MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 317 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 316 | 317 | 318 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

Str 317 z 847

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2022-04-14 13:03:34 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2022-04-14 05:22:28, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2022-04-13 23:59:20, daavid napisał(a):
Poza tym obie strony rozgrywają wszytko na wszystkich poziomach, także tych. "medialnych".

Ktoś przypadkiem prawdę napisał, ale czy to oznacza że można tak perfidnie kłamać?
Nie oni nie kłamią tylko taka politykę prowadzą. Nie rozśmieszaj mnie Dawid z takim spojrzeniem na świat.

Zależy jak na to spojrzysz. Dużo dzieje się w mediach społecznościowych i tam kreują się pewne obrazy, które mogą odbiegać od rzeczywistości.

Pamiętasz akcję z tym, że "cyganie ukradli czołg Putinowi"? Prawda jest taka, że wcale nie ukradli a sobie wzięli. Ruscy sprzęt porzucali bo kończyło się paliwo. Z jednej strony transporty paliwa były rozbijane a i paliwa bywało mniej bo ruskie saudaty potrafili sprzedać wcześniej coś za bimber albo żarcie.
Czy ta akcja z memami z czołgiem i Cyganami była przez kogoś zaplanowana? Być może, ale równie dobrze sama się tak rozwinęła.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

violettaphotogr

Post #2 Ocena: 0

2022-04-14 14:23:52 (3 lata temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Uwaga moderatora: Jest to już trzecia prośba. Kolejne próby śmiecenia zakończą się banem. SweetLiar.

#Violujemy

Do góry stronyOffline

Dzikizewsi

Post #3 Ocena: 0

2022-04-14 17:57:24 (3 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-03-2015

Cytat:

2022-04-13 18:42:28, daavid napisał(a):
Możliwość członkostwa w NATO skomentowała także premier Szwecji Magdalena Andersson.

- "Krajobraz bezpieczeństwa całkowicie się zmienił" po inwazji na Ukrainę i "biorąc pod uwagę tę sytuację, musimy naprawdę przemyśleć, co jest najlepsze dla Szwecji, naszego bezpieczeństwa i pokoju w tej nowej sytuacji" - powiedziała Andersson.

- To bardzo ważny moment w historii. Jest czas przed i po 24 lutego" - dodała Andersson. - Myślę, że naprawdę trzeba przeanalizować nową sytuację, zrobić to bardzo poważnie, zastanowić się nad konsekwencjami, plusami i minusami wszystkich potencjalnych dróg rozwoju - zapowiedziała premier Szwecji.

https://www.rp.pl/polityka/art36071721-szwecja-w-nato-premier-zapowiada-gleboka-analize

Witam .
To teraz prosze przeczytac cala wypowiedz premier Szwecji a nie to co sie wydawalo redakcji Rzepy . Gleboka analiza bezpieczenstwa Szwecji przeprowadzona przez jej rzad musi automatycznie oznaczac przystapienie tego kraju do NATO , no to musial wywnioskowac prawdziwy geniusz geopolityki , tym bardziej ze w tej samej wypowiedzi ta sama premier zaprzecza by toczyly sie jakiekolwiek rozmowy w sprawie przystapienia Szwecji do paktu . Manipulacja czy fakenews , sami ocencie .
Przyzwyczajony jestem ze na tym forum mistrzem manipulacji jest Chris , a tu zonk , na czolo wysuwa sie Pani moderatorka Sweet . O ile Chrisa manipulacje sa dosyc chamskie i prymitywne to Pani moderatorka to juz troche inna liga . Juz bylo wczesniej ze interpretowala prawo wprowadzane w Polsce po swojemu , czy starala sie przekierunkowac rozmowe na tematy sutenerstwa i handlu zywym towarem to teraz jej manipulacja odnosnie zwalniania osob fizycznych i podmiotow z podatkow od darowizny dla uchodzcow z Ukrainy jest albo przejawem ignorancji albo swiadomym dzialaniem . Wybierzcie sobie sami .
To tak na szybko .
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2022-04-14 18:12:43 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ja mistrzem chamskiej manipulacji?

