Str 480 z 847 |
|
---|---|
xxxx1234 | Post #1 Ocena: 0 2022-07-02 05:46:55 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Cris na szeroko rozumianym zachodzie też mamy systemy punktacji obywateli tylko, albo nie chcesz tego widzieć, albo nie widzisz.
"Dobry obywatel" zaszczepił się i leci do Grecji, zły obywatel siedzi na czterech literach w domu itd... Młode talenty z zachodu to mają chęci głównie świecić gołymi tyłkami i głupotą na FB i YT. Dawid Kapitalizm jak sama nazwa mówi budowanie na kapitale, a nie konsumpcja na kredyt tutaj wypadało by się doszkolić w temacie czym jest pożyczka, a czym kredyt, jak kredyt jest kreowany w systemie rezerwy cząstkowej. Kredyt na konsumpcję nigdy nie był o nigdy nie będzie dobry. W prawdziwym kapitalizmie wygląda to tak jestem bankiem mam 1000 funtów przychodzi do mnie Cris z dobrym pomysłem na biznes i przychodzi Dawid, który chce pożyczyć 1000 funtów na zakup iPhona, oczywiście pożyczkę dostaje Cris. W systemie kredytów i rezerwy cząstkowej bank pod posiadane 1000 funtów kreuje kolejne 1000 funtów i pożycza kasę wszystkim na lewo i prawo, a jak przesadzi to jest zbyt duży by upaść i najwyżej całe społeczeństwo się zrzuci, żeby go ratować, tak to wygląda w dużym uproszczeniu. Dlatego w kapitalizmie finansowanie mają prawo znaleźć tylko najlepsze projekty nikt nie przepala kapitału i może część ludzi nie kupi sobie domu z tektury na kredyt, ale tak czy siak będą żyć na wyższym poziomie niż w korpo-komunie. |
cris82 | Post #2 Ocena: 0 2022-07-02 07:44:56 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"Cris na szeroko rozumianym zachodzie też mamy systemy punktacji obywateli tylko, albo nie chcesz tego widzieć, albo nie widzisz.
"Dobry obywatel" zaszczepił się i leci do Grecji, zły obywatel siedzi na czterech literach w domu" tutaj caly czas masz wybor twoja decyzja chinczycy nie maja tego komfortu dobre ze probujecie zrownac chiny z zachodem pod wzgledem wolnosci i swobod obywatelskich ciezko w to uwierzyc ale naprawde to robicie 😄 |
daavid | Post #3 Ocena: 0 2022-07-02 08:46:40 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
xxxx1234
Pisałem bardzo szeroko o kredytach. Nie chodziło o kredyty które można było "przeżreć" bo to żadna inwestycja i żadna gwarancja banku bo ani to środek trwały, który można ewentualnie zająć, ani też inwestycja w biznes która wiązała się z jakimiś inwestycjami w środki trwałe. Normalnie było gdy bank oceniał na ile jest prawdopodobne, że klient będzie spłacać raty kredytów, ale ryzyko było po jego stronie. W połączeniu z etyką protestancką a są domniemania, że ta wiązała się z ciężką pracą itd. Odsyłam do lektury Maxa Webera. Zasygnalizowałem temat - udzielanie kredytów wpłynęło na rozwój gospodarczy a nie zrobiło zrobiło z ludzi niewolników jak pisała Iwona. I jeszcze o "wolności na zachodzie vs. W Chinach. Przypomnę, że tam zamykano ludzi w budynkach poprzez zaspawanie drzwi wejściowych. Można domniemywać, że wiele się nie zmieniło bo polityka pt. "Zero Covid " dalej obowiązuje. |
iwona38 | Post #4 Ocena: 0 2022-07-02 09:05:00 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat: 2022-07-02 00:55:25, cris82 napisał(a): david rozwalil iwone a iwona mnie 😅😅 "A czym innym jest sprawdzanie twojej historii kredytowej tutaj? Dobry obywatel dostanie kredyt niedobry nie dostanie." iwona ty naprawde to porownalas? z doopci te porownanie wybacz ale co ma piernik do wiatraka 🤔 a chcialabys pozyczac na % pieniadze ludziom ktorzy sa niewyplacalni? wynajmujac nieruchomosc tez chcialabys zeby przyszedl ktos z umowa o prace a nie dlugami i marzeniem o zyciu na koszt universal credit i podatnikow ; )) walnelas kula w plot gdybym mial ci to wytlumaczyc prosciej to pis w Polsce moglby ci wylaczyc internet za to ze napisalas na morawieckiego cos zlego w sieci a ty niby twierdzisz ze kredyty powinny byc przyznawane na piekne oczy : )) Cris w normalnym dawnym swiecie jak ci bank odmowil kredytu to wiedziales dlaczego to zrobil. W naszym swiecie bank cie tresuje po swojemu, nigdy nie dowiesz sie dlaczego takiego kredytu nie dostales i czy twoja mozliwosc wyplacalnosci byla jedynym kryterium. Malo tego, kazde twoje kolejne zapytanie chocby o kredytowke zmniejsza ci twoja zdolnosc kredytowa. To jest jak najbardziej system punktowy. A teraz taka sytuacja: wynajmujesz chate wiele lat, masz stala prace wiele lat, placisz £1400 landlordowi co miesiac ale jak zapytasz o mortgage a nie masz odlozonego wkladu wlasnego to g... dostaniesz. Nawet jak rata kredytu wynioslaby cie tylko £800. Wytlumaczysz logicznie czym kieruje sie bank bo napewno nie twoja zdolnoscia kredytowa. Nie kupuje w Amazonie.
