MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co z tą Ukrainą?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 244 z 848 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 243 | 244 | 245 ... 846 | 847 | 848 ] - Skocz do strony

Str 244 z 848

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

sqlserver

Post #1 Ocena: 0

2022-03-07 19:43:23 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2022-03-07 15:46:35, dominikana36 napisał(a):

Szacuje sie, ze granice z PL przeszlo do dzis rano ok 1.8 mln ludzi. 70% pozostaje w PL.

źródło poproszę

co do całej reszty, niestety państwo polskie jest takie jakie jest, ale ludzie dają rade. Burmistrzowie przygranicznych miast apelują o nie przysyłanie darów bo nie ma ich już gdzie składować. To jest ogromne logistyczne wyzwanie i uwierz mi, te kobiety na podłodze nie narzekają i nie spędzają tam dużo czasu. To co dzieje się na polskiej granicy w porównaniu z tym co dzieje się przy okazji innych konfliktów na świecie przypomina rejestrowanie wycieczki w hotelu. Kilka lat temu bylem wolontariuszem w obozie dla uchodźców z Erytrei w Etiopii wiec wiem co mowie. To co się dzieje na polskiej granicy również znam z pierwszej reki bo mój ojciec ma firmę przewozowa i polowa jego firmy tam jest.
Wszyscy malkontenci niech pomyślą, ze przy milionie uchodźców nie powstał żaden obóz w Polsce 90% ludzi jest odbieranych z granicy przez ukraińskiej rodziny których przed wojna było w Polsce mniej więcej tyle co uchodźców teraz oraz polskich ochotników. Wiele osób na tym dworcu czeka na konkretne osoby
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2022-03-07 23:09:55 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

Szacuje sie, ze granice z PL przeszlo do dzis rano ok 1.8 mln ludzi. 70% pozostaje w PL.

Nie, to są dane z Ukrainy, ile osób opuściło ten kraj, a nie ilu przybyło do Polski.

Cytat:

A to dane zanizone, bo my nie tylko przyjmujemy tych, kt przeszli bezposrednio z Ukrainy ale takze tysiace, kt ida do polski w obrebie EU juz, ze Slowacji, Czech, Wegier i Rumuni gdzie dostali sie najpierw. Jako , ze nie ma kontroli granicznej, nikt ich nie spisuje.

No to mają problem

przekroczenie granicy w okresie konfliktu zbrojnego zarejestrowane przez Straż Graniczną daje obywatelom Ukrainy prawo do legalnego pobytu w naszym kraju przez 18 miesięcy z możliwością przedłużenia.

Ale to nie jest powód do g*wnoburzy.
Ci ludzie uciekają od bomb i śmierci.
Nie siejemy histerii.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #3 Ocena: 0

2022-03-08 03:56:31 (3 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Ostatnio oglądam i czytam wiadomości z różnych części świata i naprawdę Polska zrobiła wrażenie właśnie tym, że przyjęliśmy taką liczbę uchodźców praktycznie do własnych domów. Oczywiście sprawie pomogła duża liczba Ukraińców już mieszkających w Polsce bo oni często przyjeli znajomych.

Liczba Ukraińców może być dużo wyższa i na pewno jest to wyzwanie, ale wierzę że Polacy dadzą radę, choć trzeba na pewno nie będzie to łatwe. Żenujące głosy słychać wszędzie, np. słyszałem jak ktoś narzekał, że oni "potrafią mieć wymagania co do lokalizacji", np. że chcą być w jednym miejscu a nie drugim. Jest to żenujące, to są ludzie a nie worki kartofli, które można przerzucać bez pytania kogoś o zdanie. To, że nie wszystko jest możliwe to inna sprawa.

Do góry stronyOffline

Kasia_red

Post #4 Ocena: 0

2022-03-08 10:48:44 (3 lata temu)

Kasia_red

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Cytat:

A tymczasem na dworcu PKS i PKP w Lublinie sytuacja krytyczna. Nie ma wody, zywnosci, miejsc noclegowych, transportu, lekow, pieluch, mleka, ogrzewania, niczego nie ma.
Za to sa setki ukrainskich matek z dziecmi, lezace bezposrednio na podlodze, jesli mialy tyle szczescia, zeby znalezc wolny kawalek.

Na innych dworcach tosamo- Przemysl, Krakow, Warszawa. O przejsciach i punktach rejestracyjnych nie wspomne, bo tam troche lepiej jest.

Dominikana36, skąd masz dane na temat sytuacji na dworcu w Krakowie? Wczoraj akurat byłam na dworcu w Krakowie i jak widzę takie wpisy, to mi się słabo robi. Jestem ciekawa, kto rozsiewa taką propagandę, że ludzie w Krakowie na dworcu leżą na ziemi, brak żywności, wody, itp. To jest nieprawda, co wypisujesz o Krakowie.

