MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 397 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 396 | 397 | 398 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

Str 397 z 847

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

iwona38

Post #1 Ocena: 0

2022-05-22 07:26:32 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

"Ogromna skala strat w Ukrainie. Nie ma niczego, co nie zostałoby trafione"

"Oleksandr Kubrakow poinformował, że największe zniszczenia zanotowano w Doniecku, Charkowie i Kijowie."
link

A nasz prezydent robi sobie wycieczke krajoznawcza do Kijowa. Ktos tu chyba sobie jaja z nas robi.
link
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #2 Ocena: 0

2022-05-22 07:58:15 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2022-05-21 23:41:57, sqlserver napisał(a):
Tu mam takie skojarzenie
Obrazek

No i twoje wątpliwości są całkowicie uzasadnione. Odpowiedz mi na pytanie; skąd wiesz co siedzi w głowie przeciętnego Ukraińca, że tak śmiało próbujesz narzucać innym swoje wizje, które defacto nie są niczym innym niż zbiorem pobożnych życzeń?
Ja wcale nie twierdzę i nie zachowuje się jak nieomylny (w przeciwieństwie do innych; beż pokazywania palcami) lecz miło byłoby w dyskusji przedstawić kontrargumenty konkretne celem obalenia takiej możliwości. Dyskusje na poziomie "bo ty foliarz i plaskoziemca" już przerabialiśmy przy tematach wielu. Konkrety proszę, dlaczego nikt nie bierze pod uwagę takiej możliwości? Przeciez każdy zdrowo myślący przed podjęciem decyzji rozpoznaje jej potencjalne skutki w różnych wariantach i kombinacjach. To jak z grą w szchy.
Dlaczego tu jest inaczej?

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 22-05-2022 08:42 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #3 Ocena: 0

2022-05-22 09:39:39 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2022-05-22 07:58:15, Gwontownik napisał(a):

Ja wcale nie twierdzę i nie zachowuje się jak nieomylny (w przeciwieństwie do innych; beż pokazywania palcami) lecz miło byłoby w dyskusji przedstawić kontrargumenty konkretne celem obalenia takiej możliwości. Dyskusje na poziomie "bo ty foliarz i plaskoziemca" już przerabialiśmy przy tematach wielu. Konkrety proszę, dlaczego nikt nie bierze pod uwagę takiej możliwości? Przeciez każdy zdrowo myślący przed podjęciem decyzji rozpoznaje jej potencjalne skutki w różnych wariantach i kombinacjach. To jak z grą w szchy.

Nie przypominam sobie żebyś kiedykolwiek strofował Thorina czy innego Dzikiego piszącego o mordujących Ukraińcach, UPA itd, więc proszę nie maluj siebie kolorami, których na codzienne nie używasz.

Cytat:

2022-05-22 07:26:32, iwona38 napisał(a):

"Oleksandr Kubrakow poinformował, że największe zniszczenia zanotowano w Doniecku, Charkowie i Kijowie."
link

A nasz prezydent robi sobie wycieczke krajoznawcza do Kijowa. Ktos tu chyba sobie jaja z nas robi.
link

Czego nie rozumiesz? Patrzyłaś kiedyś na mapę Ukrainy?

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 22-05-2022 09:41 ]

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #4 Ocena: 0

2022-05-22 10:32:09 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2022-05-22 07:58:15, Gwontownik napisał(a):

Chyba się nie zrozumieliśmy, ja myślałem, ze ty piszesz o Ukraińcach a ty o ruskich .
Przepraszam,nie zrozumiałem, oczywiście masz racje ich imperialistyczne zapędy stanowią realne zagrożenie dla Polski ale i innych krajów regionu i to na i wielu płaszczyznach. Prowadzenie przez nich polityki agresywnego wasalizowania krajów ze strefy byłego układu warszawskiego jest niezaprzeczalne. Nie przypadkowo minister spraw zagranicznych rosji nazwał Polskę bękartem. Najbardziej namacalna forma jest agresja militarna jaka ma miejsce na Ukrainie gdzie roszcząc sobie prawo do decydowania co może a czego nie niepodległe państwo w ramach egzekwowania swoich oczekiwań rozpoczyna agresje zbrojna. Każdy kto myśli, ze gdyby udało się im to z Ukraina to nie próbowali by tej metody w stosunku do innych państw, również Polski jest głupi. Rosyjskie zapędy do podbijania swata i niesienia mu rosyjskiego miru sa znane od dziesiątków lat tak jak agresja na kraje które maja inna wizje polityki.

