a "ktos" tu cisnal beke z davida ze to niemozliwe...
[ Ostatnio edytowany przez: cris82 12-05-2022 10:17 ]
Str 379 z 847 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2022-05-12 10:17:01 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"We wspólnym oświadczeniu prezydent Finlandii Sauli Niinisto i premierka tego kraju Sanna Marin przekazali, że Finlandia powinna jak najszybciej złożyć wniosek o przyjęcie do NATO. Dążenie tego kraju do członkostwa w Sojuszu to skutek agresywnej polityki Rosji i inwazji na Ukrainę."
a "ktos" tu cisnal beke z davida ze to niemozliwe... [ Ostatnio edytowany przez: cris82 12-05-2022 10:17 ] |
Gwontownik | Post #2 Ocena: 0 2022-05-12 12:53:24 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
tu się z ruskich śmieją , że sobie jakoś radzą, tymczasem sami niewiele więcej potrafią.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Emeryt56 | Post #3 Ocena: 0 2022-05-12 15:27:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2022-05-12 03:37:52, daavid napisał(a): Każdy żyje w jakiejś bańce. Nie słyszałem, żeby ktokolwiek z moich znajomych narzekał na Ukraińców. Cześć cieszy się bo mają kogo zatrudnić. [ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 12-05-2022 04:20 ] Masz rację , każdy ma swoją bańkę i to widzi z własnej perspektywy. Wczoraj troche podzwoniłem po rodzinie w PL bo w najbliższym czasie tam się wybieram i oczywiście zahaczyłem o temat Ukraińców w Polsce. Pierwszy przypadek: rodzina od kilku lat zatrudnia opiekunkę do starszej babci. Zawsze były płacone "pod stołem" i jak im się kończyła wiza to najczęściej one same sobie organizowały następczynie i wszyscy byli w miarę zadowoleni. Te opiekunki zazwyczaj były z małych miasteczek lub wiosek. Teraz wszystko się zmieniło, te grono opiekunek co już pracowały nie chce opuszczać Ukrainy i powiadają że czasy niepewne lepiej pozostać z rodziną. Dając ogłoszenia na polskim rynku pracy to oddzwaniają dziesiątki a może setki zainteresowanych ale to się okazuje że zazwyczaj są zainteresowani bo jest zapewniony własny pokój , wyżywienie, internet oraz płaca. Pracować ? to przy okazji jak znajdą czas. Wymagania płacowe niewspółmierne do ich pracy. Bardzo ciężko sprawdzić referencje bo to uciekinierzy i w dodatku ciągle szukających lepszej okazji i jak coś znajdą to z dnia na dzień odchodzą. Na moje zdziwienie powiadają mi, w fabryce czy na budowie łatwo kogoś sprawdzić bo po kilku godzinach widać co to za "ptica" i majster powie wracaj do domu. Z opiekunką to większe ryzyko bo idziesz do pracy i pozostawiasz cały dom z obcą osobą. Drugi przykład : rodzina wynajmuje mieszkanie w Krakowie i akurat teraz się zwolniło. Chcą wynająć komuś co jest obywatelem UE. Telefony się urywają ale przeważnie od Ukraińców lub organizatorów pomocy Ukraińcom . Ja pytam czy to nie rasizm z waszej strony? a oni mi odpowiadają: a co mamy powierzyć nieruchomość za ponad pół miliona komuś znikąd ? tak na słowo? Piszę o tym nie po to aby Ukraińców pokazać ze złej strony ale my ludzie z natury jesteśmy oportunistami i każdy ciągnie kołdrę w swoja stronę. Tak zawsze było , jest i będzie. . |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2022-05-12 23:20:22 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Cytat: 2022-05-11 23:13:16, Maat17 napisał(a): Cytat: 2022-05-11 22:51:00, karjo1 napisał(a): Ten osprzet tez do malego mieszkanka, czy po prostu kobieta lubi pobawic sie w survival i kucharzenie na swiezym powietrzu ![]() Nie Karjo. Raczej survival by obronic siebie I rodzinie. ...I to nie jest smieszne. ![]() Nie w tym rzecz, ze smieszne czy nie, ale, ze predzej ktos z takim sprzetem, nie bardzo obyty, do tego w emocjach, krzywde zrobi sobie czy bliskim, a nie potencjalnemu napastnikowi. W temacie mieszkan, dosc chyba oczywiste jest, ze wielu bedzie sie obawialo wynajac uchodzcom cos samodzielnego. Brak mozliwosci weryfikacji ludzi, realnej ilosci zamieszkalych, zabezpieczenia stalosci oplat, terminow najmu. Bo w przypadku najmu na miesiac - dwa, to jest najem krotkoterminowy i na innych stawkach niz najem np.12-miesieczny. Inne zyski, a potencjalnie podobny wklad kosztow przygotowania lokalu pod kolejnych najemcow. O ile pamietam, w przypadku nas jako swiezych emigrantow byla opcja albo pokoju albo najmu oplaconego na kilka miesiecy z gory (wlacznie z kaucja). |
Maat17 | Post #5 Ocena: 0 2022-05-12 23:57:48 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Tu inaczej. Prawo najmu I wynajmu.
