Str 321 z 847 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
iwona38 |
Post #1 Ocena: 0 2022-04-16 15:46:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat:
2022-04-16 13:19:40, SweetLiar napisał(a):
Cytat:
2022-04-16 12:34:08, iwona38 napisał(a):
Cytat:
2022-04-16 12:15:35, cris82 napisał(a):
ja ciebie rozumiem i twoja babcie rowniez takie rzeczy dzieja sie czesto warto wspomniec tu chociazby o syndromie sztokholmskim jako przykladzie dzisiejszych czasow
ale dla mnie w ogolnym rozrachunku i ocenie historii licza sie fakty nie emocje
Nie wiem wiec o jakim syndromie sztokholmskim mowisz.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale wydaje mi się, że Crisowi chodziło o to, że ci ludzie nie znaleźli się w tych obozach z własnej woli, ale z winy tych, którzy ich później "ratowali”. Moja Mama i Babcia też były w takim obozie. Mama wtedy niewiele z tego rozumiała, być może odczuwała jakąś wdzięczność jako dziecko.
Muszę jeszcze dodać, że kiedy jedni ruscy "ratowali” moją rodzine, inni mordowali dziadka.
Sweet czy twoj dziadek byl zolnierzem? Niemieckie obozy koncentracyjne byly przeznaczone do likwidacji narodu zydowskiego. Kobiety, dzieci, starcy masowo zabijani i paleni w piecach. Od takiego losu ruscy wyzwalajac takie obozy ratowali ludnosc cywilna. Ruskie lagry czy jak ktos woli gulagi byly przeznaczone dla jencow wojennych. Nie slyszalam zeby palono ludnosc cywilna w piecach.
Ja wiem, to nie umniejsza ich winy, natomiast jestem w stanie zrozumiec ludzi, z obozow koncentracyjnych, ze witali ich z usmiechem i radoscia. Byc moze ktos to moze nazwac synromem sztolkhomskim. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
|
DADAM1986 |
Post #2 Ocena: 0 2022-04-16 15:56:37 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2017 Skąd: Waterlooville |
Dziki, ale zaorales tych dwoch nieukow. Mistrzostwo.
Teraz troche pomilcza, a potem jazda ta sama plyta od poczatku haha
|

|
 |
|
daavid |
Post #3 Ocena: 0 2022-04-16 16:04:03 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2022-04-16 15:56:37, DADAM1986 napisał(a):
Jakbyś miał wiedzę z historii z podstawówki to byś wiedział, że głupoty napisał. A że nie rozumiesz co Dziki napisał to ci się wydaje, że tam są jakieś mądrości.
Rosja sobie weszła na mocy porozumienia zawartego z III Rzeszą jeszcze przed wojną, gdzie razem podzielili łupy.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #4 Ocena: 0 2022-04-16 17:17:24 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2022-04-16 15:46:53, iwona38 napisał(a):
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja ciebie rozumiem i twoja babcie rowniez takie rzeczy dzieja sie czesto warto wspomniec tu chociazby o syndromie sztokholmskim jako przykladzie dzisiejszych czasow
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale wydaje mi się, że Crisowi chodziło o to, że ci ludzie nie znaleźli się w tych obozach z własnej woli, ale z winy tych, którzy ich później "ratowali”. Moja Mama i Babcia też były w takim obozie. Mama wtedy niewiele z tego rozumiała, być może odczuwała jakąś wdzięczność jako dziecko.
Muszę jeszcze dodać, że kiedy jedni ruscy "ratowali” moją rodzine, inni mordowali dziadka.
Sweet czy twoj dziadek byl zolnierzem? Niemieckie obozy koncentracyjne byly przeznaczone do likwidacji narodu zydowskiego. Kobiety, dzieci, starcy masowo zabijani i paleni w piecach. Od takiego losu ruscy wyzwalajac takie obozy ratowali ludnosc cywilna. Ruskie lagry czy jak ktos woli gulagi byly przeznaczone dla jencow wojennych. Nie slyszalam zeby palono ludnosc cywilna w piecach.
Ja wiem, to nie umniejsza ich winy, natomiast jestem w stanie zrozumiec ludzi, z obozow koncentracyjnych, ze witali ich z usmiechem i radoscia. Byc moze ktos to moze nazwac synromem sztolkhomskim.
Mój dziadek został zamordowany w Katyniu.
To raczej oczywiste, że ludzie uwolnieni z obozów byli wdzięczni. Ale my nie byliśmy przez chwilę w ich skórze i mamy szerszy obraz obozów, wojny, przyczyn jej wybuchu i okoliczności zakończenia niż oni w tamtej chwili.
