Str 810 z 847 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Gwontownik |
Post #1 Ocena: 0 2024-05-17 09:14:35 (rok temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2024-05-17 07:37:04, daavid napisał(a):
Na zarąbistą inwestycję się nie zgodzą? Państwo, które zarabia na czym się da? Coś Ci się narracja rozjeżdża.
A kolega to jakoś dziwne kierunki myślenia posiada. Mowa o pieniądzach z budżetu, czyli pieniądzach z podatków, a przemyśl zbrojeniowy w tym kraju tyle ma wspólnego z budżetem, że placi podatki i niewielka część przychodów ma z budżetu. Powtórzę raz jeszcze; firmy zbrojeniowe to prywatne przedsiwziecia.
A żebyś nie miał wątpliwości to zobrazuje Ci to w sposób następujący. Jest wojna, a więc wszystko jest potrzebne na gwałt tym bardziej, że są duże braki w uzbrojeniu i amunicji. Zgodzisz się z tym bo twoje media tak mówią. Więc w interesie każdego zdrowo myślącego było by doprowadzić do sytuacji rozwiązującej ten problem w jak najkrótszym czasie. Dlaczego więc usa nie mobilizuje przemysłu w innych krajach tak, aby te dziurę sprzętową załatać w jak najkrótszym czasie, z użyciem tych pieniędzy tylko sami produkują uzbrojenie w normalnym dla nich czasie. Czy to tak powinno działać w sytuacji rzekomo wyższej konieczności? Coś w tym rozumowaniu jest dla ciebie nielogiczne czy może czekasz co ci propaganda prowojenna powie?
A tu taka perelka:
W Kijowie i zachodniej Ukrainie trwa budowa luksusowych apartamentowców, mimo że kraj właśnie toczy walkę o przetrwanie. Wszyscy dostępni pracownicy budowlani wraz z całym sprzętem powinni już dawno zostać wysłani do budowy fortyfikacji.
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raport-media-zagraniczne/news-the-washington-post-dlaczego-rosyjskie-wojska-sa-dzis-w-stan,nId,7512085#utm_source  aste&utm_medium  aste&utm_campaign=chrome
Malo tego. Na ukraińskiej prawdzie przeczytać można, że ukraiński rząd zachęca obywateli do inwestowania w nieruchomości. Już od 5k usd można wchodzić w ten biznes. A co? Kto bogatemu zabronione? [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 17-05-2024 10:02 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
|
Gwontownik |
Post #2 Ocena: 0 2024-05-26 00:21:26 (rok temu) |
dostali za darmo i jeszcze wybrzydzają Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
daavid |
Post #3 Ocena: 0 2024-05-26 05:52:13 (rok temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2024-05-26 00:21:26, Gwontownik napisał(a):
dostali za darmo i jeszcze wybrzydzają
- Patrzą na coś, co im obiecano, a czego nie otrzymali, a to oczywiście wstyd - komentował sytuację ekspert i wykładowca duńskiej Akademii Wojskowej Peter Viggo Jakobsen w rozmowie z DR.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #4 Ocena: 0 2024-05-26 09:23:22 (rok temu) |
To niech nie biorą. Jak mowi stare przyslowie; darowanemu koniowi itd. Chcesz miec taki jak z fabryki wyjechal i wedlug własnych oczekiwan to se kup. A co z : "AMX-10 RC, które nie nadawały się - z uwagi na zbyt cienki pancerz - do walki na froncie"? Też wstyd? Chyba wstyd dla ukrainca, jego wydziwian. A po wtóre to nikt zdrowo myslacy nie wysle swoich najnowszych i najlepszych. No chyba ze jest to "Polski rzad" ktory zrobi wszystko by stworzyc bezbonne państwo.
Dawid, prezentowana przez ciebie postawa to patologia w najczystszej postaci. Dej, dej, dej, a najlepiej jeszcze przywieź, bo mnie nie stac na to aby że swego czasu wykroic choć troche aby odebrac osobiście. To jest roszczeniowosc patologiczna. Ale to tylko moje zdanie poparte moim morale i moimi stsndardami. I nie mnie kwalifikowac przynaleznosc ludzi postepujacych inaczej.
