2023-04-17 18:22:08, daavid napisał(a): Nie wiem co masz na myśli.
Zboże miało trafiać na inne rynki a trafiło na polski i wiadomo, że to nie jednostkowy przypadek.
Pytam cały czas o to zboże które ma mieć niską jakość. Na ten temat nie ma tej naprawdę informacji.
A ten dalej swoje.
1. Skoro zgodnie z wytycznymi mają być prowadzone badania dopuszczające to wprowadzenie z pominięciem tychże jest naruszeniem prawa, a sam towar niezależnie od jego jakości jest traktowany jako niespełniający kryteriów. Może być nawet lepszy, a w żaden sposób tego nie potwierdzono. Tak trudno to zrozumieć.
2. Są ważniejsze ktyteria np gospodarcze, które przemawiają za prowadzeniem zdrowej polityki. Polityki popierającej własnych producentów.
Nie wiesz o czym napisałem? Nie dziwię się. Pytanie bylo postawione jasno i precyzyjnie "czy wiesz co to jest jednostka?" i to pytanie udzieliłeś odpowiedzi "nie, nie wiem". To ja mam ci tlumaczyc twoje własne słowa?
Dzięki tym korytarzom Ukraina mogła nadal eksportować swoje zboże na cały świat przez porty europejskie. Przede wszystkim jest to rumuński i polski, a także porty krajów bałtyckich.
Tak więc ukraińscy rolnicy w 2022 r. Zwiększyli eksport do Unii Europejskiej o 65%. Ale zboże z Ukrainy szybko stało się „jabłkiem niezgody” w stosunkach z krajami sąsiadującymi. Eksport zbóż do samej Polski wzrósł 38 razy w 2022 r., Na Węgry – 54 razy, na Słowację – 575 razy, a do Rumunii – aż 690 razy. I to bez uwzględnienia tranzytu.
źródełko dla tych co znaleźć nie potrafią albo chcieli by przypisać to antyukrainskiej propagandzie.
Dla uzmysłowienia skali problemu; w Polsce przebywa obecnie ponad 5 mln ton niechcianego zboża, a rząd zapewnia, że w ciągu 2 miesięcy zostanie wyeksportowane z Polski. Wyeksportowane przy wydajności, możliwościach, portów na poziomie max 750 tyś ton miesięcznie.
Dodatkowo zakładając, że ciężarówka może przewieźć max 20 ton, to potrzeba przy pełnej wydajności portów przetransportować 37,5 tys ciężarówek czyli każdej minuty (niezależnie dzień czy noc, święto czy nie) do portu przyjeżdżaja jedna ciężarówka. Każdej minuty kazdego dnia. Powodzenia panowie rządzący. Szczególne brawa za troskę o polska niezależność i samowystarczalność. I nie piszę tego pod kątem ambicjonalnym lecz strategicznym.
Z całym tym zbożem to jak zwykle afera po fakcie. Zboże do Polski trafiło - teraz się bedziemy martwić. A przez kogo i dlaczego trafiło to już nieistotne … Nawet nie chce mi się czytac artykułu o tym odznaczeniu. Odznaczono kogoś kto wydal rozkaz wymordowania Polaków, zamiecione to pod dywan … pozniej się bedziemy martwić. A co tam. Przecież to orzeszłość … Itp zawsze jest myślenie co tu i teraz czyli najważniejsza kasa. Nigdy nie ma myślenia o Polsce, o Polakach, o przyszłości ….
Rząd Polski pomaga walczącej Ukrainie. Oficjalny koszt tej pomocy na dzień dzisiejszy określono na 50 mld pln. Podkreślam, że to oficjalny i stanowi to 10% budżetu państwa. Budżetu, który normalnie jest niewystarczający.
W ramach pomocy i współpracy z ukraina zezwolono na tranzyt zboża i innych produktów przez terytorium Polski od granicy do portów, gdyż ukrainskie porty zostały zablokowane przez okupanta. W ramach dobrze pojętej solidarności Ukraińcy posprzedawali polskim firmom tranzytowane towary, bo po co mieli wieźć tak daleko ponosząc dodatkowe koszty. Lepiej sprzedać przy granicy. Wkurzeni rolnicy nie mogąc sprzedać swoich produktów zaczęli naciskać na rząd, który to na skutek tego zakazał, niedozwolonej już wcześniej, sprzedaży trazytowanych towarów. W ramach wdzięczności za całokształt ukraina wprowadza embargo na Polski nabiał?
źródło