Moja babia np zawsze bardzo dobrze wypowiadała się o niektórych Niemcach. Spotkała w swoim życiu dobrych ludzi, miała szczęście, ale to w żaden sposób nie rzuca nowego światła na II wojnę światową jako całość.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
cris82 |
Post #5 Ocena: 0 2022-04-16 17:18:34 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
haha typowe pierdu pierdu i odwracanie uwagi od winy rosji za konflikt ktory wywolali a do tego kryzys uchodzczy i zbrodnie wojenne sfrustrowanych kacapow na cywilach
caly ten syf zawdzieczamy putinowi oczywiscie ty celowo to pomijasz robiac z ukrainy winnego
przypomnij mi dziki co o katyniu pisales? bo nic mi nie swita jak na poczatku jeszcze czytalem twoje wpisy pelne propagandy i uznania dla rosji od a do z to ile mozna czytac suchary o wielkiej rosji ktorej zawdzieczasz istnienie wielkim rosyjskim niedzwiedziu hehe
no bo przeciez "jakbysmy mieli czekac na sojusznikow z ameryki" ot typowe kacapowskie pierdzielenie amerykanie z anglikami nic nie zrobili koniec wojny to zasluga rosji 😅😅😅
ja do rosji nic nie mialem dopoki nie ukrecili na siebie bata w oczach opinii publicznej na wlasne zyczenie rosja byla partenerm w ue i na swiecie zdziadziala i jest na celowniku na wlasne zyczenie udalo im sie z krymem uniknac jakichkolwiek konsekwencji i mysleli naiwni jak dziecko ze teraz bedzie podobnie a tu zonk i teraz zalosny putin musi co chwile straszyc arsenalem nuklearnym
dlaczego ja mialbym lubic system w ktorym dyktatorzy zapewniaja sobie wladze absolutna? tym sie roznimy ze ja mysle logicznie a ty myslisz za ruble ci co przyklaskuja to tez jakos nie pracuja w rosji tylko pisza sobie madrosci z zepsutego zachodu
pare tygodni temu kilku uzytkownikow robilo tu w portki na mysl ze rosja pojdzie jeszcze dalej nikt sie nie obawial ukrainy tylko rosji ciekawe dlaczego dziki? : ) pocieszajace jest to ze mozesz pisac i pisac a wiekszosc i tak widzi psychopate w putinie a rosje postrzega za nieobliczalny kraj gdzie obywateli karmi sie propaganda papka ktora twardo lykaja
najlepsze jest to ze jak sie kogos podpytasz o zdanie -osoby ktora jest w zwiazku z obywatelem rosji to dla tych ludzi wina rzadu rosji jest oczywista a tu niby Polak robi za adwokata putina gdzie rosjanie za inne niz putinowe poglady koncza w wiezieniu
|

|
 |
|
|
iwona38 |
Post #6 Ocena: 0 2022-04-16 18:13:49 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat:
2022-04-16 17:17:24, SweetLiar napisał(a):
Cytat:
2022-04-16 15:46:53, iwona38 napisał(a):
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja wiem, to nie umniejsza ich winy, natomiast jestem w stanie zrozumiec ludzi, z obozow koncentracyjnych, ze witali ich z usmiechem i radoscia. Byc moze ktos to moze nazwac synromem sztolkhomskim.
Mój dziadek został zamordowany w Katyniu.
To raczej oczywiste, że ludzie uwolnieni z obozów byli wdzięczni. Ale my nie byliśmy przez chwilę w ich skórze i mamy szerszy obraz obozów, wojny, przyczyn jej wybuchu i okoliczności zakończenia niż oni w tamtej chwili.
Moja babia np zawsze bardzo dobrze wypowiadała się o niektórych Niemcach. Spotkała w swoim życiu dobrych ludzi, miała szczęście, ale to w żaden sposób nie rzuca nowego światła na II wojnę światową jako całość.
I tu sie calkowicie z toba zgadzam.
Ja sie tylko obawiam, ze wojna na Ukrainie moze miec podobny przebieg i moze sie okazac, ze ruskie weszly bo im niemcy pozwolily, tak jak w II wojnie swiatowej. To by nawet tlumaczylo ten zart z 5tys. helmow w ramach pomocy. Obym sie mylila, bo Polska znowu bedzie na przegranej pozycji. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
Dzikizewsi |
Post #7 Ocena: 0 2022-04-16 18:52:09 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-03-2015 Skąd: Ceska Republika |
Cytat:
2022-04-16 16:04:03, daavid napisał(a):
Cytat:
2022-04-16 15:56:37, DADAM1986 napisał(a):
Jakbyś miał wiedzę z historii z podstawówki to byś wiedział, że głupoty napisał. A że nie rozumiesz co Dziki napisał to ci się wydaje, że tam są jakieś mądrości.
Rosja sobie weszła na mocy porozumienia zawartego z III Rzeszą jeszcze przed wojną, gdzie razem podzielili łupy.
Witam .
No to wypunktuj mi glupoty historyku . A moze histeryku .
Przepraszam cie Chris ale ten belkot bez znakow interpunkcyjnych i duzych liter potraktuje cieplym moczem , na nic innego nie zasluguje .
Przeczytalem ponownie regulamin forum i nie znalazlem punktu ze o Rosji moge pisac tylko negatywnie . Jesli cos przeoczylem to poprosze o nakierunkowanie .