|
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2022-07-02 09:09:20 (3 lata temu) |
ale ten przyklad ze sprawdzeniem zdolnosci kredytowej jest jak kula w plot ja jako klient banku nie mam nic przeciwko i w 100% rozumiem takie podejscie jest racjonalne i zdrowe
to jest cos czego zabraklo w latach poprzedzajacych kryzys w 2008 bylo tak jakby tego chciala iwona kazdego bylo stac na dom nikt nie sprawdzal podstaw do jego udzielenia a jak to sie skonczylo to chyba wszyscy wiedza ale wymagany depozyt to jest rowniez zabezpieczenie innych klientow przed upadkiem banku gdyby nie bylo tych regulacji to byloby wieksze ryzyko dla wszystkich ja mam doswiadczenie z kredytami i oceniam system bardzo dobrze naprawde swietnie jestem spawaczem zona sprzata i uzbieranie depozytu nie bylo zadnym wyzwaniem a ty robisz z igly widly jakby zakup domu byl poza zasiegiem zwyklych smiertelnikow uproscili sobie system automatyzujac go czy tego chcesz czy nie ja nie narzekam dostalem tutaj dwa razy hipoteke pare pozyczek karty na spory limit wszystko jak na tacy dla malego zuczka jeszcze jak na Polske mozna byloby narzekac bo to dziki zachod jesli chodzi o kredyty to anglia to raj na ziemi mieszkasz tu dlatego sie dziwie twojemu podejsciu przeciez pisalas ze sama masz dom ![]() wiadomo ze zyjacy na uniwersal credit beda mieli o wszystko wiecznie pretensje ale ty? iwona daj spokoj : P [ Ostatnio edytowany przez: cris82 02-07-2022 09:27 ] |
|
|
iwona38 | Post #6 Ocena: 0 2022-07-02 09:18:24 (3 lata temu) |
Co ty gadasz za pierdoly? Gdzie ja powiedzialam, ze ktos powinien dostac kredyt bez sprawdzenia jego zdolnosci kredytowej?
Ja zadaje pytanie: dlaczego tego kredytu nie dostanie mimo, ze jest w pelni wyplacalny? A co do wylaczenia internetu to tu ci internetu narazie nie wylacza ale wszystkie twoje wypowiedzi niezgodne z przyjetym nurtem beda usuniete a twoje konto zamkniete. To narazie wstep do tego co ci bedzie wolno a co nie. Przypominam tez ze juz weszlo prawo, ze bedziesz karany za podawanie "nieprawdziwych informacji" fake newsow. A ja pytam kto bedzie to weryfikowal i wydawal opinie, ze to informacja czy dezinformacja. Fajnie jest jak sie zgadzamy z aktualnym rzadem a co jesli rzad sie zmieni i z nim cala narracja? Nagle staniesz sie zlym obywatelem. Nie kupuje w Amazonie.
|
cris82 | Post #7 Ocena: 0 2022-07-02 09:25:35 (3 lata temu) |
"Co ty gadasz za pierdoly? Gdzie ja powiedzialam, ze ktos powinien dostac kredyt bez sprawdzenia jego zdolnosci kredytowej?"