ja chyba faktycznie zyje w jakims matrixie
i oskarza mnie o to gosc ktory pisze tylko dobrze o rosji w kontekscie tego konfliktu

ze niby ta prowadzi na ukrainie akcje humanitarne... napisales tak czy nie? nie wiem jak mozna takie banialuki pisac

jeszcze jak inni udaja jakis pseudo analitykow to to nawet rozumiem ale to co ty piszesz to czysta russia today

nawet taki antysystemowiec jak niebieskie ucho nadrzedna wine widzi w rosji tak samo jak inni uzytkownicy ale nie ty rosja jest swieta a putin to aniol jak ktos ma jakies ale to odrazu argument bo ZLE USA 😁

ale jak sie ma usa do tego ze rosja najechala niczemu winna ukraine i morduja cywili?

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2022-04-14 18:18:16 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Dziki, jakieś może wyzwanie w razie przystąpienia Szwecji do NATO. W kaktusy wyrastające na dłoni nie wierzę, więc może coś sam wymyśl?

Do góry stronyOnline

Moderator

Post #6 Ocena: 0

2022-04-14 22:06:30 (3 lata temu)

Moderator

Mężczyzna

Administrator

Z nami od: 19-04-2012

Cytat:

2022-04-14 15:14:40, violettaphotography napisał(a):
Cytat:

2022-04-14 15:06:25, daavid napisał(a):
Może dostać do wtedy płaci się podatki.

David, specjalnie dla Ciebie:

Cytat:

2022-04-13 23:56:58, SweetLiar napisał(a):
"Zwolnienie od podatku od spadków i darowizn" - jakież to darowizny może przekazać nowo przebywający w kraju uchodźca?

Cytat:

2022-04-14 16:46:49, daavid napisał(a):
Czepiasz się słówek. Wiadomo o co chodzi.

Cytat:

2022-04-14 19:10:25, violettaphotography napisał(a):
SLOWEK? David, to jest totalne niezrozumienie tematu vs wypowiadanie sie w temacie. Szkoda tylko, ze osoby pokroju Sweet, ktore nie rozumieja podstaw, udzielaja sie w powaznych watkach. Jak osoba nie potrafi logicznie zinterpretowac przepisow prawa i podstawowych informacji, jak moze logicznie interpretowac powazniejsze tematy?
Z calym szacunkiem, watek o Ukrainie to nie gadka szmatka o Wielkanocnych mazurkach.
Statuetka jak duzy ptaszek dla pani.

Cytat:

2022-04-14 19:24:03, SweetLiar napisał(a):
W tym poście nie chodzi o przepisy prawa tylko o stan posiadania przeciętnego uchodźcy, który ucieka z jedną walizką.
Dobrze, że w takich luźnych wątkach jak ten mamy się pośmiać nie oceniać umiejętności rozumienia czytanego tekstu. Każdy rozumie jak umie.

Cytat:

2022-04-14 19:28:24, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

W tym poście nie chodzi o przepisy prawa tylko o stan posiadania przeciętnego uchodźcy, który ucieka z jedną walizką.
Nie zapominajmy, że w takich luźnych wątkach jak ten mamy się pośmiać nie oceniać umiejętności rozumienia czytanego tekstu.

Tak. I wszystkie kosztowności i oszczędności, dorobek życia zostawia w opuszczonym domu lub pod opieke Putina przekazuje. Też bym tak zrobił.

Cytat:

2022-04-14 19:31:05, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

Cytat:

Nie zapominajmy, że w takich luźnych wątkach jak ten mamy się pośmiać nie oceniać umiejętności rozumienia czytanego tekstu.