Tak troche informacyjnie . Powoli sa zamykane sklepy z firmowymi logami ktore oglosily ze wychodza z Rosji w wyniku wojny na Ukrainie . Ogromnych podwyzek cen energii i paliw , jakie maja miejsce w Europie , jakos nie widac . Towary importowane powoli znikaja z polek sklepowych , zastepuje je produkt produkowany na miejscu . Wiem ze to niektorych nie interesuje ale naprawde myslicie ze nie da sie zyc bez sooper-dooper miekkiego papieru toaletowego i bez gaci z jakims logo ?
Po wspanialej akcji atakowania zon rosyjskich zolnierzy przez Ukraincow nastapila masowa akcja usuwania i blokowania kont na Instagramie i Tweeterze . Przylaczaja sie do tego takze firmy .
Mimo iz w mass mediach pisza iz morale rosyjskiego wojska i rosyjskich obywateli sa na dnie ci co znaja jezyk rosyjski widza rzecz calkowicie odmienna . Klip z Ukrainka podzynajaca gardlo rosyjskiego jenca zamiast wywolac strach spowodowal reakcje calkowicie odmienna . W sieci pojawily sie klipy zon zolnierzy bedacych na froncie ze nawet jak ich mezowie zginal to na front one same zglosza sie na ochotnika . Rosyjscy zolnierze po tym jak Ukraincy opubikowali filmy z mordowania jencow i torturowania zapowiadaja ze jesli to bedzie mozliwe nie pozwola sie wziasc zywcem . Poniewaz Putin nie oglosil mobilizacji punkty werbunkowe w Czeczenii , DNR i LNR sa pelne ochotnikow z calj Rosji . Koniec z delikatna wojenka .
Pozdrawiam
Dzikizewsi
|

|
 |
|
cris82 |
Post #8 Ocena: 0 2022-04-16 19:32:09 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
pisz pisz te kocopoly na zdrowie : )) warto bylo odwiedzic ten watek ponownie zeby popatrzec na twoja kompromitacje widac ze bez jednego lub 2 psychofanow dawida czy mojego nie masz tu zadnego wsparcia ze swoimi tezami o rosji i zlej ukrainie
ludzie maja obawy o uchodzcow ktorych zwalila nam na glowe rosja ale kazdy widzi ze wina w tym konflikcie jest po stronie kacapow dzisiaj i z historycznego punktu widzenia kaci a nie wybawiciele a swiadcza o tym przyklady przywolywanych tu osob jak cejrowski
czy skromnie udzielajacej sie tu iwona ktora nie pisze duzo ale jak juz wystawia laurke rzeznikom putina to nie przebiera w slowach
inni sie juz wypowiedzieli i nawet nie zagladaja czytac tych rewelacji o tym ze umiesz pisac dzieki armi czerwonej  to naprawde nie kazdy ma taka mocna psychike
dziki hehe obronca rzezi na ukrainie : ) jezeli masz wiecej takich newsow o bohaterskich ukrainkach ktore podcinaja gardla swoim oprawcom to udzielaj sie czescie to jest bardzo wartosciowa informacja ze chociaz jednego spotkala sprawiedliwosc bo zazwyczaj to ich pokazuja na yt jak placza do sluchawki takie tam maja morale glupki co sie tlumacza ze jechali na cwiczenia...
po obejrzenie kilku takich filmow to nawet robi sie ich zal powinni bawic sie na dyskotekach i i podrywac dziewczyny
ale szybko przychodzi otrzezwienie jak pomyslisz ze morduja niewinnych cywili gwalca kobiety i krada co popadnie
wielki rosyjski niedzwiedz hehe
[ Ostatnio edytowany przez: cris82 16-04-2022 19:44 ]
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #9 Ocena: 0 2022-04-16 19:42:56 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2022-04-16 19:32:09, cris82 napisał(a):
po obejrzenie kilku takich filmow to nawet robi sie ich zal powinni bawic sie na dyskotekach i i podrywac dziewczyny
I ty te filmy nazywasz jak? Historycznym zapisem czy może relacją z frontu? Nikt nie neguje konfliktu czy wojny. Jak to nazwiesz twoja brocha. Należy jednak mieć świadomość, że przekaz medialny i jego zawartość też są jego częścią, a to pod wielkim znakiem zapytania stawia szczerość i uczciwość przekazywanych "newsów". [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 16-04-2022 19:55 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #10 Ocena: 0 2022-04-16 19:49:03 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2022-04-16 19:32:09, cris82 napisał(a):
ludzie maja obawy o uchodzcow ale kazdy widzi ze wina w tym konflikcie jest po stronie kacapow a swiadcza o tym przyklady przywolywanych tu osob jak cejrowski
Cejrowski został przywołany w innym kontekście wypowiedzi, a za swój stosunek do konfliktu jaki wyraził na jego poczatku; że należy na konflikt spojrzeć obiektywnie poznając rację każdej ze stron, został potraktowany w sposób perfidny. Ale co ja tam wiem z tego pisania? Poczekam na jedynie słuszna interpretacje pod tytułem "co autor miał na myśli pisząc te slowa" Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|