MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 258 z 850 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 257 | 258 | 259 ... 848 | 849 | 850 ] - Skocz do strony

Str 258 z 850

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2022-03-10 16:28:07 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2022-03-10 16:13:18, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2022-03-10 14:59:18, daavid napisał(a):
Moja mama zabrała z granicy 5 osób. Kobietę (ok. 50 lat) z dwiema córkami oraz dwie wnuczki jednej z córek.

50 lat jak na prababcię to ciekawy wiek?

ups. Dwie wnuczki, dzieci jednej z córek. Znam młodszą, ze słyszenia.

Cytat:

2022-03-10 16:08:28, Horacy21 napisał(a):
Nikt nie mówi, żeby nie pomagać. Pytanie tylko brzmi - jak pomagać mądrze? Oraz drugie - dlaczego muszą to robić zwykli obywatele?

Ja czekam jak ktoś napisze co to oznacza pomagać mądrze. Obywatele pomagają bo chcą. Robi to wrażenie na całym świecie. Mam nadzieję, że państwo stanie na wysokości zadania - póki co nikt nie był gotowy na taką skalę uchodźców. To nie powinno dziwić.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 10-03-2022 16:30 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

iwona38

Post #2 Ocena: 0

2022-03-10 16:28:48 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

"Naprawdę masz informację jak ostatecznie rozlokowuje się Ukraińców? Czy tylko z social mediów, że niby wszyscy w dużych miastach?"

Daavid no osobiscie tego nie sprawdzilam bo jestem tutaj. Rodzina mieszka w malym miasteczku wiec tam takich problemow jeszcze nie ma. Slyszalam o tym w tv, czy to wiarygodne zrodlo, sam sobie odpowiedz ale taki idzie przekaz, ze chca zostac w wiekszych miastach. Moim zdaniem juz na granicy powinni byc kierowani przez nasze sluzby, moze nie wszyscy, bo czesc z tych ludzi ma rodzine w Polsce i jedzie do swoich. Ale KTOS powinien zaczac nad tym panowac i zajac sie organizacja i nie mysle tu o wolontariuszach. To nie sa tylko noclegi, to sa szkoly, przedszkola, szpitale i dostepnosc pracy. Rzad tylko chelpi sie tym, ze Polacy tak bardzo pomagaja, tylko co zrobil, oprocz zabrania kolejnych pieniedzy z kieszeni Polakow na 500+? Unia zaproponowala bodajze 500mln na pomoc, serio? Podobno Ukraina broni Unie przed Putinem, to tyle jest warta ta ochrona? No poprostu smiech.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2022-03-10 16:39:07 (3 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Sasiadka pochodzi z Ukrainy, ma wloski paszport. Zapatalam sie jej, czy bedzie kogos sponsorowac. Mowi, ze nie. Rodzenstwo we Wloszech, tato, ciocie I kuzyni na Ukrainie, ale tam zostaja.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #4 Ocena: 0

2022-03-10 17:11:15 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Oho zaczyna się… bo rząd nie pomaga, bo rząd pomaga, ale drukuje, bo nie drukuje, ale zabiera Polakom…

Cytat:

Rodzina mieszka w malym miasteczku wiec tam takich problemow jeszcze nie ma.

Bo do małych miast nie kursują bezpośrednie pociągi z Ukrainy i małe miasta nie są punktami przesiadkowymi. W moim miasteczku i okolicznych już zostali przyjęci uchodźcy i są przyjmowani kolejni.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #5 Ocena: 0