Następną forma agresji jest wojna ekonomiczna i na tym polu rosja walczy z cala Europą, tylko ze jest lepiej przygotowana i uzależniła większość krajów europy od swoich surowców.
Niemcy od czasu drugiej wojny światowej są zindoktrynowani przez służby rosyjskie a byłą kanclerz która zaczynała w komunistycznych organizacjach pokazuje jak głęboko rosja ma ich w kieszeni.
To czy gaz i paliwo jest droższe czy tańsze to skutek wojny w jakiej bierzemy udział, nie ma możliwości być neutralnym. Jeżeli ktoś uważa, ze zajęcie pozycji jak Węgry było by najlepsze dla Polski jest naiwny. Oznacza to, że tęskni za życiem w PRL. To ze ponosimy ofiarę w postaci ceny jaka płacimy przy kasie to nic innego jak rezultat poświecenia życia ukraińskich żołnierzy, oni giną żebyśmy my mogli żyć w wolnym świecie a za nazwanie wojny po imieniu nie zostać wysłanym na 15 lat na sybir.

Wojna informacyjna jest następnym wymiarem ataku rosji na Ukrainę i tu Ukraińcy radzą sobie bardzo dobrze i zgadzam się z tobą ze na pewno korzystają z amerykańskich specjalistów medialnych, nie widzę w tym nic złego. Rosjanie korzystają z tysięcy trolli wyhodowanych na historiach o spisku światowym. O ile taki dziki ma swoja robotę i ja wykonuje i widać od początku do końca gdzie jest jego serce i to ze w każdym swoim wpisie opier*ala putinowi gale to najgorsze są takie typy sączące jad po woli z zamiłowaniem. Na każdym kroku wspominając ze absolutnie nie popierają rosji i są tylko i wyłącznie zatroskani dobrem Polski. Nie ma i nigdy nie było Polski w dobrych stosunkach z rosja a sytuacja gdy rosja i Niemcy maja pakt zawsze kończy się dla nas wojna i lepie jeżeli ona jest na Ukrainie niż pod Lublinem. Idac nomenklatura Tolkiena tak cie widzę
Obrazek

Cytat:

2022-05-22 07:26:32, iwona38 napisał(a):

link

link

Czy negujesz, ze prezydent Kaczyński i prezydenci Ukrainy, Litwy, Łotwy i Estonii byli w Gruzji w 2008 roku podczas agresji rosyjskiej. Wtedy to było ryzykowne bo wojska rosyjskie były na przedmieściach Tbilisi. Mam wrażenie, ze gdyby Duda zginał trafiony rakieta w Kijowie to ty byś grzała klawiaturę, ze nic się nie stało i to wyłącznie wina Dudy i poniósł kare za swoja głupotę

[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 22-05-2022 10:38 ]

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #5 Ocena: 0

2022-05-22 11:43:25 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Szczerze to Duda moze tam zostac jak dla mnie. Powtorze jeszcze raz, jesli istnialoby jakiekolwiek zagrozenie to ZADEN prezydent by tam nie pojechal bo to glowa panstwa i zadne panstwo by mu na to nie pozwolilo. Wiec ktos tu mija sie z prawda.

[ Ostatnio edytowany przez: iwona38 22-05-2022 11:46 ]

Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

sqlserver

Post #6 Ocena: 0

2022-05-22 13:29:40 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2022-05-22 11:43:25, iwona38 napisał(a):
Szczerze to Duda moze tam zostac jak dla mnie. Powtorze jeszcze raz, jesli istnialoby jakiekolwiek zagrozenie to ZADEN prezydent by tam nie pojechal bo to glowa panstwa i zadne panstwo by mu na to nie pozwolilo. Wiec ktos tu mija sie z prawda.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>iwona38</i> 22-05-2022 11:46 ]

Powtórzę jeszcze raz, prezydent Lech Kaczyński był w czasie zbrojnej agresji Rosji na Gruzję w 2008 roku w Tbilisi razem kilkoma innymi prezydentami niecałe 50 km od strefy wojny i ktoś ich wtedy puścił. Prezydent Duda jest 800 km od strefy konfliktu. Nie jest pierwszym przywódca który jest w Kijowie w czasie trwania rosyjskiej agresji. Nie wiem czego dowieść ma twój wpis, że nie ma wojny i wszystko to ściema czy tego ze Prezydent postępuje nierozsądnie bo powinien pokazywać kacapom ze się ich boi

Putin kilkukrotnie spotkał się z Baszszar al-Asad w Syrii w czasie trwania wojny. Trump i inni amerykańscy prezydenci byli w Afganistanie i Iraku. Ktoś ich tam puścił.
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Dzikizewsi

Post #7 Ocena: 0

2022-05-22 13:52:43 (3 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-03-2015