Fakt jest taki, że ludzi jest bardzo dużo - na dworcu, i w Galerii Krakowskiej. I tyle się zgadza. Widziałam punkty Caritasu, które przekazywały żywność i wodę koordynatorom, widziałam punkty informacji, przy których stały kolejki Ukraińców, otrzymywali wytyczne i odchodzili. Widziałam tez innych koordynatorów, za którymi szły spore grupy uchodźców, możliwe, że do pociągów lub do miejsc noclegowych. Łatwo było ich rozpoznać, bo mieli odblaskowe kamizelki. Widziałam też stanowisko medyczne przy którym stało parę osób i sporo personelu medycznego.
Nie miałam czasu, żeby się zorientować, jak wygląda całość, ale wrażenie było takie, że ludzie jak już szli, to wiedzieli dokąd. Że to wszystko było dobrze skoordynowane. Nie było tam chaosu. Byłam tam wczoraj po południu, mniej więcej w czasie, kiedy Ty publikowałaś swojego posta. Skąd taka różnica w przekazie?

Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Thorin

Post #5 Ocena: 0

2022-03-08 11:21:04 (3 lata temu)

Thorin

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 23-06-2021

Zamiast pomagać ukraincom proponuje wam zaproponować rodzinie jakieś stalowe antywłamaniowe rolety, wzmocnienia na dzwi, okna...póki są w miare tanie bo wy dalej bujacie w obłokach i chyba nie ogarniacie oco tu chodzi i co nadciąga dużymi krokami...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wojna Putina z Ukrainą to przy tym pikuś.

[ Ostatnio edytowany przez: Thorin 08-03-2022 11:24 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2022-03-08 11:23:09 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Cytat:

A tymczasem na dworcu PKS i PKP w Lublinie

(…;)

Na innych dworcach tosamo- Przemysl, Krakow, Warszawa. O przejsciach i punktach rejestracyjnych nie wspomne, bo tam troche lepiej jest.

Byłaś w tych wszystkich miastach jednocześnie?

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #7 Ocena: 0

2022-03-08 11:28:30 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2022-03-08 11:21:04, Thorin napisał(a):
Zamiast pomagać ukraincom proponuje wam zaproponować rodzinie jakieś stalowe antywłamaniowe rolety, wzmocnienia na dzwi, okna...póki są w miare tanie bo wy dalej bujacie w obłokach i chyba nie ogarniacie oco tu chodzi i co nadciąga dużymi krokami...

czy na tej twojej farmie, montowali podobne jak się dowiedzieli ze słowiańskie przykuce przyjadą, czy staw ogrodzili żebyś w ramach oszczędności nie opierdzielił łabędzia. Może czas żebyś spróbował sforsować głowa takie zabezpieczenie, tylko z dużym rozpędem
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Thorin

Post #8 Ocena: 0

2022-03-08 11:40:40 (3 lata temu)

Thorin

Mężczyzna

Konto zablokowane

Ale twoją głową? Nie mam czasu na wyzwiska z wszysktowiedzącym forumowym panem sową...

Dużo wysiewów pomidorów, pracy przy wapniowaniu mnie dzisiaj czeka i mnóstwo pracy pobocznej, ale potem będzie dużo jedzenia i zapasów, każdemu polecam to samo poczytajcie IV rewolucje przemysłową.

[ Ostatnio edytowany przez: Thorin 08-03-2022 11:41 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2022-03-08 11:41:08 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Ludzie czy wy nie widzicie, że tańczycie do muzyki Kremla?

Do góry stronyOffline

Thorin

Post #10 Ocena: 0

2022-03-08 11:43:08 (3 lata temu)

Thorin

Mężczyzna

Konto zablokowane

Putin jest z nimi wszystkimi w zmowie, to jest wielka jedna agenda, tak samo jak ten komediowy aktor prezydent Ukrainy - wszyscy są z tego samego źródła...Polecam książke, a dla rozrywki macie zajawke.

Putin, Obran, Zaleski - wszyscy tam byli ---> Pooglądajcie film to może ktoś ogarnie, że to jest zaplanowane.

Posłuchajcie od 3:03 i od a potem od 7:49 - i co dalej płaskoziemca, teorie spiskowe itp? Zobaczymy w 2023/24 kto powie ze wojna na ukrainie przy tym co przyjdzie to pikuś...

[ Ostatnio edytowany przez: Thorin 08-03-2022 11:46 ]

Do góry stronyOffline

Strona 244 z 848 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 243 | 244 | 245 ... 846 | 847 | 848 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,