i to ja gadam pierdoly? : )) prosta zasada masz miec 5-10% depozytu nawet bez tego sa jakies programy rzadowe ulatwiajace zakup a ty robisz z igly widly jak ktos nie moze uzbierac 5% depozytu to o jakiej wyplacalnosci ty mowisz bo mieszkaja w pare osob na jamie i sie skladaja na czynsz ten depozyt ma zabezpieczyc bank w razie gdyby powinela ci sie noga przeciez to oczywiste te 1400f to tez jakas skrajnosc rodem z londynu 3 bed w leicester wynajmiesz spokojnie za 800f kredyt wyniesie 650f wiec to nie jest taka kolosalna roznica 1400 rentu vs 800f raty jak to przedstawiasz wielkie rzeczy bank tez musi sie zabezpieczyc jesli tego nie rozumiesz to masz dziecinne podejscie ludzie i tak sa traktowani jak dzieci w tym systemie np jesli nie oplacasz rentu to nie wplywa to na twoja zdolnosc kredytowa normalne to jest? [ Ostatnio edytowany przez: cris82 02-07-2022 09:32 ] |
iwona38 | Post #8 Ocena: 0 2022-07-02 09:36:54 (3 lata temu) |
Cytat: 2022-07-02 09:25:35, cris82 napisał(a): "Co ty gadasz za pierdoly? Gdzie ja powiedzialam, ze ktos powinien dostac kredyt bez sprawdzenia jego zdolnosci kredytowej?" i to ja gadam pierdoly? : )) prosta zasada masz miec 5-10% depozytu nawet bez tego sa jakies programy rzadowe ulatwiajace zakup a ty robisz z igly widly jak ktos nie moze uzbierac 5% depozytu to o jakiej wyplacalnosci ty mowisz bo mieszkaja w pare osob na jamie i sie skladaja na czynsz te 1400f to tez jakas skrajnosc rodem z londynu 3 bed w leicester wynajmiesz spokojnie za 800f kredyt wyniesie 650f wiec to nie jest taka kolosalna roznica 1400 rentu vs 800f raty wielkie rzeczy bank tez musi sie zabezpieczyc jesli tego nie rozumiesz to masz dziecinne podejscie ludzie i tak sa traktowani jak dzieci w tym systemie np jesli nie oplacasz rentu to nie wplywa to na twoja zdolnosc kredytowa normalne to jest? [ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 02-07-2022 09:28 ] Nie chce mi sie juz z toba dyskutowac, ty i daavid nalezycie do ludzi, ktorzy bezkrytycznie przyjmuja wszystkie zakazy i nakazy, uznajac je za cos normalnego. Lepiej wrocmy do tematu. Nie kupuje w Amazonie.
|
cris82 | Post #9 Ocena: 0 2022-07-02 09:44:58 (3 lata temu) |
"A czym innym jest sprawdzanie twojej historii kredytowej tutaj? Dobry obywatel dostanie kredyt niedobry nie dostanie."
a pozniej... "Co ty gadasz za pierdoly? Gdzie ja powiedzialam, ze ktos powinien dostac kredyt bez sprawdzenia jego zdolnosci kredytowej?" w pierwszej wypowiedzi robisz z tego jakis system punktowy rodem z chin na ocene dobrego obywatela a w drugiej pelne zrozumienie dla sprawdzenia zdolnosci kredytowej hehe to sie zdecyduj czy to system zarzadzania spoleczenstwem czy jednak po prostu ocena zdolnosci do udzielenia kredytu i czysty biznes bo jakas niezdecydowana jestes : ) haha ta ja i dawid tacy i sracy a ty wojowniczka o wolnosc ; ) czasami wojowniczka o wolnosc a innym razem jak piszesz cos o przedsiebiorcach to istna socjal lewica... |
daavid | Post #10 Ocena: 0 2022-07-02 11:42:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Przypominam, że kiedyś nie trzeba było depozytu, i często kończyło się to katastrofą.
W UK spotkałem ludzi którzy różne cuda o tym systemie opowiadali, np. że trzeba korzystać z kart kredytowych i je regularnie spłacać aby dostać kredyt. A w rzeczywistości ten system jest prosty. Bank najbardziej zainteresowany jest dochodami i zobowiązaniami. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 02-07-2022 11:46 ] |