "jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" - gdyby nie to, że wg statystyk austriackich przez I wojną światową 90% ludności Księstwa Cieszyńskiego to byli Polacy.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Geronimo

Post #4 Ocena: 0

2014-01-24 11:08:30 (11 lat temu)

Geronimo

Mężczyzna

Z nami od: 16-10-2007

Cytat:

2014-01-24 08:39:47, Embit83 napisał(a):
Cytat:

Gdyby Hitler nie rozpoczął w 1941r. wojny z ZSRR tylko skupił się na froncie zachodnim to Wielka Brytania byłaby poważnie zagrożona. Tyle się mówi wkładzie Brytyjczyków w zwycięstwo a mało kto pamięta jak prawie 340 tys żołnierzy spod Dunkierki w 1940r. ledwo udało się ewakuować.

Może trochę się "uniosłem" ale pamiętaj kolego że takimi gadkami o "cienkich Bolkach" obrażasz swoich i naszych przodków, którzy może nie raz walczyli za ojczyznę.

Gdyby babcia miała wąsy.... itd
A co do cienkich Bolków, obrażania i tego nadętego, dziwnie pojętego patriotyzmu - Na Boga! Polaka obrażają!!! :-8
To jest właśnie problem Polaków.
Nie potrafią obiektywnie spojrzeć na swoją historię, nie wyciągają żadnych wniosków ze swoich błędów, a w razie przyparcia do muru będą się zasłaniali przodkami i ich walkami za Ojczyznę (przypominam koledze patriocie, że prawdziwy patriota wyraz Ojczyzna pisze dużą literą. Właśnie przez szacunek do swojego Kraju). [:-}
Panie kolego. Jakby to był taki cudowny kraj, to przy swojej wielkości nie dawałby się rżnąć w tyłek przez połowę Europy. Problem z Polską jest taki, jak z Polakami na forach. Trzech Polaków i kilkadziesiąt różnych zdań. Dlatego właśnie nasi dziadowie zamiast zamiast machać łopatą i budować Polskę, machali szabelkami. (Tak z ciekawości, kiedy w Londynie uruchomiono pierwszą linię metra, Polacy biegali z kosami i w konfederatkach tłukąc się z Rosjanami. Tradycyjnie oczywiście dostając łupnia. To się nazywa PRZEPAŚĆ).
Obejrzyj sobie tą krótką historię Europy dwa razy. Raz patrząc, co się dzieje z mapą Polski, a drugi raz, jak w tym czasie zmieniała się mapa Francji czy Wielkiej Brytanii.
A potem wróć tu i napisz, jakie wyciągnąłeś wnioski, i odpowiedz sobie, dlaczego zamiast wygodnie żyć w swojej ukochanej Ojczyźnie, musisz zapierdzielać dla Anglików z łatką "biedoty ze Wschodu".

Pani Marysiu! Poprosimy o projekcję! Dziękuję [:-}

[ Ostatnio edytowany przez: Geronimo 24-01-2014 11:14 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

darmund

Post #5 Ocena: 0

2014-01-24 11:38:22 (11 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Tej, Geronimo skad Ty zes sie urwal? Przeczytaj jeszcze raz co napisales i przemysl to. Porownujesz dwa odrebne swiaty, tak dla podpowiedzi dodam.

Do góry stronyOffline

Geronimo

Post #6 Ocena: 0

2014-01-24 11:43:17 (11 lat temu)

Geronimo

Mężczyzna

Ja pisałem do kolegi patrioty któremu obrażam przodków co legli za Ojczyznę...

[ Ostatnio edytowany przez: Geronimo 24-01-2014 11:44 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Embit83

Post #7 Ocena: 0

2014-01-24 13:58:19 (11 lat temu)

Embit83

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Darmund tutaj z kolegą nie pogadasz. On wie wszystko lepiej. Mi to wygląda na jakiś kompleks mniejszości. Rozumiem też, że kolega Geronimo nie miał przodków. Ot tak poprostu któregoś dnia znaleziono go w kapuście.
Po powrocie z pracy napiszę trochę więcej.
Tymczasem pozdrawiam :-]

Do góry stronyOffline

Geronimo

Post #8 Ocena: 0

2014-01-24 14:15:37 (11 lat temu)

Geronimo

Mężczyzna

Cytat:

2014-01-24 13:58:19, Embit83 napisał(a):
Darmund tutaj z kolegą nie pogadasz. On wie wszystko lepiej. Mi to wygląda na jakiś kompleks mniejszości. Rozumiem też, że kolega Geronimo nie miał przodków. Ot tak poprostu któregoś dnia znaleziono go w kapuście.
Po powrocie z pracy napiszę trochę więcej.
Tymczasem pozdrawiam :-]

To nie ja mam kompleks mniejszości, tylko kolega ma Kompleks Nieuzasadnionej Wyższości. A to już poważna sprawa...
Więcej realizmu panie kolego, a mniej łopoczących skrzydeł husarii życzę... :-)

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Post #9 Ocena: 0

2014-01-24 15:48:21 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Geronimo

Post #10 Ocena: 0

2014-01-24 16:29:46 (11 lat temu)

Geronimo

Mężczyzna

Cytat:

2014-01-24 15:48:21, united4ever napisał(a):
Cytat:
Dlatego właśnie nasi dziadowie zamiast zamiast machać łopatą i budować Polskę, machali szabelkami.

Brednie.To jak i cała reszta.

Mój dziadek machał łopatą wtedy kiedy trzeba było.Kiedy trzeba było machać szabelką to machał szabelką.
Tak samo jest z każdym innym dziadkiem na tej planecie.
Jest pokój to się buduje a jak cie ktoś napadnie to się bronisz. Proste.

No chyba że bronić się nie powinni tylko paść na glebe i całować po stopach.Wtedy to by dopiero płynął zachwyt z wiadomych żródeł :-D

...a ja twoje brednie polubiłem. Poprawiają mi humor :-)
A że Polacy nie mieli czasu na budowę kraju bo ciągle musieli się bronić?
W tym tkwi clou mojej myśli. Kraje które coś znaczą, mają potencjał i wysoką kulturę przeważnie napadają na te obciążone "niedorozwojem". Nas głównie rżnięto jak wystraszonego, zezowatego kurdupla w więziennej celi... :-8

[ Ostatnio edytowany przez: Geronimo 24-01-2014 16:30 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Strona 7 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,