Str 478 z 847 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2022-07-01 20:50:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
haha "wiekszosc ludnosci" czyli np chiny kraj w ktorym od dekad obowiazywal panstwowy nakaz eksterminacji nienarodzonych dzieci jesli sie plec nie zgadzala no fakt ruscy maja poparcie u innych dyktatorow nie mozna ci tego odmowic
|
daavid | Post #2 Ocena: 0 2022-07-01 20:53:03 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Mam wyprany umysł - powiedział ktoś kto wierzy w ruską propagandę i wojnę nazywa specjalną operacją.
![]() Rosja ma poparcie na świecie, tylko jakim. Przypomnę głosowanie, Chiny, Białorusi, Erytrea, zdaje się że jeszcze jeden kraj podobnej reputacji, zdaje się, że Wenezuela. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 01-07-2022 20:53 ] |
xxxx1234 | Post #3 Ocena: 0 2022-07-01 21:14:25 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
David czy nam się to podoba czy nie Chiny to potęga, z którą należy się liczyć.
Nie pochwalam tego co robi Rosja, ale USA wcale lepsze nie jest: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Masakra_w_M%E1%BB%B9_Lai https://ciekawostkihistoryczne.pl/2019/03/23/najwieksze-zbrodnie-amerykanow-w-wietnamie/ Straty wśród ludności cywilnej: Straty ludności cywilnej sięgały 2 milionów zabitych. Spośród armii Wietnamu Północnego i Wietkongu około 900 tysięcy żołnierzy zostało zabitych, a spośród ludności cywilnej zginęło 65 tysięcy osób i 250 tysięcy zostało rannych (są to dane szacunkowe i niepełne). https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wojna_wietnamska Poza tym incydent w Zatoce Tonkijskiej, który był skutkiem przyłączenia się USA do wojny w Wietnamie też jest grubymi nićmi szyty i do końca nie wiadomo czy w ogóle miał miejsce. To "tylko" Wietnam, a jak wszyscy wiemy USA nie tylko w Wietnamie "wprowadzało demokrację " [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 01-07-2022 21:16 ] |
cris82 | Post #4 Ocena: 0 2022-07-01 21:28:03 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
liczyc sie z chinami
bez takich stanow to swiat ustawiony bylby przez chiny i rosje tak ze bylibysmy dla nich niewolnikami naprawde macie jakies zludzenia ? Kto lepszy do nas rosja chiny czy stany? ze swoim wyzyskiem kapitalistycznym i zaprowadzaniem "demokracji" no ja nie jestem naiwny jak dziecko wole stany od chin |
Gwontownik | Post #5 Ocena: 0 2022-07-01 21:43:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2022-07-01 19:14:14, daavid napisał(a): I odnośnie porównań. Wojna w Wietnamie spowodowała liczne protesty, powstały filmy, niektóre wybitne. W Rosji 15 lat pierdla za klapniecie szczęką.... Rambo i zaginiony w akcji ![]() A propos postrzegania kogoś w spisob pozytywny i negatywny na skutek działań wojennych, sprawa wygląda tak; Cywilizacja zachodu czyli UE,uk, USA i Kanada. Populacja tych krajów to troszkę ponad 1 mld. I to w większości ludzi nie potrafiących samodzielnie zaspokoić swoich potrzeb dlatego, że swoje fabryki poprzenosili do Chin, Wietnamu, Tajwanu. Dziś na świecie tego zachodu nie znajdziesz żadnego produktu który nie został dotknięty chińską ręką. Do tego wspaniały twór, jakim była UE na początku swej egzystencji, zajął się polityką, ekologizmem i tęczowymi pierdołami, zamiast pracować nad swą wielkością poprzez rozwój gospodarczy. Równolegle do uni funkcjonuje inne porozumienie gospodarcze i to czysto gospodarcze z populacją ponad 3 mld ludzi i który jest dostawcą usług i towarów. To BRICS i tam wszyscy te wojnę, całe 3 mld, inaczej postrzegają te wojnę. Mało tego, dla żadnego z tych krajów, kraje zachodu nie są żadnym wzorem ani nawet przyjacielem, a większość z nich miała by interes w obaleniu obecnego porządku gospodarczego i finansowego. Na dokładkę na linii usa chiny zawsze było gorąco, a temperatura wzrastała wprost proporcjonalnie do rozwoju Chin. Ile jeszcze podskoczy? Obawiam się, że niewiele, bo jeśli na świecie nic się nie wydarzy to w niedługim czasie chiny tak się rozwiną, że będą niepokonane. Jeśli cokolwiek to komuś mówi. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
xxxx1234 | Post #6 Ocena: 0 2022-07-01 22:04:23 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Cris Ty i ja sobie możemy woleć, Chiny przejmą rolę Stanów to tylko kwestia czasu, oby się skończyło bez rozlewu krwi na całym świecie bo zawsze w historii było tak, że każdy upadek kończył się wojną. USA mają coraz mniej do zaoferowania światu, kapitalizmu,to my już dawno nie mamy to co teraz jest to jest raczej połączenie korpo-monopolo-wyzysko-komunizm, który wiele osób myli z kapitalizmem.
