MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 295 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 294 | 295 | 296 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

Str 295 z 847

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2022-03-30 18:24:17 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2022-03-30 18:22:28, iwona38 napisał(a):
Jakie to typowe dla tego forum. Zamiast merytorycznej dyskusji nazwac kogos glupcem. Polecam niektorym troche lekcji historii to moze bedzie mozna porozmawiac.

Nie nazwałem Ciebie głupcem. Odniosłem się do treści które wypisujesz.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 30-03-2022 18:25 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

iwona38

Post #2 Ocena: 0

2022-03-30 18:28:13 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

A mozesz napisac w ktorym miejscu moja wypowiedz byla glupia?
To ze interia to szmatlawiec czy to, ze niemcy wykorzystuja sytuacje do tego aby kolejny raz sprobowac zafalszowac historie?
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #3 Ocena: +1

2022-03-30 18:33:51 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

W moim przekonaniu to Ty relatywizujesz zbrodnie a nie inni.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #4 Ocena: 0

2022-03-30 18:41:13 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Nie daavid dla mnie zbrodnia tez powinna byc rozpatrywana jako zbrodnia, nie mozna patrzec na nia w rozny sposob. Chodzilo mi raczej o propagande zwiazana z wojna z Ukraina. Nie mozna mowic, ze na Ukrainie jest teraz gorzej niz w czasie holokaustu bo nie mozna tego porownac. Skala jest zupelnie inna. I takie niemieckie gadzinowy jak interia powinno sie zamykac.
Nie mozna pozwolic aby swiat kiedykolwiek zapomnial zbrodnie dokonane w czasie II WS
i tego kto dokonal tych zbrodni.

Pomijam juz fakt, ze teraz niemcy dalej dogaduja sie z ruskimi i jakos wspolpraca im sie uklada. Sankcje sankcjami ale interesy najwazniejsze. Poprostu smiech.

[ Ostatnio edytowany przez: iwona38 30-03-2022 18:49 ]

Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2022-03-30 19:00:48 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

A kto mówi, żeby zapomnieć o Holokauście? Chyba, że Rosjanie bombardujący Babi Jar...

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2022-03-30 19:44:52 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

No sorry David ale holokaust to tylko malutki fragmencik tamtej wojny i generalnie odnoszący się jednej nacji. A co z resztą? Nie miała miejsca?

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-03-2022 19:45 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #7 Ocena: 0

2022-03-30 21:12:37 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Cytat:

2022-03-30 15:38:21, daavid napisał(a):
Wydaje mi się, że Ukraińcy przeszli na stronę "zachodu" gdzie konflikty pomiędzy demokratycznymi krajami nie są ustawiane przez działania militarne, więc nie wiem o jakim konflikcie mówisz. Mamy wspólnego wroga na wschodzie i jest nim putinowska Rosja.

To weź szabelkę i leć bić wroga, bo z wrogami się tak postępuje. Nie zapomnij tylko o sile polskiej armii. Pamiętaj też, że jak Polska coś spowoduje to żaden kraj NATO nie udzieli ani poparcia ani wsparcia do póki sam zagrożony nie będzie. Słynny artykuł 5 to obrony tylko dotyczy, a agresję pozostawia własnej inwencji twórczej.
To dziś władza mówi o stworzeniu (dopiero teraz) 300 tys armii. Wiem, na obronie się nie oszczędza. Średnia pensja w wojsku to 7 tys. Pomnóż to razy wielkość armii i ilość miesięcy. Takie małe grosze, a to tylko pensje. Dochodzi jeszcze wyposażenie uzbrojenie itd. ale na to ma być 3 proc PKB i kolejne 3 proc na składkę w NATO. Nie będę nikogo zanudzał matematyką bo to proste działania tylko że na dużych liczbach. Do tego weź pan pod uwagę zadłużenie kraju i fakt, że że w ostatnich dwóch latach podwoiło się. Twoja "ulubiona" partia do tego doprowadziła przy pełnej aprobacie tych wychwalanych przez ciebie.
To ile teraz mamy na liczniku? Mamy z czego te armię utrzymać?
I żeby nikt mi nie wciskał, że jestem przeciwnikiem polski i zwolennikiem Putina tak, jak to niektórzy potrafią.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 30-03-2022 21:35 ]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #8 Ocena: 0

2022-03-31 04:08:18 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

A czy ja mówię, że mamy wyskakiwać przed szereg?

