MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 332 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 331 | 332 | 333 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

Str 332 z 847

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2022-04-25 10:57:52 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Roznia sie przede wszystkim celem.
W UK NIN sluzy do podjecia pracy, odprowadzania skladek na ubezpieczenie zdrowotne.
W Pl przysluguje obcokrajowcowi w przypadku planowanego dluzszego pobytu, do celow podatkowych.
Rozszerzony zakres uprawnien dla Ukraincow z przyznanym PESEL pozwala na korzystanie z zasilkow socjalnych (ogolnodostepnych i celowanych dla uchodzcow ukrainskich).
Nie jest natomiast wymagany do podjecia pracy, zalozenia konta bankowego, najmu lokalu czy zapisania dziecka do szkoly/przedszkola etc.
Jednoczesnie sugeruje pozostanie danej osoby na terenie Polski na dluzszy okres.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2022-04-25 11:17:08 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Numer NIN, tak samo jak PESEL, służy do ewidencji ludności. Dla przykładu jak chcesz zarejestrować się na liście wyborców to pierwsze o co zapytają to numer NIN.
Gdyby dawać zasiłki bez numeru PESEL to z całą pewnością zdarzały by się nadużycia. Poprzez numer PESEL łatwo można znaleźć, że ktoś o coś już aplikował. Bez numeru PESEL raczej ciężko zapisać się do lekarza.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2022-04-25 11:32:45 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Jest to jedna z opcji ewidencji.
Podajesz przyklady zastosowan w przypadku posiadania obywatelstwa polskiego i praw obywatelskich.
Podobnie z lekarzem, gdzie dla osob zamieszkujacych Polske wyznacznikiem jest praca zawodowa i odprowadzanie skladki zdrowotnej.

Jak to sie ma do uchodzcow?
Dostep do leczenia mja przyznany na bazie potwierdzenia Strazy Granicznej.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2022-04-25 12:27:56 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Umówiłem się na rozmowę telefoniczną z lekarzem w Polsce. Zupełnie prywatnie. Przy rejestracji poproszono mnie o PESEL bo jak mi powiedziano, w razie konieczności wysłania mnie na badania, będzie niezbędny.

Bardzo ciekawy wywiad: https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28369106,putin-jako-pozyteczny-idiota-bidena-dzieki-tej-wojnie-usa.html#s=BoxMMtCzol1

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #5 Ocena: 0

2022-04-25 13:42:44 (3 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Cytat:

2022-04-25 12:27:56, daavid napisał(a):
Umówiłem się na rozmowę telefoniczną z lekarzem w Polsce. Zupełnie prywatnie. Przy rejestracji poproszono mnie o PESEL bo jak mi powiedziano, w razie konieczności wysłania mnie na badania, będzie niezbędny.

Bardzo ciekawy wywiad: <a href="https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28369106,putin-jako-pozyteczny-idiota-bidena-dzieki-tej-wojnie-usa.html#s=BoxMMtCzol1" target="_blank" target="_new">https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28369106,putin-jako-pozyteczny-idiota-bidena-dzieki-tej-wojnie-usa.html#s=BoxMMtCzol1</a>

Moj maz od lat robi badania w PL i drobne zabiegi medyczne (prywatnie oczywiscie, ale rowniez, te na kt trzeba skierowanie lub zrobic w klince) i jakos nigdy go o PESEL nie pytaja- jedynie o kase. Nie jest Polakiem, PESEL nie ma i miec nie bedzie.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2022-04-25 15:23:31 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2022-04-25 05:10:48, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2022-04-24 21:57:02, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

Nie wchodząc głębiej w szczegóły, bo to nie temat o Turcji (można taki założyć), to co napisałeś powyżej już jak najbardziej Turcji dotyczy.

To tylko przykład przykład.
A jeśli uważasz, że wątek zjeżdża z tematu to interweniuj wcześniej, zamiast podtrzymywać dyskusję, a uwagę zwracać dopiero po wyczerpaniu argumentów.

Wątek nie zjechał z tematu tylko przez to, że podany został jakiś przykład dlatego nikt ci nie zwracał uwagi, ale widzę, że się jeżysz na moją odpowiedź do tego przykładu.

Cytat:

2022-04-25 03:57:14, Wielim napisał(a):
dostaje wieksze prawa niz obywatel ktory utrzymuje ten kraj

Konkretnie jakie są to prawa?