2022-03-10 17:26:55 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

SweetLiar ale co sie zaczyna? Mozesz przetlumaczyc co masz na mysli? Daavid zapytal jak pomagac madrze, to dostaje odpowiedzi. Masz cos do powiedzenia w tej kwestii czy tylko mowisz zeby mowic? Po to wybieramy rzady zeby wlasnie w takich sytuacjach stanely na wysokosci zadania, w przeciwnym wypadku, po co nam utrzymywanie tych darmozjadow, jesli wolontariusze wystarcza?
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2022-03-10 17:40:09 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Nikt nie mówi, że wolontariusze wystarczą, ale to co prezentujesz to jest obstrukcja. Ja na temat rządu jego szkodliwych działań a także np. prezydenta, zadania nie zmieniłem, ale uważam, że teraz nie czas na to bo są dużo ważniejsze rzeczy. Wygląda na to, że zagrożenie, także dla Polski l jest największe od czasu zakończenia wojny. Uważam, że należy pomagać, jeśli ci ludzie przez to, że sprawa Ukrainy nie zostanie rozwiązana tak ja byśmy sobie życzyli, to należy zrobić wszystko by jak najszybciej stali się obywatelami, którzy utożsamiają się z krajem w którym żyją, ale nie czas na te dyskusję.
Co do 500+ to tak, są w sytuacji wymagającej pomocy. W przeciwieństwie do wielu obywateli, których takie systemy tylko rozleniwiają.
Do tego bierzemy sprawy w swoje ręce w różny sposób. Gdzieś widziałem, że pociąg dolnośląskich kolei pojechał do Przemyśla i zaoferował ludziom podwózkę do Berlina.
Na granicach są punkty które pomagają Ukraińcom. Chyba nie oczekujesz, że ktoś ich będzie w kajdany okuwał i zawoził w miejsce gdzie sobie wymyślił urzędnik. Daj szansę ludziom działać, rządowi i samorządowi też.
Moje miasto (trochę więcej jak 30 tyś) przyjmuje uchodźców. Docelowo 500 osób. Od kiedy tam mieszkałem ubyło z tego miasta parę tysięcy ludzi - emigracja zewnętrzna plus wewnętrzna. To też jakaś szansa na jakiś oddech - na ulicy gdzie za lat mojej młodości było pełno dzieci teraz mieszkają sami emeryci. Program 500+ nic nie zmienił.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2022-03-10 17:43:22 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

I coś mu mądrego odpowiedziałaś? Jakie służby powinny ich obierać, wojsko, ministrowie czy piszesz tylko, żeby pisać? W moim mieście zajmują się tym samorządy.
Jak ludzie czekają aż ich ktoś odbierze to co mają być niewidzialni? Restauracje gotują charytatywnie i z dobrej woli, przecież im rząd nie może kazać. Rząd powinien pomyśleć o zwróceniu kosztów tym przedsiębiorcom, a nie budować teraz stołówki.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #8 Ocena: 0

2022-03-10 17:44:12 (3 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

Ok, ale chyba jest różnica między przydzieleniem komuś pustostanu a ulokowaniem 5 osób w 2 pokojowym mieszkaniu razem z polską rodziną-gospodarzami...

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #9 Ocena: 0

2022-03-10 17:56:02 (3 lata temu)

iwona38

Kobieta

Cytat:

2022-03-10 17:43:22, SweetLiar napisał(a):
I coś mu mądrego odpowiedziałaś? Jakie służby powinny ich obierać, wojsko, ministrowie czy piszesz tylko, żeby pisać? W moim mieście zajmują się tym samorządy.
Jak ludzie czekają aż ich ktoś odbierze to co mają być niewidzialni? Restauracje gotują charytatywnie i z dobrej woli, przecież im rząd nie może kazać. Rząd powinien pomyśleć o zwróceniu kosztów tym przedsiębiorcom, a nie budować teraz stołówki.

Nikt nie karze budowac stolowek, skad ty to wyczytalas? Przeczytaj poprzednie moje posty to zobaczysz, ze wlasnie organizacja pomoglaby wykorzystac infrastrukture ktora juz istnieje. Nie wszystko na hurra bo ludzie pomoga. A jak przestana pomagac, bo juz im miejsca w domach braknie to co? Poloza ich pod mostami? Mowisz, ze twoj samorzad przyjmie 500 osob, ich jest juz 1,5 miliona, trzeba zwiekszyc skale.
Daavid mowisz, ze jada pociagi do Berlina, a wczoraj podawali, ze Berlin juz nie wydala, a przyjal nie wiem, kilkadziesiat tys.? Wielka Brytania wydala 1000 wiz dla uchodzcow. Czy Wy widzicie ta skale?
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #10 Ocena: 0

2022-03-10 17:56:29 (3 lata temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Czy szwabskie swinie zaoferuja chociaz 10% z 250.000 euro ktorymi chcieli karac nas za nieprzyjmowanie sniadych inzynierow,lekarzy uciekajacych do pierwszego bezpiecznego kraju z afganistanu ?

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: admiralbibol 10-03-2022 17:57 ]

Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

Strona 258 z 850 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 257 | 258 | 259 ... 848 | 849 | 850 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,