Str 452 z 847 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Dzikizewsi |
Post #1 Ocena: 0 2022-06-15 17:20:12 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-03-2015 Skąd: Ceska Republika |
Cytat:
2022-06-15 15:37:11, daavid napisał(a):
Sens znajdziesz w poszczególnych postach.
Znamienne jest to, że przez gardło takim jak Ty nie może przejść to, że w razie ataku Rosji na Polskę staniesz u boku Polski i będziesz wspierać ją w taki sposób w jaki będziesz w stanie.
Witam .
Sensu nie widze . Chociaz przeczytalem te twoje posty . Ale ze sformulowan ktore uzywasz jestem przekonany ze z Polska masz wspolne tylko paszport i miejsce urodzenia . Piszesz po polsku ale myslisz po angielsku stad twoje niezrozumiale posty , nawet unikasz odpowiedzi jak klasyczny Anglik domagajac sie odpowiedzi na twoje pytania .
Z moim wiekiem i moim zdrowiem to ja moge jedynie zakopac twoje truchlo chlopcze . I oddac salwe honorowa . O tym czy ty wrocisz aby "stanac u boku Polski" nawet nie pytam , ty juz swoje Zaleszczyki znalazles .
Pozdrawiam
Dzikizewsi
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #2 Ocena: 0 2022-06-15 17:24:29 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Dlugo bylo spokoju?
Potraktuj to jako oficjalna uwage.
|

|
 |
|
daavid |
Post #3 Ocena: 0 2022-06-15 17:53:11 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Klasyczne odwracanie kota ogonem. Jak z kursu dla politruków. Parę razy pytałem czy w razie agresji na Rosję wspierał byś jakikolwiek Polskę. Nie odpowiedziałeś, ale dałeś radę zarzucić mi, że nie jesteś Polakiem. Śmiechu warte. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 15-06-2022 17:53 ]
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #4 Ocena: 0 2022-06-15 19:48:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Daavid tak z ciekawosci zapytam. W razie agresji Rosji na Polske, w jaki sposob zamierzasz wspierac Ojczyzne? rzucisz wszystko co masz,zostawisz rodzine, wsiadziesz w samolot, zglosisz sie na ochotnika i zalozysz kamasze? wyslesz zone na linie frontu jako sanitariuszke czy laczniczke?rzucisz prace i bedziesz jezdzil z transportami humanitarnymi? wezmiesz kilka osob do domu na utrzymanie? czy tez sprzedaz majatek, przeprowadzisz sie z rodzina do pokoju a pieniadze przeznaczysz na opaski uciskowe i latarki? a moze wplacisz z 1000f na jakas grupe pomocowa? a moze bedziesz wspieral moralnie piszac patriotyczne wywody na MW? powtarzam, pytam tylko z ciekawosci jaki masz plan skoro to taki bliski Ci scenariusz...
Poza tym jak sobie wyobrazasz reakcje NATO na bezposredni atak na kraj do NATO nalezacy? Mowie tu a takich krajach jak PL czy Litwa, zreszta wszystko jedno. Czy myslisz, ze nagle samoloty NATO zostana wyslane nad Rosje a USA odpali atomowke na Moskwe? mam nadzieje, ze zdajesz sobie sprawe, ze tak nie bedzie.. I ze zdajesz sobie tez sprawe , ze w razie "wu" to znajdziemy sie w sytuacji duzo gorszej niz Ukraina, otrzymamy taka sama pomoc jak Ukraina (oby) a stanowcza reakcja NATO bedzie polegala na wyslaniu nam broni (oby, jesli wczesniej sie nie wyplucza , bo to nie jest worek bez dna a wszystkie kraje oprocz PL to sie teraz same zbroja a nie rozbrajaja). Broni tej nie bedziemy umieli obsluzyc tak jak Ukraincy. I moze wysla nam jeszcze kilkudziesieciat tysiecy zolnierzy, kt bedziemy musieli utrzymac- to akurat beda jedyni zolnierze bo wlasnej armii to my praktycznie nie mamy.
Wiec tak, nasz rzad za wszelka cene nie powinien dopuscic do takiej sytuacj- bo jezeli do niej dojdzie to PL zostanie zrownane z ziemia. A gwarantuje Ci, ze na Rosje nie spadnie ani jedna bomba. [ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 15-06-2022 19:50 ]
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #5 Ocena: 0 2022-06-15 20:10:41 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Interwencja nato wyglada tak.
