Str 298 z 847 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Gwontownik |
Post #1 Ocena: 0 2022-04-02 15:00:44 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2022-04-02 14:33:30, SweetLiar napisał(a):
Natomiast sugerowanie (celowe lub nie), że wszyscy pomagają z beztroski i głupoty jest bardzo krzywdzące.
Przestań manipulować słowami. Nic takiego nie napisałem.
A to dla przypomnienia mojej wypowiedzi, skoro nie stać cię na to, aby zamieścić fragment do którego się odnosisz.
Cytat:
2022-04-02 10:47:14, Gwontownik napisał(a):
A tak na marginesie i nikogo nie obrażając; skrajną głupotą, nieodpowiedzialnością i brakiem troski o wszystkich i wszystko jest podejmowanie jakiejkolwiek decyzji z wykluczeniem czarnych scenariuszy rozwoju. I możecie mówić, że to brak empatii i inne cuda na kiju, a i tak nic tej sytuacji nie jest w stanie zmienić. Głupota i beztroska pozostają tak gdzie się zrodziły.
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 02-04-2022 15:05 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
|
SweetLiar |
Post #2 Ocena: 0 2022-04-02 15:22:08 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2022-04-02 15:00:44, Gwontownik napisał(a):
Przestań manipulować słowami. Nic takiego nie napisałem.
Nie zarzucaj mi manipulacji skoro sam przycinasz swoje wypowiedzi.
Cytat:
2022-04-02 10:47:14, Gwontownik napisał(a):
Cytat:
2022-03-31 11:36:39, Kasia_red napisał(a):
Cytat:
2022-03-31 10:57:58, Horacy21 napisał(a):
Polacy de facto utracą swoje mieszkania udostępnione Ukraińcom. Zatem w pewnych przypadkach okaże się, że to nie Ukraińcy stracili swoje mieszkania przez wojnę, ale ... Polacy. Polacy, którzy często brali kredyty w CHF na 30 lat, by kupić sobie to wymarzone, ciasne M.
Na szczęście nie ma przymusu i nikt nie jest zobowiązany do udzielania pomocy uchodźcom w taki sposób.
A Twoja wypowiedź jest tak nieskażona wiedzą merytoryczną, za to nacechowana ogromnym lękiem i czarnymi scenariuszami, że nawet nie będę się do tego odnosiła.
Na szczęście nie ma żadnego przymusu, ani przymusu na rozsądek, ani na wiedzę.
W zamian będzie przymus na konsekwencje.
* Polacy de facto utracą swoje mieszkania
* Na szczęście nie ma przymusu i nikt nie jest zobowiązany do udzielania pomocy
Twoja odpowiedź (a właściwie to co z niej wyciąłeś):
* ani przymusu na rozsądek, ani na wiedzę. W zamian będzie przymus na konsekwencje.
Dlaczego zakładasz, że osoby decydujące się na pomoc nie mają wiedzy na co się decydują?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #3 Ocena: 0 2022-04-02 15:38:19 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Naraze sie pewnie, ale oficjalny portal internetowy, przeglad wiadomosci i w tle wlacza sie krotki film z tematu dzialan na Ukrainie.
I nie ukrywam, ze szokujace jest beztroskie umieszczenie filmu, podejscie zolnierza? ukrainskiego i komentarz o szukaniu poleglych Ukraincow w zestawieniu o lezacym poleglym w mundurze rosyjskim?, jako 'smieciu'.
Nie wnikam, czy to kolejne klamstwo w ramach wojny informacyjnej, czy komus sie wyrwalo.
Ale okreslenia chyba nie przystoja, tym bardziej, ze wielu (ponoc) rosyjskich zolnierzy nie chce walczyc.
|