W Polsce inaczej.... Moje pierwsze mieszkanie na emigracji to bylo 8 osob w dwoch pokojach, po 4 kazdy (nie w Europie). Cytat "Drugi przykład : rodzina wynajmuje mieszkanie w Krakowie i akurat teraz się zwolniło. Chcą wynająć komuś co jest obywatelem UE. Telefony się urywają ale przeważnie od Ukraińców lub organizatorów pomocy Ukraińcom . Ja pytam czy to nie rasizm z waszej strony? a oni mi odpowiadają: a co mamy powierzyć nieruchomość za ponad pół miliona komuś znikąd ? tak na słowo? Piszę o tym nie po to aby Ukraińców pokazać ze złej strony ale my ludzie z natury jesteśmy oportunistami i każdy ciągnie kołdrę w swoja stronę. Tak zawsze było , jest i będzie. " Koniec cytatu. Ile taki czynsz? I ile metrow? Tak z ciekawosci pytam. Dziekuje W Polsce drogo, ale przynajmniej mozna mieszkac "na kupie" by nie byc bezdomnym. [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 13-05-2022 00:14 ] |
|
|
Emeryt56 | Post #6 Ocena: 0 2022-05-13 01:28:50 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Misia, to mieszkanie jest w Krakowie- Prokocim, 38 metrów, dwa pokoje za 1800 zł plus 486zł chyba za ciepłą wodę i usługi komunalne.
Nie wiem czy to dużo czy nie. Wisi na popularnym portal. Na fotkach to nawet widzę że chyba z wyposażeniem, więc się nie dziwie ze się boją. . |
Maat17 | Post #7 Ocena: 0 2022-05-13 01:57:05 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Dziekuje. Ja to tak z ciekawosci.
Ja chyba o tym juz pisalam..... Moja ciocia (starsza osoba lat okolo 76) chciala "ugoscic" dwie kobiety I trojke dzieci. Jakas daleka, daleka rodzina jej zmarlego meza. Mieszkanie za darmo na wsi. Jedynie to zywnosc I do oplat by sie dorzucili.... Bardziej chodzilo o to by nie byla sama.... oni nie chcieli, popatrzyli i pojechali do miasta. Ja tak pytam, bo ile trzeba zarabiac w Polsce, by sobie tam mieszkac. 38 mertow to mniejsze niz moje tu. 2286 na miesiac za 38 mertow - duzo. Kolega ma tez mieszkanie gdzies pod Krakowem, 33metry wynajem 1700 + 320 czynsz do wspolnoty. Minusem jest wszystko na prad, ogrzewanie tez. Na jedna osobe..... ech. Ja sie ludziom nie dziwie, bo jak maja kredyt, to chca, by wynajem splacal kredyt, a nie na ujemnym. Choc z drugiej strony, jesli kraj pozwolil "IM" przyjechac, to powinnien pomoc w zakwaterowaniu, a nie spychac na spoleczenstwo. "Jakos to bedzie". Moja siostra bardzo sie obawia jak to bedzie na jesien, zime.. Mieszka tam, "gdzie diabel powiedzial Dobranoc" gleboko w Bieszczadach. [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 13-05-2022 02:28 ] |
Wielim | Post #8 Ocena: 0 2022-05-15 06:51:26 (3 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ziobro mowi ze morderstwo Polaka w Warszawie ktory stanął w obronie zaczepianych kobiet bylo z rąk innego Polaka a nie ukrainca. Maja juz nawet jego dane. Dziwne ze wszedzie go poszukają i mają tylko zdjecie z monitoringu w dodatku słabej jakości, jakby wiedzieli kim naprawde jest to mieliby jego normalne zdjecia. Ciekawe jak to sie dalej pociągnie, kim naprawde jest sprawca , nieważne czy Polak czy ukr za taką ciotowata zbrodnie z nożem powinien dostsc dożywocie bez zadnego prawo do wcześniejszego zwolnienia
|
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2022-05-15 07:38:12 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Już samo stwierdzenie, że "nie jest to ukrainiec" jest nową, bardziej zdecydowana wersją 'Nie potwierdzam, nie zaprzeczam'.
Przecież normalnemu człowiekowi nawet na myśl by nie przyszło, że tak mogło być. Przestępcą jest czlowiek, a jego narodowość o ile może mieć wpływ na cechy "czlowieczenstwa" to nie zmieni faktu popełnienia przestępstwa. Po co więc dodawać takie informacje zamiast skupic się na piętnowaniu tego co złe? Jakiś wytłumaczalny powód istnieje? Sprawiedliwość wg obecnej władzy dziwnymi drogami chodzi, a najlepszym przykładem jest zdarzenie z ambasadorem rosji a właściwie kobieta odpowiedzialna za to dzieło. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 15-05-2022 07:40 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Wielim | Post #10 Ocena: 0 2022-05-15 08:04:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
W narodzie ukrainskim większa sklonnosc do morderstw i to w najbardziej bestialski sposób co widzimy na przykładzie Wolynia- najokrutniejszego ludobojstwa w historii ludzkości. Samo panstwo ukrainskie powstało na niezamieszkałych wtedy ziemiach II Rzeczypospolitej, ściągali tam najgorsi przestępcy Europy , mogli się tam schornic bo nie bylo tam ani policji ani sądownictwa. A Polskę i Polakow nienawidzą od zawsze. Znienawidzony bogatszy sąsiad. Ktos napisze ze Wolyn byl dawno, tylko dlaczego imieniem bandery nazywa sie ulice , place , stawia pomniki a rok 2022 JEST ROKIEM BANDERY NA UKRAINI
|