W przypadku ataku na kraj natowski zbierają się decydenci z pozostałych krajów i jednogłośnie musi zapaść decyzją o podjęciu interwencji zbrojnej.
Po 1. W dzisiejszej sytuacji nie widzę jednakowego głosu wśród członków nato.
Po 2. Nawet gdyby przyjąć jednomyślność to od momentu ataku do czasu podjęcia działań upłynie tydzień.
Zdolność obronna polskiej armii, przed rozpoczęciem konfliktu, określana była w kilkunastu godzinach. Od tamtego czasu pozbylismy się wielu samolotów i wielu-set czołgów. Co to oznacza to mądremu tłumaczyć nie trzeba, a głupi i tak nie zrozumie.
Ciekawym natomiast jest, czy w razie takiego ataku ukraina przyjdzie Polsce z pomocą, czy może przyłączą się do agresora. Kulturowo i mentalnie to bliżej im do ruskich niż do Europy. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 15-06-2022 20:17 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
|
dominikana36 |
Post #6 Ocena: 0 2022-06-15 20:27:28 (3 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Gwontownik, Ukraina to sie wtedy poczatkowo do nikogo sie nie przylaczy i poczeka na rozwoj sytuacji  a jak sytuacja sie rozwinie to przylacza sie do sil przewazajacych, jak kazde normalnie zarzadzane panstwo. Zreszta, zeby do taiego ataku doszlo to cala Ukraina musialaby byc pod rzadami a przynajmniej okupacja rosyjska- a do tego to na szczescie jeszcze daleko. No a wtedy to wiadomo.
I potencjalnie mogloby dojsc do fajnego paradoksu- beda nas prali z broni, kt im sami dostarczylismy  zreszta nie wiem, czyy ktos sie tutaj zorientowal, ze tereny , kt Rosjanie w tej chwili zajmuja, to przejmuja z nowoczesna bronia, kt Ukraincom wysylamy, czyli dozbrajaja sie za nasza kase. A niestety Ukraincy w tej chwili dostaja w d.. az sie dymi.
PL nie wytrzyma tygodnia, a potem to nie wiem czy interwencja NATO to bedzie miala jakis sens z punktu widzenia NATO oczywiscie.
|

|
 |
|
1_Inch |
Post #7 Ocena: 0 2022-06-16 01:12:30 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 17-05-2022 Skąd: Doncaster |
Cytat:
2022-06-15 17:53:11, daavid napisał(a):
Klasyczne odwracanie kota ogonem. Jak z kursu dla politruków. Parę razy pytałem czy w razie agresji na Rosję wspierał byś jakikolwiek Polskę. Nie odpowiedziałeś, ale dałeś radę zarzucić mi, że nie jesteś Polakiem. Śmiechu warte. [ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 15-06-2022 17:53 ]
Najpierw David należałoby się zastanowić co w Polsce zostało polskiego? Nie ma Polska już polskiego przemysłu, nie ma Polska już swobody w dostępie do złóż naturalnych leżących na terenie Polski, ile zostało polskich banków ( i czy na pewno są one polskie), nie ma Polska liczącej się armii, nie ma Polska samodzielnej polityki międzynarodowej. Jest za to Polska potwornie zadłużona, podzielona, zatomizowana i narodowościowo 'rozwodniona'. I to nie FR nam zrobiła. Sam jesteś na emigracji, chciałbym wierzyć że powodem była chęć zgłebiania brytyjskiej kultury i pociąg do angielek.
i jak odpowiesz czym dla Ciebie jest Polska - ja odpowiem Ci czy ta wizja jest warta 'wspierania' - cokolwiek tym 'wspieraniem ' masz na myśli.
|

|
 |
|
daavid |
Post #8 Ocena: 0 2022-06-16 04:07:50 (3 lata temu) |
@Dominika w razie agresji kogokolwiek na moją ojczyznę będę ją wspierać tak jak będę mógł. Żołnierz ze mnie żaden, latek też trochę mam na karku więc raczej w innej formie niż walka fizyczna.
