Str 833 z 846 |
|
---|---|
daavid | Post #1 Ocena: 0 2025-02-27 11:03:13 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Ale Ukraińcy mają te firmy u siebie i produkują. Po co mieliby wysyłać do Polski surowce i know how i dzielić zyski na pół? Bartosiak różne rzeczy opowiada, czasami ma rację a pewnie czasami nie.
|
xxxx1234 | Post #2 Ocena: 0 2025-02-27 11:56:11 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Dobra to inaczej, żeby Polska nie zablokowała transportu pomocy przez nasz kraj i my to ciągle możemy zrobić i to jest karta, którą możemy grać na różnych frontach.
Tak samo oddaliśmy Ukraińcom nasz sprzęt wojskowy trzeba też było zagrać tą kartą, są różne sposoby na naciśnięcie na Ukrainę to jest kraj pogrążony w wojnie oni mają o wiele gorszą pozycję negocjacyjną od Polski. Tylko do tego trzeba mieć jaja, których polskie elity nie mają. |
daavid | Post #3 Ocena: 0 2025-02-27 11:59:39 (2 miesiące temu) |
Nie wyobrażam sobie tego, że w tej chwili można zablokować transport, który zdaje się cały czas jest koordynowany przez USA. Jakby to źle nie zabrzmiało to im na dłużej Ruscy ugrzęźli na stepach Ukrainy tym lepiej.
[ Ostatnio edytowany przez: daavid 27-02-2025 12:01 ] |
xxxx1234 | Post #4 Ocena: 0 2025-02-27 12:11:58 (2 miesiące temu) |
No właśnie i tu jest problem w mentalności Polaków. Trzeba pokazać siłę, żeby ktoś się z nami w tym świcie liczył to trzeba być silnym . W skrócie chcecie pomoc płynąca przez nasz kraj to dajecie nam technologię.
Jeśli nie blokowanie transportu to inaczej pakujemy część Ukraińców przebywających na terenie Polski i wysyłamy spowrotem. |
daavid | Post #5 Ocena: 0 2025-02-27 12:42:12 (2 miesiące temu) |
A co jak Ukraińcy przywitają ich z otwartymi rękami?
|
|
|
xxxx1234 | Post #6 Ocena: 0 2025-02-27 13:08:40 (2 miesiące temu) |
A co jeśli nie przyjmą? To jest takie gdybanie.
Dlatego napisałem wyślij my część np. matki z małymi dziećmi i starców. Nie jestem przekonany czy czy akuratnie te grupy społeczne będą im potrzebne w warunkach wojennych. Dlaczego Ty w każdym wpisie przyjmujesz pozycję na kolanach przed Ukraińcami? To jeszcze inaczej zablokować transport przez Polskę na Ukrainę nie, odsyłać Ukraińców nie bo jeszcze ich przyjmą. To może zablokować transport tego co wyjeżdża z Ukrainy, albo wprowadzić wysokie opłaty za przejazd przez nasz kraj. Czy też nie bo co nam zrobią Ukraińcy? Chłopie wstań w końcu z tych kolan |
daavid | Post #7 Ocena: 0 2025-02-27 13:44:11 (2 miesiące temu) |
Sam poczytaj jeszcze raz to co proponujesz, bez myślenia ala Braun. Wyobraź sobie, że piszesz do Ukraińców jakiś list z żądaniami i piszesz tam, że proponujesz biznes na rakietach, oni dają surowce i wiedzę, i Żydki dzielimy pół na pół a jak nie to wyślemy starców i zablokujemy transport koordynowany przez USA. Poważne to?
|
xxxx1234 | Post #8 Ocena: 0 2025-02-27 14:14:44 (2 miesiące temu) |
Takich spraw nie załatwia się pisząc listy.
Siadasz do rozmów i proponujesz wspólną produkcję rakiet, Ukraińcy mówią nie to mówisz, że zablokujesz dostawę pomocny przez nasz kraj (ja wiem, że ty już byś narobił w majtki) jeśli to nie skutkuje to naprawdę blokujesz dostawę na tydzień i siadasz do rozmów jeszcze raz. W drugiej wersji najpierw blokujesz dostawy na tydzień, a później siadasz do rozmów. Ja ciągle odpowiadam na Twoje pytania, więc odpowiedź mi na jedno dlaczego chciał byś negocjować z Ukrainą na kolanach? |
daavid | Post #9 Ocena: 0 2025-02-27 14:26:03 (2 miesiące temu) |
A gdzie napisałem , że na kolanach. Od trzech lat niezmiennie piszę, że w naszym interesie jest niezależna od ruskich Ukraina.
Nie znam przykładu na takie uprawianie polityki jakie proponujesz, chyba że uznasz za takie postawę Trumpa. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 27-02-2025 14:26 ] |
xxxx1234 | Post #10 Ocena: 0 2025-02-27 14:50:17 (2 miesiące temu) |
[LIST]A ty nie zauważyłeś, że świecie skończyła się epoka "wszyscy się kochamy i żyjemy w zgodzie, a Amerykanie gwarantują nam pokój" i Amerykanie są za słabi, żeby wieść prymat w Europie. Ty znowu chcesz sobie szukać kogoś kto zagwarantuje Polsce spokój i chcesz zmienić USA na Ukrainę. Skończyło się i trzeba wziąć sprawy we własne ręce.
Rękami Ukrainy to my możemy sobie kupić czasu i tyle, albo zacząć z nim współpracować na zasadach partnerskich (a nie z pozycji poddanego) Polska musi wstać z kolan, pokazać siłę i zacząć stawiać warunki, żeby inni się z nami liczyli. Rozpocząc choćby wspomnianą wspólną produkcję rakiet po to żeby odstraszyć Rosję. Jednocześnie uważnie patrząc na ręce Ukraińcom, bo to też jest kraj wrogo nastawiony do Polski i jedyne co nas łączy to wspólny wróg Rosja. Jak napisałem wcześniej nie wykluczam współpracy z Ukrainą, ale Ukraińcy muszą znać granice. Z tego co mówi Bartosiak po stronie Ukrainy jest chęć takiej współpracy bo dobrze zdają sobie sprawę, że sami nie postawią się Rosji. Ukraina nie ma wyjścia w Europie nie ma prawdziwych sojuszników, jedyna bliska współpraca na jaką może liczyć w wojnie z Rosją to jest Polska reszta Europy tylko czeka na koniec wojny i żeby wrócić do interesów z Rosją. My ciągle jesteśmy w lepszym położeniu niż Ukraińcy i powinniśmy to wykorzystać w negocjacjach z nimi, ale w gorszych niż np. Niemcy. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 27-02-2025 14:51 ] |