Str 511 z 847 |
|
---|---|
agata10 | Post #1 Ocena: 0 2022-07-30 02:28:47 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-02-2016 Skąd: Southampton |
Moj kolega powiedzial mi kilka lat temu ze jego babcia (chyba z tarmoszyna) jak byla mala to wszytko widziala i ukraincowi tylko splunac w twarz. Ale on normalnie dodaje flage do fb bo bardziej nie lubi rosji.
|
1_Inch | Post #2 Ocena: 0 2022-07-30 02:36:18 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 17-05-2022 Skąd: Doncaster |
|
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2022-07-30 03:28:34 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
To ja jestem potomkiem ludzi z kresów. To ja znam te sprawy z opowiadań moich dziadków i rodziców. Wielu moich krewnych zginęło z rąk Banderowcow. Nigdy nie pozwoliłbym sobie na epatowanie innych taką listą. Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować. |
Gwontownik | Post #4 Ocena: 0 2022-07-30 09:35:18 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2022-07-30 03:28:34, andyopole napisał(a): To ja jestem potomkiem ludzi z kresów. To ja znam te sprawy z opowiadań moich dziadków i rodziców. Wielu moich krewnych zginęło z rąk Banderowcow. Nigdy nie pozwoliłbym sobie na epatowanie innych taką listą. Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować. Akurat fakt jakich kto miał przodków jest nic nie wartym w tej dyskusji. Nie będę prawił wywodów o czym to świadczy, czy o czym nie świadczy; czy to dobrze czy to źle, itd. Niech każdy to rozważy w swoim sumieniu, odczeka czas jakiś i jak doczeka momentu kiedy historia pokaże czy słuszność była po jego stronie, wtedy zajmie odpowiednie stanowisko. Na dzień dzisiejszy sytuacja nie wygląda ciekawie bo potomkowie i spadkobiercy ofiar UPA twierdząc z "szacunku i pamięci" przodków swych, że to dawno było i nic się nie stało, a rozpamiętywanie tych historii nie dobre jest dla przyszłości. O postawieniu stosownego pomnika pamięci ofiar nie wspomnę VS. Postawa drugiej strony, która nic nie robi sobie z obciążającego ją bagażu historii do tego stopnia, że nawet przepraszać nie mają zamiaru, a pomniki i czyny upamiętniające oprawców jako bohaterów narodowych są na porządku dziennym. Przykładów na powyższe podawał nie będę. Niech każdy to zrobi samodzielnie i w swoim sumieniu oceni czy robotę te wykonał rzetelnie i czy jego przodkowie byliby dumni z takiej postawy? [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-07-2022 10:09 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Dzikizewsi | Post #5 Ocena: 0 2022-07-30 11:47:40 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-03-2015 Skąd: Ceska Republika |
Witam .
Odnosnie zdjecia ktorym sie zajela slawna strona "fakenews" to juz wczesniej czytalem ze jest z przedwojennych policyjnych akt . Tylko ze "polskie wianuszki" z polskich dzieci zawieszonych wokol drzewa przez ukrainskich oprawcow to fakt potwierdzony przez swiadkow ktorzy przezyli ta braterska milosc od banderowcow . Obecnie na sile stosujac takie sztuczki probuje sie usprawiedliwic lub usunac takie fakty z pamieci narodu , bo jesli mlodym ludziom sie powie ze to "fakenews" beda wszystkie dokonania walecznych rezunow traktowac jako nieprawde . A moja babcia cala okupacje we Lwowie to sie modlila aby nie uslyszec w nocy "Dobry wieczor , my z Ukrainy" od naszych braci Ukraincow . David , w tlumieniu powstania uczestniczyly ukrainskie oddzialy policyjne i oddzialy wartownicze SS zlozone z Ukraincow , w sklad RONA wchodzili zaporoscy kozacy , mieli swoj wlasny oddzial . O Zychowiczu , najwiekszym obecnie propagandziscie sojuszu polsko-niemieckiego przeciwko ZSRR , juz pisalem . Jestem ciekaw kto za nim stoi i umozliwia mu drukowanie tych wypocin , dobrze sie czyta ale znajac historie to widac ze fakty sa dobierane pod teze . Ukraina . Z najnowszych doniesien Ukraincy ostrzelali systemami HIMARS oboz dla ukrainskich jencow w Elienowce . Zginelo okolo 50 Azowcow z Mariupola . Ukraincy juz oglosili ze to sami Rosjanie ostrzelali oboz aby ukryc lamanie konwencji wojennych odnosnie traktowania jencow i zapowiedzieli zgloszenie tego w RB ONZ . Tylko jak chca ukryc fakt znalezienia resztek rakiet od HIMRSa tego nie wyjasnili , napewno to zdobyte przez Rosjan , tylko o tym jeszcze nie czytalem . Pozdrawiam Dzikizewsi |
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2022-07-30 14:46:13 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2022-07-30 03:28:34, andyopole napisał(a): To ja jestem potomkiem ludzi z kresów. To ja znam te sprawy z opowiadań moich dziadków i rodziców. Wielu moich krewnych zginęło z rąk Banderowcow. Nigdy nie pozwoliłbym sobie na epatowanie innych taką listą. Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować. Mam tak samo. Moja babcia ukryła się w wieży kościelnej kiedy mordowano mieszkańców jej wsi. Wychowała swoje dzieci w duchu szacunku do wszystkich, także Ukraińców a także Niemców, którzy po wojnie musieli odczuć na własnej skórze niekoniecznie miłe gesty a czasami i czyny. |
iwona38 | Post #7 Ocena: 0 2022-07-30 15:20:40 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat: 2022-07-30 14:46:13, daavid napisał(a): Cytat: 2022-07-30 03:28:34, andyopole napisał(a): To ja jestem potomkiem ludzi z kresów. To ja znam te sprawy z opowiadań moich dziadków i rodziców. Wielu moich krewnych zginęło z rąk Banderowcow. Nigdy nie pozwoliłbym sobie na epatowanie innych taką listą. Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować. Mam tak samo. Moja babcia ukryła się w wieży kościelnej kiedy mordowano mieszkańców jej wsi. Wychowała swoje dzieci w duchu szacunku do wszystkich, także Ukraińców a także Niemców, którzy po wojnie musieli odczuć na własnej skórze niekoniecznie miłe gesty a czasami i czyny. Ty to chyba cierpisz na syndrom sztokholmski? Szacunek dla oprawcow? Dobre sobie. Niedoczekanie wasze. Nie kupuje w Amazonie.
|
Gwontownik | Post #8 Ocena: 0 2022-07-30 16:13:12 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Dawid. Czym innym jest szacunek do człowieka, a czym innym rachunki krzywd. Tym bardziej, że według ukraińców i ukrainofili oni nic złego nie zrobili.
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-07-2022 16:20 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
daavid | Post #9 Ocena: 0 2022-07-30 16:36:00 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Z jednej strony rozumiem chęć zemsty, z drugiej dokonując jej nie jest się nikim innym niż oprawcą.
|
clockwork_orang | Post #10 Ocena: 0 2022-07-30 16:52:16 (3 lata temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
historia ma to do siebie, ze lubi sie powtarzac...
zacietrzewienie stron jest zadziwiajace, jakoze ze obie deklaruja znajmosc historii, krwawej i msciwej, dalej deklaruja zemste... oby nie bylo jak w tej hrabiego Fredry ![]() |