Str 813 z 847 |
|
---|---|
daavid | Post #1 Ocena: 0 2024-09-01 20:29:21 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Od dawna twierdzę, że powinniśmy byli być bardziej asertywni i piszę to tutaj od dawna, być może nie od początku wojny.
Odszkodowania za North Stream nie zapłacą, bo Niemcy nie są w stanie nam nic udowodnić. |
Gwontownik | Post #2 Ocena: 0 2024-09-01 21:02:41 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2024-09-01 20:29:21, daavid napisał(a): Od dawna twierdzę, że powinniśmy byli być bardziej asertywni i piszę to tutaj od dawna, być może nie od początku wojny. Odszkodowania za North Stream nie zapłacą, bo Niemcy nie są w stanie nam nic udowodnić. To trudno zauważalne. Odnośnie north stream Wierzyć w twoje przepowiednie to tak jak wierzyć w to co mówiłeś, a ci przytoczyłem, dwa lara temu i to co rzekomo teraz twierdzisz. Gdyby uznać za prawdę twoje słowa, choć ja takiej nie zauważyłem, to sam zobacz jaka jest różnica. Zawsze możesz stwierdzić " przecież tak mowilem" co będzie miało niewiele wspólnego z prawdą. Ale to twoj problem i każdy może sobie poczytać twoje wypowiedzi i może uda mu się znaleźć tę różnicę. Za to pamiętam jak tych którzy prezentowali pogląd zbliżony do rzekomo twojego obecnego, bez żadnego pardonu ruskimi trolami mianowales [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 01-09-2024 22:01 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
BAT_BAT | Post #3 Ocena: 0 2024-09-01 22:18:45 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 15-06-2023 Skąd: york |
Mózg formatowany nieustannie przez środki masowego przekazu nie jest w stanie już tego pamiętać. Ludzie niesformatowani doskonale pamiętają jak ta zgraja zombiaków z wypranymi z najmniejszej refleksji rozumami (wliczając wszystkie adminki) dostawała zbiorowego orgazmu-wyzywając, banując, wyśmiewając ludzi, którzy pisali zwykłe zdroworozsądkowe posty.
|
daavid | Post #4 Ocena: 0 2024-09-01 23:00:24 (10 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-09-01 21:02:41, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2024-09-01 20:29:21, daavid napisał(a): Od dawna twierdzę, że powinniśmy byli być bardziej asertywni i piszę to tutaj od dawna, być może nie od początku wojny. Odszkodowania za North Stream nie zapłacą, bo Niemcy nie są w stanie nam nic udowodnić. To trudno zauważalne. Odnośnie north stream Wierzyć w twoje przepowiednie to tak jak wierzyć w to co mówiłeś, a ci przytoczyłem, dwa lara temu i to co rzekomo teraz twierdzisz. Gdyby uznać za prawdę twoje słowa, choć ja takiej nie zauważyłem, to sam zobacz jaka jest różnica. Zawsze możesz stwierdzić " przecież tak mowilem" co będzie miało niewiele wspólnego z prawdą. Ale to twoj problem i każdy może sobie poczytać twoje wypowiedzi i może uda mu się znaleźć tę różnicę. Za to pamiętam jak tych którzy prezentowali pogląd zbliżony do rzekomo twojego obecnego, bez żadnego pardonu ruskimi trolami mianowales Widzisz, pomiędzy wspieraniem Putina, a mówieniem, że można było wymusić od Ukraińców jakąś tam postawę, nie na pomocą postów na X, tylko w taki sposób jak polityka powinna być uprawiana, jest diametralna różnica. I dalej twierdzę, że ci wszyscy "Wołyniacy" jak osobnik powyżej, nie mają nic wspólnego z tym tematem, najczęściej go.no o tym wiedzą, ale grzeją ruską propagandę, w dodatku najczęściej za darmo. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 01-09-2024 23:01 ] |
Gwontownik | Post #5 Ocena: 0 2024-09-02 05:27:25 (10 miesięcy temu) |
Hej ty osobniku powyżej. A czy trzeba było przeżyć osobiście aby "mieć coś z tym wspólnego" i aby ocenić, że zachowanie ukrainy jest niemoralne, roszczeniowe i wykorzystujące ich położenie? I tak im zostało do dziś. A wracając do wolynia to największym ignoranctwem, aby nie nazwać tego bardziej dosadnie, gdzie ruch oddolny zainicjował i postawił pomnik upamiętniający ofiary. Tymczasem państwo, któremu rzekomo zależy na wyjaśnieniu i upamiętnieniu nawet nie było reprezentowane przez rządnego przedstawiciela, a i usluzne media też dały pokaż swej władzy okrywając płaszczem milczenia ten temat.
Jak długo jeszcze polskie rządy będą prowadziły politykę która innym pozwala nas upokarzać zamiast ich rozliczyć z dokonanych niegodziwości. Nie będzie jakiegokolwiek zbratania narodów, a jeśli będzie to zakonczy się krwawo. Nie będzie żadnej wspólnej historii bo Polska nie może pozwolić na zapomnienie wyrządzonych krzywd, a banderowcy nie chcą się odciąć od wychwalania organizatorów ludobójstwa. Te dwa nurty nigdy nie znajdą wspólnego koryta. A najwieksza krzywdę Polsce i Polakom robi minister edukacji pozwalając uczyć się ukraincom w Polsce historii WD banderowskiego programu. Do niczego dobrego to nie doprowadzi. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 02-09-2024 05:56 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2024-09-02 08:09:19 (10 miesięcy temu) |
Widzisz, w moim przypadku historia Wołynia to historia części mojej Babci i jak słyszę niektórych to czuję, że wycierają sobie mordę ludźmi którzy to przeżyli i tymi którzy zostali zamordowani. Kubki pt "Wołyń pamiętamy" są obrzydliwe. Pomnik o którym mówisz jest co najmniej kontrowersyjny, również w wersji estetycznej? Wyobrażasz sobie pomnik ku czci ofiar holokaustu w kształcie krematorium? Owszem, jest problem, nie potrafiono tej sprawy załatwić przez lata, i w moim przekonaniu na początku wojny był najsilniejszy "lewar" na Ukraińców. Jak to naprawdę wyglądali i czy Ukraińców nie trzeba było naciskać żeby nie ulegali Rosji też nie wiadomo a w tym przypadku naciskanie na kwestie historyczne też traciło sens. Dopuszczam do świadomości to , że mogło to tak wyglądać.
