MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 599 z 850 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 598 | 599 | 600 ... 848 | 849 | 850 ] - Skocz do strony

Str 599 z 850

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Dzikizewsi

Post #1 Ocena: 0

2022-10-09 08:52:28 (3 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-03-2015

Cytat:

2022-10-08 19:49:10, daavid napisał(a):
Cytat:

2022-10-08 17:11:07, Dzikizewsi napisał(a):
Cytat:

2022-10-08 15:53:59, daavid napisał(a):
Cytat:

2022-10-08 14:47:43, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2022-10-08 13:41:07, daavid napisał(a):
Ja zauważyłem, że 90% tych co się nie zaszczepili i wspierają Rosję mają problem z ortografią a składnia zdań jest conajmniej dziwna.

A ja zauważyłem, że jak zwykle przesadzasz. Ktoś, dla kogo ważne są interesyvnarodowe ponad bezmyślne popieranie braci ukraińskiej jest nazywany ruskim trolem. Tobie Dawid się w głowie poprzewracało. Jeszcze nie tak dawno temu atakowali mnie dwaj tacy twierdząc że putina popieram bo go nie wyrażam się negatywnie. Dziś, kiedy kanonier wrocil i prezentuje takie samo zdanie, nie mają już na tyle odwagi, czy może ich świat runął?

To nie mi się poprzewracało w głowie. Nie da się bronić interesów narodowych i wspierać Rosję. Po prostu się nie da. Chyba że się gada głupoty jak przywołany tutaj Sykulski, który na wiele miesięcy po rusyjskiej agresji wyrażał opinię, że narodowi polskiemu Rosja nie zagraża bo okupowali nas nie raz, a od Niemiec idzie LGBT. Zresztą jestem niomal pewien, że on jest na jakimś rosyjskim pasku.

Witam .
Prosze cie David , nie pisz o polskim narodzie jako swoim . Jestes kosmopolitycznym bezpanstwowcem piszacym po polsku . Twoje wpisy sa wylacznie pelne hasel o wrogosci Rosjan do Polakow i checi picia polskiej krwi przez nich . Nie bede wracal do historii ale wiele razy przez takich jak ty stracilismy szanse unormowania stosunkow polsko-rosyjskich . Z perspektywy czasu mozna ich nazwac sprzedawczykami wlasnego narodu . W tej chwili ciebie mozna w pelnym tego slowa znaczeniu nazwac wojennym podzegaczem .
Wojna na terenie Polski wisi na wlosku . Zagrozone jest istnienie calego narodu , naszych rodzin , naszych przyjaciol a ty jak ta zaprogramowana katarynka za judaszowe srebrniki .
I nie udawaj ze znasz historie . Po spaleniu przez Mongolow Kijowa kultura i centrum religijne Rusi Kijowskiej zostala przeniesiona do Rusi Czerwonej czyli moskiewskiej . Cytowani przez ciebie ukrainscy historycy to nawet pod Grunwaldem ukrainskie wojska znajduja i tryzuba wywodza od slupow Gedymina .
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Możesz jeszcze i sto razy napisać, że jestem kosmopolitą, tak wg zaleceń Goebbelsa. Tylko przypomnę, że to nie ja miałem problem z odpowiedzią na pytanie jak byś przywitał rosyjskie wojsko na polskiej ziemii.

Witam .
Alez David , dpowiedzialem , i to nie raz . Jak tak bardzo chcesz odpowiem jeszcze raz i to duzymi literami .

JAK ZACZNIESZ ODPOWIADAC NA ZADANE CI PYTANIA , JA CHETNIE ODPOWIEM NA TWOJE .

Taka prosbe uslyszales nie tylko z mojej strony .
Jest juz znane nazwisko zamachowca/samobojcy . W nocy przez most przejechaly juz pierwsze pociagi . Jada juz samochody osobowe , ciezarowki plyna promami . Jeszcze w ten weekend maja kursowac trzy promy .
Powoli na front splywaja nowe sily sformowane z mobilizowanych , tyly z wolna sie zapelniaja . Dzieki obronie Krasnego Limana Rosjanie zyskali czas na mobilizacje i sciagniecie posilkow . Ale to tylko moje zdanie .
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2022-10-09 10:58:09 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Dziki, nie manipuluj. Na wszystkie pytania ładnie klepałeś kremlowskie regułki a z tym pytaniem zawsze miałeś problem.

