2022-05-15 18:20:22, iwona38 napisał(a): wybory g... zmienia. Zawsze wygrywa opcja, ktora ma wygrac. Frakcja, ktora wylamuje sie z ogolnie pojetego trendu jest systematycznie niszczona.
Gdyby tak było to Janukowycz ze swoimi złotymi kiblami dalej by krzewił na Ukrainie swoje koncepcje.
Przykład konfederacji jest akurat najgorszy z możliwych bo nie jest trudno niszczyć frakcję, którą kompromituje jej własny lider, ale rozumiem o jakim zjawisku piszesz.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
"Rządząca w Szwecji Partia Socjaldemokratyczna opowiedziała się za przystąpieniem do NATO. Szwedzka premier Magdalena Andersson ma złożyć wniosek w tej sprawie ciągu kilku dni."
Na pierwszy rzut "oka" to faktycznie dla mnie wygląda jak by tz uchodźcy wojenni mieli większe przywileje jak Polacy co na to pracują.
Z powodu zaszłości historycznych to może pobudzać do nienawiści itd...
Często słychać słowa pocieszenia: z czasem to wam się podwójnie opłaci, ale jakoś nie widzę prac naukowych na ten temat. To nie znaczy że żadne społeczeństwo (kraj, kraina) na tym nie zyskali. Takie np. Stany czy Kanada rozwinęły się dzięki umiejętnie prowadzonej polityce emigracyjnej. Tu w Ameryce północnej przed przybyciem "najeźców" z Europy nie znano koła nie używano żelaza. Inna sprawa jak na tym wyszli tubylcy.
Ja pamiętam czasy przed rokiem 1980 jak z Polski było ciężko wyjechać na tz "zachód". Po prostu nie mieliśmy paszportu a ci co go otrzymali na określony wyjazd mieli obowiązek go "zdać" zaraz po powrocie do kraju.
Przekazywano sobie z "ust do ust" jakim sposobem można otrzymać paszport.
Władze wiedziały że nie można wydawać wszystkim paszportów bo może nastąpić lawina wyjazdowa.
Samotnym przeważnie nie wydawano paszportów. Żonaty z dziećmi ale tylko facet to miał największe szanse na wyjazd zarobkowy.
To funkcjonowało na dużej dozie hipokryzji, np Tomek otrzymał list od dalekiego wujka z Chicago w którym pisze : jestem już stary i trochę "niedomagam" proszę przyjedź do mnie na mój koszt zanim umrę. Tomek z takim listem szedł po paszport a tam widzą że to chłopak zaradny i żadnej pracy się nie boi, to samo w konsulacie po wizę. Wszyscy wiedzieli że Tomek jedzie do pracy na rok czasu ale oficjalnie to jedzie na odwiedziny do rodziny. W takim wypadku wszyscy byli zadowoleni: Tomek bo zarobił na wybudowanie domu, władze PRL bo przywiózł twardą walutę, Wuj Sam bo miał taniego robotnika co nie miał żadnego wsparcia socialnego a płacił podatki bo zazwyczaj dostawali tymczasowe nr podatkowe.
2022-05-15 20:34:01, Emeryt56 napisał(a): Wuj Sam bo miał taniego robotnika co nie miał żadnego wsparcia socialnego a płacił podatki bo zazwyczaj dostawali tymczasowe nr podatkowe.
Przed 9/11 w USA praktycznie każdy kto chcial mógł dostać SSN. Znam przypadki że ludzie przylatywali na turystycznej, na drugi dzień szli do Social Security Office i dostawali SSN od ręki. Następnego dnia szedł do pracy, nikt się nie pytał o status imigracyjny.
2022-05-15 18:56:17, iwona38 napisał(a): Jej przeciwnicy maja inne zdanie niz wy skoro wkladaja w to tyle wysilku.
Polityczne strony w internecie naparzają się równo ze sobą, ale niektórym wystarczy pozwolić na bycie sobą
Byli członkowie Partii Korwin, złożyli wniosek do sądu o rejestracje nowej partii, tylko coś tam im się pomyliło i w nazwie widnieje:
„Wolnościowcy poprzedni wpis wykreślić Wolnościowcy”
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
Bierząco sytuacja na Ukrainie, żółte tereny to ziemie odbite od Rosjan
Dziki wspominał o bojcach z separastycznych republik i ich wysokich morale, może się zastanowią nad swoim losem, Rosjanie naciskani przez ofensywę Ukraińska w pobliżu Charkowa uciekli na stronę Federacji Rosyjskiej ale nie wpuścili na swój teren żołnierzy z Doniecka i Ługańska. Wyglada na to że to oni zostaną zamknięci w kotle który od tygodni zwiastują onuce
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
Dzikiemu chyba głupio bo tak wierzył w Kacapów a tutaj okazuje się, że Ukraińcy w coraz większej ilości przechodzą do kontrofensywy i jak im się wszystko udaje, tak Orkom idzie wszystko tak samo jak wcześniej, czyli źle.
Ta cala ofensywa ukraincow to nadmuchany medialny balonik , od poczatku tej "pseudowojny" wszystkie media roznej opcji wypisują tylko o sukcesach ukraincow, nigdy nic o postepach Rosji. Ta wojna to ustawka by zukrainizowac Polskę, gdyby bylo inaczej to Rosja zmiotlaby ukraine w tydzien bo przewyzsza ich armie i wyposazenie x100 conajmniej