|
Gwontownik | Post #7 Ocena: 0 2024-09-02 10:12:42 (10 miesięcy temu) |
Wyobraź sobie, że ci którzy oddają część banderze i szuchewyczowi też nie przeżyli tych wydarzeń. To czego tak zawziecie bronią ich honoru i godności stawiając do rangi bohaterów. Czy to normalne? Czy normalnym jest domaganie się od strony polskiej aby pozwolono im stawiać pomniki upamiętniający działania upa na terenach polskich kiedy wszyscy wiedzą (a Ukraińcy tego nie dopuszczają do swiadomosci) że ich działania były lekko powiedziawszy kontrowersyjne i skierowane przeciwko Polakom?
Dodam tylko, że aby mieć szacunek do bestialsko zamordowanych nie trzeba być uczestnikiem tych wydarzeń. Wystarczy odrobina świadomości narodowej, patriotyzmu i zwykłej ludzkiej przyzwoitości. Dodam jeszcze że pamięć historyczna i szacunek do przodków to dobro narodowe, to hold jaki winniśmy naszym przodkom, bo bez nich nie było by tego co jest obecnie. Ale ty to masz w głębokim poważaniu stojąc na stanowisku wasala tyranow i popierając ich gloryfikowanie poprzez odbieranie prawa głosu stwierdzajac"osoby ktore nie przezyly tych wydarzeń domagaja się czci i szacunku". Dość słów bo mnie jeszcze poniesie w nieodpowiednią stronę. Na zakończenie dodam, że trzeba być wyjątkową osobą aby mając w rodzinie takie zdarzenia z historii, tak lekceważąco podchodzić do tych tematów. No ale cóż, zdarzają się i takie przypadki w najlepszych rodzinach. Nie mnie oceniać, nie moja sprawa. Tylko potem takie osobniki mają pretensje do swych potomków, że szacunkiem ich nie darzą. Tak ich wychowaliście, taki przykład daliście, a teraz tylko gorzkie owoce tego pozostało pozbierać. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 02-09-2024 10:48 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
daavid | Post #8 Ocena: 0 2024-09-02 18:37:17 (10 miesięcy temu) |
Problem jest taki, że zarzucasz mi często coś co sam uprawiasz. W tym przypadku, albo brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, albo złą wolę. W którym miejscu powiedziałem, że pomordowanym nie należy się pamięć?
|
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2024-09-02 19:28:09 (10 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-09-02 18:37:17, daavid napisał(a): Problem jest taki, że zarzucasz mi często coś co sam uprawiasz. W tym przypadku, albo brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, albo złą wolę. W którym miejscu powiedziałem, że pomordowanym nie należy się pamięć? Po pierwsze twierdzisz, że nie czas na wymuszenie na Ukrainie cywilizowanych podejścia Po drugie podważasz wiarygodność ludzi popierających proces upamiętnieniu ludobójstwa dokonanego przez ukraincow Po trzecie sam jako potomek wolyniakow, głośno się tym potrafisz chwalić, a zrobić coś pozytywnego aby ich pamięć i ofiarę uczcić to już nie za bardzo w twoich słowach wyczytac nie można. Podobnie jak nie można z nich wyczytać żadnego poparcia dla ludzi, którzy za cel postawili sobie pielęgnowanie historii i upamiętnienie ofiar ludobójstwa również w twoim imieniu. Podczas gdy ty siedzisz na d...e przed komputerem i krytykujesz wszystko (projekty, pomysły, inicjatywy, dzialania) co nie ma lewackiego rodowodu. Podsumowujac: pokaż mi twój wpis w którym stwierdziłeś w jasny i czytelny sposób, że należy upamiętnic ofiary ukraińskich faszystow. Ja takiej twojej wypowiedzi nie pamietam i będzie naprawdę miło, gdy okaże się że jednak nie jesteś takim niewdzięcznikiem wobec swych przodków i jednak taka wypowiedź zamieściłeś. To tyle. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
daavid | Post #10 Ocena: 0 2024-09-02 20:02:01 (10 miesięcy temu) |
Nie dalej jak dzisiaj napisałem, że największe możliwości nacisku na stronę ukraińska były na początku napaści Putina na Ukrainę.
Od dawna piszę, że to czego powinniśmy się domagać to ekshumacje a przeprosiny nie są tak istotne, tym bardziej, że jeśli są wymuszone to są mało, czy nawet nic nie warte. W końcu pomniki z widłami, kupki z napisami "Wołyń pamiętamy" czy też inscenizacja mordu na Wołyniu to jakieś obrzydliwe gierki a nie chęć upamiętnienie czegokolwiek. Problem z Wołyniem jest taki, że ci którzy najwięcej biją "w ten bęben", mam wrażenie, że najczęściej na social mediach, wielkie g. o tym wiedzą a z takich ludzi jak profesor Grzegorz Motyka robią jakiś wrogów narodu polskiego. |