Wielu Ukraińców wróciło do Ukrainy i wspierają swój kraj. Zapisali się do lokalnych jednostek, szkołą się i robią co mogą. I nie mają problemu z tym, że banki były, czy nie były ukraińskie. Wymieniłaś całkiem sporo form wspierania swojego kraju, ktoś może zbierać, czy wozić pomoc humanitarną, ktoś inny może działać na innym poziomie. Dla przykładu pracownik City może wykorzystać swoje znajomości do pozyskiwania funduszy. Nie zawsze zaciągnięcie się w kamasze to idealne rozwiązanie.
Ukraina ma dużo więcej chętnych jak "wakatów" w armii. Zupełnie inaczej jak orkowie. Tam jakoś ludzie nie garną się do woja. Widać nie każdemu po drodze z armią popełniającą zbrodnie.
@Gwintownik.
1. Ruscy zbrodniarze mieli przejść się po Ukrainie w bardzo krótkim czasie. Problemy polskiej armii są dobrze znane. Tyle, że takiego dziadostwa jakie reprezentują ruscy nikt się nie spodziewał.
2. A Tobie kulturowego i mentalnie bliżej do do ruskich czy do Europy? Mocno wspierasz tych pierwszych więc wiele wskazuje na to, że Tobie do niech bliżej.
3. Im dłużej Ukraina walczy z obrzydliwymi agresorami, tym dalej Putinowi do ataku na inne kraje. Każdy rozje..ny Ruski czołg to czołg, którego Putin nie użyje w innym kraju. A powoli trzeba wyciągać stare graty. Przypomnę też, że wydarzeń pt. coś się jara w "w Federacji" jest coraz więcej. Pragnę też zauważyć, że zajęcie Doniecka nie jest sprawą prostą i nie będzie też sprawą prostą jego utrzymanie bo jeśli nie dojdzie do jakiegoś porozumienia to ten rejon cały czas będzie wiązać spore siły wroga. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 16-06-2022 04:08 ]
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #9 Ocena: 0 2022-06-16 10:03:13 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2022-06-16 04:07:50, daavid napisał(a):
2. A Tobie kulturowego i mentalnie bliżej do do ruskich czy do Europy? Mocno wspierasz tych pierwszych więc wiele wskazuje na to, że Tobie do niech bliżej.
1. To nie jest wątek o mojej mentalności i kulturze. Jak chcesz moja osobowość analizować to zrób sobie to prywatnie.
2. Media was tak zaślepiła, że ktokolwiek stara się zadac pytanie, skrytykować czy postawić w wątpliwość słuszności danej koncepcji z automatu staje się dprzyjajacy rosji?
3. Napewno nie wspieram rosji, a fakt, że ktoś inaczej myli niż Ty nie oznacza że ty masz rację. Historia to dopiero oceni. Teraz to wszystko to pobożne życzenia. Ale póki co możemy podyskutować nawet i ze zwolennikami banderyzmu.
Cytat:
2022-06-16 04:07:50, daavid napisał(a):
3. Im dłużej Ukraina walczy z obrzydliwymi agresorami, tym dalej Putinowi do ataku na inne kraje. Każdy rozje..ny Ruski czołg to czołg, którego Putin nie użyje w innym kraju.
To jest prawdą co napisałeś.
Weź pod uwagę fakt, że kraj z uzbrojeniem na polskim poziomie, jeśli oddaje swe uzbrojenie pozostając bezbronnym, inaczej się zachowuje pod względem politycznym. Nie prowokuje.
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 16-06-2022 10:11 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
daavid |
Post #10 Ocena: 0 2022-06-16 12:50:34 (3 lata temu) |
Fakty są takie, że cały czas piszesz coś o Ukraińcach, o Ruskich nic a ci drudzy mają dużo więcej za pazurami. W przypadku tej wojny nie ma żadnych pytań, Rosja to Mordor atakujący sąsiada, z podejściem do życia ludzi takim jakie znamy z historii.
Nie wiem też co historia miałaby ocenić. Jeśli Rosja, za olbrzymią cenę, koniec końców całkowicie zdewastuje Ukrainę a połowę sobie zabierze to odtrąbisz swoją rację? Ja się mogę zgodzić, jest to możliwe, dewastacją idzie im bardzo dobrze, przejmowanie terenu gorzej, ale tak czy siak są większym krajem z większym potencjałem i jeśli im nie zabraknie determinacji to koniec końców osiągną swoje. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 16-06-2022 12:51 ]
|

|
 |
|