[ Ostatnio edytowany przez: Thorin 27-04-2022 23:37 ]
Str 337 z 847 |
|
---|---|
Thorin | Post #1 Ocena: 0 2022-04-27 23:30:24 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 23-06-2021 Skąd: Saffron Walden |
A na Ukrainie dalej nie ma problemu z gazem, moze teraz Ukraincy nam, troche dadza? Hahahah, paranoja w jakich czasach zyjemy znowu sie ze starym poklocilem a dopiero miesiac temu przyznal mi calkowita racje co do covida.... tak samo za 2 lata powie o cyrku Ukrainskim.... ludzie to de*** w wiekszosci...nic sie na bledach nie uczA.
![]() [ Ostatnio edytowany przez: Thorin 27-04-2022 23:37 ] |
Thorin | Post #2 Ocena: 0 2022-04-27 23:34:04 (3 lata temu) |
Sorry zapomnialem edytowac poprzedni. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Thorin 27-04-2022 23:35 ] |
DADAM1986 | Post #3 Ocena: 0 2022-04-28 00:03:09 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2017 Skąd: Waterlooville |
Ja z moim nie gadam juz pol roku od listopada.
U mojej corki prosili o rozrysowanie drzewa genealogicznego rodziny i dzieci maja opowiadac o tym. Chyba nasze zacznie sie ode mnie jak tak dalej pojdzie… |
Thorin | Post #4 Ocena: 0 2022-04-28 00:08:06 (3 lata temu) |
Ja juz sobie powiedzialem ze ojca praktycznie nie mam jako tak , wspomnienia zostaly, szacunek trzeba miec , ale on juz przepadl niestety gazety, tv , racjonalne analizy.... to nie ten sam czlowiek co przed 2019, wszystko co powie tvp , duda najlepszy wie co robi itp. A wujek drugi biegun tvn24.... nie wiem po co jade do tej Polski z rodzina , chyba po to zeby pomidory od babki zjesc wielkosci piesci
![]() [ Ostatnio edytowany przez: Thorin 28-04-2022 00:10 ] |
daavid | Post #5 Ocena: 0 2022-04-28 12:00:07 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2022-04-28 00:08:06, Thorin napisał(a): Ja juz sobie powiedzialem ze ojca praktycznie nie mam jako tak , wspomnienia zostaly, szacunek trzeba miec , ale on juz przepadl niestety gazety, tv , racjonalne analizy.... to nie ten sam czlowiek co przed 2019, wszystko co powie tvp , duda najlepszy wie co robi itp. A wujek drugi biegun tvn24.... nie wiem po co jade do tej Polski z rodzina , chyba po to zeby pomidory od babki zjesc wielkosci piesci ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>Thorin</i> 28-04-2022 00:10 ] Wielką krzywdę wyrządziły Ci te "internety"... |
|
|
SweetLiar | Post #6 Ocena: 0 2022-04-28 13:25:04 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2022-04-27 22:53:48, DADAM1986 napisał(a): "Dlatego, że obie strony zobowiązane są przestrzegać umowę, która je obowiązuje. No chyba, że drobnym druczkiem dopisana jest klauzula: nie dotyczy w przypadku pomagania państwu, które akurat Rosja sobie napadnie. Tego nie wiem." Wiesz co Sweetliar... Między innymi przez Twoje powyższe wydedukowanie proszę zostań przy moderacji, a myślenie zostaw innym. Dzięki To był sarkazm w odpowiedzi na twoje pytanie bo wyraźnie nie zrozumiałeś, że pomaganie jakiemukolwiek państwu nie jest podstawą do łamania zawartych umów. Może gdybyś przytoczył co konkretnie w tych "ścierwomedia" cię oburzyło to byśmy się lepiej zrozumieli. Cytat: 2022-04-27 09:13:19, DADAM1986 napisał(a): Ale dlaczego w scierwomediach jest dzisiaj napisane, ze Rosja lamie jakies tam traktaty zakrecajac Polsce gaz? Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
DADAM1986 | Post #7 Ocena: 0 2022-04-28 13:50:45 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2017 Skąd: Waterlooville |
Nie będę się silił na tłumaczenie ani analogie, ponieważ prościej akurat tego zagadnienia nie potrafię przekazać.