I tu prosty przykład z życia wziety; dajesz ogloszenie ' oddam za darmo drukarke' I dzwinia chetni ja przytulic bo za darmo to dobra cena ale życzą sobie aby byl papier do drukarki, tusze a co bardziej odwazni zapytowuja do czego ja mają podlaczyc bo komputera nie maja. Juz im nie wystarcza że drukarka jest za free, chcesz aby wzieli to sie staraj. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 26-05-2024 10:09 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
daavid |
Post #5 Ocena: 0 2024-05-26 15:22:55 (rok temu) |
Jedli sami Duńczycy mówią, że to wstyd, ja to cytuję, a Ty nazywasz patologią? Weekend za długi?
|

|
 |
|
|
Gwontownik |
Post #6 Ocena: 0 2024-05-26 18:44:45 (rok temu) |
Cytat:
2024-05-26 15:22:55, daavid napisał(a):
Jedli sami Duńczycy mówią, że to wstyd, ja to cytuję, a Ty nazywasz patologią? Weekend za długi?
Wstydem jest nakarmic glodnego, czy to ze ten glodny wybrzydzac zaczyna ze kanapka to nie z jajkiem a z kawiorem ma byc i zwyklego mięsa to nie ruszy bo musi byc sezonowany z najlepszej hodowli.
Co mysla dunczycy to mnie nie interesuje, a skoro Ty to przytaczasz znaczy ze taki patologiczny świat ci odpierania. Dla mnie to ty mozesz tyrac tylko po to aby zachcianki potrzebujacych zaspokajac. Nic mi do tego. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
daavid |
Post #7 Ocena: 0 2024-05-26 20:01:31 (rok temu) |
Gorzej jak głodnemu dajesz niby jajko, ale zbuka. A cytaty są z artykułu który cytowałeś. Uczciwy byś był to byś o tym wspomniał.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #8 Ocena: 0 2024-05-26 20:19:59 (rok temu) |
Cytat:
2024-05-26 20:01:31, daavid napisał(a):
Gorzej jak głodnemu dajesz niby jajko, ale zbuka. A cytaty są z artykułu który cytowałeś. Uczciwy byś był to byś o tym wspomniał.
Chlopie co ty pier
Jesli dajesz komuś sprzęt militarny to napewno nie sa to najnowsze technologie ze wzgledow strategicznych. A starsze technologie juz mają swoje lata i moga mieć jakies niesprawnosci. Jak kupujesz uzywany samochód to tez masz inne kryterium oceny niż do nowki sztuki, ale Ukraińcy widocznie od niektórych Polaków przejeli zwyczaje; samochód tani, ponad 10 lat a wymagania jak do nowego i przebieg tez.
Jakbys ty był uczciwy to tez byś się odniosl do mojego cytatu z tego samego artykulu, że czolgi maja zbyt cienki pancerz. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
daavid |
Post #9 Ocena: 0 2024-05-26 20:32:13 (rok temu) |
Zakładam, może błednie, że o sprzecie wojskowym masz taką samą wiedzę jak ja, czyli niewielką. Zakładam też, że ekspert i wykładowca duńskiej Akademii Wojskowej wie dużo lepiej co przekazali i w jakim stanie a wiedzę o sprzęcie ma sporą.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #10 Ocena: 0 2024-05-27 13:57:08 (rok temu) |
Nazywanie kogokolwiek "ekspertem" w ostatnich latach straciło znacznie na prestiżu i autorytecie.
Po wtóre to nie trzeba być expertem ani od strategii, ani od militariow aby wiedziec, że utratą sprzętu jest rownoznaczna z utratą tajemnicy i technologii i żaden cywilizowany kraj nie pozwoli sobie na oddanie w niepewne ręce swych najnowszych osiągnięć tylko dlatego aby im było łatwiej, a sam stawia się w pozycji większego zagrożenia. Bo tak należy czytać utratę sprzętu. Dawid, jeśli jakiś ekspert powie cie ze to nieprawda i on jest duńskim czy holenderskim ekspertem który wie najlepiej to spuść go w kiblu, bo jako ekspert do tego tylko się nadaje. A ja się dziwię, że Ty jeszcze łykasz tych ekspertów zamiast zacząć myśleć samodzielnie.
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 27-05-2024 14:08 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|