|
1_Inch | Post #7 Ocena: 0 2022-07-01 22:48:49 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 17-05-2022 Skąd: Doncaster |
Cytat: 2022-07-01 21:28:03, cris82 napisał(a): liczyc sie z chinami bez takich stanow to swiat ustawiony bylby przez chiny i rosje tak ze bylibysmy dla nich niewolnikami naprawde macie jakies zludzenia ? Kto lepszy do nas rosja chiny czy stany? ze swoim wyzyskiem kapitalistycznym i zaprowadzaniem "demokracji" no ja nie jestem naiwny jak dziecko wole stany od chin Niewolnikami to jest polskie społeczeństwo. W obszarze unii europejskiej pomiędzy Odra a Bugiem nie zostało już nic polskiego. Może garstka nauczycieli. Reszta to zadłużona w bankach trzoda dojna. Za Rosyjski , Turecki, Madagaskarski paszport - pod warunkiem umorzenia długów każdy się podpisze. Polski już nie ma. Jest polin. |
daavid | Post #8 Ocena: 0 2022-07-01 23:04:39 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2022-07-01 22:04:23, xxxx1234 napisał(a): Cris Ty i ja sobie możemy woleć, Chiny przejmą rolę Stanów to tylko kwestia czasu, oby się skończyło bez rozlewu krwi na całym świecie bo zawsze w historii było tak, że każdy upadek kończył się wojną. USA mają coraz mniej do zaoferowania światu, kapitalizmu,to my już dawno nie mamy to co teraz jest to jest raczej połączenie korpo-monopolo-wyzysko-komunizm, który wiele osób myli z kapitalizmem. No dobra, z oceną kapitalizmu w wersji "korpo" to mogę się zgodzić lub co najmniej wyrazić mocne zastrzeżenia co to tego jaką rolę pełni i jak mocno odbiegł od klasycznego znaczenia przedsiębiorszości, przynajmniej od czasów rewolucji przemysłowej. Dzisiaj mało kto wierzy, że kariera pucybuta, który z małego biznesu zrobił wielki, jest możliwa. Tylko ja mam pytanie co więcej mogą zaoferować światu Chiny? |
1_Inch | Post #9 Ocena: 0 2022-07-01 23:08:22 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 17-05-2022 Skąd: Doncaster |
nie zaśmiecaj wątku. Chcesz sobie pogadać o chinach to tylko w odniesieniu do ukrainy, chcesz o powstaniu warszawskim? to polecam forum historycy.org nie masz nic do powiedzenia? to jak mój pradziadek mawiał "trzym ryj" - uwaga do moderatorów - to kolokwializm i mało obraźliwy.
|
iwona38 | Post #10 Ocena: 0 2022-07-01 23:16:48 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
[LIST]
Cytat: 2022-07-01 23:04:39, daavid napisał(a): Cytat: 2022-07-01 22:04:23, xxxx1234 napisał(a): Cris Ty i ja sobie możemy woleć, Chiny przejmą rolę Stanów to tylko kwestia czasu, oby się skończyło bez rozlewu krwi na całym świecie bo zawsze w historii było tak, że każdy upadek kończył się wojną. USA mają coraz mniej do zaoferowania światu, kapitalizmu,to my już dawno nie mamy to co teraz jest to jest raczej połączenie korpo-monopolo-wyzysko-komunizm, który wiele osób myli z kapitalizmem. No dobra, z oceną kapitalizmu w wersji "korpo" to mogę się zgodzić lub co najmniej wyrazić mocne zastrzeżenia co to tego jaką rolę pełni i jak mocno odbiegł od klasycznego znaczenia przedsiębiorszości, przynajmniej od czasów rewolucji przemysłowej. Dzisiaj mało kto wierzy, że kariera pucybuta, który z małego biznesu zrobił wielki, jest możliwa. Tylko ja mam pytanie co więcej mogą zaoferować światu Chiny? Nie ma czegos takiego jak kapitalizm w wersji "korpo", to nie jest kapitalizm to wspolczesne niewolnictwo ubrane w kolorowy papierek. Chiny nie musza robic nic ponad to co robia. Sprobuj znalesc w swojej szafie, domu, gdzie chcesz cos co jest produkowane na zachodzie. Niewiele tego bedzie. [ Ostatnio edytowany przez: iwona38 01-07-2022 23:17 ] Nie kupuje w Amazonie.
|