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Thorin

Post #7 Ocena: 0

2022-04-25 15:32:15 (3 lata temu)

Thorin

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 23-06-2021

Poczytaj jakie to są prawa, skoro jesteś taka obeznana w tematach antypolskich i ANTYPOLAKA!!!

Stefan Żeromski "Kto na ziemię ojczystą, chociażby grzeszną i złą, wroga odwiecznego naprowadził, zdeptał ją, stratował, splądrował, spalił, złupił rękoma cudzoziemskiego żołdactwa, ten się wyzuł z ojczyzny. Nie może być ona dla niego nigdy domem, ni miejscem spoczynku. Na ziemi polskiej nie ma dla tych ludzi już ani tyle miejsca, ile zajmują stopy człowieka, ani tyle, ile zajmuje mogiła".

"Budowa mieszkań potwierdza fakt że to masowe przesiedlenie a nie pomoc humanitarna. Budowa (sprowadzanie) nowego elektoratu pod przyszłe wybory w UkroPolsce idzie pełna para. "

[ Ostatnio edytowany przez: Thorin 25-04-2022 15:39 ]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #8 Ocena: 0

2022-04-25 15:50:39 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

A gdzie budują domy dla Ukraińców? Wg Dzikiego jestem Ukraińcem - może załapię się na coś?

Do góry stronyOffline

Thorin

Post #9 Ocena: 0

2022-04-25 16:00:57 (3 lata temu)

Thorin

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 23-06-2021

Chyba jesteś (w miare) inteligentnym gościem i umiesz używać google, wystarczy wpisać wybraną fraze , każde większe miasto w polsce i miasta powiatowe będą budować przykład.

https://dzieje.pl/dziedzictwo-kulturowe/archidiecezja-lodzka-wybuduje-osiedle-dla-uchodzcow-z-ukrainy

https://legaartis.pl/blog/2022/03/25/ambasador-ukrainy-wspolpracujemy-z-polskim-rzadem-nad-przyjeciem-panstwowego-programu-ktory-zapewni-budowe-mieszkan-dla-ukraincow/

"Polacy są strasznie naiwni... Polacy nie dostana pieniędzy za uchodźców! dostaną je uchodźcy na "nowe życie" w Polsce!!!!"

"Tego co się dzieje, nie da się słuchać na spokojnie. Dziwne jest tylko to, że młodzi ludzie, których ten dramat najbardziej dotyczy siedzą pokornie i swoją aktywność ograniczają do klikania w klawiaturę, ze złudną nadzieją, że ktoś inny to za nich załatwi. A tu liczy się czas, bo jak widać, to dopiero początek przywilejów.
Pozdrawiam"

"Żyję -dziesiąt lat w naszym kraju, nigdy żaden rząd nie dbał o lokum dla swoich obywateli, tak jak teraz dba o obcokrajowców... Do tej pory Polacy mieszkają dwa, trzy pokolenia w klitkach, bez jakichkolwiek wygód takich jak łazienka, a często i WC jest wspólne dla kilku rodzin. Przykro patrzeć i słuchać o tym co się dzieje..."

"Nigdy nie mogli wybudować tanich mieszkań dla Polaków. Znam rodzinę wielodzietną, która mieszka od wielu lat w czymś co wygląda jak dobudowany kurnik przy domu. Kuchnia w przedsionku, pokój z przedpokoju oraz 1 pokój, który przedzielili na 2 części, w tym jedna część bez okna. To wszystko na małżeństwo z 5 dzieci. Gmina od lat rozkłada ręce, że nic lepszego dla nich nie ma. Trzeba mieć inny paszport."

"Znam osobiście kilkoro ludzi, którzy kilkanaście lat czekali na przydział małego mieszkania "z odzysku komunalnego" w Krakowie a w Wydziale Mieszkalnictwa słyszeli latami, że "trzeba czekać bo nie ma mieszkań". Budowa mieszkań komunalnych wygląda tak, że rozchodzą się od razu bo jest mało plus do tego afera z ulokowaniem ostatnio rodzin urzędników magistratu w nowym bloku "dla potrzebujących" vis a vis Centrum Handlowego Krokus i Serenady. Do tego trzeba dodać tabuny bezdomnych, których możnaby wywrwać z bezdomnośći i kobiety z dziećmi latami mieszkające w Ośrodkach dla ofiar przemocy w rodzinie bo nie ma mieszkań do przydzielenia a potrzebujących jest dużo. Co nam to, jesteśmy bogatym krajem, forsy mamy pełno i nie mamy swoich problemów to możemy "świat zbawiać" tym bardziej, że to naszym kosztem i naszą stratą. Nie słyszałem żeby pan Morawiecki czy Duda odstąpił tym uchodźcom swoje mieszkanie, swoją pracę czy swoje jedzenie???"