Witam .
Widzisz Dominikana , jak David napisze o swoich znajomych , przyjacielach , rodzinie to zaraz chwalisze , gladzisze i potakiwacze z klubu globalistycznej poprawnosci uznaja to za prawde objawiona . Za to twoj wpis jest niepradziwy , twoja rodzina niereprezentatywna a wogole to zostal przygotowany w jakims klubie zwolennikow konfederacji , tej samej konfederacji ktorej poslowie bili brawo na stojaco Zelenskiemu po jego oredziu w polskim sejmie ze bedziemy musieli sie przesunac i zrobic miejsce dla wielkiego narodu ukrainskiego .
I ktos zarzuca Gwontownikowi ze rozumie co chce zrozumiec . Obracanie kota ogonem przez SQL jak sie patrzy .
Popatrzmy SQL na ta twoja wizje demokratycznego , sprawiedliwego i bogatego swiata roztaczanego nam przez globalistow . Juz pisalem o tym iz w latach 80-tych Polska i Czechoslowacja osiagnely samowystarczalnosc zywnosciowa . Co z tego zostalo ? Mielismy wlasny przemysl farmaceutyczny z zapleczem , nie byla to swiatowa czolowka ale na podstawowe choroby wystarczala . W Herbapolu mogles kupic ziola jakie chciales i byly tanie , produkowali nawet masci na grzybice stop ktore dzialaly . Co z tego zostalo ? Mielismy te zle i komunistyczne Polskie Normy ktore traktowaly gnojowice jako trucizne . Jak wyglada sprawa z ogromnymi jej silosami wokol wielkich farm swinskich nalezacych do zagranicznych koncernow ? Mielismy przemysl stoczniowy z zapleczem wokol niego , jak np zaklady H.Cegielskiego . Co z niego zostalo ? Itp , itd , mozna wyliczac w nieskonczonosc .
Czy moze tak o kulturze ? Mamy takich autorow jak J.Przybora ? Bawiacych sie jezykiem polskim jak on ? Powstaja utwory w stylu "Moc wzmoc" , "O dijo pomoidory" , "Tanie dranie" czy "Kreon wspanialy" ?
I to wszystko powstawalo , powstalo w czasie szalejacego "ruskiego" terroru , tych wszedobylskich czerwonych szpionow czajacych sie aby tylko zdusic Polskosc w narodzie na kazdym kroku bez ogladania sie na koszty .
A co nam oferuje SQL ? Za telewizor LCD , minimum 50" , komputerek , tablecik , telefonik , internet , gacie z logo i czekoladowego batonika od Nestle mamy klaskac i skakac jak nam wielcy tego swiata zagraja . Przytacza co piec minut o grozbie kary pozbawienia wolnosci do 15 lat w Rosji za przytoczenie slowa wojna , ale mimo moich staran nie znalazlem zeby kogos w Rosji za to skazal sad , bo to sad jednak w dalszym ciagu w FR wysyla za kratki , nie Putin . A jak to jest u naszych "przyjaciol" Ukraincow ? Zelenski podpisal prawo ze nawet za sluchanie rosyjskiego radia i telewizji SBU moze delikwenta bez wyroku sadu trzymac bezterminowo w swoich wiezieniach , monitorowane przez SBU sa wpisy w mediach spolecznosciowych , samosady juz nie tylko nad ludnoscia rosyjskojezyczna ale nawet na podejrzanych o brak entuzjazmu do przesladowan inaczej myslacych sa codziennoscia . I to jest wg SQL OK , bo wszelka nieprawomysnosc trzeba zwalczac na kazdym kroku .
I dziwisz sie ze Iwona nazwala ciebie komuchem ?
Wegrzy postawili na narodowa tozsamosc , na tradycje , kulture , historie , religie . Maja do tego pelne prawo . W wyborach pokazali kto ma ich prowadzic i na co stawiaja w przyszlosci . Nie maja lekko , ale wolnosc ma swoja cene i oni o tym wiedza i za batonik Nestle sprzedac tego nie chca .
Tak pieknie tutaj bylo przytaczane haselko : wrog mojego wroga jest moim przyjacielem . Ja powtorze co juz pisalem , banderowcy na Ukrainie i jego kult jest wiekszym zagrozeniem dla egzystencji Polskiego narodu niz Rosja .
Jak zacznie sie drugi Wolyn nikt na zachodzie nie kiwnie palcem w naszej obronie . Smiechem historii bedzie jak pomocna dlon dostaniemy od tych znienawidzonych "kacapow" .
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2022-05-22 14:18:08 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Tak SQL masz rację, ale
1. Nie jest to powód do dobrowolnego stania się bezbronnym, a raczej samo-rozbrojonym.
2. Co do tych sankcji ekonomicznych to nie dalej jak wczoraj podawałem przykłady jak są wprowadzane przez kraje Europy Zachodniej. I nie będę tu tego ani kome notował ani analizował. Powiem tylko lakoniczne "nasz kraj jest najważniejszy, więc troszczmy się o niego w każdej dziedzinie i na każdej plaszczyznie"
3. Mówisz o różnych rodzajach wojny, konfrontacji pomiędzy państwami. Nie wspomniałeś istotnej wojny informacyjnej, której chyba jesteśmy najwiekszymi ofiarami.
4. Nikt nie powiedzial, ze działania podejnowane przez kraj A na kraj B nie mogą być wykonywane przez kraj C z przyczyn rożnych. Np stworzenie w danym kraju przez służby odpowiedniej narracji, która wykorzystywałaby dotychczasowe animozje i zatargi historyczne do wzniecenia odpowiedniej reakcji. Jest to o tyle łatwe do zrobienia jeśli potencjalny kraj mający być wykorzystany jako agresor jest ze zbliżonego kręgu kulturowego i językowego.
5. Bezstronnie obserwując świat nie spotkałem jeszcze przypadku, gdzie kraj przyjmujący uchodźców stawia ich na piedestale, przed własnymi obywatelami, w każdej dziedzinie życia codziennego.
Podsumowanie: nie chce być złym prorokiem, ale na tym konflikcie najbardziej przegranym krajem pozostanie Polska. Niezależnie od czasu zakończenia tej wojny, im później tym gorzej dla nas, nastąpi czas pokoju i odbudowy na której to kraje zachodu będą "kręcić lody", a polska pozostanie z boku, pozostawiona zarówno przez zachód jak i przez Ukrainę, a stosunki Polsko-ukraińskie będą jeszcze gorsze niż przed konfliktem. Dojdzie do tego na skutek oczekiwań Polski w temacie "wdzięczności za udzieloną pomoc", której na próżno będziemy oczekiwać.

