Str 746 z 847 |
|
---|---|
BAT_BAT | Post #1 Ocena: 0 2023-08-12 16:57:57 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-06-2023 Skąd: york |
Czerwono-czarnych szmat nie widziałeś tylko z jednego powodu-Art. 256. KK, póki co jeszcze obowiązuje. (Pewnie już nie długo).
Niebiesko-żóltych płacht, banerów, proporczyków, plakatów i naklejek też nie widziałeś? Ogłoszeń powyklejanych na słupach pisanych cyrylicą nie widziałeś? Młodych wytatuowanych byczków z ich plastikowymi lalkami mówiących w obrzydliwej ruskiej gwarze nie widziałeś? |
Gwontownik | Post #2 Ocena: 0 2023-08-12 18:40:37 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Oj Dawid Dawid. Ty masz klapy na oczach
a tu artykuł z z twojego ukochanego źródła prowadzonego przez popierających bandytyzm i bezprawie, spadkobierców morderców. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
galadriel | Post #3 Ocena: 0 2023-08-12 22:55:05 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2023-08-11 09:06:26, rafald napisał(a): (… ![]() Ciekawą sytuację zaobserwowałem będąc kilka lat temu w Polsce. W knajpie Ukrainka pracowała jako kelnerka. Bardzo miła pani, dobry język polski ale z wyraźnym wschodnim akcentem. Obok mnie stolik zajęło dwóch Polaków na stałe mieszkających w UK (łatwo było wywnioskować z głośnej konwersacji, którą prowadzili). I pierwszy komentarz po tym jak odeszła od ich stolika: "pacz ile tego k...stwa najechało" A później cała tyrada po co myśmy ich wpuścili. Tak sobie siedziałem i myślałem - really guys? Dokladnie. Tak samo jak sie czasem czyta MW. Seriously? ; ) Tymczasem, w jeszcze wiekszej liczbie naplywa migracja z Afryki. I surprise, surprise,kto im tam w polityce miesza? No wlasnie… Natura nie lubi pustki. W miejsce gasnacej post kolonislnej jednej czy drugiej niegdys potegi sobie legowisko mosci nie kto inny, jak nasz wielki brat. My dobrze pamietamy czym pachnie ta przyjazn. Stracil wplywy po pirestrojce, to trzeba sobie jakos odbic. A rykoszetem jeszcze sie zemsci- jesli w panstwach Afryki bedzie trwal nieustanny konflikt, chaos, bida i wojna, to gdzies beda te kolejne miliony uciekac… Swoja droga skoro uwierxyli w dobre intencje, przyjazn i ogolnie wspanialosc Rosji, to dlaczego tam nie emigruja wszyscy tylko na “zgnily zachod” ? Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
BAT_BAT | Post #4 Ocena: 0 2023-08-12 23:24:08 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-06-2023 Skąd: york |
Ja nie wiem Galadriel, czy wszyscy pamiętają darmowe żłobki, przedszkola, kolonie-nie mówiąc już o tym, że więcej mieszkań Polacy dostawali przydziałowo i za darmo niż się teraz buduje na niewolniczy kredyt. Nie wiem, czy wszyscy pamiętają przemysł stoczniowy, włókienniczy , radiotechnieczny, motoryzacyjny. Może trzeba im to przypomnieć?
