Podrzucilam skrot historyczny, dalej trzeba sie samemu wysilic

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-01-2014 15:40 ]
Str 7 z 13 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2014-01-23 15:40:26 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
No nie, Darmund, sentyment oparty na grobach przodkow przemawia bardziej niz historia faktow.
Podrzucilam skrot historyczny, dalej trzeba sie samemu wysilic ![]() [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-01-2014 15:40 ] |
Embit83 | Post #2 Ocena: 0 2014-01-24 08:39:47 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2012 Skąd: Londyn |
Cytat: 2014-01-23 12:44:44, Geronimo napisał(a): Ale o czym my tu piszemy? Polska przez większość historii to był taki europejski cienki Bolek po którym jeżdżono sobie jak na łysej kobyle. O germanizacji słyszy się ciągle, o polonizacji jakoś nie. Nawet Czesi, z których nierzadko zlewamy, przerastają nas po każdym względem, a "numer" z Zaolziem z 1938r był totalną kompromitacją i błazenadą. Gdyby Sowieci nie wcisnęli nam Ziem Zachodnich, sami w życiu nie sięgnęlibyśmy po nie. Z przykrością stwierdzam, że jesteśmy dość kulawym narodem i bliżej nam do Albanii, niż do Czech czy Niemiec. Mamy jakąś skazę na naszym DNA ![]() Kolego nie przesadzasz trochę??? Masz jakieś kompleksy odnośnie swojego pochodzenia? Pytam bo o ile różnicę zdań w temacie, które ziemie były(są) Polskie a które nie potrafię zrozumieć. To nazywanie Polski "cienkim Bolkiem" czy porównywanie jej do Albanii to już lekka przesada ![]() Proponuję poczytać trochę historii wtedy kolega zobaczy ile razy to wojska polskie złoiły tyłki wrogowi. Wielokrotnie wrogie wojska miały kilkukrotną przewagę liczebną. I nie wiem czy wiesz kolego ale ten "cienki Bolek" w wieku XVII sięgał swoim terytorium od Wybrzeża Gdańskiego prawie do Morza Czarnego. I gdyby nie to, że wśród polskiej szlachty, hetmanów czy książąt często prywatny interes liczył się bardziej niż dobro ojczyzny nie byłoby upadku Wielkiej Rzeczpospolitej i kto wie czy do dziś nie bylibyśmy mocarstwem w Europie. Wiem wiem. Zaraz się posypią komentarze że gdybać sobie można. Więc jeszcze sobie pogdybam i napiszę tak: II Wojna Światowa. Gdyby Hitler nie rozpoczął w 1941r. wojny z ZSRR tylko skupił się na froncie zachodnim to Wielka Brytania byłaby poważnie zagrożona. Tyle się mówi wkładzie Brytyjczyków w zwycięstwo a mało kto pamięta jak prawie 340 tys żołnierzy spod Dunkierki w 1940r. ledwo udało się ewakuować. Może trochę się "uniosłem" ale pamiętaj kolego że takimi gadkami o "cienkich Bolkach" obrażasz swoich i naszych przodków, którzy może nie raz walczyli za ojczyznę. |
stanislawski | Post #3 Ocena: 0 2014-01-24 10:32:15 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Co do Zaolzia, to można by to zakwalifikować jako "nóż w plecy, za nóż w plecy", czy też "jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" - gdyby nie to, że wg statystyk austriackich przez I wojną światową 90% ludności Księstwa Cieszyńskiego to byli Polacy.