Tak. I wszystkie kosztowności i oszczędności, dorobek życia zostawia w opuszczonym domu lub pod opieke Putina przekazuje. Też bym tak zrobił.

Pewnie wziąłbyś pod pachę dom z ogródkiem, kilka mieszkań, działkę, pole, traktor i kombajn.

A tak przy okazji dorobku życia, bardzo przykro się takie rzeczy czyta okradzione

Cytat:

2022-04-14 19:41:02, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2022-04-14 19:31:05, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

Cytat:

Pewnie wziąłbyś pod pachę dom z ogródkiem, kilka mieszkań, działkę, pole, traktor i kombajn.

Napisałem wyraźnie! Powtórzę jeszcze raz "oszczędności i kosztowności" to nie jest domek z ogródkiem i inne badziewia które wymieniasz.
Ponadto, rząd kiedyś stworzył ustawę o pit, której podlegali Polacy powracający do kraju. Na podstawie tej ustawy opodatkowany był twój przywieziony majątek i dochody z pracy. Ukraińców podciągnęli pod tą samą ustawę, zwalniając z podatku. Czyli musi złożyć pit aby wykazać majątek przy czym (w odróżnieniu od Polaka) jest zwolniony z podatku.
To taka moja interpretacja podatkowego laika.
Ale skoro dla ciebie to wszystko jedno to z tymi komplementami chyba się wyglupilem i to bardzo.

Cytat:

2022-04-14 19:58:11, SweetLiar napisał(a):
Ja też napisałam wyraźnie, ale powtórzę jeszcze raz: "jakież to darowizny może przekazać nowo przebywający w kraju uchodźca?” Słowo klucz: nowo przebywający.

Dom z ogródkiem, mieszkania, ziemia i sprzed rolniczy to nie są, jak twierdzisz, badziewia, ale dorobek życia tych ludzi.
Złoto i kosztowności to co najwyżej pamiątki rodzinne oraz trochę oszczędności bo raczej nikt nie zdążył spieniężyć "badziewia” przed ucieczką. Te oszczędności nie wystarczą na długo, trzeba pójść do pracy, wtedy są pity i od tego momentu moze obowiązywać ustawa darowiznach.

Cytat:

2022-04-14 20:55:11, Gwontownik napisał(a):
Akurat złoto to nie pamiątki rodzinne a inwestycje. Pamiątki rodzinne to raczej wyroby jubilerskie. Chyba że i tu się nie znam.
Skoro wymagany jest pit na wejściu to cały majątek jest prześwietlony a każdy może chcieć komuś coś darować np na wspieranie walki o wolność. Czyli nie bierzesz pod uwagę możliwości, że ktoś może być zabezpieczony finansowo. Biedni raczej siedzą na miejscu. Widziałem w tv jedna Ukrainka opowiadała że została w Polsce okradziona i tym sposobem pozbyła się pieniędzy, laptopa i telefonu za łączną kwotę bagatela 20k USD, a tam nie mają takich zarobków jak ty i w rok tej kwoty nie odłoży. Drogi ten laptop był albo kłamie. Co tylko ich prezydent i nasz premier mogą kłamać?
Czyli są biedni czy nie?
Jakie darowizny może przekazać? Takie jakie sobie życzy. Nie to jest sensem ustawy, lecz fakt zwolnienia z podatku w takim przypadku z automatu. Fakt, że ktoś ma prawo do czegoś nie jest jego obowiązkiem korzystać. Ty też masz prawo do głosowania w wyborach a czy z tego prawa skorzystasz to twoja tylko sprawa. To samo z darowiznami. Czym innym jest natomiast nierówne traktowanie przez prawo mieszkańców jednego kraju. Chciałabyś być traktowana podatkowo inaczej niż Brytyjczycy? Nie znaczy koniecznie, że lepiej; mówię inaczej, a to znaczy że ktoś jest dyskryminowany?