W każdej sytuacji życiowej postąpiłbym tak samo jak Ruski w tej konkretnej sytuacji. Taką Polską bawiłbym się jak chciał. Raz odciął, a drugim razem potroił ceny. Polska niestety nie niesie tylko pomocy humanitarnej, ale też MILITARNĄ a to ogromna różnica. Skąd ta złość na Polskę?>>> Nie potrafiła Polska zapewnić sobie ani alternatywnego źródła gazu, ani konkretnych zapasów pomimo kilkudziesięcioletnich przepychanek z rosyjskimi gazownikami. Bujda o 86% pełnych magazynów została tutaj szybko rozszyfrowana przez Gwontownika. Zapasy są śmiesznie niskie. Nie potrafiliśmy wymusić na sojusznikach jak NATO natychmiastowej reakcji w sprawie Ukrainy (która też zresztą została zdradzona, a przecież broń atomową oddała...) Po co w ogóle istnieje Unia Europejska i ta cała szemrana gadka o jedności, skoro ruski zakręca Polsce gaz i w panice szukamy od kogo KUPIĆ? Polacy przygarniają miliony uchodźców pod swój dach a gazu nam nikt nie użyczy lub pożyczy?! Trzeba "kupić!!!" bo za chwilę Polacy razem z przygarniętymi ukraińskimi rodzinami zamarzną:/ Gdzie solidarność Europy dla Polski? Przecież to są jaja. Polacy byli i są zostawieni sami sobie. Reszta to pod publiczkę i mydlenie oczu pseudo traktatami i innymi papierkami. Tak więc droga Sweetliar w DUŻYM skrócie, te umowy są tyle warte ile były warte wcześniej, czyli nic. Polska jest nic nie wartym uwagi państewkiem, całkowicie uzależnionym gospodarczo od silniejszych kolegów z zachodu, którzy mają Polskę głęboko w D. Pytam retorycznie więc, dlaczego Rosja ma się nami przejmować, takim małym robaczkiem który wysyła broń Ukrainie? Czy unia w ramach jedności nie powinna nam zamrozić ceny gazu przynajmniej na jakiś czas? No niestety biznes jest biznes ![]() |
Thorin | Post #8 Ocena: 0 2022-04-28 14:17:00 (3 lata temu) |
Cytat: 2022-04-28 12:00:07, daavid napisał(a): Cytat: 2022-04-28 00:08:06, Thorin napisał(a): Ja juz sobie powiedzialem ze ojca praktycznie nie mam jako tak , wspomnienia zostaly, szacunek trzeba miec , ale on juz przepadl niestety gazety, tv , racjonalne analizy.... to nie ten sam czlowiek co przed 2019, wszystko co powie tvp , duda najlepszy wie co robi itp. A wujek drugi biegun tvn24.... nie wiem po co jade do tej Polski z rodzina , chyba po to zeby pomidory od babki zjesc wielkosci piesci ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>Thorin</i> 28-04-2022 00:10 ] Wielką krzywdę wyrządziły Ci te "internety"... Tak pozwoliły mi być wolnym i świadomym człowiekiem, a nie przestraszonym i wierzącym w dobrodziejstwo swoich panów jak ty... Jesteś biednym człowiekiem , relizujesz cele innych , ja realizuje swoje...... to nas różni. |
daavid | Post #9 Ocena: 0 2022-04-28 15:03:15 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2022-04-28 14:17:00, Thorin napisał(a): Cytat: 2022-04-28 12:00:07, daavid napisał(a): Cytat: 2022-04-28 00:08:06, Thorin napisał(a): Ja juz sobie powiedzialem ze ojca praktycznie nie mam jako tak , wspomnienia zostaly, szacunek trzeba miec , ale on juz przepadl niestety gazety, tv , racjonalne analizy.... to nie ten sam czlowiek co przed 2019, wszystko co powie tvp , duda najlepszy wie co robi itp. A wujek drugi biegun tvn24.... nie wiem po co jade do tej Polski z rodzina , chyba po to zeby pomidory od babki zjesc wielkosci piesci ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>Thorin</i> 28-04-2022 00:10 ] Wielką krzywdę wyrządziły Ci te "internety"... Tak pozwoliły mi być wolnym i świadomym człowiekiem, a nie przestraszonym i wierzącym w dobrodziejstwo swoich panów jak ty... Jesteś biednym człowiekiem , relizujesz cele innych , ja realizuje swoje...... to nas różni. A jak te cele realizujesz? Wklejając mema w social mediach, pisząc głupoty na forum i obrażając się na ojca? |
Emeryt56 | Post #10 Ocena: 0 2022-04-28 15:21:01 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Co a tą Ukrainą ?