"Polacy nie mają gdzie mieszkać, dorosle dzieci mieszkaja z rodzicami bo nie stać ich na własne mieszkanie, a jak wezmą kredyty to będą je splacac przez 30 40 lat a tu proszę osiedla z wysokim standardem dla przesiedlencow"

"Jestem Polakiem i imigrantem ekonomicznym - mieszkam w innym mieście niż rodzinne, ponieważ nie miałem pracy i przeniosłem się za pracą do innego miasta.. pracuję i mieszkam już 4 lata w hotelu o standardzie "prawie kartonu pod-mostowego" - czas oczekiwania na komunalne mieszkanie w "nowym mieście" to ok. 10 lat - skoro Ukraińcy mają dostawać mieszkania od ręki (za to tylko że są), to można sobie wyobrazić stan frustracji Polaków, jeśli idzie o "pomaganie Ukrom".."
"Rząd skupuje pieniądze o wartości makulatury zwane hrywną za dolary, których sam nie drukuje zatem wysoki standard będzie opłacony. Jak się jeszcze zjawią macherzy, których na UA nie brakuje to i drukarnie walut wszelakich szybko powstaną. Wtedy przeciętny Polak będzie musiał zamiast rurek znowu wskoczyć w dresy i zamiast late z mleka sojowego popijać sterydy by się jakoś nie odróżniać. Reszta będzie zdana na łaskę nowych panów znad Dnipro. A i w TVN-ie pewnie teraz kultura dyskusji wzbogaci się o jakieś elementy sztuk walki, oblewania różnymi płynami czy plucia do celu. Uczmy się drodzy państwo."

Gdy mówiłam o tym co myślę, o tej sytuacji na f znanym portalu zostałam ruskim trolem i życzono mi śmierci... Nie mam już tego.. Co myślę.? Pomagacze którzy takim ostrym tonem reagowali teraz będą płakać. Pomagać tak ale.... Do tego doszło że ludzie myślący trzeźwo muszą zważać na słowa. W jakiej demokracji my żyjemy? Czy ja jestem gdzie jestem? To jest jak senny koszmar.

"Idą ciężkie czasy i będziemy siebie potrzebować nawzajem, my Polacy dobrzy życzliwy ale nie nawini jak 90% ale nawet jeżeli 4-5MLN jest obudzonych może więcej niż te 33 MLN zombie co TVN I TVP powie"

[ Ostatnio edytowany przez: Thorin 25-04-2022 16:19 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2022-04-25 17:06:10 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Co do PESEL przy prywatnym dostepie do opieki medycznej, zdarza sie pytanie, ale nie ma problemu jesli ktos nie dysponuje takim.

CO do uprawnien i pomocy uchodzcom z Ukrainy, proponuje poczytac o nowych rozwiazaniach prawnych, pomocy prywatnej, nakrecanej medialnie przy jednoczesnym blokowaniu, jako niestosowne, opinii o przesadzie, nadmiarze i nadopiekunczosci.

Jako ciekawostka, pojawiaja sie zapytania uchodzcow o adopocje zwierzat (kotow, psow) w Pl.
I nie sa to pojedyncze zapytania.
Naprawde to jest podstawowa potrzeba ludzi znajdujacych schronienie w prywatnych domach czy budynkach publicznych?

Kolejna ciekawostka jest przyklad zaparkowanych aut na ukrainskich tablicach, dobrej klasy, 'mlodych' aut pod zaprzyjaznionymi adresami w Pl, gdzie zdarzaja sie miejsca parkingowe, ale ludzie pomieszkuja w innych miejscach.
Adresy z cyklu okolic podmiejskich, gdzie ludzie generalnie sie znaja i dosc latwo ustalic 'obce' auto bez kierowcy, a miejsce parkingowe dosc bezpieczne nawet na dlugi postoj.

Do góry stronyOffline

Strona 332 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 331 | 332 | 333 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,