|
 |
|
Horacy21 |
Post #4 Ocena: 0 2022-04-02 15:57:30 (3 lata temu) |
Z nami od: 10-02-2021 Skąd: Reading |
Cytat:
2022-04-02 12:03:47, SweetLiar napisał(a):
Nie wiem skąd wniosek Horacego, że Polacy utracą mieszkania.
Wyraźnie przedstawiłem moje rozumowanie - jeśli ktoś, kogo przyjmiesz do siebie, nie będzie chciał potem opuścić mieszkania, to mieszkanie w praktyce przestaje być Twoje - jest takie tylko na papierze. I w Polsce dotyczy to wszystkich, nie ważne czy Ukraińców, czy Polaków, czy obywateli Burkina Faso albo Wysp Salomona...
Doprecyzuję tylko, że w mojej wypowiedzi zabrakło kwantyfikatora i teraz wyrwane z kontekstu brzmi to tak, jakbym powiedział, że wszyscyPolacy stracą swoje mieszkania. Powinno być niektórzy. Wierzę, że zdecydowana większość uchodźców, gdy właściciel powie im "słuchajcie, dłużej już nie możecie tu mieszkać, zrobiłem, co mogłem", wyprowadzi się grzecznie. Ale pewnie nie wszyscy. I tu może być problem.
Niektórzy moi znajomi wyprowadzili się ze swojego mieszkania i przeprowadzili czasowo do rodziny, żeby oddać całe mieszkanie Ukraińcom. Mam nadzieję, że to się dobrze skończy, ale współczuję tym, którzy w ten sposób się przejadą... Obym się mylił.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #5 Ocena: 0 2022-04-02 15:59:25 (3 lata temu) |
Cytat:
2022-04-02 15:22:08, SweetLiar napisał(a):
*Na szczęście nie ma przymusu i nikt nie jest zobowiązany do udzielania pomocy
Twoja odpowiedź (a właściwie to co z niej wyciąłeś):
*ani przymusu na rozsądek, ani na wiedzę. W zamian będzie przymus na konsekwencje.
Dlaczego zakładasz, że osoby decydujące się na pomoc nie mają wiedzy na co się decydują?
A gdzie tu widzisz wypowiedź o beztrosce i głupocie?
Cytat:
2022-04-02 14:33:30, SweetLiar napisał(a):
Natomiast sugerowanie (celowe lub nie), że wszyscy pomagają z beztroski i głupoty jest bardzo krzywdzące.
Nigdzie tak nie stwierdziłem, a jeżeli już znajdziesz takie zdanie (a ono istnieje) to jest jeszcze ciąg dalszy tego samego zdania, który zmienia jego znaczenie. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #6 Ocena: 0 2022-04-02 16:11:09 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
@karjo, Inter Arma Silent Leges.
W czasie WW2 tez trudno by wymagac od Polakow jakiegos specjalnego wypada/ nie wypada wobec przypadkowego okupanta...
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #7 Ocena: 0 2022-04-02 16:15:18 (3 lata temu) |
Cytat:
2022-04-02 15:00:44, Gwontownik napisał(a):
i wszystko jest podejmowanie jakiejkolwiek decyzji z wykluczeniem czarnych scenariuszy rozwoju. I możecie mówić, że to brak empatii i inne cuda na kiju, a i tak nic tej sytuacji nie jest w stanie zmienić. Głupota i beztroska pozostają tak gdzie się zrodziły.
Tak napisałeś. Gdybyś dodał, że to o czym piszesz dotyczy części pomagających, wówczas Twoja wypowiedź nie wybrzmiałaby tak jak wybrzmiała.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #8 Ocena: 0 2022-04-02 16:22:16 (3 lata temu) |
W tej wypowiedzi jest wszystko jasno i klarownie napisane do kogo się odnosi. Nie ma konieczności dopisywania czegokolwiek.
Czym innym natomiast jest fakt, kto ją (te wypowiedz) przybiera do siebie, że to niby o nim samym.
Po wtóre, jesteś moderatorem. Jeśli uważasz, że kogoś tu z obecnych zwyzywałem od beztroskich głupców to masz odpowiednie narzędzia na takie sytuacje.
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 02-04-2022 16:28 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #9 Ocena: 0 2022-04-02 16:41:49 (3 lata temu) |
Wystarczy, że wrzuciłeś wszystkich pomagających do jednego worka z opisem "brak wiedzy , głupota, skrajna nieodpowiedzialność”.
Nie łamie to regulaminu, ale świadczy o autorze.
|

|
 |
|
daavid |
Post #10 Ocena: 0 2022-04-02 16:45:00 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2022-04-02 16:11:09, galadriel napisał(a):
@karjo, Inter Arma Silent Leges.
W czasie WW2 tez trudno by wymagac od Polakow jakiegos specjalnego wypada/ nie wypada wobec przypadkowego okupanta...
To samo miałem napisać. Rosjanie prawdopodobnie zamieszczają zmanipulowane filmy, jak to Ukraińcy strzelają okupantom (jeńcom) np. w kolana. Jednakże można domyślić się, że i takie zdarzenia mogą mieć miejsce - u oczach Ukraińców Rosjanie nie zasługują na jakikolwiek szacunek.
|

|
 |
|