Cytat:

2022-04-14 21:01:03, SweetLiar napisał(a):

Dla jednych pamiatki, dla innych inwestycje. Biorac pod uwagę zarobki na Ukrainie to chyba ci biedniejsi przybysze przeważaja.
Dyskusję przeniosę później do tematu o Ukrainie.

Opinia moderatora: Dyskusja przeniesiona z innego tematu. SweetLiar.

Do góry stronyOffline

Thorin

Post #7 Ocena: 0

2022-04-14 23:22:22 (3 lata temu)

Thorin

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 23-06-2021

Obrazek

I tak bedzie teraz z kazdym aspektem zycia wszystko wina putina, ze placimy wiecej..... ;) pranie mozgu po covidzie , tylko plansze zmienili.

[ Ostatnio edytowany przez: Thorin 14-04-2022 23:24 ]

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2022-04-14 23:38:29 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2022-04-14 21:01:03, SweetLiar napisał(a):

Dla jednych pamiatki, dla innych inwestycje. Biorac pod uwagę zarobki na Ukrainie to chyba ci biedniejsi przybysze przeważaja.
Dyskusję przeniosę później do tematu o Ukrainie.

Nie jestem doradcą inwestycyjnym, a z czystej logiki wychodzi że inwestycja jest złoto bulionowe lub złoto w sztabkach. Dlaczego? Dlatego, że powyższe zawiera bardzo niski procent nakładu przetworzenia i spread przy kupnie sprzedaży jest stosunkowo niski. W wyrobach jubilerskich dochodzą dodatkowe czynniki cenotwórcze i z reguły nikt nie kupuje wyrobów jubilerskich na rynku wtórnym za cenę inna niż cena złomu złota. Wyjątek stanowią dzieła sztuki i zabytki. Tak więc inwestycja w wyroby jubilerskie jest tak samo dobra jak inwestycja w lokatę 5 procent poniżej inflacji.
Ale jak pisałem; doradca nie jestem, a przedstawione stanowisko jest moim prywatnym zdaniem.
Zapewne znajdziesz kilku zaprzyjaźnionych inwestorów, którzy potwierdza moje słowa. Jeśli ich nie Potwierdza to zastanowił bym się na twoim miejscu nad szczerością ich przyjaźni, a tymczasem moja radę masz kompletnie free. Co z ta wiedza zrobisz? Nie moja sprawa.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 14-04-2022 23:51 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Dzikizewsi

Post #9 Ocena: 0

2022-04-15 09:34:41 (3 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-03-2015

Cytat:

2022-04-14 18:18:16, daavid napisał(a):
Dziki, jakieś może wyzwanie w razie przystąpienia Szwecji do NATO. W kaktusy wyrastające na dłoni nie wierzę, więc może coś sam wymyśl?

Witam .
Sorka , ale mozna prosic o wyjasnienie o co ci chodzi ? Nudzi mnie juz zastanawianie sie co miales na mysli piszac ten post .
Chris najmocniej cie przepraszam ale nie mam ochoty wczytywac sie w ten belkot bez duzych liter i znakow interpunkcyjnych , a tym bardziej sie do niego odnosic .
Co do pomocy humanitarnej to zapraszam na kanal Patricka Lancastera na Youtubie . Jest po angielsku wiec nie powinienes miec problemu ze zrozumieniem .
Wieczorem postaram sie cos napisac informacyjnie .
Pozdrawiam
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2022-04-15 09:38:10 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2022-04-14 23:38:29, Gwontownik napisał(a):
tymczasem moja radę masz kompletnie free. Co z ta wiedza zrobisz? Nie moja sprawa.

Dzięki, ale ja nie inwestuje w złoto. Natomiast gdybym musiała uciekać i w ciągu pół godziny spakować co najważniejsze to zapewne nie zwracałabym większej uwagi, które złoto ma większą wartość bo i pewnie czasu by na to nie było.

Tymczasem Złodzieje okradli złodziei
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Strona 317 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 316 | 317 | 318 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,