Na zakonczenie: wykształcenie nawet najlepsze nie idzie w parze z wiedzą, szczególnie wiedzą i doświadczeniem życiowym. A każdemu kto wypowiada się w tym temacie proponuję mały eksperyment; przedstawienie tego konfliktu w skali mikro z udziałem własnej rodziny.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 22-05-2022 14:45 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2022-05-22 14:33:58 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Cytat:

2022-05-22 13:29:40, sqlserver napisał(a):
Cytat:

2022-05-22 11:43:25, iwona38 napisał(a):

[ Ostatnio edytowany przez: <i>iwona38</i> 22-05-2022 11:46 ]

Powtórzę jeszcze raz, prezydent Lech Kaczyński był w czasie zbrojnej agresji Rosji na Gruzję w 2008 roku w Tbilisi razem kilkoma innymi prezydentami niecałe 50 km od strefy wojny i ktoś ich wtedy puścił. Prezydent Duda jest 800 km od strefy konfliktu. Nie jest pierwszym przywódca który jest w Kijowie w czasie trwania rosyjskiej agresji. Nie wiem czego dowieść ma twój wpis, że nie ma wojny i wszystko to ściema czy tego ze Prezydent postępuje nierozsądnie bo powinien pokazywać kacapom ze się ich boi

Putin kilkukrotnie spotkał się z Baszszar al-Asad w Syrii w czasie trwania wojny. Trump i inni amerykańscy prezydenci byli w Afganistanie i Iraku. Ktoś ich tam puścił.

nie wytumaczysz...

tutaj zostal juz zwietrzony podstep! wojny nie ma jak byla to juz sie skonczyla... wycieczki politykow jezdza wiem co mowie!

kogo obchodzi gruzja kaczynski putin syria liczy sie dzisiaj teraz i duda a tv klamie *CRAZY*

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2022-05-22 14:45:12 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

W latach 80tych, jako kilkuletnie dziecko pojechałem do Wiednia i jak zobaczyłem sklep a w nim mika rodzajów jogurta a nie gole haki w mięsnym sklepie i kolejki za kawą, to doznałem szoku kulturowego. Taka samowystarczalność. Może w Polsce mleko i chleb był dostępny, ilość kalorii się zgadzała.... Dla ludzi to jednak za mało, gospodarka ręcznie sterowana była nieźle kulawa.
Znam też ten dobrobyt dla twórców. Wszechobecna cenzura, nawet punkowe zespoły z Jarocina musiały przejść że występem przedstawiać teksty i liczyć na to, że pan cenzor nie dojrzy treści ukrytych pod jakimiś metaforami.
A rakiem Jasienicy to nawet bezpieka potrafiła postawić przyszłą żonę. Takie kurest.o.

Do góry stronyOffline

Strona 397 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 396 | 397 | 398 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,