MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 296 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 295 | 296 | 297 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

Str 296 z 847

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

DADAM1986

Post #1 Ocena: 0

2022-03-31 09:53:51 (3 lata temu)

DADAM1986

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-09-2017

Drogi Horacy, jak zapewne wiesz polski rzad to czysta improwizacja nie od dzis.
Takie pytania jak Twoje zadaje sie w 3 swiecie, a do takich Polska moim zdaniem nalezy.
Na dzien dzisiejszy nie wiadomo i nie ma nic jasno okreslonego co zrobic z tymi ludzmi. Napewno jak takich ludzi beda tysiace to jakas szybka ustawa spisana na kolanie sie pojawi. Niestety jeszcze za wczesnie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #2 Ocena: 0

2022-03-31 10:19:31 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2022-03-31 09:14:35, Horacy21 napisał(a):
Ja nie jestem przeciwny ani nawet negatywnie nastawiony do pomagania Ukraińcom. Całą rodziną zresztą zaangażowaliśmy się dość mocno (nie będę pisać jak dokładnie, bo uważam, że jak się pomaga, to nie trzeba się tym chwalić - wspominam o tym tylko, bo czuję się wywołany do tablicy).

Zadałem natomiast na forum różne pytania, na które nie otrzymałem odpowiedzi, a które budzą pewne wątpliwości - np. jeśli się komuś udostępni mieszkanie lub pokój, to co jak za kilka miesięcy będzie się potrzebowało to mieszkanie dla siebie? Kto przejmie tych ludzi i czy będą mieli sobie gdzie pójść? A jeśli nie, to czy w praktyce nie utracę swojego mieszkania?

To ci odpowiem. Nie na wszystkie pytania lecz tylko na ostatnie bazując na obowiązującym prawie.
Nie jesteś w stanie zrobić nic. Dałeś mieszkanie/ pokój to nie masz prawa sam wypowiedzieć tych warunków. Znaczy możesz to zrobić, lecz to i tak nic nie da przy uporze drugiej strony. Nawet nie pomoże ani sąd, ani policja. Dodatkowo jesteś zobowiązany pokrywać rarunki, gdyby okazało się, że najemcy nie chcą płacić.
Reszta pytań beż odpowiedzi, bo skąd mam wiedzieć.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #3 Ocena: 0

2022-03-31 10:57:58 (3 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

Dzięki, Gwontownik. Niestety też tak to widzę...

Ale dla wielu, w tym zapewne bankier.pl, zadawanie takich pytań, czy nawet posiadanie wątpliwości jest oznaką "negatywnego nastawianie do pomagania uchodźcom". A ja się po prostu zastanawiam - dlaczego po raz chyba pierwszy w historii (nie jestem historykiem, nie wiem na pewno) uchodźców przyjmuje się masowo do mieszkań zupełnie obcych, nieznajomych?

Jest mi strasznie przykro i naprawdę mi szkoda Ukraińców, którzy stracili swoje domy i mieszkania i musieli w panice uciekać przed rosyjskimi bombami. Ale w niektórych przypadkach (zapewne w zdecydowanej mniejszości, ale jednak będą takie sytuacje) może być tak, że Polacy de facto utracą swoje mieszkania udostępnione Ukraińcom. Zatem w pewnych przypadkach okaże się, że to nie Ukraińcy stracili swoje mieszkania przez wojnę, ale ... Polacy. Polacy, którzy często brali kredyty w CHF na 30 lat, by kupić sobie to wymarzone, ciasne M.

Jeżeli pisanie takich rzeczy czyni ze mnie spiskowo-teoriowca, trudno...

Do góry stronyOffline

Kasia_red

Post #4 Ocena: 0

2022-03-31 11:36:39 (3 lata temu)

Kasia_red

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Cytat:

2022-03-31 10:57:58, Horacy21 napisał(a):
Polacy de facto utracą swoje mieszkania udostępnione Ukraińcom. Zatem w pewnych przypadkach okaże się, że to nie Ukraińcy stracili swoje mieszkania przez wojnę, ale ... Polacy. Polacy, którzy często brali kredyty w CHF na 30 lat, by kupić sobie to wymarzone, ciasne M.

Na szczęście nie ma przymusu i nikt nie jest zobowiązany do udzielania pomocy uchodźcom w taki sposób.

A Twoja wypowiedź jest tak nieskażona wiedzą merytoryczną, za to nacechowana ogromnym lękiem i czarnymi scenariuszami, że nawet nie będę się do tego odnosiła.

Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Strona WWW

iwona38

Post #5 Ocena: 0

2022-03-31 11:55:05 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Na szybko znalazlam takie cos, jesli ktos zainteresowany jak sie ma sprawa z uchodzcami w mieszkaniu, moze to troche rozjasni.
link
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2022-03-31 12:49:00 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2022-03-31 11:55:05, iwona38 napisał(a):
Na szybko znalazlam takie cos, jesli ktos zainteresowany jak sie ma sprawa z uchodzcami w mieszkaniu, moze to troche rozjasni.
link

Czyli wszystko tak jak pisał Horacy. Dodatkowo należy zaznaczyć, że można stać się przestępca i zostać skazanym na odsiadkę gdy się usunie niechcianego lokatora. Kodeks przewiduje od 3 miesięcy do 5 lat, chyba że wyrzuconym był ukrainiec to wtedy od 1 roku do 10 lat. Tak przewiduje ostatnia nowelizacja, o czym pisałem wcześniej.
Ja wcale nikomu nie zabraniam pomagać, ani nie namawiam w druga stronę. Każdy ma swój rozum i podejmuje decyzje za których konsekwencje sam ponosi. Wiem, że takie przekonania to niedobra jest, a jeszcze bardziej niedobra publiczne wypowiadanie się. Ale co mi tam, korzystać póki można, bi za chwilę to nawet pomyśleć tak nie będziesz mógł.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #7 Ocena: 0

2022-03-31 13:13:53 (3 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Cytat:

2022-03-31 11:36:39, Kasia_red napisał(a):

A Twoja wypowiedź jest tak nieskażona wiedzą merytoryczną, za to nacechowana ogromnym lękiem i czarnymi scenariuszami, że nawet nie będę się do tego odnosiła.

Myślałem, że moderatorzy starają się hamować komentarze ad personam, zamiast je samemu uskuteczniać, ale cóż...

Ogromny lęk i czarne scenariusze? Nie, ja wcale nie twierdzę, że tak być musi, że ten najczarniejszy scenariusz się musi spełnić. Ale podejmując wszelkie ważne decyzje, należy rozważyć różne scenariusze.

Nie mogę tego pojąć - kupując odkurzacz czy smartfona ludzie czytają godzinami artykuły, recenzje itd. Tymczasem, gdy mowa o udostępnieniu mieszkania, które często jest dorobkiem całego życia, to mamy pospolite ruszenie, kierowanie się tylko emocjami a zadawanie pytań - no sami widzicie "ogromny lęk i czarne scenariusze"...

Do góry stronyOffline

daavid

Post #8 Ocena: 0

2022-03-31 13:30:08 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

"Nie wcale nie twierdzę, że tak być musi" - we wcześniejszych wypowiedziach nie ma nic oprócz czarnych przepowiedni.

Nie wiem jakie są dane, ale w moim mieście (30 tyś.) ludzie z Ukrainy żyją w hotelach, starych szkołach i internatach. Nie wiem ilu z nich znajduje się w mieszkaniach Polaków.

Znam parę osób wynajmujących lokale Ukraińcom. Oczywiście jeszcze przed wojną. Znajomy przerobił duży dom na jakąś liczbę mieszkań i nigdy nie narzekał na Ukraińców a wszystkie mieszkania były wynajmowane właśnie nim. Nie bardzo rozumiem dlaczego ci którzy uciekli mieliby okazać się bardziej skłonni do oszustów itp. Oczywiście może trafić się matka z dziećmi, która nie da rady pracować bo dzieci za małe, chore itd. Tej powinien pomóc ośrodek pomocy społecznej.

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #9 Ocena: 0

2022-03-31 13:35:09 (3 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Daavid, tu nie chodzi o to, czy to są Ukraińczy czy nie, tylko o to, że w Polsce prawo mieszkaniowe jest totalnie przeciwko właścicielom. Dlatego wielu ludzi boi się wynajmować (komukolwiek! nie ważne jakiej narodowości) i wolą nawet nie zarobić, ale żeby mieszkanie stało puste.

A co do tego, czy moje wypowiedzi to "czarne przepowiednie" - ja pytam, bo chciałbym się dowiedzieć, jakie są możliwe rozwiązania, gdyby coś poszło nie tak. Stwierdzenia na zasadzie "nie martw się, jakoś to będzie" są mało przekonujące...

[ Ostatnio edytowany przez: Horacy21 31-03-2022 13:35 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2022-03-31 15:03:48 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ja wole nie wynajmowac, moja kolezanka woli nie wynajmowac. Ostatnio lokatorzy kolezanki uciekli, spakowali sie i wrzucili klucze do skrzynki. Nawet jej nie powiedzieli, tylko jakiemus znajomemu, ktory ich polecil.

Pytania Horacego sa jak najbardziej na miejscu, nie jest to czarnowidztwo, tylko rozwazanie kazdego scenariusza i ocena ryzyka.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 296 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 295 | 296 | 297 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,