A co do emigracji-Rosja przyjmuje więcej emigrantów niż cała europa. Tylko że takich hm... przydatniejszych? Cześć świata idzie naprzód - Rosja, Chiny, Białoruś i bliski wschód. Część idzie na dno-Europa zachodnia, pólnocna Ameryka , Australia. i z Bogiem. [ Ostatnio edytowany przez: BAT_BAT 12-08-2023 23:48 ] |
galadriel | Post #5 Ocena: 0 2023-08-13 09:40:20 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Czyli trzeba bylo nie walczyc z komuna i dzis wszyscy bylibysmy szczesliwi wPolsce mowiac po rusku nie po angielsku
![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2023-08-13 11:44:31 (2 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2023-08-12 18:40:37, Gwontownik napisał(a): Oj Dawid Dawid. Ty masz klapy na oczach. a tu artykuł z z twojego ukochanego źródła prowadzonego przez popierających bandytyzm i bezprawie, spadkobierców morderców. Spór o ten pomnik trwa od dawna, na napisy zgodził się kiedyś IPN, później ktoś zmienił decyzję. Tak czy siak to jeden pomnik, gdzie reszta flag? Sorry, jesteś napinaczem i nawet jeśli trafi się jeden Ukrainiec który je gołębie to napiszesz, że Ukraińcy zeżerają polskie gołębie, czy łabędzie. |
daavid | Post #7 Ocena: 0 2023-08-13 11:58:46 (2 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2023-08-13 09:40:20, galadriel napisał(a): Czyli trzeba bylo nie walczyc z komuna i dzis wszyscy bylibysmy szczesliwi wPolsce mowiac po rusku nie po angielsku ![]() Nie wiem czy warto dyskutować z kimś kto głosi tezy jakoby za komuny było lepiej (swoją drogą to ciekawe czy te konto to znowu reaktywacja wielokrotnie zbanowanego użytkownika). Tezy jakoby w Rosji i Białorusi było lepiej jak na zachodzie i w USA też ciekawe i nie oparte na zdrowym rozsądku i faktach. |
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2023-08-13 12:51:02 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2023-08-12 23:24:08, BAT_BAT napisał(a): Ja nie wiem Galadriel, czy wszyscy pamiętają darmowe żłobki, przedszkola, kolonie-nie mówiąc już o tym, że więcej mieszkań Polacy dostawali przydziałowo i za darmo niż się teraz buduje na niewolniczy kredyt. Nie wiem, czy wszyscy pamiętają przemysł stoczniowy, włókienniczy , radiotechnieczny, motoryzacyjny. Może trzeba im to przypomnieć? A co do emigracji-Rosja przyjmuje więcej emigrantów niż cała europa. Tylko że takich hm... przydatniejszych? Cześć świata idzie naprzód - Rosja, Chiny, Białoruś i bliski wschód. Część idzie na dno-Europa zachodnia, pólnocna Ameryka , Australia. i z Bogiem. [ Ostatnio edytowany przez: <i>BAT_BAT</i> 12-08-2023 23:48 ] Tak jak nie ma darmowego lunchu tak nie było darmowych żłobków i kolonii. Wg rosyjskiego przysłowia darmowy jest ser w pułapce na myszy. Przemyśl motoryzacyjny? Śmiechu warte. Gdy tylko Polacy odzyskali prawo wyboru woleli kupić używanego Golfa niż nowego Poloneza z silnikiem Rovera czy starą Scanię zamiast Jelcza z silnikiem Detroit. Komu chcesz wciskać ciemnotę ruski trollu? |
rafald | Post #9 Ocena: 0 2023-08-13 13:24:22 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Nie wydaje mi się, żeby Ukraińcy kulturowo i cywilizacyjnie różnili się od nas bardziej niż my od społeczeństw starej UE, a przynajmniej w momencie, kiedy do niej przystępowaliśmy.
Co ciekawe - wielu z nich wręcz woli nasz kraj, nawet mając obecnie alternatywę w postaci owego zachodu, cytując właśnie podobieństwa językowe czy kulturowe, łatwość „wtopienia się”. Co do liczb - w UK mamy co najmniej 3-4 miliony przybyszów z nowej UE, tak więc porównanie jak najbardziej wydaje się uzasadnione. Tu też z dnia na dzień populacje wsi i miasteczek wzrastały o 20%. I tubylcy też bali się „byczków” żłopiących browar pod sklepem. To, że autochtoni są niechętni wobec obcych jest czymś naturalnym. Obcy z reguły przychodzą, żeby coś zabrać - kiedyś to był dobytek, plony czy żony. Teraz - praca, mieszkanie socjalne, czy dostęp do darmowego lekarza i szkoły. Jest argument, że imigracja jest konieczna, aby wypełnić dziurę demograficzną starzejących się społeczeństw - tu też paradoksalnie rodziny w krajach zamożniejszych mają mniej dzieci, co widać i w UK i w Polsce. |
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2023-08-13 14:44:46 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2023-08-13 11:44:31, daavid napisał(a): Cytat: 2023-08-12 18:40:37, Gwontownik napisał(a): Oj Dawid Dawid. Ty masz klapy na oczach. a tu artykuł z z twojego ukochanego źródła prowadzonego przez popierających bandytyzm i bezprawie, spadkobierców morderców. Spór o ten pomnik trwa od dawna, na napisy zgodził się kiedyś IPN, później ktoś zmienił decyzję. Tak czy siak to jeden pomnik, gdzie reszta flag? Sorry, jesteś napinaczem i nawet jeśli trafi się jeden Ukrainiec który je gołębie to napiszesz, że Ukraińcy zeżerają polskie gołębie, czy łabędzie. Podajesz stereotypy zamiast faktów. A Ukraińcy po wyrokach jeżdżą polskimi drogami i niewinnych przechodniów zabijają. A Dawid czytał wypowiedzi ukraińskich ministrów publikowane w ukraińskich mediach? Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|