Faktycznie coraz więcej wiadomo o tym jak to się stało, że most wybuchł. Ładunku ciężarówki dokonano na terenie Rosji, tam pozyskano materiały wybuchowe. To, że tego nie wykryto oczywiście kompromituje FSB.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 09-10-2022 11:52 ]

Do góry stronyOffline

Dzikizewsi

Post #3 Ocena: 0

2022-10-09 13:19:25 (3 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-03-2015

Witam .
Ty zadajesz jakiekolwiek pytania ? Bo myslalem ze sie bawisz w drugiego Macierewicza na komisji sejmowej . Do tej pory czekam na odpowiedz co ma wspolnego pewna Pani , imienia juz nie pamietam , i granica Polsko-Rosyjska na Donbasie . Pytanie bylo w kwietniu lub maju . Pytan bylo wiele . Od tamtego czasu nauczylem sie od mistrza , Davida , ignorowac jego pytania . Nie raz ci pisalem : zaczniesz odpowiadac na pytania , masz moja odpowiedz . Jesli myslisz ze odpowiadanie pytaniem na pytanie jest odpowiedzia to jestes w bledzie . Ostatnie pytanie masz na stronie 592 , akurat sie wpisuje w takie glupowate zabawy odpowiadania pytaniem na pytanie . I to nie jest tylko moje zdanie . A na to pytanie odpowiedz dostales : w moim wieku i moim zdrowiem to ja moge tylko twoje truchlo pochowac i oddac salwe honorowa . Gdzie jeszcze probowales ukrasc mi te slowa jak ktos sie ciebie o to samo zapytal .
Most wybuchl ? Nie pokazuj juz ze jestes takim ignorantem . Wybucha ladunek wybuchowy , mieszanka wybuchowa , material wybuchowy . Zapewniam cie ze most czyms takim byc nie moze . Wypisujesz razem z Chrisem ze Rosja to taki zamordystyczny kraj kontrolujacy kazda sfere zycia a tu prosze , na terenie kraju ktory toczy wojne , mial dlugoletnia wojne na Kukazie , mial spadek po ZSRR w postaci ogromnej ilosci broni i materialow wybuchowych ktos zaladowal ciezarowke trotylem . Wypisz wymaluj telewizyjny mozdzek . Na telegramie juz pokazuja numer rejestracyjny pojazdu , marke , marszrute .
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

Antyszczepan

Post #4 Ocena: 0

2022-10-09 14:27:13 (3 lata temu)

Antyszczepan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 18-07-2022

Dokladnie tak jak wyzej Daavid jak nie odpowiada na pytania nie ma problemu zmienia tor rozmowy , bierze 1 zdanie i mieli go na rozne czynniki, czysta gra manipulatorska, ale jak piszesz prawde i nie ma argumentow to gniew i oburzenie i glupie przekrety.

[ Ostatnio edytowany przez: Antyszczepan 09-10-2022 14:27 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier39

Post #5 Ocena: 0

2022-10-09 15:03:35 (3 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

Myślę, że wzajemne animozje pomiędzy piszącymi nie powinny mieć wpływu na wyrażane zdanie. Szczególnie obecnie. Jest uderzenie w Most Krymski i zarówno propaganda ukraińska przedstawia swoją wersję, którą podtrzymują wszystkie serwisy na Zachodzie i jest stanowisko Kremla.

Chyba bez względu na wzajemne przekonywanie się kto stał za uszkodzeniem NS1 i NS2, a w tej chwili mostu, jest świadomość, że zaczyna się wymiana ciosów poza frontem w Ukrainie.
Dla mnie, to już bez znaczenia co podaje BBC czy TVP i podobnie... co pompują w publikę na Wschodzie stacje rosyjskie. Wszyscy "biją we własne bębenki". Prawda jest, jak zwykle ukryta. Nie może przedostać się do mas. Ludzie mają wierzyć w jedną narrację z drobnymi różnicami w komentarzach - aby utrzymywać iluzję pluralizmu mediów (EU, UK, US etc).

Z chęcią przeczytam Wasze rzeczowe komentarze, bo jest to dyskusja ciekawa (pomijam personalne wycieczki).
Natomiast - przyznam szczerze - nie mam przekonania, co do motywów ataku na Nord Stream i Most Kerczeński. Nie mam przekonania, co do celów tych zdarzeń. Jednak ze względu na Polskę i położenie Naszej Ojczyzny, to eskalacja konfliktu Ukraina (wspierana miliardami dolarów przez US i część NATO) - Rosja (z poparciem Chin, Iranu) na obszary poza frontem jest coraz bardziej niebezpieczna. Straszliwa dla Polski...