Strach myśleć co dalej. Jak na krótką metę Putin nie będzie widział dla siebie pomyślnego rozwiązania tej wojny to użyje "atomówki" aby zastraszyć i nie dopuścić do uzbrojenia Ukrainy. Mówi się o wojnie w kosmosie bo z tamtąd przychodzą namiary dla artylerii i nawet dla snajperów. Życie ludzkie jest za nic. Decydenci rysują sobie na planszy ule ludzi mogą poświęci na straty aby osiągnąć swoje cele lub częściowo powstrzymać przeciwnika i wydłużyć konflikt czekając na pomoc. Żołnierze i cywile niepotrzebnie giną a kto zyskuje ? Chyba tylko jeden kraj zyskuje, ten co sprzedaje uzbrojenie i ropę oraz skroplony gaz ziemny a swojego żołnierza nie wyśle na pole walki. Jak już nowe kontrakty bendą podpisane to darmową pomoc militarna można zakończyć, a puki co to dobry poligon. Otwarcie granic dla dla uciekinierów z Ukrainy oraz nadanie im Nr. PESEL to wydaje mi się że nie było by innego wyjścia i tak by przeszli przez granicę nie zarejestrowani tworząc Ukraińskie kryminalne podziemie w Polsce. System informatyczny zarządzający "PESEL" był praktycznie od ręki zdolny zarejestrować kilka milionów nowych "dusz" praktycznie dostępny w karzdej gminie. Zakładam że dla uchodźców zarezerwowano osobną pulę Nr co by łatwo było wyliczyć poniesione koszty itd. Trzeba przyznać że jest to trochę męczące widzieć wszędzie obce flagi narodu co do niedawna był przedstawiany jako oprawca Polskiego narodu . Hmm... może to być jako mniejsze "zło" od innej bardziej wrogiej alternatywy. Ustawy i rozporządzenia sa pisane na kolanie więc w praniu różnie to wychodzi, zawsze to można poprawić. Wychodzi na to że "rozgrzeszam" poczynania PiSu?. Nie koniecznie ale globalnie nie widzę dużo lepszych rozwiązań. Obozy dla uchodźców w Polsce? dla kilku tys. to może tak ale nie dla 1-2 miliona, trzeba zapewnić odpowiedni (europejski) poziom . Czasem czytam hasła: Polska dla Polaków, albo pierwszeństwo dla Polaków itd. Niby to naturalne bo to od dawien dawna tak było że najpierw jest klan rodzinny, klan "chorągwi", klan sprzymierzonych z "chorągwią" do tego dochodzą religie itd. Prawie każdy z nas ma to we "krwi" zławianie po znajomości, najpierw dla brata, siostry, rodzica, swojego dziecka itd. Niby to prawnie jest zakazane bo to "kumoterstwo" ale życie jest takie a nie inne. Czas goi rany ale nie wiemy ile to zabierze czasu i jakie i kto poniesie koszt. I wiele można by tu pisać i rozumie tych co tu piszą bo to w tym poczuciu bezsilności trochę przynosi ulgi. |