Mamy bronić swoich interesów. W tej chwili także naszych interesów bronią Ukraińcy płacąc za to krwią. Musimy ich wspierać oraz pomagać uchodźcom. Tyle.

O 300 tyś. armii zdaje się, że mówi jeden człowiek, który raczej nie ma o tym pojęcia.
Nie wydaje mi się, żeby miał rację bo nie będzie nas na to stać, chyba że do tej liczby dołoży coś na wzór obrony terytorialnej - można by szkolić młodych ludzi w miejscu zamieszkania, oczywiście i to by kosztowało, wbrew pozorom też niemało.

Struktura wydatków zazwyczaj jest taka, że niemal połowa ludzie na wypłaty i emerytury, a 25% na sprzęt. Gdyby tworzyć wielką armię to mogłoby okazać się, że ta struktura uległaby zachwianiu i na sprzęt poszłoby dużo mniej.
Jest też kwestia kandydatów. To nie jest wcale tak łatwo znaleźć odpowiednich ludzi bo dzisiaj żołnierz musi spełniać jakieś standardy, nie tylko zdrowia psychicznego.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #9 Ocena: 0

2022-03-31 05:50:25 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Nawet gdy uznamy, że masz rację to wcale nie oznacza, że w interesie Polski jest wypowiadanie wojny ruskim. Póki co dzieje się tak, że niemcy dalej dogadują się z ruskim, a polska ich atakuje słownie i straszy niekupowaniem gazu, który w tym przypadku nie stanowi Nawet 5 proc ruskiego eksportu, narażając się na niedogodności gospodarcze i bytowe. Ponadto straszymy ruskich zerwaniem kontraktu w myśl, pieniądze za gaz czynią Rosję silniejszą, gdy Krok ten wiąże się z karami umownymi większymi niż cena jaka byśmy zapłacili za gaz. I to jest mądra, propolska polityka? Lepiej oddać im pieniądze bez towaru, bo te ich nie wzmocnią?
Namawiają ludzi do pomocy kosztem własnych rodzin, bo koszty poniesione na uchodźcę zabierasz swoim dzieciom, wnukom, rodzicom, którym winien jesteś zapewnienie opieki i pomocy w pierwszej kolejności. Ale cóż, chcesz być modny? To kosztuje pieniądze i wyrzeczenia.
Ale co ja tam wiem. Nie wolno ruskim płacić za nic, a Ukrainie należy zapewnić wszystko kosztem własnych obywateli.
Potem wychodzą generały i zapowiadają Królewca, a inni robią z nas ukraińskie sługi. To jest polityka rządu by pis, a jak się z nią nie zgadzasz to jesteś niepoprawnym. W efekcie krytyki takiej polityki zgłaszają się pismaki gotowe pisać jak to emigracja jest przeciwko przyjmowaniu uchodźców, o czym nawet nikt nie wspomniał na tym forum, a zdroworozsadkowe powiedzenie prawdy, podania wątpliwości oznacza bycie ruskim agentem. Podobny schemat ostracyzmu był już przerabiany przy modnym wirusie.
A w rezultacie wyjdzie prezydent-aktorzyna i powie, że on nie potrzebuje polskiej pomocy (czy jakoś tak) i to on będzie decydował losach ukrainy. I nie mówię tego w kontekście urazonej dumy z odracenia jakiegoś pomysłu tylko z perspektywy adresata tych słów.

Aż dziwne, że o Polakach mieszkających na Ukrainie Nawet zapomniano w myśl tej poprawności.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 31-03-2022 05:53 ]

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #10 Ocena: 0

2022-03-31 09:14:35 (3 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

Ja nie jestem przeciwny ani nawet negatywnie nastawiony do pomagania Ukraińcom. Całą rodziną zresztą zaangażowaliśmy się dość mocno (nie będę pisać jak dokładnie, bo uważam, że jak się pomaga, to nie trzeba się tym chwalić - wspominam o tym tylko, bo czuję się wywołany do tablicy).

Zadałem natomiast na forum różne pytania, na które nie otrzymałem odpowiedzi, a które budzą pewne wątpliwości - np. jeśli się komuś udostępni mieszkanie lub pokój, to co jak za kilka miesięcy będzie się potrzebowało to mieszkanie dla siebie? Kto przejmie tych ludzi i czy będą mieli sobie gdzie pójść? A jeśli nie, to czy w praktyce nie utracę swojego mieszkania?

Do góry stronyOffline

Strona 295 z 847 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 294 | 295 | 296 ... 845 | 846 | 847 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,