Bez względu na uzasadnianie propagandowe, wywoływanie skrajnych emocji (np. nienawiści do Rosji i uwielbienia dla Ukraińców), to wybuch jakiejkolwiek wojny, w tym regionalnej, w Europie Wschodniej, to są rakiety spadające na Warszawę, na Poznań, Gdańsk, Kraków ... Łańcut i "Parzymiechy Dolne". Atak na Nasze metropolie, miasta i mieściny. Tragedia dla przeciętnych zjadaczy chleba.
Nie rzecz w Wojsku, nie w elitach i gromkich przemowach. Na froncie walczą żołnierze, giną zazwyczaj z bronią w ręku. Dostają odznaczenia. Na tyłach cywile giną setkami czy tysiącami. Anonimowo lądują w zbiorowych grobach. Kto będzie w warunkach wojny odprawiał indywidualne obrządki ? Ciała trzeba usuwać, aby nie zaczęły gnić, by nie rozpętały zarazy. Taki smutny, tragiczny obraz, jaki uprzednio miał miejsce na Ziemiach Polskich podczas IIWW. W '39. w'44 i 45.

Geopolitycznie jesteśmy, gdzie jesteśmy. Doświadczenia dziejowe mamy jakie mamy. To już jest powód do chronienia Narodu i pokoju. Najgorszy pokój jest lepszy niż wojna.
Nie jesteśmy Wielką Brytanią czy Holandią. Krajami odległymi i oddzielonymi przez Niemcy od Donbasu, Zaporoża, Krymu.
Myślę, że większość ludzi piszących o wojnie żyje w świecie fantazji. W swoim wyobrażeniu wojny z filmów, z gier komputerowych, z książek. Przyjmują teorię z zacisznych mieszkań, sprzed monitorów swych laptopów, komputerów, konsol albo smartfonów. Przesuwają na mapach nieistniejące armie, dokonują fikcyjnych desantów. Takie gry wojenne dla cywilów, dla publiki.

Jeżeli obce mocarstwa chcą użyć Polski i Polaków, jako element układanki o swój prymat na świecie, to powinniśmy się przed tym chronić, na ile możliwe. Jak choćby Węgrzy.
W zacietrzewieniu, w argumentacji i machaniu szablą w kierunku Rosji, to rodzimi politykierzy zapominają, że gdy spadnie pierwszy pocisk - będzie już zbyt późno na reakcję. Game over. Domino ruszy...
Tymczasem retoryka w polskich mediach, w odniesieniu do wojny w Ukrainie, jest bodajże najbardziej agresywna w Europie. Nie ma mediów państwowych (w mniejszym stopniu prywatnych) które definiują Rosję, jako Imperium Zła, jako "genetycznego" wroga, którego należy niszczyć na każdym kroku. Mediów państwowych piszących na co dzień o Putinie, jako nowym wcieleniu Hitlera, zbrodniarza.... to jest urabianie społeczeństwa do przyszłej wojny.

Nie wiem ilu na Forum jest chłopaków, którzy byli w wojsku. Ilu, którzy widzieli wojnę. Jakąkolwiek. Tę w w Iraku, tę w Afganistanie, w Syrii, w Libii albo w Bośni czy Kosowie. Oczywiście to były inne realia, inny przeciwnik... ale taka sama śmierć i wola przeżycia.

Te zdarzenia, o którym 'internety' zachłystują się z radości (np polski Twitter) to zwiastuny burzy, która może zmieść Polskę. Śmiech i cheiheszki, gdy zbliża się nawałnica, której możemy nie przetrwać, jako nacja. Po raz kolejny w historii. I dobrze wiecie, że Polakami nikt na świecie się nie będzie przejmował :-|

Mam nadzieję, że jestem złym prorokiem i mylę się. Niech ta wojna czym prędzej się skończy. Ten czy inny kawałek Donbasu niech wróci do Ukrainy czy wejdzie do Federacji. Mniejsza naprawdę. To przecież nie jest ważne w tej wojnie, w którą Amerykanie już zainwestowali ogromne sumy dolarów. Niech ta bezsensowna śmierć setek, tysięcy ludzi (śmierć w imię obcych interesów) niech się zakończy.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier39 09-10-2022 15:04 ]

Do góry stronyOffline

Antyszczepan

Post #6 Ocena: 0

2022-10-09 15:15:47 (3 lata temu)

Antyszczepan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Tak jak Kanonier pisze..
To nie nasza wojna , a Amerykance tego chca!

Swoja droga czy ktos kiedys USA rozliczy za Hiroszime itp itd?