|
Geronimo | Post #4 Ocena: 0 2014-01-24 11:08:30 (11 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2007 Skąd: Londyn, Essex |
Cytat: 2014-01-24 08:39:47, Embit83 napisał(a): Cytat: Gdyby Hitler nie rozpoczął w 1941r. wojny z ZSRR tylko skupił się na froncie zachodnim to Wielka Brytania byłaby poważnie zagrożona. Tyle się mówi wkładzie Brytyjczyków w zwycięstwo a mało kto pamięta jak prawie 340 tys żołnierzy spod Dunkierki w 1940r. ledwo udało się ewakuować. Może trochę się "uniosłem" ale pamiętaj kolego że takimi gadkami o "cienkich Bolkach" obrażasz swoich i naszych przodków, którzy może nie raz walczyli za ojczyznę. Gdyby babcia miała wąsy.... itd A co do cienkich Bolków, obrażania i tego nadętego, dziwnie pojętego patriotyzmu - Na Boga! Polaka obrażają!!! ![]() To jest właśnie problem Polaków. Nie potrafią obiektywnie spojrzeć na swoją historię, nie wyciągają żadnych wniosków ze swoich błędów, a w razie przyparcia do muru będą się zasłaniali przodkami i ich walkami za Ojczyznę (przypominam koledze patriocie, że prawdziwy patriota wyraz Ojczyzna pisze dużą literą. Właśnie przez szacunek do swojego Kraju). ![]() Panie kolego. Jakby to był taki cudowny kraj, to przy swojej wielkości nie dawałby się rżnąć w tyłek przez połowę Europy. Problem z Polską jest taki, jak z Polakami na forach. Trzech Polaków i kilkadziesiąt różnych zdań. Dlatego właśnie nasi dziadowie zamiast zamiast machać łopatą i budować Polskę, machali szabelkami. (Tak z ciekawości, kiedy w Londynie uruchomiono pierwszą linię metra, Polacy biegali z kosami i w konfederatkach tłukąc się z Rosjanami. Tradycyjnie oczywiście dostając łupnia. To się nazywa PRZEPAŚĆ). Obejrzyj sobie tą krótką historię Europy dwa razy. Raz patrząc, co się dzieje z mapą Polski, a drugi raz, jak w tym czasie zmieniała się mapa Francji czy Wielkiej Brytanii. A potem wróć tu i napisz, jakie wyciągnąłeś wnioski, i odpowiedz sobie, dlaczego zamiast wygodnie żyć w swojej ukochanej Ojczyźnie, musisz zapierdzielać dla Anglików z łatką "biedoty ze Wschodu". Pani Marysiu! Poprosimy o projekcję! Dziękuję ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Geronimo 24-01-2014 11:14 ] |
darmund | Post #5 Ocena: 0 2014-01-24 11:38:22 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2012 Skąd: Dartford |
Tej, Geronimo skad Ty zes sie urwal? Przeczytaj jeszcze raz co napisales i przemysl to. Porownujesz dwa odrebne swiaty, tak dla podpowiedzi dodam.
|
|
|
Geronimo | Post #6 Ocena: 0 2014-01-24 11:43:17 (11 lat temu) |
Ja pisałem do kolegi patrioty któremu obrażam przodków co legli za Ojczyznę...
[ Ostatnio edytowany przez: Geronimo 24-01-2014 11:44 ] |
Embit83 | Post #7 Ocena: 0 2014-01-24 13:58:19 (11 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2012 Skąd: Londyn |
Darmund tutaj z kolegą nie pogadasz. On wie wszystko lepiej. Mi to wygląda na jakiś kompleks mniejszości. Rozumiem też, że kolega Geronimo nie miał przodków. Ot tak poprostu któregoś dnia znaleziono go w kapuście.
Po powrocie z pracy napiszę trochę więcej. Tymczasem pozdrawiam ![]() |
Geronimo | Post #8 Ocena: 0 2014-01-24 14:15:37 (11 lat temu) |
Cytat: 2014-01-24 13:58:19, Embit83 napisał(a): Darmund tutaj z kolegą nie pogadasz. On wie wszystko lepiej. Mi to wygląda na jakiś kompleks mniejszości. Rozumiem też, że kolega Geronimo nie miał przodków. Ot tak poprostu któregoś dnia znaleziono go w kapuście. Po powrocie z pracy napiszę trochę więcej. Tymczasem pozdrawiam ![]() To nie ja mam kompleks mniejszości, tylko kolega ma Kompleks Nieuzasadnionej Wyższości. A to już poważna sprawa... Więcej realizmu panie kolego, a mniej łopoczących skrzydeł husarii życzę... ![]() |
Post #9 Ocena: 0 2014-01-24 15:48:21 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Geronimo | Post #10 Ocena: 0 2014-01-24 16:29:46 (11 lat temu) |
Cytat: 2014-01-24 15:48:21, united4ever napisał(a): Cytat: Dlatego właśnie nasi dziadowie zamiast zamiast machać łopatą i budować Polskę, machali szabelkami.
Brednie.To jak i cała reszta. Mój dziadek machał łopatą wtedy kiedy trzeba było.Kiedy trzeba było machać szabelką to machał szabelką. Tak samo jest z każdym innym dziadkiem na tej planecie. Jest pokój to się buduje a jak cie ktoś napadnie to się bronisz. Proste. No chyba że bronić się nie powinni tylko paść na glebe i całować po stopach.Wtedy to by dopiero płynął zachwyt z wiadomych żródeł ![]() ...a ja twoje brednie polubiłem. Poprawiają mi humor ![]() A że Polacy nie mieli czasu na budowę kraju bo ciągle musieli się bronić? W tym tkwi clou mojej myśli. Kraje które coś znaczą, mają potencjał i wysoką kulturę przeważnie napadają na te obciążone "niedorozwojem". Nas głównie rżnięto jak wystraszonego, zezowatego kurdupla w więziennej celi... ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Geronimo 24-01-2014 16:30 ] |