MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 473 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 472 | 473 | 474 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

Str 473 z 847

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2022-06-27 22:01:43 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2022-06-27 21:36:54, Gwontownik napisał(a):
Ktoś się kiedyś zarzekał, że Ukraińcy nie będą mieli praw wyborczych?
wszystko na dobrej drodze.

"Adam Bodnar (były ktoś tam) zaproponował w sobotę w felietonie na łamach Gazety Wyborczej przyznanie obywatelom Ukrainy mieszkającym w Polsce biernego i czynnego prawa wyborczego w wyborach samorządowych".

A nie wolno mu zaproponować? Wolno. Tak jak mnie wolno zaproponować żeby Kielce miały dostęp do morza.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2022-06-27 22:06:28 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

[*]null
Cytat:

2022-06-27 22:01:43, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

"Adam Bodnar (były ktoś tam) zaproponował w sobotę w felietonie na łamach Gazety Wyborczej przyznanie obywatelom Ukrainy mieszkającym w Polsce biernego i czynnego prawa wyborczego w wyborach samorządowych".

A nie wolno mu zaproponować? Wolno. Tak jak mnie wolno zaproponować żeby Kielce miały dostęp do morza.

Przypominam, że my w UK też mamy prawa wyborcze i jakiegoś wielkiego fermentu z tego powodu nie ma.

I faktycznie masz rację. To że ktoś coś proponuje, człowiek który zdaje się nie pełni w tej chwili żadnej funkcji, nie oznacza, że rzeczy mają miejsce. Na tym polega demokracja, że każdy może mieć postulaty.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 27-06-2022 22:09 ]

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2022-06-27 22:13:52 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2022-06-27 22:06:28, daavid napisał(a):
[*]null
Cytat:

2022-06-27 22:01:43, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

Przypominam, że my w UK też mamy prawa wyborcze i jakiegoś wielkiego fermentu z tego powodu nie ma.

I faktycznie masz rację. To że ktoś coś proponuje, człowiek który zdaje się nie pełni w tej chwili żadnej funkcji, nie oznacza, że rzeczy mają miejsce. Na tym polega demokracja, że każdy może mieć postulaty.

Przypominam, w uk mamy i inne narodowości też mają. Wprowadzenie takiej możliwości dla jednej nacji jest jawna dyskryminacja innych nacji, o czy wiedzieć powinien ktoś kto był RPO i jest doktorem habilitowanym nauk prawnych.
Sweet, każdy może, ale niektórym nie wypada być takimi "utytułowanymi dyletantami".

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 27-06-2022 22:49 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2022-06-27 23:12:59 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Nie wszystkie nacje w UK mają jakiekolwiek prawo wyborcze. To tak tytułem uzupełnienia.

Moim zdaniem powinna być innego typu dyskusja. Mianowicie wcale nie jest do końca przekonany, że ktokolwiek, zaraz po przeprowadzce powinien mieć prawa wyborcze.
Zastanawiam się czy nie byłoby lepiej gdyby po jakimś czasie możnaby nabywać te prawa, bez konieczności uzyskania obywatelstwa kraju w którym znajduje się "delikwent". Zastanawiam się czy oby nie jest tak, że głosujący obywatel jest lepszym obywatelem bo z jednej strony czuje się częścią kraju w którym mieszka, z drugiej strony bardziej troszczy się o innych współmieszkańców danego kraju.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2022-06-28 00:05:50 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Oczywiście, że głosujący obywatel jest bardziej wartościowym obywatelem niż taki, który nawet nie wie jak nazywa się urzędujący prezydent czy premier (a znam takich), ale łapy, za przeproszeniem, po wszystko wyciąga.
Pytanie tylko jak miałoby wyglądać nabywanie takich praw i co miałoby o tym decydować.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2022-06-28 00:46:17 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

To tak na marginesie. Nie chodzi mi tylko o Ukraińców w Polsce.

Dla przykładu Polak mieszkający od dziesięciu lat w UK moim zdaniem powinien mieć prawa wyborcze, nie tylko do władz lokalnych. Zastanawiam się też czy koniecznie w swoim kraju powinien uzyskać zasady skoro tak nie mieszka?

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2022-06-28 00:59:10 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Wiem o co Ci chodzi.
Są ludzie, którzy od dawna mieszkają poza pl, ale tam płacą podatki, inwestują pieniądze. Dlaczego mają nie mieć praw wyborczych?
Ja też się do takich zaliczam choć nie jestem jakąś grubą rybą. Takie ramy są bardzo trudne, wręcz niemożliwe do ustalenia i to samo dotyczy osiedlających się w Polsce jak i Polaków, którzy z Polski wyjechali. Dlatego zrozumiałe są kontrowersje wokół tego tematu.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #8 Ocena: 0

2022-06-28 01:44:38 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Parę osób z Polski powiedziało mi, że oni nie rozumieją dlaczego ludzie od dawna niemieszkalny w Polsce mają im ustalać zasady gdy. Przecież najczęściej, ani tam podatków nie płacą i nigdy do Polski nie wrócą.

W drogą stronę wielu z nas tutaj ma poważne interesy, płaci sporo podatków, więc dlaczego nie może głosować. Wiem, że da się to załatwić, wystarczy obywatelstwo, ale jakoś większość dalej o tym nie myśli.

Myślę też, że to wcale nie jest dobrze jeśli spora grupa mieszkańców nie czuje się w pełni decydującą o tym co się dzieje w kraju w którym mieszkają. Tak sobie myślę, że to jest jakiś problem.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2022-06-28 03:47:36 (3 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2022-06-28 00:46:17, daavid napisał(a):
To tak na marginesie. Nie chodzi mi tylko o Ukraińców w Polsce.

Dla przykładu Polak mieszkający od dziesięciu lat w UK moim zdaniem powinien mieć prawa wyborcze, nie tylko do władz lokalnych. Zastanawiam się też czy koniecznie w swoim kraju powinien uzyskać zasady skoro tak nie mieszka?

Mieszkam w USA 12 lat z okładem i dotąd, jako legalny rezydent lecz nieobywatel nie mialem praw wyborczych. Wcale z tego powodu nie cierpiałem. Dura lex sed lex.
Kto chce korzystać z pełnych praw niech zdobędzie obywatelstwo.
Podejrzewam że w UK wielu zasłaniając się patriotyzmem tak naprawdę żałuję grosza na niemałe opłaty albo boi się egzaminu z języka.

Do góry stronyOnline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2022-06-28 04:54:13 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Ano. W UK koszta dla rodziny to dobrych parę tysięcy. Dlatego większość ludzi nie ma ciśnienia na załatwiane obywatelstwa.
Zastanawiam się jednak czy w takich społeczeństwach w jakich żyjemy, gdzie ludzie faktycznie zaczynają się nieźle mieszać - zaczyna być tak nie tylko w UK i innych krajach Europy zachodniej, ale też w Polsce, jeszcze przed wojną. Oczywiście teraz liczby w Polsce wyskoczyły do góry.
Wiem obywatelstwo....
Ale tak z drugiej strony to samo kiedyś można było mówić o instytucji małżeństwa. W UK okazuje się, że jeśli z jakiś powodów nie chcesz mieć ślubu to Twoja sprawa, ale masz w gruncie rzeczy takie same prawa jak ludzie których związek został przypieczętowany przez akt małżeństwa.

Zastanawiam się wcale nie nad tym jak ci wszyscy ludzie bez obywatelstwa cierpią, ale nad tym, że to nie jest korzystne dla społeczeństwa w którym żyją.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 28-06-2022 04:58 ]

Do góry stronyOffline

Strona 473 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 472 | 473 | 474 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,