[ Ostatnio edytowany przez: Antyszczepan 09-10-2022 15:31 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2022-10-09 15:25:26 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Ah ta zła Ameryka najpierw kazała Putinowi zaanektować Krym a później wjechac czołgami do Ukrainy i bombardować cywili 😅 ale tutaj nie ma miejsca na współczucie bo to przecież ludzie którzy naszych rodaków końmi rozrywali

Rozwiązanie jest bardzo proste niech Putin zabiera swoje zabawki zasoby i wszyscy będziemy sobie żyli jak przed wojną był pokój nie było narracji o atakach nuklearnych

Pewnie jak spadną gdziekolwiek ruskie niuki to też będzie wina Amerykanów 😅😅 tak się Ukraińców nienawidzi że ruskich zawsze wytłumaczy...

A czerwona dzicz może sobie napadać bezkarnie i anektować suwerenne państwo bo ma być miło i fajnie : ))

Cokolwiek się wydarzy będzie za to odpowiedzialny tylko putler nie zwalaj winy na stany bo to niepoważne oni tylko korzystaja z okazji którą stworzył im Putin

Ach ci sojusznicy Rosji...

"Iran. Nie ustają protesty po śmierci 22-latki. Zginęło co najmniej 185 osób"

Dzisiaj też czytałem artykuł o jakimś gościu z Rosji który był miliarderem i próbował stworzyć w Rosji opozycję do Putina skończyło się to dla niego 10latami w łagrach jak tylko go zwolnili to dal nogę zagranicę

A dziki się nabija że ktoś zarzuca Rosji autorytaryzm...*CRAZY* nie jak to! To nie możliwe! Że niby w Rosji! *ROFL*

Jeżeli zachod jest zgniły to jak opisać twór jakim jest rosja *PARDON*

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 09-10-2022 15:48 ]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #8 Ocena: +1

2022-10-09 16:18:33 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2022-10-09 14:27:13, Antyszczepan napisał(a):
Dokladnie tak jak wyzej Daavid jak nie odpowiada na pytania nie ma problemu zmienia tor rozmowy , bierze 1 zdanie i mieli go na rozne czynniki, czysta gra manipulatorska, ale jak piszesz prawde i nie ma argumentow to gniew i oburzenie i glupie przekrety.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Antyszczepan</i> 09-10-2022 14:27 ]

Szczepan, wiem że jak kolejny raz zapyam o co ci konkretnie chodzi to albo nic nie wskażesz albo powołasz się na np. tak jak ostatnio na Kanoniera, choć on mi żadnych pytań nie zadawał albo dostanę jakieś wymiociny o szczepionkach.

@Kanonier

Rosja prawdopodobnie wcale nie ma poparcia Chin. Faktycznie Państwo Środka mogłoby zrobić tutaj zrobić róźnicę bo z jednej strony mogliby dostarczyć niezbędne komponenty do produkcji wojennej, z drugiej strony jakiś rodzaj Lend-Lease. Prawdopodonbnie Chinom zależy na jak najszybszym zakończeniu konfliktu, z drugiej strony chyba wciaż czekają bo mogliby nasiskać na Kreml dużo mocniej by ten zakończył wojnę.

Możesz dużo pisać o tym, że media manipulują tym co się dzieje, ale trudno tak naprwdę porównywać przeczywistość medialną w "świecie zachodu" z Rosją gdzie opozycyjni dzienniakrze poszli do wiezienia, uciszono ich lub prawdopodobnie nawet eliminowano fizycznie.

Rosja nie rozumie zadnego innego argumentu niz argument siły. Jakiekolwiekek ustępstwa na rzecz Rosji są zaproszeniem ich właśnie do wojny. Co więcej dzięki postawie Ukraińców zyskujemy czas. Na zbrojenia i reformę wojska.

Do góry stronyOffline

Antyszczepan

Post #9 Ocena: 0

2022-10-09 16:26:55 (3 lata temu)

Antyszczepan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Zyskujemy czas ale na demilitaryzacje panstwa, wysylajac wszystmo na Wschod. Zamowienia juz zlozone realizacja 2027.

Napewno Rosja bedzie czekac.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2022-10-09 16:28:38 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Armia rosyjska prawdopodobnie będzie zbierać się dużo dłużej jak do 2027 roku, a Abramsy i koreańskie zamówienie dojdzie do realizacji duzo szybciej.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 09-10-2022 16:35 ]

Do góry stronyOffline

Strona 599 z 850 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 598 | 599 | 600 ... 848 | 849 | 850 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,